donderdag 13 augustus 2015

Bramen-nectarinejam van zelfgeplukte bramen

Zo zoetjesaan beginnen de bramen rijp te worden. Ik
plukte eergisteren vlakbij ons huis ruim een kilo bramen en ik maakte er direct jam van. In het wild geplukte bramen zijn vaak kleiner dan gekweekte bramen. Ook is de kern vaak hard. Ik vind ze daarom niet zo lekker om uit de hand op te eten. Voor jam, gelei, puree, sap zijn ze heerlijk. Vanwege die harde stukjes maak ik in dit jamrecept ook eerst bramenpuree waarna ik er daarna met de nectarines jam van maak. 
Vroeger gingen we aan het eind van de zomer altijd bramen plukken bij de Zwarte Dennen, bij Staphorst. Mijn moeder maakte daar dan sap van wat wij dan weer door de yoghurt en de vla deden. Vooral die enkele keer als we dat in vlaflipvorm mochten doen herinner ik me. Tegenwoordig hebben mijn ouders een braam in de tuin en maakt mijn moeder daar sap en jam van. Misschien moet ze die vlaflip maar als kersttoetje maken.  
Ik plukte overigens ook wat vlierbessen want die beginnen ook rijp te worden. Vorig jaar was ik daar te laat voor. De vlierbessen liggen nog even in de vriezer te wachten tot ik er, denk ik, siroop van ga maken. 

Bramen-nectarinejam

(voor 7 potten)
  • 1,1 kilo bramen
  • 750 gram nectarines
  • 800 gram geleisuiker 2:1
Maak de jampotten en deksels schoon door ze af te wassen in een heet sodasopje en na te spoelen met kokend water. Laat omgekeerd uitlekken op een schone theedoek. 
Was de bramen in een gootsteen met water. Doe de bramen in een pan met een paar lepels water en breng aan de kook. Laat 2-3 minuten doorkoken en zet dan het vuur uit. Plet de bramen een beetje en wrijf de puree door een roerzeef zodat de pitjes en harde stukjes uit het midden van de braam achterblijven. 
Snijd de nectarines rondom in 8 partjes en dan horizontaal in 4-5 schijven zodat je heel veel stukjes krijgt. 
Doe de bramenpuree en nectarinestukjes met de geleisuiker in een grote pan. Breng aan de kook en laat 3-4 minuten doorkoken of volg de aanwijzingen op het pak van de geleisuiker. 
Schep de hete jam in brandschone jampotten en draai de deksels erop. 
De jam is zeker een jaar houdbaar. Bewaar een geopende pot wel in de koelkast en maak binnen een paar weken op. 

2 opmerkingen:

  1. Hier begint de bramenoogst ook op gang te komen. Herinner me tegen de kerstdagen nog eens aan dat vlafliptoetje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een simpele kerst dus, goed dat ik er niet ben

    BeantwoordenVerwijderen