maandag 17 augustus 2015

Cantharellen met spekjes en ui (en semmelknödel)

Een paar geleden zijn wij in Oostenrijk op vakantie geweest. Op de heenreis overnachtten we ergens in Duitsland in een familiehotel. Beetje vergane glorie, maar wel heerlijke verse broodjes en goede vleeswaren bij het ontbijt. Het avondeten nuttigden we daar ook. De dagschotel bestond uit varkenshaas met pfifferlingen en semmelknödel. Prima eten. Toen ik later in Duitsland in een supermarkt was, zag ik kant-en-klaar semmelknödel liggen en kocht een pakje. Laatst zag ik bij het ministerie van eten en drinken de cantharellen voorbij komen en werd het tijd om die semmelknödel te proberen. 
We waren er een beetje sceptisch over. Eigenlijk zijn het gewoon broodballen bestaande uit gemalen brood en wat specerijen. Je kunt ook speciaal semmelbrood kopen en ze zelf maken. De ballen - in plastic met gaatjes verpakt - moeten eerst weken in koud water zodat ze zich volzuigen en daarna worden ze gekookt. Mannetje Q vond het net stuiterballen en moest natuurlijk even proberen of ze echt stuiterden. Ik heb er 1 gegeten en manlief heeft zich door 2 semmelknödel heengewerkt. Het was eetbaar, maar het valt wel zwaar. Ik zal ze niet snel zelf nog een keer klaarmaken. Die cantharellen waren overigens wel voor herhaling vatbaar. 


Cantharellen met spekjes en ui


  • 1 dikke plak ontbijtspek (± 75 gram)
  • 1 klontje boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 200 gram cantharellen, grote gehalveerd
  • paar lepels crème fraîche
  • peper, zout
  • wat verse peterselie of tijmblaadjes
Snijd het spek in dunne reepjes. 
Verhit een koekenpan en laat de boter smelten. 
Bak het spek en de ui een paar minuten tot het spek knapperig en de ui lichtbruin is. Voeg de cantharellen toe en bak nog een paar minuten. Voeg de crème fraîche toe en eventueel wat water. Breng op smaak met wat zwarte peper en eventueel wat zout. Bestrooi met de peterselie of tijm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten