donderdag 13 december 2018

Ananastaartjes met steranijs en pandan


Ruim een jaar geleden verscheen Sweet door Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Dit bakboek kreeg de nodige publiciteit en in de Delicious van oktober 2017 stond een viertal recepten, waaronder een recept voor minitaartjes met een vulling van ananas. Ze komen uit Azie en worden vooral rond Chinees nieuwjaar gegeten. De vergelijking met Engelse mince pies - een kersttraditie - werd gemaakt. Ik trok die vergelijking een klein beetje verder, en versierde de minitaartjes met een sterretje van deeg. Het goudgele van de ananas past ook daarbij.

Om een goudgele puree te krijgen moet je wel het originele recept volgen. Daarin pruttelen pandanbladeren een tijd mee in de ananaspuree om hun smaak af te geven. Ik was een beetje lui en had geen zin om door de regen naar de toko te fietsen en gebruikte een paar druppels pandan-essence dat ik in de kast had staan. Dat was alleen gifgroen, dus mijn taartjes ogen wat groenig geel. 

Ananastaartjes met steranijs en pandan

(12 stuks)
  • 150 gram bloem
  • 45 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 1 grote ananas
  • 100 gram suiker
  • 3 steranijs
  • paar druppels pandanaroma
Meng bloem, poedersuiker, zout en boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Klop de eidooier los en meng deze er snel door tot het deeg samenkomt. Vorm van het deeg een dikke schijf en laat deze - verpakt - minimaal een uur rusten in de koelkast. Je kunt het deeg een paar dagen in de koelkast bewaren. Laat het voordat je het gaat uitrollen een half uur op temperatuur komen. 
Schil de ananas en snijd het vruchtvlees (de harde kern in het midden kan je ook gebruiken) in blokjes. Pureer dit grof met een keukenmachine (of staafmixer). Schep de ananaspuree in een zeef en laat uitlekken boven een kom. Drink het sap lekker op. 
Doe de ananaspuree met de suiker en steranijs in een pan. Verwarm zachtjes en roer zodat de suiker oplost. Zet het vuur iets hoger en laat de ananaspuree in 30-45 minuten inkoken tot een dikke jam. Roer geregeld over de bodem. Roer er op het laatst een paar druppels pandan-essence door. Laat de ananaspuree afkoelen voordat je de steranijs er uit vist. Bewaar tot gebruik in de koelkast. 
Even wat hoeveelheden: Mijn ananas woog inclusief kroon en schil 1,5 kilo. Na schoonmaken hield ik een kilo vruchtvlees over. Na het uitlekken van de puree hield ik nog ± 600 gram puree over die de basis van de jam vormde. 
Ik gebruikte een muffinvorm met 12 holtes die maar 2 centimeter diep is. Ik gebruik 'm altijd om de siliconen cakevormpjes in te zetten, maar nooit om iets in te bakken. Voor deze ananastaartjes werkte de vorm juist wel goed. Knip cirkeltjes bakpapier ter grootte van de bodem van de muffinholtes. Vet de zijkanten in. Rol het deeg uit tot een lap van 2 millimeter dik en steek 12 cirkels uit die een 3 centimeter grotere diameter hebben dan de holtes zelf. Bekleed de vorm met de cirkels deeg. Zet even terug in de koelkast. Rol de rest van het deeg uit en steek hier 6 cirkels uit met een diameter van de bovenkant van de taartjes. Steek met een sterretjesvorm hieruit sterretjes.
Warm de oven voor op 180C. 
Vul de taartjes met de ananasjam. Dek 6 taartjes af met een uitgestoken sterretje en 6 taartjes met de cirkels waaruit de sterren gestoken zijn. Bak de ananastaartjes in ± 20 minuten goudbruin. Laat afkoelen. 

Bron: ananastartelettes met pandan en steranijs uit Sweet van Ottolenghi en Goh. Ik halveerde de hoeveelheden min of meer. Van de hoeveelheid deeg die ik maakte, hield ik ± 100 gram over. Dat soort restjes vries ik in tot ik op een gegeven moment genoeg restjes zoet of hartig deeg heb voor een taartbodem. Van de ananaspuree hield ik ook ± 100 gram over. Dat at ik 's ochtends door de yoghurt met cruesli in plaats van fruit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten