donderdag 8 november 2018

Speculaastaartje met appel, pompoen en pecannoten


Dit was een lekkere combinatie. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat je de pompoen niet zo goed terugproeft, maar je kunt wel zeggen dat je een klein beetje extra groente hebt gegeten. Het taartje was niet te zoet en lekker kruidig door de gebruikte speculaaskruiden. 

De inspiratie voor dit taartje kwam doordat ik weer eens rondneusde op de blog van Louise. Zij bakte ook iets lekkers met een combinatie van appel, pompoen en pecannoten. 

Speculaastaartje met appel, pompoen en pecannoten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 taartjes van 14 centimeter doorsnee)
  • 200 gram pompoenpuree *)
  • 4 eieren 
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 150 gram zonnebloemolie
  • 50 gram havermout
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 150 gram appelblokjes
  • 30 gram boter
  • 20 gram suiker
  • 60 gram pecannoten, grof gehakt
*) Voor de pompoenpuree heb ik een hele flespompoen gehalveerd en deze op de snijhelften in een ovenschaal gelegd. Daarna heb ik de schaal in de oven op 180C gezet gedurende 30-45 minuten tot de pompoen zacht was. Daarna heb ik de pompoen wat af laten koelen, de pitten eruit geschept en daarna het vruchtvlees uit de schil geschraapt. Het vruchtvlees heb ik gepureerd en daarna nog op een zeef iets uit laten lekken. Ik hield ± 600 gram pompoenpuree over. Wat ik nu niet gebruikte heb ik in een ijsblokjesvorm en kleine bakjes ingevroren. 

Klem bakpapier tussen de bodem en de randen van de springvormen. 
Klop de eieren met de basterdsuiker in een paar minuten tot een luchtig mengsel. Klop er in gedeelten de zonnebloemolie door. Meng er de pompoenpuree door. Klop havermout, zelfrijzend bakmeel en speculaaskruiden door het beslag. Meng als laatste de appelblokjes door het beslag en verdeel over de 2 bakvormen. 
Zet de oven aan op 180C. 
Laat de boter en suiker samen smelten in een pannetje en laat iets karamelliseren. Roer de pecannoten erdoor. Verdeel de pecannoten over de bovenkant van de taartjes en duw iets aan. 
Bak de speculaastaartjes in ± 45 minuten gaar. 

Wanneer je besluit om 1 grote taart te bakken, moet ie ± 15 minuten langer in de oven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten