Nog een nagekomen vakantiepost om dit blogjaar mee af te sluiten. Ik wens jullie een gezellige jaarwisseling en drink nog een kopje bergthee op een goed 2019!
Thuis drinken we heel vaak thee bij het avondeten. Dus toen we bij Odaja in Gjirokaster bergthee op de kaart zagen staan, kozen we dat ook uit om te drinken bij het avondeten. Volgens mij vonden ze dat een beetje vreemd, maar wij waren erg blij met een potje bergthee.
De bergthee waar we echt heel gelukkig van werden was de kan met bergthee na onze grote wandeling van Valbona naar Teth. Bij het guesthouse werden we verwelkomd met een kan thee precies op drinktemperatuur zodat we onze dorst konden lessen. Hieronder zie je het ontbijt daar met ook een kan thee.
Bergthee is natuurlijk geen echte thee afkomstig van de Camellia sinensis maar een aftreksel van een kruid dat onder andere in Albanië en Griekenland welig tiert. De plantennaam is Sideritis. In Albanië wordt het veel langs de kant van de weg te koop aangeboden, maar wij moesten toch nog even moeite doen om een verkoper te vinden. Hadden we toch maar mooi echte Albanese bergthee.
Na onze oversteek van Sarande naar Corfu vonden we nog meer bergthee. Ook in Griekenland wordt van dit kruid, of wellicht botanisch gezien een ietsepietsje andere variant, thee gezet. We namen nog wat pakjes mee naar huis. Bij de discountsupermarkt betaalden we iets van € 1,20 voor 50 gram.
Bij het schrijven van deze post herinnerde ik me weer dat ik al eens eerder Griekse bergthee gedronken: in Nederland bij de Cocomat. Als je daar gaat woonwinkelen kun je ook kiezen uit een kopje bergthee. De oprichter heeft zijn Griekse roots mee genomen in zijn winkelconcept.
Moet je nu perse naar de Cocomat om bergthee te kunnen proeven in Nederland? Nee, ik heb een paar websites gevonden: Griekse en Albanese bergthee. Mooi verpakt, met een gelikt verhaal maar ook met een dito prijs. En misschien dat de Lidl tijdens de Griekse weken zakjes bergthee heeft, maar daar kwam ik net te laat achter. Dus of die goed is, dat weet ik niet. Als je een beetje zoekt vind je nog wel wat meer aanbod, vaak aangeprezen met een grote hoeveelheid gezondheidsvoordelen. En anders moet je vakantiegangers naar die regio's lief aankijken en vragen of ze wat voor je mee terug willen nemen.
Nog even over de namen van planten. Bij een niet zo diepgaande zoektocht op internet kwam ik via sideritis, ook wel ironwort genoemd, op ijzerkruid wat ook wel verbena genoemd wordt. En verbena heet ook verveine. Daar kun je ook een lekker kopje thee van zetten, maar heb je het wel over een andere plant. En als je alleen zoekt op bergthee dan kom je bij de gaultheria uit, een tuinplant met rode besjes.
Nog wat leesvoer over onze vakantie in Albanië vind je hier:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten