zaterdag 1 augustus 2015

Zalmvlinders met maanzaad

Deze zalmvlinders van bladerdeeg met een verrassend maanzaadlaagje maakten onderdeel uit van de luxe picknick. Ik maakte er toen direct 18 want ze zijn ongebakken heel makkelijk in te vriezen. Later aten we ze als onderdeel van een soort tapasmaaltijd. Mannetje Q was erg enthousiast, maar dat is ook een zalmliefhebber. Dus op zijn verjaardag mochten ze in de herhaling bij de borrel. 


Zalmvlinders van bladerdeeg met maanzaad

(18 stuks)

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • klein beetje losgeklopt ei*)
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 75 gram roomkaas
  • paar sprietjes bieslook
  • 200 gram gerookte zalm (plakjes)
Laat het bladerdeeg ontdooien. 
Leg 2 plakjes tegen elkaar aan, met 1 centimeter overlap.
Bestrijk ze licht met het losgeklopte ei en bestrooi met het maanzaad. Duw goed aan. Keer de plakjes nu voorzichtig om. 
Roer de roomkaas iets lossen en knip de bieslook in kleine stukjes. Meng door elkaar. 
Bestrijk het bladerdeeg met de roomkaas. Verdeel de plakjes gerookte zalm erover. Rol vanaf elke korte kant het bladerdeeg naar het midden toe op. Snijd elke rol vervolgens in 6 plakjes. Leg de vlinders op een met bakpapier beklede bakplaat. Of vries ze in om later af te bakken. 
Verwarm de oven voor op 200C. Bak de zalmvlinders in ± 25 minuten goudbruin. Als je ze bakt als ze direct uit de diepvries komen, hebben ze een minuut of 5 extra nodig. 

(bron: BBC GoodFood - mei 2015)

*) in recepten staat meestal 1 ei genoemd, maar dat is bijna altijd te veel als je er deeg mee moet bestrijken. Ik klop een ei los met wat water of melk en doe ± 1/3 in een kommetje om dan mee te werken. De rest gaat in de koelkast en bak ik de volgende deeg een eitje van. Door het direct apart te houden houd je het schoon en kun je het voor alles gebruiken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten