vrijdag 24 januari 2014

Membrillo - kweepeerpasta

kweepeer-afbeelding

Is de membrillo het hoofdrecept en de siroop het bijproduct, of is het andersom? In elk geval is het jammer om de kweepeerpuree niet te gebruiken als je siroop maakt, en is het jammer om het kookvocht niet te gebruiken als je membrillo maakt.
Het is niet moeilijk, je moet alleen tijd en kracht hebben om te roeren. Kortweg is het snijden, koken, pureren, suiker toevoegen, koken en roeren, roeren en roeren. O, en daarna nog alle kleverige spetters van een fornuis boenen. En dat is het allemaal waard.

edit
Wat kun je hier dan verder mee, dan gewoon als snoepje eten?


Membrillo

  • 1-1,5 kilo kweepeer (gekookt zoals gisteren)
  • 1-1,5 kilo suiker
Pak de stukken gekookte kweepeer. Verwijder de klokhuizen. Schillen is optioneel. 
Pureer de kweepeer door een roerzeef. Weeg de puree af en voeg een gelijk gewicht aan suiker toe. Doe alles in een pan met een dikke bodem. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Blijf roeren zodat de puree indikt en een stijve, kleverige massa wordt. Gebruik keukenhandschoenen, ovenwanten of iets anders om je handen te beschermen tegen hele hete spetters. 
De membrillo is klaar als nagenoeg alle vocht verdampt is, en je nauwelijks meer roeren kan, en de bodem best even zichtbaar blijft als je daar een streep over trekt. 
Giet/schep de kweepeerpasta op een plat en glad oppervlak, bijvoorbeeld een bakpblik. Laat afkoelen en verder opstijven. Snijd de volgende dag in blokken. Bewaar de blokken met vetvrij papier tussen de lagen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten