zondag 9 augustus 2015

Paella met mosselen en chorizo

Overal is een eerste keer voor. Zowel voor paella eten als voor paella maken. En die doe ik dan gewoon samen. In een echte paellapan, die ik 13 jaar geleden van mijn ouders als souvenir heb gekregen.  Op zich is het niet zo raar dat ik nooit paella heb gegeten, want ik ben nog nooit in Spanje geweest. Wel op Tenerife, maar dat is toch anders Spanje.
Heb jij wel paella gegeten tijdens je vakantie in Spanje, en wil je nu zelf aan de slag? Hier is een lekker recept. Als je geen paellapan hebt, gebruik dan een koekenpan waar je een deksel voor hebt. 

Door deze paella gaan mosselen.  Nee, dat is niet ingewikkeld. Mosselen koken is niet moeilijk. Enige is dat je dat niet moet doen als het heel warm is en je een raam open hebt staan, want dan heb je binnen de kortste keren 10 vliegen in je keuken zitten. Niet zo fris. 

Mosselen kook je zo: Laat de gootsteen vollopen met koud water. Kiep de mosselen er voorzichtig in. Ga met je handen door de mosselen. Gooi kapotte schelpen weg. Trek eventuele baarden (de draadjes aan de zijkant) eraf en wrijf zeepokken (die witte bultjes) van de schelp. Schelpen die open staan geef je een tik met de achterkant van een mes. Als ze dan sluiten (of bewegen) dan leven de mosselen nog en is het goed. De schelpen die openblijven, doe je ook weg. Doe de goede mosselen in een pan en voeg een scheutje water (of wijn, of tomatensap of kokosmelk of welke smaak je ook aan je mosselen wilt geven) toe. Doe een deksel op de pan en zet het vuur hoog. Na 3-4 minuten begin je te kijken of er mosselen goed openstaan. Die vis je er uit, want die zijn gaar. De andere laat je nog een minuutje langer stomen. Klaar. 


Paella met mosselen en chorizo

(2 personen)

 • 1 kleine ui (± 75 gram)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 2 tomaten (± 150 gram)
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel suiker
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 1/4 theelepel paprikapoeder
 • wat saffraan (0,05 gram)
 • 50 gram chorizo, in kleine blokjes
 • 200 gram paellarijst
 • 1 rode paprika, in kleine blokjes
 • 150 gram doperwten (diepvries)
 • 1 kilo mosselen (in de schelp)
 • 2 eetlepels verse peterselie, gehakt
Pureer de ui in een kleine keukenmachine. Doe de uienpuree in een klein pannetje en laat op laag vuur ± 10 minuten een groot deel van het vocht verdampen. Voeg de olie en de uitgeperste knoflook toe en laat nog ± 5 minuten licht fruiten. Pureer de tomaten en voeg deze pulp aan de ui toe. Laat de saus (sofrito*) nog 10-15 minuten pruttelen (roer geregeld) en voeg de suiker en het zout toe. 
Los het bouillonblokje op in 0,5 liter kokend water en voeg saffraan en paprikapoeder toe. Houd de bouillon heet. 
Bak de chorizo op laag vuur in de paellepan 2-3 minuten. Schep ze uit de pan maar laat de olie in de pan. Voeg de sofrito toe en bak even. Voeg de rijst toe en schep goed om zodat elke korrel rijst iets van de saus aan zich heeft. Voeg de kokende bouillon toe en roer de paprika en doperwten door de rijst. Verdeel de rijst gelijkmatig over de bodem van de pan en bestrooi met de chorizo. Laat 8 minuten op middelhoog vuur koken. Doe daarna een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat nog 8 minuten pruttelen. Zet dan het vuur uit en laat de paella met het deksel op de pan nog een paar minuten staan. 
Kook de mosselen gaar zoals hierboven beschreven. Haal ze bijna allemaal uit de schelp en leg ze op de rijst tijdens de laatste paar minuten rusten. Bestrooi met de peterselie en leg de achtergehouden mosselen in de schelp op de paella. *) de sofrito kun je ook in grotere hoeveelheden maken en in kleine porties invriezen.

(bron: methode om sofrito (tomaatuisaus) te maken en paella te maken komt van tapasbonitas. Daar vond ik ook informatie over de te gebruiken rijst. Laat nu net de rijst waar zij met succes paella mee hebben gemaakt ook bij mijn AH te krijgen zijn: tosya pirinc (blauwe ruitjes en een gele ovaal op de verpakking) en dat voor maar 1,69 per kilo.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten