donderdag 23 januari 2014

Kweepeersiroop

foto-zelfgemaakte-kweepeersiroop

Vorige week zag ik ze nog op de markt liggen, dus het kan nog. Zelf membrillo maken. Membrillo is kweepeersnoepgoed. Fruitpuree met suiker. Maar ook een specialiteit uit Spanje die klassiek gecombineerd wordt met manchego, de pittige schapenkaas.
Op de site van Okke, www.kweepeer.nl, is veel informatie te vinden en ook een recept voor membrillo. Wat ik heb gedaan schrijf ik morgen op.
Maar als je toch membrillo maakt, sla dan twee vliegen in een klap. Maak ook deze kweepeersiroop. Je hebt er geen extra kweepeer voor nodig. Wel extra suiker.


Kweepeersiroop

  • 1,5 kilo kweepeer
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 steranijs
  • ± 1 kilo suiker
  • brandschone flessen
  • kaasdoek
Was de kweepeer. Hak ze in stukken. Daar heb je een scherp mes en wat kracht voor nodig. Schil ze niet en verwijder ook de klokhuizen niet. Doe de stukken kweepeer in een pan en voeg zoveel water toe dat ze net onder staan. Doe ook de kaneel en steranijs erbij. Breng aan de kook en laat 1-2 uur zachtjes koken tot de kweepeer zacht is. Laat in de pan in het kookvocht afkoelen. 
Hang een zeef boven een grote pan of kom en leg daarin het kaasdoek. Doe de kweepeer met kookvocht in de zeef en laat uitlekken. Druk niet aan. De stukken kweepeer bewaar je voor de membrillo van morgen. 
Meet het vocht af en kook eventueel in tot je 1 liter overhebt. Voeg 1 kilo suiker toe en breng al roerend (opnieuw) aan de kook. Als je minder dan 1 liter vocht hebt, voeg je minder suiker toe. De verhouding is 1 kilo suiker op 1 liter vocht. Laat de suiker oplossen en laat nog 2-3 minuten doorkoken. 
Giet de hete siroop in de gesteriliseerde flessen en draai de dop erop. 
Lekker met koolzuurhoudend bronwater. Of door yoghurt. 

1 opmerking:

  1. Je kan her nig makkelijker maken en membrillo veel veiliger maken. Poets de kweeperen schoon. Schil ze klokkenhuizen eruit. De schillen klokkenhuizen in een pan. Zoveel water erop kook dit 2 uur tot het water zij mooie kleur krijgt maak hiervan Siroop of gelei. Dan de kweepeer in stukken in de pan de suiker erbij 100 ml water en citroensap aan de kook brengen tot de suiker is gesmolten deksel erop bij 1 kilo uur laag vuur laten koken bij 2 kilo 1.5 uur koken dan de staafmixer erdoor en je marmelade is dik genoeg en klaar afvullen in schaaltjes

    BeantwoordenVerwijderen