woensdag 31 juli 2013

Salade met kidneybonen, venkel, feta en dragondressing

Er kwam een neef van mij eten met zijn aanstaande. Omdat het lekker weer was besloot ik een salade te maken. Heel lang geleden heb ik bij onze opa en oma een salade met kidneybonen, tauge, komkommer en avocado gegeten. Die herinnering bracht inspiratie. Natuurlijk aten we van het servies van opa en oma.

Salade met kidneybonen, venkel, feta en dragondressing

(4 personen)
  • 200 gram gare kidneybonen
  • 200 gram tauge
  • 1 komkommer
  • 1 venkelknol (± 300 gram)
  • 2 sinaasappels
  • paar takjes verse dragon, blaadjes fijngehakt
  • 2-3 lenteuitjes
  • blaadjes van 1/2 kropsla
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 1 deciliter yoghurt
  • 100 gram feta
Als je kidneybonen uit blik gebruikt, spoel die dan even af en laat ze uitlekken.
Overgiet de tauge met kokend water, spoel na met koud water en laat uitlekken. 
Was de komkommer, snijd 'm in de lengte doormidden en snijd elke helft in schuine plakjes van 0,5 cm dik. 
Was de venkelknol, verwijder lelijke plekken, halveer in de lengte en schaaf er met de mandoline dunne plakken van.
Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil er af met een fijne rasp. Doe de rasp even in een kommetje. Schil de sinaasappel vervolgens zo dik dat je ook het wit meeschilt. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en vang het sap dat hierbij vrijkomt op. 
Snijd de lenteui (wit en groen) in ringetjes. 
Breek de blaadjes van de krop, was de bladeren, slinger ze goed droog, scheur de dikke nerf eruit en de bladeren in stukjes.
Maak een dressing van het sinaasappelsap, de yoghurt, de rasp, de fijngehakte dragon, de notenolie en peper en zout naar smaak. 
Meng alle groente voorzichtig met de dressing en verdeel over een grote, brede schaal. Verkruimel de feta erover. 

maandag 29 juli 2013

Basilicumcitroenmousse

Tijdens onze vakantie hadden we, als echte Nederlanders, een klantenkaart van de Oostenrijkse supermarkt genomen. Want wij willen natuurlijk ook profiteren van de aanbiedingen. Ook het supermarktmagazine met recepten kregen we op vertoon van de klantenkaart. Daarin stond onder andere een mousse met basilicum. Hierdoor geïnspireerd maakte ik het volgende toetje.

Basilicumcitroenmousse

(5 glaasjes)
  • 15 gram basilicum
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 eetlepels citroenlimonadesiroop
  • 3 deciliter magere yoghurt
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 2 deciliter slagroom
Snijd de basilicum heel fijn. 
Week de blaadjes gelatine een paar minuten in koud water. Verwarm de limonadesiroop en laat de uitgeknepen gelatine hierin helemaal oplossen. 
Doe de yoghurt in een kom. Klop met een garde de suiker en het gelatinemengsel erdoor. Meng goed. Roer de basilicum erdoor. 
Klop de slagroom stijf. Spatel de slagroom door de yoghurt. Verdeel het mengsel over 5 glaasjes. 


vrijdag 26 juli 2013

Zomerfruittaart

Dit was een erg lekkere taart. Zo lekker dat manlief en ik 'm samen in 1 dag op hebben gegeten. Mannetje Q was er niet 's ochtends bij de koffie en toen het theetijd was bedachten we dat ie 'm toch niet lekker zou vinden dus dat we 'm ook wel zelf konden opeten. Heel vervelend.


Zomerfruittaart

(rechthoekige quichevorm ± 14 bij 34 cm)
  • 4-5 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 50 + 100 gram witte chocolade
  • 1,5 deciliter slagroom
  • 300 gram aardbeien, kersen, frambozen
  • 2-3 eetlepels aardbeienjam (gezeefd)
Vet een rechthoekige quichevorm met losse bodem in met wat boter en bestrooi met paneermeel of bloem. Bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg. Zorg dat je de plakjes goed tegen elkaar aandrukt en de naden dichtmaakt. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stukje bakpapier op het bladerdeeg en verdeel hierover een blindbakvulling. Zet de vorm nog een half uurtje in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 210C. Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan de blindbakvulling en het bakpapier en bak dan nog 10-15 minuten tot het deeg gaar is. Laat de deegbodem afkoelen. 
Doe de 50 gram witte chocolade in een hittebestendig kommetje en hang dat boven een pannetje met bijna kokend water. Laat de chocolade smelten en bestrijk de deegbodem met de gesmolten chocolade. Laat hard worden. 
Smelt de 100 gram chocolade op dezelfde manier. Laat afkoelen tot lauwwarm maar nog wel vloeibaar. Klop de slagroom bijna stijf. Klop de chocolade door de slagroom en klop even door. Verdeel over de met de chocolade bestreken deegbodem en laat verder opstijven in de koelkast. 
Maak het fruit schoon. Verdeel vlak voor het serveren over de taart en bestrijk met de iets verwarmde jam. 

woensdag 24 juli 2013

Salade met waterkers, granaatappel en feta

En nog maar een salade.

Salade met waterkers, granaatappel, feta

  • 1 bosje waterkers
  • 1 granaatappel
  • 100 gram feta
  • 1/2 komkommer
  • paar takjes munt (de blaadjes hiervan)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 - 1 eetlepel granaatappelsiroop (zuur)
  • peper, zout
Maak de waterkers schoon en verwijder erg harde steeltjes. Slinger goed droog.
Peuter de pitjes uit de granaatappel en vang hierbij eventueel sap op. Zorg dat je alleen mooie, rode pitjes zonder witgele vliezen overhoudt.
Halveer de komkommer in de lengte en snijd in plakjes. 
Maak een dressing van de olie, peper, zout, granaatappelsiroop en eventueel opgevangen sap.
Schep de waterkers en muntblaadjes om met de dressing. Verdeel waterkers en komkommer over een schaal. Bestrooi met granaatappelpitjes en verkruimel de feta erboven. 
Serveer direct na het aanmaken want waterkers wordt snel slap. 


zondag 21 juli 2013

Salade met snijbonen, nectarine en geitenkaas

Saladeweer. Dat is het. Dus daarom nog maar een. Mijn tuin doet het niet zo goed dit jaar. Wel heb ik heel veel mooie bloemetjes van de oost-indische kers. Daar kan ik mooi alle salades mee opfleuren.

Salade met snijbonen, nectarine en geitenkaas

(5 personen)
  • 1 kilo snijbonen
  • 1 venkelknol (± 300 gram)
  • 5 nectarines
  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper, zout
  • flink wat verse kruiden zoals tijm, oregano, basilicum, bieslook, munt - fijngehakt
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 4-5 eetlepels zaadjes/pitjes als sesamzaad, zonnebloempitten, lijnzaad
Haal de puntjes van de snijbonen en trek eventuele draden mee. Snijd in schuine stukjes van 2 cm. Doe de snijbonen in een pan. Giet hier een liter kokend water over en schep er wat zout bij. Kook de snijbonen zonder deksel op de pan 2-3 minuten tot ze net beetgaar zijn. Giet af en spoel na met koud water om ze snel af te laten koelen.
Verwijder de lelijke plekken van de venkelknol, halveer 'm in de lengte en schaaf op de mandoline in dunne, halve ringen. 
Snijd de nectarines in dunne partjes. Bestrijk ze met een heel klein beetje olijfolie. Verhit een grillpan en grill de partjes een paar minuten. Schep ze over op een groot bord.
Rooster de pitten en zaden een paar minuten in een koekenpan (zonder olie). Laat op een bord afkoelen.
Maak een dressing van de beide soorten olie, het citroensap, peper en zout. Schep (een deel van) de kruiden erdoor. Schep de dressing (en de rest van de kruiden) door de snijbonen en venkel. Verdeel dit over een grote, platte schaal. Verdeel de partjes nectarine erover. Verkruimel de geitenkaas erboven. Bestrooi met de pitjes. 

donderdag 18 juli 2013

Salade met groene asperges, perzik en mozzarella

Eigenlijk wou ik met de perziken een lekker toetje maken (meringue met lemoncurd en gepocheerde perzik) maar ze eindigden in deze salade. Ach, dat toetje komt wel een andere keer.

Salade met groene asperges, perzik en mozzarella

  • 500 gram groene asperges
  • paar bladen rode krulsla
  • + 25 blaadjes basilicum
  • blaadjes van een paar takjes oregano
  • 2 perziken
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 50 gram (diepvries)frambozen
  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • peper, zout
Snijd de houtige einden van de groene asperges. Breng een pan water aan de kook en kook de asperges 2-4 minuten tot ze bijna gaar zijn. Spoel af met koud water. 
Was de sla en scheur in stukjes. Verdeel over een grote, platte schaal en strooi de kruidenblaadjes erover. 
Schil de perziken. Dompel ze eventueel 10 seconden in kokend water (dat van de asperges) om ervoor te zorgen dat het schilletje er makkelijk af gaat. Snijd in 6-8 partjes.
Laat de mozzarella op kamertemperatuur komen en scheur in stukjes. 
Prak de frambozen fijn met peper en zout. Klop de olie en azijn erdoor tot je een dressing hebt. 
Verhit een grilpan. Dep de asperges droog, druppel er wat olie over en wrijf dat even uit, en gril de asperges 2-3 minuten. Gril ook de perzikpartjes. 
Verdeel de asperges en perzik over de sla. Druppel de dressing erover en verdeel als laatste de mozzarella over de salade. 

dinsdag 16 juli 2013

Geroosterde aubergine met paprika, tomaat en peterselie

Ik heb mijn kookboeken weer terug van de buurvrouw. Dit gerecht maakte ik al een tijd geleden, maar ik had 'm nog niet goed opgeschreven. Omdat ik, zeker voor mijn doen, het recept nagenoeg gevolgd had, wilde ik wel even controleren wat ik opschreef.
Dit recept komt uit Ottolenghi - het kookboek. Ik gebruikte een rode en een gele paprika, olijfolie in plaats van zonnebloem- of notenolie en minder olie en azijn en voegde knoflook toe. Het zag er gewoon net zo uit als de foto in het kookboek. Het was erg lekker. Dit zal ik zeker nog eens maken.

Geroosterde aubergine met paprika, tomaat en peterselie

  • 2 aubergines (ongeveer 700 gram)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 250 gram kerstomaatjes (ik had gele en rode)
  • 1/2 rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 1,5 eetlepel appelciderazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • 2 theelepels komijn
  • peterselie
Halveer de aubergines in de lengte. Leg ze met de bolle kant naar boven onder een hete gril. Laat de aubergines zolang onder de gril liggen tot ze zwart geblakerd zien. Schep de gare aubergine uit de schil en leg in een zeef. Laat de aubergine een paar uur uitlekken. Hak de uitgelekte aubergine grof. 
Doe de uisnippers en de azijn in een kommetje.
Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. 
Halveer de kerstomaatjes. 
Pers het teentje knoflook uit boven de olie. Meng dit, samen met een snuf zout en de gemalen komijn, door de aubergine. Meng de aubergine, paprika, ui met azijn en tomaatjes door elkaar. Bestrooi met flink wat peterselie. 


zaterdag 13 juli 2013

Courgettetaart met feta

Eerdere jaren kwam ik al een paar weken om in de courgette. Dit jaar blijft dat nog wat achter. Ik heb wel planten met wat vruchten eraan, maar de plant zelf blijft nog erg klein. Daarom deze taart met gekochte courgette. Mocht het volgend jaar beter courgettegroeiweer zijn, dan komt deze taart vast nog wel eens terug.


Courgettetaart met feta


  • 10 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • boter en paneermeel voor invetten
  • 1 kilo courgette
  • zout, peper
  • 4 eieren 
  • 2 eetlepels fijngehakte dragon / oregano
  • 1 deciliter melk
  • 100 gram feta
Vet een lasagneschaal in met boter en bestrooi met paneermeel. 
Bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg. Het geeft niet als er wat over de randen hangt, het is de bedoeling dat de bovenkant ook bedekt wordt, dus bewaar ook wat plakjes daarvoor.
Rasp de courgette grof boven een vergiet. Bestrooi tussentijds met wat zout en peper en laat de courgette zo een half uurtje staan. Duw daarna het vocht er grotendeels uit. 
Klop de eieren los met wat peper en zout, de kruiden en de melk. 
Verdeel de courgette over de deegbodem en giet het eimengsel (houd 1 lepel apart) erover. Verkruimel de feta erboven. Sla de overhangende bladerdeegplakjes terug en gebruik de laatste plakjes om de bovenkant af te dekken. Maak met een appelboor 2 gaatjes in het deksel. Bestrijk de bovenkant met het achtergehouden eimengsel.
Bak de courgettetaart in een oven van 200C in 30-40 minuten gaar en bruin. 

woensdag 10 juli 2013

Aardbeienyoghurtpudding

De pudding kwam een tikkeltje misvormd uit de vorm. Niet echt appetijtelijk voor een foto. Gelukkig had ik wel een mooie foto van de schaal met aardbeien die we erbij aten.


Aardbeienyoghurtpudding


  • 200 gram aardbeien
  • 7 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels lavendelsiroop *)
  • 2 deciliter slagroom
  • 1/2 liter yoghurt
  • 2-4 eetlepels honing
Was de aardbeien. Verwijder het kroontje en pureer de aardbeien. 
Week de gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Verwarm de helft van de aardbeienpuree. Knijp de gelatine uit en los de blaadjes daarna op in de warme puree. Roer goed. Meng dan alle aardbeienpuree door elkaar. 
Klop de slagroom stijf. 
Meng de yoghurt, aardbeienpuree, lavendelsiroop, honing naar smaak goed door elkaar. Spatel dan de slagroom erdoor. Giet het mengsel in een met koud water omgespoelde puddingvorm van + 1 liter of verdeel over 8-10 glaasjes. 
Serveer eventueel met extra aardbeien. 

*) je kunt ook vlierbloesemsiroop of aardbeiensiroop gebruiken; je krijgt dan net een iets anders smaakaccent.

maandag 8 juli 2013

Raapsteeltjesstamppot met shoarma en abrikozen

Speciaal een recept voor mijn broertje en zijn schoonfamilie. Als iedereen volgend jaar weer teveel raapsteeltjes heeft. Ik had maar 1 klein rijtje gezaaid, dus had net genoeg voor deze stamppot. Zij konden 2 weken lang stamppot raapstelen eten...

Andere versie? Kijk dan hier voor een vegetarische variant met cashewnoten of deze waarin een deel van de aardappels is vervangen door knolselderij.


Raapsteeltjesstamppot met shoarma en abrikozen

(3 personen)
  • 1-1,2 kilo aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 1-2 dl warme melk
  • 1 theelepel mosterd
  • peper, zout
  • 400 gram raapsteeltjes
  • 250 gram shoarma
  • klontje boter
  • 75 gram gedroogde abrikozen
Schil de aardappelen en snijd in kleine stukjes. Kook ze, samen met het teentje knoflook, in krap gezouten water in 10-15 minuten gaar. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer dan de warme melk en de mosterd erdoor tot je puree de goede consistentie heeft. 
Terwijl de aardappelen koken snijd je de raapsteeltjes grof, bak je de shoarma in het klontje boter in een koekenpan gaar en snijd of knip je de abrikozen in kleine stukjes. 
Meng de raapsteeltjes, gare shoarma en abrikozen door de puree.  

vrijdag 5 juli 2013

Aardbeienkwarktaart

Gewoon een lekkere zomerse taart. Verder valt er niet zoveel over te zeggen. Behalve dat het jammer is dat ie alweer op is.
Een foto van deze taart hangt bij onze voordeur, samen met nog wat andere foodfoto's en een stukje over thuisafgehaald. Elke keer als mannetje Q die foto ziet, zegt hij dat ik die taart weer een keer moet maken. Maar ja, zolang het nog geen voorjaar is, ga ik geen aardbeien kopen. 

Aardbeienkwarktaart

(springvorm 22 cm)
  • 1 ei
  • 75 gram suiker
  • 75 gram boter (gesmolten)
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram aardbeien (zie ook verderop)
  • scheutje cointreau
  • 4 + 1 blaadjes gelatine
  • 500 gram kwark
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel vanilleextract
  • 2 deciliter slagroom
  • 200 gram mooie aardbeien
  • 1+2 eetlepels aardbeienlimonadesiroop
Klop het ei met de suiker een paar minuten tot het luchtig is. Giet dan langs de zijkant de gesmolten boter erbij en meng snel. Klop dan het zelfrijzend bakmeel erdoor. Giet het beslag in de springvorm en strijk uit over de bodem. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten op 175C gaar. Laat in de vorm afkoelen. 
Snijd de (misschien wat minder mooie) aardbeien in kleine stukjes en schep om met de cointreau. Laat dit even intrekken en verdeel dan over de taartbodem. 
Week 4 blaadjes gelatine in wat koud water. 
Klop de kwark met de suiker en het vanilleextract in een grote kom door elkaar. Klop de slagroom apart stijf. Verwarm de ene lepel limonadesiroop en los hierin de uitgeknepen gelatine op. Roer goed. Klop dit door de kwark. Spatel de stijve slagroom daarna door de kwark. Verdeel de kwark over de aardbeistukjes en strijk de bovenkant glad. Laat 2-3 uur opstijven in de koelkast.
Snijd de mooie aardbeien in plakjes en verdeel over de bovenkant van de taart. Laat het ene blaadje gelatine een paar minuten weken in koud water. Verwarm de 2 lepels limonadesiroop en laat hierin de gelatine oplossen. Doe er dan nog 4 eetlepels koud water bij. Laat het iets lobbig worden en strijk daarna met een kwastje uit over de aardbeiplakjes. 

dinsdag 2 juli 2013

Doperwtentaart met dragon

Toen ik deze taart als avondeten had, zette ik ook 2 porties op thuisafgehaald. Een buurvrouw van iets verderop kwam ze afhalen. Haar kleine mannetjes favoriete groente is doperwt. Ben benieuwd of hij ze zo ook lekker vond.

Hartige taart met doperwten en dragon

(3-4 personen, quichevorm 22 cm doorsnee)
  • boter en paneermeel voor invetten 
  • 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 450 gram diepvriesdoperwten
  • 3 eieren 
  • paar takjes verse dragon, blaadjes fijngehakt
  • paar stengels bieslook, gesnipperd
  • 1 deciliter melk
  • (chili)peper, zout
  • 100 gram geraspte (goudse) kaas
Vet de vorm en bestrooi met paneermeel of leg bakpapier op de bodem. 
Warm de oven voor op 200C. 
Bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg. Plak ze goed aan elkaar, anders lekt straks de vulling door de naden heen. 
Doe de diepvrieserwten in een kom met een snuf zout. Overgiet met een halve liter kokend water en laat een paar minuten staan. Giet af.
Klop in een kom de eieren los met de melk en breng op smaak met dragon, bieslook, peper en zout. 
Verdeel de doperwten over de taartbodem. Giet het eimengsel erover en bestrooi met de kaas. Bak de taart in 30-40 minuten bruin en gaar.