maandag 10 december 2018

Kerstboompjes van bladerdeeg met boerenkool en geitenkaas


Louise van keukenatelier maakt gerechten die er ook erg leuk uitzien. Ik ben niet zo creatief als het op presentatie aankomt, dus ik maak dankbaar gebruik van haar ideeën op dat gebied. Vorig jaar maakte ze leuke kerstboompjes van bladerdeeg. Ik had ook nog een rol koelvers bladerdeeg in de koelkast liggen, dus maakte ik toen alvast deze kerstboompjes. Lekker en leuk voor tijdens de kerstborrel. Overigens zijn een liniaal en een pizzasnijder erg nuttig bij het maken van deze kerstboompjes.
Handig is dat je deze kerstboompjes in ongebakken vorm ook kunt invriezen. Dus het priegelen - met uitzondering van de sterretjes van paprika - kun je best een weekje van tevoren doen. De kaaskoekjes kun je in bevroren toestand op de bakplaat leggen en dan een paar minuten langer bakken.


Kerstboompjes van bladerdeeg met boerenkool en geitenkaas

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 16 stuks)
  • 16 sateprikkers 
  • 100 gram (gesneden) boerenkool
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 1/2 groene peper, fijngehakt
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (rechthoekige plak)
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • klein stervormig uitsteekvormpje
Leg de sateprikkers eventueel een half uurtje in koud water. Ze zullen in de oven niet zo snel verbranden als op de bbq, maar voor de zekerheid kan het geen kwaad. 
Breng een pan water aan de kook met wat zout en kook de boerenkool 2 minuten. Doe over in een zeef en spoel koud. Eventueel doe je dit in 2 delen, als je niet zo'n grote pan gebruikt. 
Zet de keukenmachine klaar met het hakmes. 
Knijp de boerenkool goed uit en doe in de kom van de keukenmachine.
Doe de zonnebloempitten en peper bij de boerenkool en maal alles fijn. Een puree zal het overigens niet worden. Verbrokkel de geitenkaas erboven en meng alles door elkaar. Proef of er nog zout of peper bij moet. 
Rol het bladerdeeg uit. Controleer of het een afmeting van 40 bij 24 centimeter heeft. Rol anders nog iets uit. Snijd het over de korte kant doormidden zodat je 2 rechthoeken van 20 bij 24 centimeter hebt. 
Smeer het boerenkool-geitenkaasmengsel in een dun, gelijkmatig laagje, tot in de hoekjes, over 1 stuk bladerdeeg uit. Dek af met het andere stuk bladerdeeg en druk voorzichtig op elkaar. 
Markeer het bladerdeeg over de korste kant na 7 cm, dan na 6 cm en dan na 4 cm. Ook aan de andere kortste kant. Snijd op deze markering het bladerdeeg in stroken. Je krijgt dan stroken van 24 bij 7, 24 bij 6, 24 bij 4 en 24 bij 3 centimeter. 
Pak de reep van 7 cm en snijd deze in 16 strookjes van 1,5 cm breed. Leg deze met wat tussenruimte op bakpapier. 
Snijd nu de strook van 6 cm in reepjes en leg elk reepje op een reepje van 7 cm. Doe hetzelfde met de stroken van 4 en 3 centimeter. Je moet eindigen met stapeltjes in de vorm van een driehoek (=kerstboom). Prik elke stapeltje op een prikker en leg voorzichtig plat neer op bakpapier. Leg in de koelkast (of vries ze nu in).

Verwarm de oven voor op 200C. 
Bak de kerstboompjes in ± 25 minuten goudbruin. Laat afkoelen. 
Was de paprika, halveer, verwijder de zaadlijsten en steek er sterretjes uit. Het werkt het beste om van de buitenkant naar binnen te steken, dus als eerste door het velletje. Prik een paprikasterretje bovenop elke sateprikker. 
Zoek iets waar je de prikkers in kunt steken zodat ze rechtop staan. Louise gebruikte komkommer maar ik ben niet zo van de komkommer in de winter. 

De rest van de paprika kun je gebruiken bij bijvoorbeeld het gourmetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten