donderdag 30 september 2010

Venkelloofsoep

De venkel uit mijn tuin heeft veel loof. Omdat ik het jammer vind om daar niets mee te doen, heb ik het ook gebruikt om er soep van te maken. Het is een hele lichte, maar intens smakende soep. Een soort anijsbouillon. Ook lekker om ´s avonds voor het slapen een kop van te drinken in plaats van een beker hete anijsmelk.

Als je iets zoets wilt maken met het loof van venkel, heb ik ook een recept voor je: anijssiroop


Venkelloofsoep

(ongeveer 1,5 liter)
  • 20 gram boter
  • 1 kleine aardappel, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • peper, zout
  • loof van 2-3 venkelknollen
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1,5 liter kokend water
Smelt de boter in een soeppan. Roer de aardappel en ui erdoor. Bestrooi met flink wat peper en wat zout en schep even om. Doe een deksel op de pan. Laat op het laagste vuur ongeveer 10 minuten zacht smoren. Voeg dan het venkelloof, de bouillonblokjes en het kokende water toe. Breng weer aan de kook en laat dan 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe de soep in gedeelten in de blender. Omdat het venkelloof heel vezelig is, krijg je het niet gepureerd. Schenk de soep dan na het blenderen ook door een zeef en druk even aan. Gooi het loof weg. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog peper en/of zout toe. 

woensdag 29 september 2010

Kip met knollen

pompoen, pastinaak, rode biet, venkel, gele winterwortel, paarse zomerwortel
Strikt genomen zijn het niet allemaal knollen op deze foto, maar het allitereert wel leuk. Manlief was terug uit verweggistan, waar het eten niet altijd even goed is, dus had ik een lekkere kip met lekkere groente klaargemaakt. De groentes komen allemaal uit mijn tuin.

Een hele kip is teveel voor ons. Het restant borstvlees is in blokjes door een tacovulling gegaan en het karkas met de botjes heb ik (her)gebruikt om een soepje van te maken.

Kip met knollen

( 4 personen)
Kip en groente gaan bij elkaar in de oven. Als je oven niet groot genoeg is, kun je de groente ook 2 minuten voorkoken en dan grillen in een grillpan. 
  • 1 hele kip
  • 1/2 citroen
  • 1 kg groente zoals wortel, pastinaak, pompoen, rode biet, venkel, knolselderij, aardpeer
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • peper
  • zeezout
Dep de kip droog. Pers wat citroensap uit en meng dit met wat peper en zout en wrijf de kip hiermee in. Stop de citroenhelft in de buikholte van de kip. Stop de kip in een braadzak. Maak een enkel gaatje in de zak en leg de kip in zak met de opening van de zak onder de kip in een ovenschaal. Verhit de oven tot 180C en laat de kip in 1 tot 1,5 uur gaar worden. De kip moet goed gaar zijn. Het is niet erg als je hem er een kwartiertje langer in laat. Door het gebruik van de braadzak blijft de kip mals. 
Ik heb mijn kip een kwartier voor het einde uit de zak gehaald en onder de gril gelegd. Onder de kip een braadslee om het vet op te vangen. Maar toch was het schoonmaken van de oven nog best wat werk. Dus als je het schoon wilt houden, is alleen de braadzak ook prima. 
Maak de groente schoon en snijd in stukjes van ongeveer 4 bij 1 cm. Schep ze om met de olie, peper en tijmblaadjes en leg ze op een bakblik. Schuif ze tegelijk met de kip in de oven. Halverwege een keer omscheppen. Als ze te hard gaan, kun je nog wat water toevoegen, of ze een tijdje uit de oven halen. 

maandag 27 september 2010

Moussaka

Een tijdje terug had ik van een tuingenoot een paar aubergines gekregen. Daar heb ik maar weer eens moussaka van gemaakt. Wel een beetje een aanpassing aan het originele gerecht. Ik gebruikte geen griekse kaas en geen lamsgehakt, maar het was wel lekker. En ik vind het nog genoeg op het origineel lijken om het moussaka te noemen, ook al zullen rechtgeaarde Grieken het hier waarschijnlijk niet mee eens zijn.

Moussaka

(3-4 personen)
    foto-van-moussaka
  • 500 gram aardappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram aubergine
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram (runder)gehakt
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels verse oregano/marjoraan
  • blik (400 gram) gepelde tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • peper, zout
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 3 dl melk
  • nootmuskaat
  • 100 geraspte kaas
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook de plakjes in lichtgezouten water in 5-8 minuten bijna gaar. Houd ze even apart.
Snijd de aubergine in 3 mm dikke plakjes. In de lengte of in de breedte mag je zelf weten. Verhit een grilpan en bestrijk licht met olie. Gril de plakjes aubergine 2 minuten aan elke kant. 

Verhit in een braadpan het gehakt en bak rul. Voeg eventueel een klein beetje olijfolie toe. Bak ui en knoflook mee. Voeg kaneel en oregano toe en dan de tomatenpuree en (fijngesneden) tomaten. Laat zo´n 10 minuten sudderen en breng op smaak met peper en zout.
Smelt in een kleine steelpan de boter maar laat deze niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer tot een bal. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en roer totdat je een klontvrije saus hebt. Voeg wat peper en versgeraspte nootmuskaat toe.
Verwarm de oven voor op 180C.
Verdeel een laag aardappels over de bodem van een rechthoekige ovenschaal. Bedek met een laag aubergine, en dan met een laag tomatensaus. Ga zo door tot alles op is. Schenk de witte saus erover en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schaal nog 20-25 minuten in de oven totdat alles goed heet is en de kaas een korstje heeft gekregen. 

zondag 26 september 2010

Soep van paarse wortels

In mijn tuin heb ik paarse wortels. Alleen de buitenkant is paars, de binnenkant is gewoon oranje. En als je ze kookt lost het paars op in het kookwater. De soep is dus ook niet echt paars. Hoogstens iets donkerder dan normaal omdat de in het kookwater opgeloste kleurstof wel in de soep zit. 

Ik doe er behoorlijk wat salie in. Natuurlijk kun je ook iets minder gebruiken als je de saliesmaak iets minder sterk wilt laten uitkomen. 

Wortelsaliesoep

(± 2 liter)
  • 20 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 aardappel, in blokjes
  • 1 teentje knoflook
  • (cayenne)peper, zout
  • 750 gram (paarse) wortel, geboend en in plakjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • ± 20 blaadjes salie
  • eventueel scheutje citroensap
Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui, aardappel en uitgeperste knoflook toe. Bestrooi met zout en peper en schep een paar keer om. Zet het vuur op z´n allerlaagst en laat met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten heel zachtjes smoren. Voeg dan de wortelplakjes, 1,5 liter kokend water, de bouillonblokjes en de salie toe. Laat op zacht vuur ongeveer 15 minuten koken totdat de wortel goed gaar is. 
Pureer de soep. Dit kan in de blender - in gedeelten-, maar met een staafmixer in de pan kan ook, als je pan tenminste niet tot de rand gevuld is. Proef de soep en breng verder op smaak met (cayenne)peper en zout  en eventueel wat citroensap. 

zaterdag 25 september 2010

Venkelzalmtaart

Nog net het laatste stukje kunnen redden voor het maken van een foto. Dat zegt genoeg denk ik.
 

Venkelzalmtaart 

(vorm met doorsnee van 22 cm)
  • 200 - 225 gram korstdeeg (gemaakt van 100 gram tarwebloem, 50 gram volkorenmeel, 75 gram boter, 1-2 eetlepels ijskoud water)
  • 350 gram venkel, in kleine blokjes
  • 100 gram blokjes gerookte zalm
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • peper, zout
  • beetje boter en paneermeel voor invetten
Vet de vorm in met wat gesmolten boter en bestrooi met paneermeel.
Rol het deeg dun uit en bekleed hiermee de vorm. 
Warm de oven voor op 180 C. 
Kook de venkelblokjes 4 minuten in een bodempje gezouten water. Giet af.
Roer de eieren los met de melk en breng op smaak met flink wat peper en wat zout.  
Schep de venkelblokjes op de bodem van de taart. Verdeel hierover de zalm. Schenk het eimengsel erover. Bak de taart in 30-40 minuten gaar.

vrijdag 24 september 2010

Anijssiroop

Dit is een foto van de venkel uit mijn tuin. Zoals je kunt zien, zit er veel loof aan. Dat ruikt echt naar anijs. Omdat ik het jammer vind om weg te gooien heb ik er het volgende mee verzonnen: anijssiroop. Het is de bedoeling dat je het aanmaakt met gewoon kraanwater of bubbeltjeswater. Het ruikt erg lekker. Ik ben benieuwd of het lekker is. Maar de echte criticus, manlief, moet zijn oordeel nog geven.
aanvulling: die vindt het erg lekker, en is verbaasd over hoe ik op het idee kom.

Anijssiroop

  • 750 ml water
  • 750 gram suiker
  • sap en rasp halve citroen
  • flink veel vers venkelloof, fijngehakt
Breng het water met de suiker en het citroensap en -rasp al roerend aan de kook en laat de suiker oplossen. Voeg dan het gehakte venkelloof toe en zet het vuur uit. Laat afkoelen.
Zeef de venkel uit de siroop. Breng nogmaals aan de kook en giet dan in gesteriliseerde flessen

donderdag 23 september 2010

Wortelgembercake

De wortels in mijn tuin zijn ook klaar om te oogsten. Ze zijn wel een beetje dikkig geworden, soms zijn het net balletjes, maar voor de smaak maakt dat natuurlijk niet uit. Omdat ik genoeg groente heb, heb ik er maar een cake mee gebakken. De wortel proef je niet echt, maar het voegt natuurlijk wel iets gezonds toe. Maar eigenlijk maakt dat ook niet zoveel uit, het gaat erom dat het lekker is.

Wortelgembercake

(rechthoekige cakevorm)
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 225 gram bloem
  • 3/4 theelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 200 gram geraspte wortel
  • 4 fijngesneden gemberbolletjes
Vet de cakevorm in of bekleed met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200C.
Mix de basterdsuiker met de olie. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg dan de bloem, baking soda, kaneel en zout toe. Roer als laatste de wortel en gember erdoor. Doe het beslag over in de vorm.
Bak de cake in ± 45 minuten gaar en bruin.

woensdag 22 september 2010

Courgettebasilicumsoep

Er groeit nog steeds een enkele courgette in mijn tuin. Dus maar weer soep gemaakt. Een kleine variatie op mijn courgettemuntsoep: deze keer met basilicum.

Courgettebasilicumsoep

(ongeveer 1,5 liter)
  • 20 gram boter
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 aardappel, in blokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kg courgette, in blokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • cayennepeper
  • 2 handjes basilicumblaadjes
Smelt in een soeppan met dikke bodem de boter. Voeg de ui en aardappel toe, schep even om, doe de deksel op de pan en laat op het laagste vuur ongeveer 10 minuten smoren.
Voeg de courgette en een liter kokend water en de bouillonblokjes toe. Breng alles aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken, totdat de courgette gaar is. Pureer de soep in de blender. Voeg naar smaak cayennepeper toe en proef of er eventueel nog wat zout bij moet. 
Scheur de basilicum wat kleiner en roer deze door de soep.

dinsdag 21 september 2010

Bietenvenkelsoep

De venkel in mijn tuin doet het erg goed. Dus ik heb al venkelpastinaaksoep gemaakt. Maar ook deze combinatie, van venkel met bietjes, is erg lekker. 


Bietenvenkelsoep

(ongeveer 1,5 liter soep) 
  • 1 ui, gesnipperd
  • 25 gram boter
  • peper, zout
  • 400 (rauwe) bietjes, geschild en in kleine in stukjes
  • 300 gram venkel, in stukjes
  • 1 liter kokend water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes 
Laat de boter smelten in een soeppan. Fruit de ui even aan, maar laat deze niet bruin worden. Bestrooi de ui met zout en peper en laat de ui, met de deksel op de pan, op het laagste pitje, 5 minuten zweten. Voeg vervolgens de blokjes biet en venkel toe. Schep even goed om. Voeg dan het kokende water en de bouillonblokjes en tijm toe. Laat ongeveer 15 minuten koken totdat de groente gaar is. 
Pureer de soep - in gedeelten - in de blender. Doe de soep terug in de pan. Proef of er nog peper of zout bij moet. 

maandag 20 september 2010

Appelnectarinetaart met spijs

Deze taart is het gevolg van een onrijpe nectarine waarvan ik dacht dat ie al wel rijp was. Ik had de onrijpe nectarine in vieren gesneden en nam toen een hapje en toen bleek ie toch wel erg hard te zijn en niet lekker om te eten. Omdat ie aangesneden is, zou ie niet echt verder rijpen. Maar weggooien vond ik ook jammer. Dus heb ik ´m verwerkt in deze taart.

Appelnectarinetaart met spijs

(quichevorm doorsnee 22 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 100 gram spijs
  • 2-3 appels, in dunne schijfjes
  • 1-2 nectarines, in dunne schijfjes
  • 1 ei
  • 20 gram custardpoeder
  • 20 gram suiker
  • 0,5 dl melk
  • 0,5 dl room
Doe de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C. Bedek de taartbodem met bakpapier of siliconenvel en een blindbakvulling zoals oude gedroogde bonen. Bak de taartbodem 20 minuten in de oven. Verwijder de steunvulling en bakpapier en laat de bodem iets afkoelen. 
Verkruimel het spijs over de bodem van de taart. Schik de schijfjes appel en nectarine hierop. 
Klop het ei los met de custardpoeder, suiker, melk en room. Schenk dit mengsel over de taart. Bak de taart nog 25 minuten op 180C totdat de vulling gestold is en het deeg gaar en knapperig.

zondag 19 september 2010

Marokkaanse hamburger

Dit klinkt pretentieuzer dan dat het is. In de vriezer lagen best nog wat hamburgers (een aanbieding, gekocht voor als we gaan bbq´en), maar omdat ik dat bbq´en niet meer snel zie gebeuren heb ik ze maar gewoon in de pan gebakken. En daarbij een grove tomatensaus gemaakt. Samen met wat couscous (ook het laatste beetje), 2 pitabroodjes (ook een restje), gegrilde courgette en wat komkommeryoghurtsaus wel een lekkere maaltijd.

Marokkaanse hamburger (eigenlijk alleen de tomatensaus)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/4 theelepel kaneel
  • wat versgeraspte nootmuskaat
  • 250 gram tomaten, in kleine stukjes
  • wat blaadjes verse munt, gesnipperd
  • peper, zout
Verhit in een kleine koekenpan de olie. Fruit hierin de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de specerijen toe en roer even om. Voeg dan de tomaten toe en een scheutje water. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg op het laatst de munt toe. Breng op smaak met zout en peper. Eventueel kun je voor een wat pittiger variant een beetje harissa (marokkaanse peperpasta) toevoegen. 

zaterdag 18 september 2010

Vlierbessensiroop

In het voorjaar heb ik van de vlierbloesem siroop gemaakt, nu is het tijd om de vlierbessen te verwerken. Zorg ervoor dat de bessen die je plukt goed rijp(=paars) zijn. Je plukt de besjes in een scherm. Schud de schermen goed uit zodat de meeste beestjes verwijderd zijn. Was ze dan voorzichtig. Ris de besjes van de takjes. Omdat je het sap zeeft is het niet erg als er op dit moment nog een paar takjes achterblijven. 
Ik had deze eerste fase al een week eerder gedaan en de bessen zolang ingevroren. Dat zorgt er direct voor dat de celwand kapot vriest, en het sap er makkelijker uit loskomt. Als je de bessen direct verwerkt moet je een scheutje water toevoegen.

Doe de gewassen bessen in een pan en breng aan de kook. Druk ze een beetje fijn zodat er zoveel mogelijk sap uit komt. Doe de bessen over in een fijne zeef en hang deze boven een kom. Laat uitlekken en druk er zoveel mogelijk sap uit.

Meet de hoeveelheid sap. Voeg voor elke liter sap een kilo suiker toe. Breng opnieuw aan de kook en roer zodat de suiker oplost. Giet over in gesteriliseerde flessen.

Ik hield van 1,5 kilo bessen (schoon gewicht) 8 dl sap over. Met 800 gram suiker werd dat ongeveer 1,4 liter siroop.

Ik heb de siroop nog niet geproefd. Wel heb ik ergens gelezen dat vlierbessensap een beetje medicinaal smaakt. En dat je het daarom beter kan combineren met bijvoorbeeld appelsap. Ik ben benieuwd.

vrijdag 17 september 2010

Bananentoetje

Dit toetje heb ik in elkaar gezet toen manlief mannetje Q alvast bedklaar maakte. In mijn toetje zat clotted cream (nog van de 2-poundbak), maar je kunt ook heel goed mascarpone gebruiken.

Dulce de leche is een soort karamelcrème. Het bestaat uit melk en suiker die heel langzaam wordt ingekookt zodat een zoete karamelpasta ontstaat. Naar thuis meegebracht uit Argentinië, maar (dankzij Maxima?) ook verkrijgbaar in Nederland bij grote supermarkten, delicatessenzaken en internetwinkels. Of je gebruikt de Nederlandse variant: bebogeen. Volgens wikipedia is dat in Nederland vlak na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld omdat er geen boter beschikbaar was en je met een dergelijk smeerbaar beleg geen boter nodig had.

Bananentoetje

(1 persoon)
  • 2 lange vingers
  • klein beetje pisang ambon
  • klein beetje tropische vruchtenlimonadesiroop
  • 2 eetlepels mascarpone (of clotted cream)
  • 1 theelepel witte basterdsuiker
  • ± 6 plakjes banaan
  • optioneel: 2 theelepels dulce de leche
Doe de pisang ambon en vruchtenlimonadesiroop met een lepel water in een diep bord. Roer door elkaar. Leg de lange vingers met de onbesuikerde kant hierin en laat ze het vocht opzuigen. 
Roer de mascarpone los met de basterdsuiker. 
Leg de 2 lange vingers naast elkaar op een bordje. Bedek met de mascarpone. Beleg met de plakjes banaan en bedruppel met de dulce de leche.

donderdag 16 september 2010

Aardbeienjam

Bij de scones van gisteren had ik lekkere zelfgemaakte aardbeienjam. Omdat aardbeien weinig pectine bevatten moet je ze een handje helpen door het sap van een citroen toe te voegen. Je kan de pectine nog meer laten werken door de pitten en de witte vliesjes in een dun lapje te wikkelen en deze mee te laten koken. De witte vliesjes schraap je met een scherpe theelepel uit de citroenhelften na het uitpersen.

Aardbeienjam

(± 3 potten van 350 gram)
  • 750 gram aardbeien
  • 1 citroen
  • 750 gram suiker
Dag 1
Was de aardbeien. Verwijder de kroontjes. Snijd grote eventueel doormidden. Doe ze in een kom. Pers de citroen uit en doe het sap bij de aardbeien. Doe de pitten en vliesjes in een dun lapje en leg dit buideltje op de aardbeien. Schep de suiker erdoor en laat een nacht staan. 
Dag 2
Zet een schoteltje in de vriezer. Verwarm de aardbeien op laag vuur, stamp wat fijner met een pureestamper en roer totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur dan hoog en laat, terwijl je blijft roeren, 15 minuten koken. Schuim eventueel aan het einde af met een schuimspaan. Test na 15 minuten of de jam goed is door een klein beetje op het schoteltje te doen. Door de kou koelt de jam direct af en kun je kijken of hij de goede dikte heeft. Als de jam goed is doe je deze in gesteriliseerde potten. Als de jam niet goed is, kook je hem nog een paar minuten. 
Schone potten
Gebruik (oude) jampotten met goedsluitende deksels. Was ze schoon in een heet sopje met soda en spoel ze na met kokend water. Laat ze uitlekken op een schone theedoek. Doe hetzelfde met de deksels. 

woensdag 15 september 2010

Clotted cream part 2

De megabak clotted cream moest natuurlijk wel opgemaakt worden. Dus ben ik op een middag heel erg ijverig geweest en heb ik scones gebakken. Met eigengemaakte aardbeienjam en een lik clotted cream. En natuurlijk een pot thee.
foto-verse-scones
Hier het recept voor de scones.

Scones

(voor ± 8 stuks)
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 1 (hele) volle theelepel bakpoeder
  • 60 gram boter, in kleine blokjes
  • 150 ml melk
  • 1 ei
  • kristalsuiker voor de bovenkant
Zeef de bloem, zout en bakpoeder boven een kom. Bestrooi met de basterdsuiker. Voeg de blokjes boter toe en wrijf de boter in de bloem. Kneed niet, en probeer het geheel luchtig te houden. Maak een kuiltje in het midden.
Klop het ei met de melk los. Bewaar 2 lepels van het mengsel en giet de rest in het kuiltje. Werk, eerst met een vork en later met je vingers, de bloem door het melkeimengsel. Sort het deeg op een bebloemd werkvlak en vorm het tot een 2 cm dikke plak. Kneed niet. Steek met een ronde uitsteekvorm (doorsnee 5 cm) rondjes uit het deeg. Doop deze met de bovenkant in het bewaarde eimelkmengsel en vervolgens in de kristalsuiker. Leg met de gesuikerde kant naar boven op een bakplaat.
Bak de scones in op 250 C voorverwarmde oven in zo´n 12-15 minuten gaar. Laat afkoelen op een taartrooster. 

Dit recept is het Ballymaloerecept voor scones gedeeld door 3. Maar 20 scones vond ik toch wel erg veel.

dinsdag 14 september 2010

Pruimenjam

Er was geen jam meer in huis, en op de markt zag ik niet al te dure reine claudes (de groene pruimen) liggen. En dus besloot ik jam te maken. Ik heb bij het koken van de jam een kaneelstokje toegevoegd. Ik moet nog gaan proeven of dat een goed idee is geweest.

Pruimenjam

(± 3 potten van 450 gram)
  • 1 (moes)appel van ± 200 gram
  • 750 gram reine claudes, ontpit en in stukjes
  • 750 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
De avond tevoren:
Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis. Doe het klokhuis met 50 ml water in een bakje. Op deze manier trekt de pectine (de stof die ervoor zorgt dat jam dik wordt) in het water. 
De volgende dag:
Leg een schoteltje in de vriezer. Rasp de appel. Doe de appel, het "pectinewater", de stukjes pruim en de suiker in een wijde pan met dikke bodem. Verwarm eerst op laag vuur en roer zodat de suiker oplost. Als de suiker is opgelost, voeg je het kaneelstokje toe en zet je het vuur hoog en breng je alles snel aan de kook. Laat 15 minuten koken, terwijl je heel geregeld roert. Na 15 minuten test je of de jam goed is. Eventueel schuim je de jam nu eerst nog even af met een schuimspaan. Doe een lepeltje jam op het ijskoude schoteltje. Door de kou koelt het direct af. Trek met je vinger in het midden van de jam een streepje. Als dat zichtbaar blijft en de de jam een beetje opkrult, is de jam goed. Anders moet je de jam nog wat langer koken. Giet de jam heet (pas op: kokende suiker is nog heter dan kokend water) in gesteriliseerde potten en draai de deksel erop. 

Potten steriliseren: 
Hiervoor zijn verschillende methodes. Omdat ik deze keer ook nog aardbeienjam heb gemaakt, moest ik zo´n 8 potten schoonmaken en ik heb ik deze methode gebruikt. Jampotten gaan bij mij als ze leeg zijn direct in de vaatwasser, zodat ze goed schoon zijn en het etiket eraf is. Vlak voordat ik jam ga maken spoel ik ze goed om. Daarna heb ik ze (minimaal) 10 minuten in een oven van 160 C gezet. Met de deksels heb ik hetzelfde gedaan.  

maandag 13 september 2010

Hartige uienspektaart

Een variant op de beroemde quiche lorraine. Maar eigenlijk ook niet helemaal, want ik heb ook flink wat ui toegevoegd, en wikipedia leert mij dat het dan quiche alsacienne heet. Verder is dit niet zo´n hele interessante link, er zijn zeker betere te vinden.
Voor het bakken van deze taart wou ik geen kant en klaar bladerdeeg gebruiken, want dat blijft vaak een beetje klef op de bodem. En omdat ik in een vreemde keuken kookte zonder mijn eigen keukenmachine zag ik het niet zo zitten om korstdeeg voor hartige taart te maken. Dus heb ik filodeeg gebruikt. Gelukkig dat het een grote taart werd, en geen rolletjes of flapjes, want de velletjes waren blijkbaar te veel ontdooid geweest en toen weer vastgevroren. Ik kreeg ze dus niet netjes van elkaar los.

Hartige uienspektaart

(lasagneschaal)
  • beetje boter en paneermeel om in te vetten
  • 25 gram boter
  • 500 gram uien
  • 200 gram spekblokjes
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • 150 gram geraspte kaas (goudse, belegen)
  • peper
  • 1 pak filodeeg
Vet de vorm in met een beetje gesmolten boter en bestrooi met paneermeel.
Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien. 
Pel de uien, snijd ze doormidden en vervolgens in halve ringen. Laat de boter smelten in een zware koekenpan en doe de uien erbij. Schep om en zet even op hoog vuur. Zet het vuur laag als de uien bruin beginnen te worden en laat zeker 15 minuten zachtjes gaar worden. Schep af en toe om. De uien worden op deze manier heel zoet. 
Bak in een andere pan de spekblokjes uit. 
(alternatief: je kan ook eerst de spekblokjes uitbakken en het spekvet gebruiken om de uien in te bakken)
Klop de eieren los met de melk en flink wat peper. Zout is niet nodig want het spek en de kaas zijn al zout.  Roer de helft van de kaas erdoor. 
Verwarm de oven voor op 200C.
Bekleed de voorbereide vorm met 2/3 van het filodeeg. Doe de helft van de uien in de vorm. Schep hierop de spekjes en de helft van de kaas. Bedek met de rest van de uien. Giet hierover het eimengsel. Bedek met de rest van het filodeeg. Bestrijk de bovenkant met een beetje gesmolten boter of olie. 
Bak de taart in 45-60 minuten gaar.  

zondag 12 september 2010

Groene bonensalade met munt en feta

Ik vind dit een erg lekkere salade. Lekker citroenig, een tikje zout van de feta, en frisheid van de munt. Ideaal voor een zomeravond. Helaas moeten we daar weer lang op wachten. Maar toen ik deze salade maakte was het wel nog lekker zomers weer.



Groene bonensalade met munt en feta

(buffetgerecht)
  • 500 gram sperziebonen
  • 300 gram diepvriestuinbonen 
  • 1 citroen
  • half bosje munt (± 10 gram)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 150 gram feta
Haal de puntjes en eventuele draden van de sperziebonen af. Breng in een pan een liter water aan de kook met een theelepel  zout. Kook hierin de sperziebonen ongeveer 5 minuten tot ze net gaar zijn. Doe geen deksel op de pan, dan blijven de bonen mooi groen. Schep de bonen met een schuimspaan uit het water en spoel ze af onder de koude kraan. Laat ze op een groot oppervlak afkoelen. 
Kook in hetzelfde water de tuinbonen 3-5 minuten. Spoel ook deze met koud water af en laat afkoelen.
Boen de citroen goed af en rasp de schil eraf. Pers de citroen uit. Meng citroensap, rasp en olie met peper en zout tot een dressing. Meng deze door de koude bonen. 
Hak de munt fijn en schep door de bonen. 
Verbrokkel de feta in kleine stukjes en meng een deel voorzichtig door de salade. Bewaar een klein beetje om de bovenkant mee te bestrooien. 

Als je dit gerecht met verse tuinbonen maakt, dan heb je ongeveer een kilo ongedopte bonen nodig. 
Verder kun je een deel van de sperziebonen vervangen door snijbonen, die je in in ongeveer 2 cm lange schuine stukjes snijdt, en ook net gaar kookt. 

zaterdag 11 september 2010

Mexicaanse salade

Deze salade was een nieuw probeersel van mij, en ik moet zeggen dat ik het zelf erg geslaagd vond. Gebruik een grote, brede schaal. Het is de bedoeling dat je de bovenkant met toefjes crème fraîche bedekt. Alleen dat bedacht ik mij pas weer nadat ik de foto had genomen. Dus denk die er nog even bij.

Mexicaanse salade

(buffetgerecht)
  • 2 blikken kidneybonen (à 400 gram)
  • 2 blikken mais (à 300 gram)
  • 750 gram tomaten
  • 2 rijpe avocado´s
  • 1 bosje koriander (± 20 gram)
  • 2 limoenen
  • 3 eetlepels neutrale (olijf)olie
  • paar druppels tabasco
  • zout
  • 200 ml crème fraîche
Laat de kidneybonen en mais goed uitlekken.
Snijd de tomaten in kwarten. Verwijder het meeste van het zaad (*) en snijd de rest in stukjes.
Pers de limoenen uit. Pel de avocado en snijd het vruchtvlees in stukjes. Besprenkel direct met wat limoensap om verkleuren tegen te gaan. 
Klop de rest van het limoensap met de olie en wat tabasco en zout tot een dressing. 
Hak de koriander, inclusief de steeltjes, fijn. 
Meng bonen, mais, tomaat, avocado en koriander in een grote schaal en schep de dressing erdoor. Verdeel de crème fraîche in toefjes over de bovenkant. Serveer met tortillachips. 

(*) dit kun je nog prima gebruiken in een tomatensaus, dus gooi het niet zomaar weg; in de salade wordt het een beetje kledderig. 

vrijdag 10 september 2010

Kipananasspiesjes

Door gebruik te maken van cocktailprikkers kun je heeeeeel veeeeeel spiesjes maken. Ik heb de kipblokjes gaargebakken voordat ik ze aan de spiesjes heb geregen. Wel zo makkelijk. Tijdens het feestje hoefde ik ze alleen maar even op te warmen en niet tig spiesjes in een grillpan of op een bbq om te draaien en hopen dat het kippenvlees echt goed gaar was.

Kipananasspiesjes

(buffetgerecht)
  • 1 kilo kipfilet, in kleine (± 1cm3) blokjes
  • 3 theelepels sambal oelek
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad (djintan)
  • 4 teentjes knoflook
  • zonnebloemolie om te bakken
  • 1 ananas, in blokjes
Meng de sambal, ketjap, koriander, komijn en geperste teentjes knoflook door elkaar. Schep de kipfiletblokjes hiermee om en laat een paar uur marineren. 
Verhit wat olie in een wok of braadpan en bak hierin de kip - in gedeelten - bruin en gaar. Laat de gare kip snel afkoelen. 
Steek de gare kip, afgewisseld met blokjes ananas, op cocktailprikkers. Bewaar tot gebruik in de koelkast. 
Verwarm voor het serveren de kipspiesjes in de magnetron of oven. 

donderdag 9 september 2010

Gegrilde courgette met rozijnen en pijnboompitten

Een luxeversie van de  gegrilde courgette.  Maar ja, op een feestje mag dat ook wel. Op deze manier maak je van een simpele courgette een heerlijk buffetgerecht. 

Gegrilde courgette met rozijnen en pijnboompitten

  • 3 courgettes (+ 800 gram)
  • olijfolie
  • citroensap
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram pijnboompitten
  • versgemalen zwarte peper en grover zeezout
Wel de rozijnen ± 5 minuten in wat heet water en dep ze droog. 
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen op een bord. 
Snijd de courgette in plakjes van 2 mm dik. 
Verhit een grilpan tot gloeiend heet. Bestrijk de pan lichtjes met wat olie. 
Gril de courgette - in porties - aan elke kant 2 minuten. 
Leg de courgette in laagjes op een platte schaal. Bestrooi elke laag met wat peper en zout en bedruppel met een klein beetje olie en citroensap. Verdeel ook wat rozijnen en pijnboompitten over elke laag, maar zorg ervoor dat je voor de bovenkant wat overhoudt. 

woensdag 8 september 2010

Pastasalade met venkel en zalm

Het weer wordt helaas wat minder. Hopelijk krijgen we nog mooie nazomerdagen. Ideaal weer voor een wandeling. Voor onderweg kun je dan bijvoorbeeld deze pastasalade maken. Als wij gaan wandelen of fietsen maak ik eigenlijk altijd een pasta- of rijstsalade klaar. Dat eet makkelijk en geeft genoeg energie. Natuurlijk kun je ook brood meenemen, maar van tevoren klaargemaakt brood vind ik niet altijd even lekker.

De hoeveelheden in dit recept zijn overigens gebaseerd op het buffet waar ik het gisteren over had.

Pastasalade met venkel en zalm

(6 personen)
  • 500 gram penne
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl yoghurt
  • 4 eetlepels fritessaus
  • peper, zout
  • 200 gram gerookte zalm, in reepjes
  • 1 bosje dille, fijngehakt (± 20 gram)
  • 1 venkelknol (± 350 gram), in kwarten en vervolgens flinterdun gesneden
Kook de penne precies gaar in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng ondertussen de crème fraîche, yoghurt, fritessaus, peper en zout en een kwart van de dille door elkaar in een kommetje. 
Spoel de gare pasta af met koud water. Meng met de olie en de helft van de dressing. 
Meng vlak voor het serveren de pasta met de rest van de dressing, de zalm, de venkel en de rest van de dille.

dinsdag 7 september 2010

Lekkers van thuis

Een paar weken geleden hadden vrienden van ons een feestje. Aan mij de vraag of ik voor het eten wou zorgen. Natuurlijk wou ik dat. En dit is het resultaat:


Ik heb het volgende gemaakt:
En dit verder aangevuld met:
  • turks brood
  • donkerbruin stokbrood
  • 2 soorten olijven
  • satésaus
  • tortillachips
  • witte druiven
  • komkommer en tomaatjes
Iedereen heeft lekker gegeten. Er was best nog wat over, dus ik heb wat tips gegeven voor de restverwerking. Dat leverde het volgende op:
" ´s Morgens zijn we begonnen met de meloen-banaan smoothie. Zondagmiddag kwamen mijn ouders om te helpen de tenten af te breken en het serviesgoed in te pakken. We hebben toen alle resten van het buffet (behalve de gehaktballetjes, die heb ik meteen ingevroren) op de gewone manier geserveerd. 's Avonds had C.  dienst en hij heeft de overgebleven pastasalade met zalm meegenomen naar de huisartsenpost. Ik heb toen alle groentesalades (courgette, bonen, komkommer, tomaatjes) bij elkaar in gekieperd en als combisalade gegeten (was precies een goed bord vol, en lekker) met wat kipstokjes erbij. De kinderen aten het turkse brood, stukjes kip en een schepje bruine bonen. A. heeft het halve bakje olijven weggepeuzeld! De humus hebben we op brood gegeten (er is nog een beetje voor morgen) en vanavond hadden we chili-con-carne van de mexicaanse salade met erdoorheen de gesmoorde paprika. Ik had daarbij nog het laatste hapje tabouleh en een schep tzatziki voor de frissigheid (over fusion gesproken!). Van de laatste zak turks brood heb ik broodpudding gemaakt volgens dit recept: http://www.broodpudding.be/?subject=broodpudding_recept-mama. De kinderen vonden het wel lekker maar het is vullend genoeg dus die is nog voor de helft over! 
Bijna alles wat over was is dus helemaal goed terecht gekomen dankzij jouw adviezen."

maandag 6 september 2010

Vijg

foto-vijgenboom In Engeland logeerden wij in een mooi, oud, landhuis met daarbij een prachtige tuin. Op een beschut plekje stond een vijgenboom die veel vrucht droeg. De eigenaren hadden dit pas ontdekt. De vijg die ik proefde was erg lekker. Superrijp, en hij voelde al zacht. Dat vind je niet in de winkel. Maar dus wel in Engeland. 
vijg-foto

zondag 5 september 2010

Geitenkaas in walnootkorst

Geitenkaas in walnootkorst

(4 personen)
  • 4 plakken zachte geitenkaas met korst (±70 gram per stuk)
  • 100 gram walnoten
  • 1 ei
  • blaadjes van een paar takjes tijm
  • peper, zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels honing
Maal de walnoten fijn en doe ze in een diep bord. Klop het ei los in een diep bord met een lepel water, de tijmblaadjes en wat peper en zout. Wentel de kaas door het ei en daarna door de walnootkruimels. Druk voorzichtig, maar goed aan. Herhaal eventueel.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak op niet al te hoog vuur de geitenkaas totdat er een bruin korstje om zit. Keer halverwege om. Zorg dat de kaas niet te snel smelt.
Serveer de kaas op wat sla aangemaakt met een mosterdhoningdressing (2 el olie, 1 el citroensap, 1 tl honing, 1 tl mosterd, peper, zout) en bedruppel met nog wat honing.

zaterdag 4 september 2010

Cake met reine claudes en clotted cream

Dit is het toetje dat in Engeland heb gemaakt. En bij een stukje cake hoort clotted cream. Omdat wij in de supermarkt geen potje konden vinden en de kaaswinkel gesloten was, is manlief de tearoom binnengelopen om te vragen waar zij hun clotted cream kochten. En toen kwam hij de tearoom uitgelopen met dit:
foto-clotted-cream

Een bak clotted cream van 2 pound (908 gram) clotted cream. De tearoom kocht dit bij de groothandel, en wij mochten wel een bak overkopen. De rest hebben wij mee naar huis genomen (toch een voordeel dat het niet echt zomers weer is).

Cake met reine claudes

(quichevorm van 22 cm)
  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 reine claudes
  • boter en bloem om de vorm in te vetten
Vet de vorm in.
Verwarm de oven voor op 200C. 
Laat de boter zacht worden. Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel. Klop één voor één de eieren erdoor. Klop op het laatst het zelfrijzend bakmeel erdoor. Doe het beslag in de vorm.
Halveer de reine claudes en verwijder de pit. Leg de halve pruimen met de bolle kant naar boven op het beslag. 
Bak de cake in ± 50 minuten gaar. 

vrijdag 3 september 2010

Lamsbout met munt en tomaatjes

Deze vakantie waren we een week in Engeland. En daar heb je nog echte slagers waar je een lamsbout, hele konijnen, niertjes in hun niervet en nog veel meer zomaar in de vitrine hebt liggen. In Nederland moet je daar veel harder naar zoeken, en veelal van te voren bestellen. Manlief is helemaal weg van lamsvlees, dus heb ik lamsbout klaargemaakt.



Lamsbout met munt en tomaatjes

(4 personen)
  • 1 lamsbout van ± 1,2 kg (met bot)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 eetlepels verse munt, fijngehakt
  • sap van een 1/2 citroen
  • peper, zout
  • 500 gram kleine tomaatjes
  • half bosje basilicum
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • scheutje balsamicoazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
Meng de munt, het citroensap, de ene lepel olie, peper en zout tot een marinade. Maak met een scherp mes inkepingen in de lamsbout en wrijf het lam goed in met de marinade. Laat een nacht in de koelkast marineren. 

Haal de volgende dag het lam een half uur voordat je het in de oven doet uit de koelkast om alvast wat op temperatuur te komen. Verwarm de oven voor op 200 C. 
Leg het lam op een rooster boven een braadslee of bakplaat, waarin het uitgedropen vet zich kan verzamelen. Zet het lam ± 1 uur en 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat afgedekt onder aluminiumfolie 10 minuten rusten. Maak ondertussen de gravy. Schep hiervoor het teveel aan vet van het in de braadslee verzamelde vocht. Voeg een scheutje water toe en schraap alle aanbaksels los. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Meng ook het vocht van de tomaten (zie hierna) erdoor. 
Maak terwijl het lam in de oven staat de tomaten schoon. Halveer ze en schep ze in een ovenschaal om met wat peper, zout, balsamicoazijn, 2 eetlepels olie en de helft van de basilicum. Zet ze het laatste halfuur bij het lam in de oven. 
Snijd het lam in plakken en leg deze op een serveerschaal. Schep de rest van de basilicum bij de tomaten en schep deze om het lam. Giet het uit de tomaten gekomen sap bij de gravy. 

donderdag 2 september 2010

Korstdeeg voor hartige taart

Meestal gebruik ik diepvriesbladerdeeg of plakjes deeg voor hartige taart voor een hartige taart. Maar echt heel enthousiast ben ik daar niet over. De bodem blijft meestal vrij klef. Laatst heb ik een keer zelf korstdeeg gemaakt, en dit gebruikt voor een hartige taart. Ik maakte al wel zelf korstdeeg voor zoete taarten, maar voor hartige dus niet. En ik snap eigenlijk niet waarom. Want dit was een stuk beter dan bladerdeeg. De bodem is een stuk knapperiger geworden. En eigenlijk kost het ook niet heel veel meer tijd. Zeker niet als je deeg in de keukenmachine maakt en voor een aantal keer tegelijk. Wat je niet nodig hebt, vries je in porties in. Het enige nadeel is dat een bal korstdeeg niet zo snel ontdooit als plakjes bladerdeeg.

Voordat ik het deeg maak zet ik een bakje met wat water in de diepvries, zodat ik ijskoud water bij de hand heb. Je kan ook een glas water pakken en daar wat ijsblokjes in doen.

Korstdeeg voor hartige taart

(voor 3 vormen met een doorsnee van 20 cm)
  • 275 gram tarwebloem
  • 125 gram volkorenmeel
  • 200 gram ijskoude boter, in kleine blokjes
  • 1/2 theelepel zout
  • ± 4 eetlepels ijskoud water
Zeef de bloem en zout boven de kom van een keukenmachine. Voeg de boterblokjes toe en laat de machine draaien. Stop zodra het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg 3 eetlepels water toe en laat het deeg in zo weinig mogelijk tijd tot een bal draaien. Voeg indien nodig nog een klein beetje water toe. 
Verdeel het deeg in 3 porties. Vries in wat je niet direct nodig heb. Het deeg kun je ook tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Sommige recepten vragen om het blindbakken van de bodem. Dat betekent dat je de bodem zonder vulling alvast halfgaar bakt. Om te voorkomen dat het deeg van de zijkanten afglijdt (de boter in het deeg smelt immers) en er bobbels in de bodem komen, doe je een steunvulling in de bodem. Ik leg hiervoor een herbruikbaar vel met anti-aanbaklaag in de vorm (bakpapier kan ook) en vul deze met oude erwten en bonen. Deze bonen kun je telkens hiervoor hergebruiken. Ik bak de taartbodem dan 20 minuten op 180C.

afbeelding-hoe-maak-ik-korstdeeg
het deeg uitrollen op een siliconenmatje of op een bebloemd werkvlak
afbeelding-hoe-maak-ik-korstdeeg
met de deeglap de vorm bekleden

afbeelding-hoe-maak-ik-korstdeeg
blind bakken met oude peulvruchten

afbeelding-hoe-maak-ik-korstdeeg
de bodem na het blindbakken