vrijdag 21 augustus 2015

IJs met spekkoeklikeur

Omdat het zo lekker is, maken we gewoon nog een toetje met spekkoeklikeur. Een lekker ijsje. Het basisrecept voor dit ijs zonder ei en slagroom las ik bij Antoinette van Eerstkoken. Zij gebruikte een andere likeur dan de spekkoeklikeur. Maar dat maakt het ook zo'n leuk basisrecept voor ijs. Gebruik de likeur die jij lekker vindt en maak daarmee ijs dat helemaal voldoet aan jouw smaak. 

De basis voor dit ijs is eigenlijk gewoon blanke vla of lammetjespap. Pap of vla gekookt van melk met suiker en maizena of bloem. Ik zal daar niet snel gewone bloem voor gebruiken omdat ik bij de combinatie bloem en melk aan bechamelsaus denk en dat in hartige gerechten gebruik. Ik gebruik maizena ook om hartige sauzen te binden, maar toch heb ik daar ook een zoete associatie bij. Raar, hoe je hersens af en toe werken. In elk geval is de basis voor dit ijs dus heel makkelijk te maken. 


IJs met spekkoeklikeur


 • 6 deciliter volle melk
 • 25 gram maizena
 • 80 gram suiker
 • snufje zout
 • 1 deciliter spekkoeklikeur
Roer de maizena met een beetje melk tot een glad papje. Breng de rest van de melk aan de kook met de suiker en het snufje zout. Roer het maizenapapje door de kokende melk en laat op laag vuur nog 1 minuut doorpruttelen terwijl je in de dunne vla blijft roeren. Laat de vla afkoelen; roer af en toe. Meng de spekkoeklikeur door de vla en laat goed koud worden in de koelkast. 
Draai in de ijsmachine in ± 30 minuten van de koude vla ijs. Laat eventueel nog iets navriezen in de vriezer. 

2 opmerkingen:

 1. Ik heb er ook al Pimm's likeur op losgelaten! Ik geloof zelfs dat ik het ijs zonder eieren lekkerder vind...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook een vruchtenvariant gemaakt. Helft melk, volle hoeveelheid maizena, ongeveer 350 gr aardbeiden pureren, en dat door de afgekoelde vla mengen. En wat rabarcello (of is die bij jou al leeg?), maar dat viel weg. Daar kun je dus beter een scheutje van over een bolletje ijs druppelen. Dat ijs smaakte ook heel goed. Deze basis houd ik er dus in.

   Verwijderen