donderdag 20 december 2018

Bladerdeegspiraal met feta, membrillo en nigellazaadjes

Echte Franse coigns kreeg ik van een tante. Bij hun huisje staan kweeperenbomen en ze hadden wel 100 kilo. Ik besloot er maar weer een keer membrillo mee te maken. Wel een roer- en poetsklus, ook al vond ik het best slim van mezelf om deze keer de omliggende pitten van het gasfornuis af te dekken met oude kranten. Membrillo wordt door de Spanjaarden gecombineerd met manchego; zoet en zout. In dit bladerdeeghapje combineerde ik het zoet van de membrillo met het zout van de feta. In het bakje dat bij mijn staafmixer hoort pureerde ik het geheel tot een gladde crème.


't Is wel een beetje balanceren met de oventemperatuur. Om bladerdeeg knapperig en bruin te krijgen, werkt een temperatuur van 200C goed. Sowieso is het bij bladerdeeg belangrijk om een voorverwarmde oven te gebruiken. Door de directe hitte smelt de boter in de laagjes snel, het water uit de boter verdampt en op deze manier zet de lucht tussen de laagjes snel uit waardoor bladerdeeg zijn luchtige kenmerk krijgt. In dit hapje werkt een te hoge temperatuur  niet goed omdat er veel suiker in de membrillo zit. Dat verbrandt op een gegeven moment. Mijn hapjes zijn ook een tikje te hard gegaan maar je proefde het gelukkig niet. 't Lijkt trouwens erger dan het is, want de nigellazaadjes zijn ook zwart.

Wat nu als je deze bladerdeegrondjes wilt maken maar je kunt geen membrillo vinden? Dan kun je de membrillo ook goed vervangen door een dikke vijgenjam. Eventueel zeef je de jam en gebruik je met name de stukken vrucht uit de jam. 

Bladerdeegspiraal met feta, membrillo en nigellazaadjes

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 16 stuks)
  • 1 rol bladerdeeg (rechthoekig, bijvoorbeeld van Tante Fanny)
  • 150 gram feta
  • 75 gram membrillo
  • zwarte peper uit de molen
  • nigellazaad
Pureer de feta met de membrillo tot een gladde crème en breng op smaak met wat peper. Rol het bladerdeeg uit en bestrijk de hele plak gelijkmatig met de crème. Rol het bladerdeeg weer netjes op. Strooi het nigellazaad op een bord of plank en rol de bladerdeegrol hierdoor. Als het deeg niet erg plakt, kun je het eerst heel licht bestrijken met wat water of eiwit.

Snijd de bladerdeegrol in 16 plakjes. Ik vond het zelf lastig om de plakjes mooi rond te houden. Als je tijd hebt, kun je de rol ook een tijdje in de vriezer leggen. Dan moet je natuurlijk niet de tijd vergeten want helemaal bevroren krijg je er ook weer geen mooie plakjes van gesneden. 
Bedek een bakplaat met het bakpapier waarin het bladerdeeg verpakt zat. Leg de rondjes erop en bak de bladerdeeghapjes in 20-25 minuten op 180C goudbruin. Laat ze even afkoelen op een taartrooster. 

Leg op een schaaltje en geeft er eventueel nog wat hele kleine stukjes membrillo bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten