maandag 5 november 2018

Spelt met spinazie en geroosterde bietjes met feta


Toen scheen de zon nog en was het nog licht tijdens het avondeten......Het is dus al even geleden dat wij dit aten. 't Lijkt misschien wat veel om uit te gaan van 1,5 kilo bietjes voor 4 personen, maar tijdens het roosteren verdwijnt er toch best wat gewicht. En mocht je toch wat over houden, dan zijn de bietjes een lekker onderdeel van een lunchsalade de volgende dag. 

Spelt met spinazie en geroosterde bietjes met feta

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 1,5 kilo rauwe bietjes
  • ± 1/4 van een plantje tijm uit de supermarkt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2+1 eetlepels koolzaadolie
  • 250 gram hele speltkorrels
  • 1 groentebouillonblokje
  • zout
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, fijngehakt (of lepeltje sambal)
  • 450 gram verse spinazie
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 25 gram pompoenpitten, geroosterd in een droge koekenpan
  • 200 gram feta, in blokjes
Schil de bietjes en snijd ze in partjes. Doe ze in de pan waar je straks de spelt in gaat koken (scheelt afwas) en meng met de helft van de tijm, de ongepelde teentjes knoflook en 2 eetlepels olie. Ik doe de deksel op de pan en schud even flink. Verdeel de bietjes over een bakplaat en rooster ze in een oven van 200C ± 30 minuten gaar. 
Kook de hele speltkorrels in een lichte bouillon (van het blokje) volgens de richtlijnen op de verpakking. 
Verhit de andere lepel olie in een wok of hapjespan en fruit ui en peper aan. Voeg de spinazie en gedeelten toe en laat slinken. Roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en knijp de met de bietjes meegeroosterde knoflook erboven uit. Meng de gare (afgegoten) spelt en spinazie door elkaar.
Verdeel de bietjes over een schaal en bestrooi met de feta en pompoenpitten en de blaadjes van de achtergehouden tijm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten