maandag 29 februari 2016

Weekmenu - spruitjes en broccoli

Meteorologisch is het nog net winter, dus spruitjes kunnen nog steeds. Pech voor de spruitjeshaters. 't Ene zusje is dat niet, die koos vroeger op haar verjaardag voor spruitjes. Haar smaak kan natuurlijk veranderd zijn, maar ik ga er maar van uit dat ze nog steeds spruitjes lust. Als het anders is, hoor ik het wel. Verder is de broccoli in de bonus dus die vind je ook terug in het weekmenu. 


Weekmenu


  • Met de broccoli kan wel weer eens de vegapasta met cashewnoten en kruidenroomkaas gemaakt worden. 
  • Doe gemakkelijk met een boemboe voor rode curry en kalkoenblokjes. Erbij rijst en spruitjes. 
  • Een stoofpotje met spruitjes: Bak gehakt rul in eigen vet met wat kerrie en sambal. Doe er voorgekookte krieltjes, halve spruitjes en een scheut water bij. Laat met een deksel op de pan ± 10 minuten pruttelen tot de groente en aardappeltjes gaar zijn. Zet het vuur hoog en laat wat van het vocht verdampen terwijl je alles omschept. Roer er een lepel crème fraîche door en eet smakelijk.
  • Kook halve spruitjes beetgaar. Maak pindasaus en doe de spruitjes in de pindasaus. Kook er mie bij en bak er een omelet bij. 
  • Bak ± 200 gram gehakt rul in eigen vet. Bak een gesnipperd ui even mee. Doe er een blik gepelde tomaten bij en plet die een beetje. Voeg een theelepel van komijn, koriander en paprikapoeder en sambal en zout naar smaak toe. Voeg ± 250 broccolliroosjes toe en laat een paar minuten pruttelen tot de broccoli bijna gaar is. Roer er een blikje mais (± 285 gram) door en laat even meewarmen. Eet dit mexicaanse prutje met tortilla's. 
  • Het is ook wel weer een keer tijd voor pasta met tonijn en broccoli.

zondag 28 februari 2016

Portobello met blauwe kaas


Gisteren was het weer tijd voor het jaarlijkse walking dinner van de buurt waarin wij wonen. Mensen kunnen zich daarvoor aanmelden als gast of als kok, waarbij je aangeeft voor hoeveel mensen je wilt koken. Vervolgens gaat er iemand een logistieke puzzel oplossen waardoor uiteindelijk alle gasten bij iemand aanschuiven voor een voorgerecht om daarna - in een andere samenstelling - naar het adres van het hoofdgerecht te lopen. Het toetje is gezamenlijk in de kantine van de sportvereniging. Er doen ongeveer 60 mensen mee. Net als voorgaande jaren kookte ik. Dat vind ik veel te leuk om te doen. Deze met fourme d'ambert gevulde portobello was het voorgerecht. 

Portobello met blauwe kaas

(8 personen)

  • 20 gram gedroogde paddenstoelen, in kleine stukjes
  • 2 kleine chioggiabietjes
  • 2 gele bietjes
  • 3 grote groene koolbladeren, in fijne reepjes
  • nootmuskaat
  • 8 portobello's
  • 2 + 1 eetlepel olijfolie
  • peper, zout
  • 1 ui, gesnipperd
  • ± 1 theelepel tijmblaadjes
  • 150 gram fourme d'ambert
  • 1 + 1 + 1 klontje boter
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • scheutje witte wijn
  • paar takjes tijm
  • 1/3 paddenstoelbouillonblokje
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • paar druppels balsamicoazijn
  • iets maizena om te binden
  • 150 gram oesterzwammen, in reepjes gescheurd
  • 150 gram beukenzwammen, schoongemaakt
Doe de gedroogde paddenstoel in een theekopje en giet er kokend water over. Laat minimaal 10 minuten weken. 
Schil de bietjes en schaaf ze met de mandoline in hele dunne plakjes (1-2 millimeter). Doe elke soort in een apart kommetje met koud water en wat ijsblokjes. 
Breng wat water aan de kook met een snuf zout en kook de groene kool in ± 5 minuten beetgaar in een pan zonder deksel. Spoel direct koud. 
Leg een silliconenvel op de bakplaat. Leg de portobello's op hun bolle kant hierop. Bestrijk met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet de portobello's 15 minuten in een oven van 180C. 
Fruit ondertussen de gesnipperde ui ± 10 minuten in een beetje olijfolie. Roer de tijm en de helft van de gedroogde paddenstoelen erdoor. Verkruimel de fourme d'ambert en meng de ui erdoor. Breng op smaak met een beetje peper. Haal na de 15 minuten de portobello's uit de oven en verdeel de kaas erover. Bak ze daarna nog 10-15 minuten op 180C tot de kaas gesmolten is. 
Verhit ondertussen ook een klontje boter in een koekenpan en bak het sjalotje even aan. Voeg de wijn, de tijm, 2 deciliter water, de rest van de gedroogde paddenstoelen met het weekvocht en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat dan nog 5 minuten zacht doorpruttelen. Vis de tijm eruit, roer de crème fraîche erdoor, breng op smaak met wat peper en de balsamico en bind eventueel met een beetje aangemaakte maizena. Giet de saus in een kommetje en veeg de pan schoon. Smelt het tweede klontje boter en bak op hoog vuur de oesterzwammen en beukenzwammen een paar minuten. Meng dan de saus er weer door. 
Verwarm de groene kool met 2 lepels water en een klontje boter in een pannetje en rasp er wat nootmuskaat boven. 
De de bietenplakjes droog. 
Leg op elk bord een portobello. Verdeel de groene kool en paddenstoelensaus eromheen en garneer met de plakjes biet. 

zaterdag 27 februari 2016

Aardpeersoep met five spice poeder

Nu ik geen volkstuin meer heb, kook ik nog maar heel zelden met aardperen. Terwijl ze best goed verkrijgbaar zijn. Ze hebben ze zelfs standaard bij de Lidl. Daar kocht ik ze dan weer niet. Dat deed ik op de markt. Ze waren niet duur en zagen er wel goed uit. Soms heb je aardperen die al wat gerimpeld zijn en zacht aanvoelen. Dan moet je ze niet kopen. Toen moest ik verzinnen wat ik er mee ging koken. Dat werd -een beetje simpel - soep. Om toch een klein beetje creatief te zijn, deed ik er als smaakmaker five spice poeder in. Het spice slaat niet op pittig maar op specerijen. Five spice is - hoe logisch - een mengsel van 5 specerijen: kaneel, steranijs, kruidnagel, venkelzaad en sichuanpeper. De mensen die de soep proefden moesten aan speculaaskruiden denken. 



Aardpeersoep met five spice poeder

  • 2 eetlepels boter
  • 1/2 ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 kleine aardappel, in blokjes (± 100 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels five spice poeder
  • 750 gram aardperen, geschild en in stukjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 theelepel azijn (als je hebt: zwarte rijstazijn)
Smelt de boter in een soeppan en bak de ui en aardappel even aan. Doe dan een deksel op de pan en laat ui en aardappel op het laagste vuur 10 minuten smoren. Pers dan de knoflook erboven uit en roer het five spice poeder erdoor. Voeg de aardperen, 1,25 liter kokend water en de bouillonblokjes toe. Breng weer aan de kook en laat daarna op laag vuur met een deksel op de pan ± 25 minuten pruttelen tot de aardpeer zacht is. Pureer de soep met de staafmixer en roer de azijn erdoor. Proef of je er eventueel nog wat peper of zout door wilt. 

donderdag 25 februari 2016

Indiase hachee

Vanwege de gebruikte specerijen noem ik dit recept Indiase hachee. De kans dat een Indier deze hachee zal eten is echter niet zo groot. Een groot deel van de bevolking van India eet om religieuze redenen geen rundvlees. In Nederland zullen dat niet zoveel mensen zijn, dus ter afwisseling van de Hollandse hachee is dit een lekker stoofgerecht. 

In het recept gebruik ik geen azijn maar tamarinde als zure component om het vlees mals te laten worden. Een tamarindepeul ziet er uit als een doppinda, maar dan 2 keer zo groot, heeft een gladdere buitenkant, en is bruin. Het vruchtvlees wordt, inclusief zaden, in vierkante pakjes verkocht. Daar moet je dan tamarindewater van maken. Hoe je dat doet zie je in de foto's hieronder. Overigens kun je ook dunne, gezeefde tamarindepasta kopen, maar die ik had vond ik niet zo lekker. 








Indiase hachee

  • 40 gram tamarinde(pulp)
  • 1 kilo sucadelapjes
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • 4 uien, in kwartringen (± 300 gram)
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes
  • 3 centimeter verse gemberwortel, geraspt
  • 1 groene peper, fijngehakt (of wees lui en gebruik sambal)
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 geraspte wortel (± 150 gram)
Doe de tamarinde in kleine stukjes in een kommetje. Giet er 1 deciliter kokend water over en laat even staan. Wrijf daarna met je vingers de pulp van de pitten en wrijf daarna door een zeef. Druk er zoveel mogelijk pulp en vocht uit. Zet het tamarindewater even opzij. De pitten en vezels kunnen daarna weg. 
Snijd de sucadelapjes in blokken van ± 2 bij 2 centimeter. 
Verhit de helft van de boter in een grote braadpan. Voeg de helft van het vlees toe en laat rustig aan een kant een bruin kleurtje krijgen. Draai om. Schep het vlees als het rondom gebruind is uit de pan op een bord. Verhit de rest van de boter en bak de andere helft van het vlees ook rondom bruin. Schep ook uit de pan. Verhit de olie in de pan. Bak de uien, knoflook, gember en groene peper een paar minuten tot de ui iets begint te kleuren. Voeg het vlees weer toe. Roer de peper, zout naar smaak en kurkuma erdoor en voeg het tamarindewater en 1 deciliter kokend water toe. Roer alles goed door elkaar en laat het vlees op het kleinste pitje 2-2,5 uur sudderen. Laat de laatste 15 minuten de geraspte wortel meesudderen. Proef of de jus goed op smaak is, en pas anders aan. 

woensdag 24 februari 2016

Spruitjessoep met blauwe kaas - foodblogswap


Toen was het alweer eind februari. Tijd voor de foodblogswap, waarbij je kookt van een ander foodblog en iemand ook van jouw blog kookt. Deze maand mocht ik koken van de blog van Marloes, spruitjeszijnnietvies. Inderdaad, spruitjes zijn niet vies. Ook toen ik kind was, lustte ik gewoon spruitjes. Ook mannetje Q vindt het een prima te eten groente, vooral in de spruitjestaart. Marloes heeft inderdaad recepten met spruitjes op haar blog staan, dus ook zij vindt spruitjes niet vies. Om de naam van haar blog eer aan te doen, koos ik 1 van de spruitjesrecepten. Een soep gemaakt van spruitjes. Zij gaf als variatietip om er wat spekjes in te doen. Ik verkruimelde er zelf wat blauwe kaas in, waarvan ik nog een restje in de koelkast had liggen. Verder kookte ik de spruitjes maar direct in de bouillon, wel zo makkelijk.


Spruitjessoep met fourme d'ambert


  • 150 gram spruitjes
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • peper
  • klein beetje fourme d'ambert
Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Doe ze in een pan met 2,5 deciliter water en het bouillonblokje. Breng aan de kook en kook ze in ± 8 minuten zacht. Ze zullen iets langer moeten koken dan voor beetgaar gekookte spruitjes, maar probeer ze niet te lang te koken, want dan krijg je de gewraakte kapotgekookte spruitjes. Pureer de spruitjes met de bouillon. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper. Giet in een kom en verkruimel de kaas erboven. 


dinsdag 23 februari 2016

Tartelettes met witte chocolade, kokos en mango

Misschien vroeg je je af waar de andere tartelettes bleven. Op de foto bij het recept voor de tartelettes met rozenroom en granaatappel stonden immers ook tartelettes met plakjes mango erop. Eindelijk is hier dan het recept voor die tartelettes. 


Tartelettes met witte chocolade, kokos en mango

  • 120 gram bloem
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 60 gram boter
  • drupje ijskoud water
  • 50 gram witte chocolade
  • 125 gram mascarpone
  • 1 eetlepel kokoslikeur
  • 1 deciliter slagroom
  • 20 gram poedersuiker
  • 20 gram geraspte kokos
  • 1/2 mango, in mooie plakjes
  • 1 eetlepel tropische limonadesiroop
  • 1/2 blaadje gelatine
Meng de bloem, basterdsuiker en boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg een beetje water toe en meng kort tot het deeg samenkomt. Voeg als dat nodig is nog een klein beetje extra water toe. Vorm van het deeg 4-6 platte schijfjes en leg deze minimaal 30 minuten in de koelkast. 
Vet de vormpjes in, bestuif met bloem en leg eventueel een op maat geknipt rondje bakpapier op de bodem. Verwarm de oven voor op 175C.
Rol het deeg uit tot cirkels die groot genoeg zijn om de vormpjes te bedekken en met een dikte van 2-3 millimeter. Leg het deeg in de vormpjes en duw overtollig deeg netjes weg. Leg stukjes bakpapier in de vormpjes en leg hierop een steunvulling. Bak de deegbakjes 20 minuten met steunvulling. Verwijder deze dan en het bakpapier waarop deze lag, en bak de deegbakjes nog 20 minuten tot het deeg gaar is. Laat de deegvormpjes afkoelen. 
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten. Strijk de gesmolten chocolade met een kwastje uit over de binnenkanten van de deegbakjes. Laat hard worden. 
Roer de mascarpone los met de kokoslikeur. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel deze door de mascarpone. Meng de geraspte kokos door de room. Verdeel de kokosroom over de tartelettes. 
Schik de plakjes mango op de kokosroom.
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm de limonadesiroop met 1 eetlepel water. Los hierin de uitgeknepen gelatine op. Bestrijk de plakjes mango met gelei. Laat de tartelettes nog een uurtje in de koelkast staan om de gelei op te laten stijven. 

maandag 22 februari 2016

Weekmenu - bloemkool, witlof en snijbonen


Bloemkolen! Wie lust er nog bloemkool? Als je geen snijbonen en tomaten wilt deze week, dan zit je, als je gebruik maakt van de bonusaanbieding, opgescheept met 3 bloemkolen. Dan heb je je hele weekvoorraad voor 2 personen aan groente wel weer binnen. Ik ga er dus vanuit dan je 1 bloemkool, een zak snijbonen en een schaal tomaten koopt. In het weekmenu dus eerst maar wat recepten met bloemkool. 


Weekmenu


  • Bloemkool, verse worst en gekookte of gebakken aardappel(partjes)
  • Een klein uitje fruiten met wat sambal. Er een 1/2 theelepel kurkuma, bloemkoolroosjes en een scheutje water bij doen. Deksel erop en ± 10 minuten laten stoven. Rijst of mie koken. Erbij stokjes saté met pindasaus uit de vriezer. 
  • Als je met z'n tweeën bent is deze bloemkool voor 2 keer. Hij is niet zo heel snel, maar hij is wel erg mooi om te zien. Samen met tomaat en kikkererwten en eventueel rijst. 
  • Deze ovenschotel van bloemkool met tomaat en mozzarella is ook erg lekker. Geef daar pasta bij. De oregano kun je ook vervangen door basilicum. 
  • Maak een lekkere salade met witlof, peer en fourme d'ambert. Erbij gebakken aardappelpartjes. Als je naast de aardappeltjes nog iets warms op je bord wilt, kun je ook nog wat witlof karamelliseren
  • De pasta met witlof en chorizo is ook erg lekker. De chorizo kun je ook vervangen door spekreepjes. 
  • Pasta met tomaat, paprika en geitenkaas. Vervang een deel van de paprika door tomaat, gebruik gedroogde pasta en de geitenkaas kun je ook vervangen door 1 van de andere kaasjes uit de "2-voor-3-aanbieding" als die je lekkerder lijkt. 
  • Tsja, en dan die snijbonen hè. Je kunt er natuurlijk sambalboontjes mee maken. Lekker met rijst en een omelet. 
  • Net iets anders dan gewoon gekookte snijbonen is dit recept. Mag je zelf verzinnen wat je daar verder bij eet. 
  • Maar ik geef ook nog een recept voor snijbonen met couscous. Eet daar bijvoorbeeld een grillburger bij. 


Couscous met snijbonen en tomaat

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 400 gram snijbonen
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 100 gram couscous
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui even op hoog vuur aan. Zet het vuur laag, en laat op laag vuur gaar en zacht worden. Bestrooi op het eind met de komijn en voeg 2-3 lepels water toe. 
Haal de puntjes van de snijbonen en snijd ze in schuine stukjes van 2 centimeter. Doe in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Voeg wat zout toe. Breng aan de kook en laat ± 5 minuten koken tot ze net gaar zijn. Giet af. 
Doe de couscous met een snuf zout in een kom. Giet er 2 deciliter kokend water over en dek even af met een deksel of een bord. Laat minimaal 5 minuten staan tot het water is opgenomen. Roer de korrels dan los met een vork. 
Meng de ui, snijbonen en tomaat door de couscous. 


zondag 21 februari 2016

Pompoenstoof met amandelen en zuurbessen


In deze pompoenstoof gaan (gedroogde) zuurbessen. In de Perzische keuken wordt dit kleine, gerimpelde, rode besje veel gebruikt als smaakmaker. Je ziet ze nog wel eens vervangen worden door gedroogde cranberry's. Die zijn wel iets groter. Als je dat doet probeer dan wel cranberry's te vinden die niet zo erg gezoet worden. 
Mijn voorraad zuurbessen (of berberisbessen) is bijna op. Ik moet dus even gaan neuzen waar ik die betaalbaar kan kopen. Ik hoef namelijk geen biologische of superfoodbessen. De vorige kocht ik in Rotterdam in de Foodhallen. Ik denk dat ik er daar ongeveer 1/3 van de prijzen die ik zo snel online kan vinden voor betaalde. Dus als iemand nog tips in Arnhem heeft, ik hoor ze graag. 



Pompoenstoof met amandelen en zuurbessen

  • 1 kilo flespompoen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 50 gram zuurbessen, geweekt in lauw water
  • 100 gram blanke amandelen
  • 2 tomaten, in stukjes
  • peper, zout
Schil de flespompoen, verwijder de pitten en draden en snijd in blokjes van ± 1 centimeter. 
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui een paar minuten tot deze begint te kleuren. Voeg de peper, tomatenpuree, kurkuma en gember toe en fruit een minuutje mee. Voeg dan de gepelde tomaten en nog een blik water toe. Plet de tomaten en breng aan de kook. Proef op peper en zout. 
Voeg de pompoenblokjes toe en breng weer aan de kook. Laat de pompoen in ± 20 minuten bijna gaar worden. Roer af en toe en controleer of er nog wat water bij moet. 
Voeg dan de zuurbessen, amandelen en stukjes tomaat toe en stoof nog ± 10 minuten of tot de pompoen gaar is. 
Proef nogmaals op peper en zout. 

(bron: Khoresht-e-Gheimeh Khalal uit Veggiestan van Sally Butcher. Zij stooft aardappel in plaats van pompoen en verder heb ik hoeveelheden aangepast, en extra gember toegevoegd)

vrijdag 19 februari 2016

Kibbeling


Mooi visje he? Dit is een heek. Vroeger lid van de kabeljauwfamilie, tegenwoordig een aparte familie in de orde van de kabeljauwachtigen. Wist ik ook niet, maar dat schrijft wikipedia. Ik denk dat de heek heel blij is dat hij nu zijn eigen familie heeft. 

Ik heb 'm zelf gefileerd. Ik vond het vlees wel erg zacht. Je trok het snel kapot. Maar misschien lag dat ook aan de kwaliteit van de vis. Wel prettig was dat er erg weinig kleine graatjes en pinbones (de "zijgraten") in zitten. Dus wat dat aangaat, is het makkelijke vis om zelf te fileren. In dit geval wilde ik ook geen mooie filets hebben, maar stukjes om te frituren. Dus dat het er niet zo mooi meer uitzag was niet zo erg. 




Kibbeling / gebakken vis


  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • ± 1,5 deciliter koolzuurhoudend bronwater
  • de viskruiden van hieronder
  • (zonnebloem)olie om in te frituren
  • 400-500 gram filet van witvis, in stukjes van 2-3 centimeter
Doe het bakmeel en de viskruiden in een kom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden. Giet hierin een beetje van het bronwater en meng met een garde tot een beslag. Doe er telkens een beetje bronwater bij tot je een beslag hebt dat iets dikker is dan pannenkoekenbeslag. 
Verhit de olie tot 180C. Je kunt een frituurpan gebruiken, of een zware, gietijzeren, pan op het fornuis gebruiken. Nadeel van vis frituren is dat de olie daarna vissig ruikt en smaakt. Om er daarna dan weer friet in te maken, vind ik niet zo lekker. Daarom frituurde ik in een pan op het fornuis. Dan heb ik minder olie nodig. Die olie gebruikte ik (gezeefd) daarna nog 1 keer om vis in te bakken cq te frituren. 
Haal de stukjes vis door het beslag, laat iets uitdruppen en leg ze voorzichtig in de hete olie. Bak de stukjes vis in 3-4 minuten gaar en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. 



Viskruiden voor gebakken vis

  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 5 kruidnagels
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel zout
Maal mosterdzaad, venkelzaad, kruidnagel en zwarte peper in een koffiemolen tot fijn poeder. Doe in een kommetje en meng met de andere specerijen en het zout.

woensdag 17 februari 2016

Geroosterde wortel en kikkererwten op avocadopuree

Delicious plaatste in haar januari 2016-nummer een aantal recepten van een Australische chef, Matt Wilkinson. Overigens komt er best veel kopij van die kant van de wereld. Meestal inspirerend om te lezen. Soms slaan ze de plank een beetje mis met de seizoenen, maar ach, dan bewaren we een idee wel voor later. De recepten van Matt waren vega en kruidig. Ik heb ze alle vijf min of meer gemaakt. Soms alleen met het idee van "o ja, in die richting kan ik ook wel weer wat koken", de ander bijna helemaal volgens het recept. Deze wortels zaten er een beetje tussenin. Ik maakte ze bij zijn bastilla met pompoen en bieten-yoghurtsaus. Die saus (geraspte rauwe biet met yoghurt en munt die in mijn geval za'atar werd) is een aanrader. De bastilla was lekker, maar een beetje nat. Zijn hoeveelheid is ook erg krap. Ik verdubbelde zijn recept voor 4 personen. Die hoeveelheid aten wij met 6 mensen en daarbij nog deze wortels en kikkererwten. 


Geroosterde wortel met kikkererwten op avocadopuree


  • 750 gram winterpeen
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • sap van 2 sinaasappels
  • 3 kardemompeulen, licht gekneusd
  • 2 steranijs
  • zout
  • gedroogde chilipeper uit een molen
  • 500 gram gare kikkerwten
  • 2 avocado's
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt
Was de winterpeen en schil eventueel. Snijd de winterpeen in schuine plakken van 1 centimeter dik. 
Verhit een grote koekenpan. Giet er 1,5 eetlepel olie in en zorg dat het hele oppervlak bedekt is. Leg de wortels in de pan en bak ze 2-3 minuten op hoog vuur. Keer ze om en bak de andere kant ook 2-3 minuten. Doe een klein beetje nieuwe olie in de pan en bak de rest van de wortels op dezelfde manier.
Doe ondertussen het sinaasappelsap, de kardemom en de steranijs in een ovenschaal. Leg de gebakken wortels in de schaal. Bestrooi met wat zout en chilipeper en schep alles om. Laat de wortels in een oven van 180C in 30-40 minuten verder garen. 
Verwarm tegen het einde van de gaartijd van de wortels de kikkererwten in een pan met een beetje water of in de magnetron. 
Halveer de avocado's. Wip de pit eruit. Schep het vruchtvlees op een bord. Schep het vruchtvlees fijn en meng knoflook, komijn, citroensap, koriander en zout naar smaak erdoor. 
Verdeel de avocadopuree over een bord. Schep de wortels en de kikkererwten door elkaar en schep op de avocadopuree. 

maandag 15 februari 2016

Avocadomousse met koffiekruim en gekaramelliseerde sinaasappel - mysterybox

Het werd weer eens tijd voor een mysterybox. Een oproepje in een foodbloggersgroep op Facebook leverde een stuk of 15 ingrediënten op. Die gingen in de hoge hoed en aan mannetje Q de schone taak om daar 6 ingrediënten uit te loten. Dat leverde de volgende mysterybox op:

  • langoustines
  • avocado
  • rode linzen
  • sinaasappel
  • koffie
  • kikkererwten
De idee is om met minimaal 3 producten van dit lijstje en wat basisingrediënten uit de voorraadkast zoals bloem, boter, suiker, ei, kruiden een culinaire creatie te maken. 


Best pittig deze keer. Lukte het me om een eerdere keer 5 van de 6 te gebruiken, deze keer kwam ik niet verder dan 3. Ik wilde niet de "maaltijdsaladekant" op gaan met kikkererwten, avocado en sinaasappel omdat ik die combinatie laatst al had gebruikt. Toen ook met wortel. Dat recept wordt overigens ook van de week gepost. Maar wat dan? Een klein beetje spieken in de smaakbijbel van Niki Segnit gaf aan dat sinaasappel en koffie een goede combinatie was en de opmerking dat avocado ook als fruit gebruikt kan worden. Dat wist ik ook wel, ergens heb ik een ongekookt recept voor een mousse met avocado en chocolade liggen. Het werd dus een dessert met avocado. 

Avocadomousse met koffiekruim en gekaramelliseerde sinaasappel

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 35 gram suiker
  • snuf zout
  • 1 theelepel oplos-espressopoeder
  • 1/4 theelepel korianderzaad
  • 2 sinaasappels
  • 20 gram suiker
  • 2 avocado's (± 200 gram vruchtvlees)
  • 1 eiwit
  • 20 gram poedersuiker

Meng de boter, bloem, suiker, zout en oploskoffie met een kleine keukenmachine tot een fijn kruim. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel hierover het kruim in een laagje van ± 3 millimeter dik. Duw het niet aan. Bak het koffiekruim in ± 12 minuten op 175C lichtbruin en knapperig. Laat afkoelen en breek dan in kleine stukjes. Eventueel kun je het weer fijnmalen in de keukenmachine, maar zorg dat het niet te fijn wordt, want dan mis je een stuk van de knapperigheid.

Rooster het korianderzaad even in een droog koekenpannetje. Vijzel het grof. 
Schil de sinaasappels dik zodat het wit meekomt en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en knijp ook de vliesje uit. Houd partjes en sap apart. 
Strooi de suiker gelijkmatig over de bodem van een klein pannetje. Druppel er een beetje water over en laat op middelhoog vuur de suiker smelten. Zwier af en toe met het pannetje zodat de suiker gelijkmatig smelt en geen kristallen vormt. Laat karamelliseren tot goudbruin. Giet dan het sinaasappelsap (op 1 eetlepel na) erbij. Pas op, dit spettert. Roer de karamel glad. Doe de partjes sinaasappel en het korianderzaad erbij en zet het vuur uit. 
Klop het eiwit in een vetvrije kom stijf. Zeef de poedersuiker erboven en klop nog even door tot de suiker is opgenomen. 
Pel de avocado's en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pureer met sinaasappelsap tot een glad mengsel. Spatel er 1/2 tot 3/4 deel van het eiwit door. Proef tussendoor. Je wilt nog wel wat van de avocado terugproeven. Laat een uurtje opstijven in de koelkast. Niet te lang want dan verkleurt de avocado waarschijnlijk. 
Verdeel het koffiekruim over 4 borden. Misschien is alles teveel. Maak met hulp van 2 lepels ovale bolletjes van het mengsel en verdeel deze over het kruim. Leg de partjes sinaasappel erbij. 

Wat maakten andere foodbloggers tot nu met deze mysterybox?

Weekmenu - prei, paksoi, bospeen

Deze week is er gelukkig weer wat meer keus in de groenteaanbiedingen. Snel klaar zijn ook de gekruide aardappelpartjes, tartaartjes, slavinken en kipburgers. Dus als je van een AGV'tje houdt, dan kun je goed variëren deze week. Een paar weken geleden noemde ik ze ook al, maar deze week zijn de flower sprouts ook in de bonus. Als je er toen niet aan toekwam, probeer ze deze week dan toch maar een keer. 't Is een leuke en lekkere groente om een keer geproefd te hebben. 

Weekmenu


  • Voor als je iets meer tijd hebt, een lekkere ovenschotel met prei, ham en kaas. Maak meteen voor 2 keer, en eet het later in de week nog een keer, of vries de schotel in. Naast prei heb je ook aardappels (ok, je mag ook een zakje puree gebruiken), hamblokjes, geraspte kaas en crème fraîche nodig.
  • Aardappelpartjes met bospeen en een tartaartje. Of vissticks, als je vindt dat je bij peentjes vis moet eten. 
  • Pasta met Italiaanse roerbakgroenten, gepelde tomaten, wat sambal, wat oregano, een teentje knoflook en een tartaartje dat je met een spatel in stukjes breekt als je het bakt. Een beetje zoals dit, maar dat wat simpeler. 
  • Aardappelpartjes met sperzieboontjes en een tartaartje. Of de eerdergenoemde slavink of kipburger. Ik zou zelf voor het tartaartje gaan. Eventueel bak je wat champignons in plakjes mee. De andere helft van het bakje kan door de pastasaus. 
  • Deze ovenschotel van bonen, mais en mango maar dan zonder de nachochipjes. Ik weet het, dat is het eigenlijk het leukste van dat recept. Toch is mijn idee om deze week de vulling in tortilla's te rollen, die in een ovenschaal te leggen, daarna te bestrooien met geraspte kaas en dan nog even onder de grill te zetten. Als je ze wel met nacho's wilt eten, kun je beter de zak uit het chipsschap pakken in plaats de aanbieding uit het Mexicaanse schap. 
  • Als laatste nog wat Aziatisch: Paksoi, en eventueel de overgebleven peen als die bos wat veel was, roerbakken met sambal en ketjap. Bestrooien met wat cashewnoten. Een omeletje bakken en rijst erbij koken. Klaar. Heb je ook je vegadagje weer gehad. 

zaterdag 13 februari 2016

Pasta met champignons, knolselderij en hamblokjes

In het weekmenu van een aantal weken was deze combinatie ook al opgenomen. Ik had het toen nog niet zelf gekookt en gegeten, maar de combinatie leek me lekker, dus ik schreef een snel receptje. Deze variant kost iets meer tijd. Een iets minder snelle pasta dus. Ik denk zelf dat het koken en pureren van een deel van de blokjes knolselderij wel wat aan smaak toevoegt. En als er mensen mee-eten die onbekende stukjes uit hun eten vissen, is dit ook een manier om -hopelijk- ongemerkt wat extra groente aan het eten toe te voegen. 




Pasta met champignons, knolselderij en hamblokjes


  • 1 knolselderij (±750 gram)
  • 1 paddenstoelbouillonblokje
  • 2 deciliter melk (of half melk en half slagroom)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bakje champignons, in plakjes (250 gram)
  • 1/2 theelepel sambal (of cayennepeper)
  • 1 volle eetlepel grove mosterd
  • 250 gram hamblokjes
  • 1 prei, in dunne ringen (± 200 gram)
  • 300-400 gram gedroogde pasta, bijvoorbeeld fusili
Schil de knolselderij en snijd de helft in kleine blokjes. De andere helft mag in dunne plakjes. Dat snijdt sneller vind ik. 
Doe de plakjes knolselderij in een pan met de melk, het bouillonblokje en voeg 4 deciliter water toe. Breng aan de kook en laat de knolselderij in 10-15 minuten gaar koken. 
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui een paar minuten. Doe dan knoflook en champignons erbij en bak op hoog vuur tot de champignons beginnen te slinken. Voeg de blokjes knolselderij en de sambal toe. Voeg een klein scheutje water toe en doe een deksel op de pan. Laat pruttelen tot de knolselderij beetgaar is. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Schep af en toe om. 
Kook de pasta gaar. 
Pureer de plakjes knolselderij met het kookvocht en voeg de mosterd toe. Doe terug in de pan en warm de ham en preiringen mee. Het is lekker als de prei nog een tikje aan de rauwe kant is. 
Meng de saus door de champignons met knolselderij. Proef of er nog zout of peper bij moet. Meng de pasta door de saus. 

donderdag 11 februari 2016

Slof met kaneelcrème, appel en meringue


Mannetje Q is niet echt een mannetje meer. Een prepuber is hij, en hij gedraagt zich af en toe ook zo. Tijd om na te denken over wat voor onderwijs hij volgend jaar gaat volgen. Tijd om open dagen van middelbare scholen te bezoeken. Helaas vonden de weergoden het ook tijd voor regen op dat moment. Gelukkig konden we thuis weer bijkomen met warme koffie en een heerlijk stuk van deze slof met kaneel, appel en meringue.

De hoeveelheid deeg is voor 2 sloffenbodems. Ik vroor de andere helft in.


Slof met kaneelcrème, appel en meringue

  • 180 gram boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 eigeel (bewaar het wit voor de meringue)
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 2,5 deciliter melk
  • 1 ei
  • 25 gram suiker
  • 20 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eetlepels citroenbrandewijn (of rum, of appelsap)
  • 1 goudrenet (± 200 gram)
  • 1 eiwit (over na het deeg maken)
  • 55 gram suiker
  • 20 milliliter water
Snij de 180 gram boter in blokjes en doe ze in een kom. Meng met de suiker, het zout en de eidooier. Dit kan met een handmixer met kneedhaken, maar ook met een keukenmachine. Het mag best iets zacht worden. Kneed de 250 gram bloem en bakpoeder er daarna door. Verpak het deeg in plastic folie (of boterhamzakje) en leg een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160C, boven- en onderwarmte. 
Knip een stuk bakpapier ter grootte van de bodem van de vorm. Vet de zijkanten in en bestuif met bloem. Rol het deeg uit tot een ovale lap en leg deze op de bodem van de vorm. Knip een stuk bakpapier dat iets kleiner is dan de bodem en leg dit op het deeg. Leg hierop een blindbakvulling. Op deze manier krijg je een opstaande rand op de sloffenbodem. Bak de bodem in ± 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen. Verwijder de blindbakvulling. 
Breng de melk aan de kook. Roer in een kom het ei met de suiker, bloem en kaneel glad. Giet er langzaam de hete melk bij en roer tot er geen klontjes meer zijn. Doe het mengsel terug in de pan en laat op laag vuur weer aan de kook komen. Roer de hele tijd, en schraap hierbij goed over de bodem. Laat de vla 1 minuut doorbluppen en giet dan in een diep bord om af te koelen. Roer af en toe om velvorming te voorkoming. Dek af met plastic folie (leg het folie op de vla) en zet in de koelkast tot je de slof gaat samenstellen. 
Doe de rozijnen in een pannetje met de citroenbrandewijn. Verwarm zachtjes. Schil ondertussen de goudrenet, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Doe de blokjes appel bij de rozijnen en kook met een deksel op het pannetje 2 minuten op hoog vuur. Zet dan het vuur uit en laat het mengsel afkoelen. Bewaar tot je de slof gaat samenstellen in de koelkast. 
Vlak voor serveren maak je de meringue en zet je alle elementen in elkaar. Verdeel de kaneelcrème over de bodem van de slof. Verdeel hierover de appelblokjes. 
Doe voor de meringue de suiker in een kleine steelpan met dikke bodem. Druppel het water erover en laat op laag vuur warm worden. Schud af en toe voorzichtig zodat de suiker oplost. Zet dan het vuur hoger en laat doorkoken tot een witte stroop van 121C. 
Klop ondertussen de eiwitten stijf. Giet, al verder kloppend, de hete siroop op het stijve eiwit en klop tot een stevig schuim. Klop nog een minuut of 2 door om de meringue wat af te laten koelen. Verdeel de meringue over de appel en brand het schuim lichtbruin met een bruleebrander. Of zet heel (!) even onder een hete grill.
Eet de slof meteen. Als je hem langer laat staan, zakt het schuim wat in. Nauurlijk is de slof de volgende dag ook nog lekker en eetbaar, maar net gemaakt is-tie het lekkerst. 

dinsdag 9 februari 2016

Parelgort met bietjes en geroosterde spruitjes met walnoot en geitenkaas




Dit bord eten laat zien hoe mijn kookstijl er op dit moment uitziet. Heel vaak combineer ik 2, of meer, soorten groenten in 1 avondmaaltijd. Omdat ik voor meer mensen kook, kan dat ook makkelijk. Verder eten we steeds vaker zonder vlees of vis. In plaats daarvan zit er een zuivel en/of peulvruchtenelement in de maaltijd. De parelgort is iets nieuws. Eerder at ik er een soort van risotto mee met champignons. Die beviel goed. Deze keer dus parelgort met bietjes. 


Parelgort met bietjes en geroosterde spruitjes met walnoot en geitenkaas


  • 200 gram parelgort
  • 1 groentebouillonblokje
  • 500 gram gare bietjes, in blokjes
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • zwarte peper
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 500 gram spruitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, ongepeld
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
Breng 1 liter water, het bouillonblokje en de parelgort aan de kook. Kook de parelgort in ± 25 minuten beetgaar. Of volg de aanwijzing op de verpakking.
Snijd het kontje van de spruitjes, verwijder eventuele lelijke blaadjes en snijd ze doormidden. Breng water aan de kook en kook de spruitjes hierin 3-4 minuten. Giet de spruitjes af, meng met de olijfolie en de knoflookteentjes en schep in een ovenschaal. Rooster de spruitjes 20-30 minuten in een oven van 180C tot de randjes bruin beginnen te kleuren. 
Giet de gare parelgort af, maar bewaar een klein beetje van het kookwater. Meng de bietjes door de parelgort en laat meewarmen. Breng op smaak met de tijm, zwarte peper en de knoflook die met de spruitjes is meegepoft. Roer de crème fraîche erdoor en eventueel een beetje bouillon. De parelgort moet de smeuigheid van een risotto hebben. 
Schep de parelgort met bietjes in diepe borden. Schep hierop de spruitjes en verkruimel de geitenkaas erboven. Bestrooi met de walnoten. 

maandag 8 februari 2016

Weekmenu - venkel, broccoli, granaatappel

Weer zijn de verse pasta en bijbehorende sauzen in de bonus. Dus die staan ook maar in het weekmenu. Want dat is snel, en dat is de idee van dit weekmenu: Tips voor stage lopende zusjes om eens wat anders op tafel te zetten. Voorwaarde is dat het een beetje snel op tafel staat. Vandaar dat er ook geregeld voorgesneden groente in het weekmenu is opgenomen. Dat gebruik ik zelf zelden. 
Misschien wat minder snel dan een bakje met pitjes, maar wel erg mooi en lekker: een hele granaatappel. Die kun je natuurlijk ook 's avonds klaar maken. Je hebt toch niet alle pitjes in een keer nodig. Maar hoe doe je dat dan, een hele granaatappel klaar maken? Je kunt leuke filmpjes vinden over mensen die met een pollepel op de gehalveerde granaatappel slaan, maar zelf vind ik dat niet zo handig. Bij mij springen de pitjes dan ook door de keuken heen, en kan ik daarna roze vlekjes wegpoetsen. Ik rol de granaatappel eerst over het aanrecht waarbij ik er op duw. Je voelt dan dat de pitjes losser komen. Dan halveer ik de granaatappel met een mes. Met het snijvlak naar onderen houd ik de helft dan boven een kom. Vervolgens vouw ik de granaatappel als het ware binnenste buiten. De pitjes komen los en vallen in de kom. Of je krijgt mooie segmenten waar je pitjes snel vanaf kunt peuteren. Alle lichtgele vliesjes gooi je weg. Wat je niet gebruikt, kun je nog wel een paar dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Naast in de salade met venkel van hieronder zijn granaatappelpitjes ook lekker om zo te eten of door de yoghurt. 

Weekmenu:


  • Salade van dungeschaafde venkel en granaatappelpitten, midden-oosterse gehaktballetjes en couscous.
  • Boerenkoolstamppot: ga je voor de gewone of voor de hippe met zoete aardappel
  • Roerbak de andere zak boerenkool en meng dat door tortelloni met noten en serveer met kaassaus. 
  • Verse tagliatelle met pesto, broccoli en blokjes kip. 
  • Rijst, omelet, sajoer bloemkool, maar dan met broccoli. Omdat de kruidenpasta voor de sajoer in de bonus is, is het slim om er nog een ander product van Go-tan bij te kopen. Bijvoorbeeld de santen. Daarmee maak je een lekkere Indiase curry met eieren. De spinazie kun je ook vervangen door roosjes bloemkool, halve spruitjes, kikkererwten, spitskool. Variëren met groente is echt niet zo ingewikkeld. 
  • Krieltjes, varkenshaas en gekarameliseerde witlof.
  • Rijst met pittig gehakt, gember en broccoli. De wortel in dat recept vervang je door broccoli. 

zaterdag 6 februari 2016

Chocolade-frambozentaart

Dit was een lekker taartje. Nu kan er ook niet zoveel misgaan met de combinatie pure chocolade en frambozen, maar soms lukt een taart gewoon net iets beter. En dat was deze keer het geval. Gewoon ook zelf gaan bakken. 




Chocolade-frambozentaart

(springvorm 20 centimeter)
  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • 100 gram pure chocolade, gehakt
  • 100 gram boter
  • 50 gram geraspte kokos
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram cacao
  • snuf zout
  • 200 gram (diepvries)frambozen
  • 60 gram pure chocolade, gehakt
  • 3 eetlepels slagroom
  • iets kokos om te bestrooien
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. Vet de zijkanten in.
Klop de eieren met de suiker in 5 minuten tot een luchtig mengsel.
Smelt ondertussen de chocolade en boter door deze in een hittebestendige kom te doen en deze komen boven een pan met een laagje bijna kokend water te hangen. Laat iets afkoelen.
Meng de gesmolten chocolade door het eisuikermengsel. Klop dan de kokos, bakmeel, cacao en zout erdoor.
Verwarm de oven voor op 175C.
Verdeel de helft van het beslag over de vorm. Bestrooi met de frambozen. Schep de rest van het beslag op de frambozen en strijk glad. Bak de taart in ± 50 minuten gaar. Hij mag nog een tikje vochtig blijven. Laat de taart afkoelen.
Smelt de chocolade op dezelfde manier als hierboven. Roer de slagroom erdoor. Bestrijk de bovenkant van de chocolade-frambozentaart met het chocoladeglazuur. Bestrooi met de kokos.

donderdag 4 februari 2016

Marmelade van bloedsinaasappels

Toch een beetje dilemma. Ik zag bloedsinaasappels liggen die niet duur waren. In totaal kocht ik 3 kilo. Een paar gingen in een salade, maar van de rest besloot ik toch maar marmelade te koken. Toch maar, omdat we bijna geen jam meer eten, en manlief is dan ook nog eens niet echt een liefhebber van marmelade. Maar het is zo mooi. De marmelade wordt weliswaar niet bloedrood, maar krijgt wel een zachte roodoranje kleur. Heb ik wel mooie en lekkere cadeautjes in de kast staan. 




Marmelade van bloedsinaasappel


(4-5 potten)
  • 1 kilo bloedsinaasappels 
  • 1,5 liter water
  • 1,2 kilo suiker
  • eventueel 3 eetlepels vieux
Begin een avond van tevoren. 
Boen de sinaasappels schoon. 
Pers ze uit en doe het sap in een grote (roestvrijstalen) pan of grote glazen schaal. Doe het water erbij.
Leg een stuk kaasdoek (of een schone zakdoek) op een bord. Schraap met een theelepel het restant vruchtvlees uit de sinaasappelhelften en leg dat op het stuk doek. Schraap ook voorzichtig het meeste wit uit de sinaasappelschil en leg dat bij het vruchtvlees. Knoop dit tot een bundel.
Snijd de sinaasappelschil in dunne reepjes. 
Doe de sinaasappelschil en het bundeltje bij het water in de pan. Laat een nacht staan. 
Breng het de volgende dag aan de kook en laat 1 uur met de deksel op de pan zachtjes koken. Haal dan de deksel eraf en laat op hoger vuur doorkoken zodat de sinaasappel schil heel zacht wordt en het vocht tot ongeveer 40% van het oorspronkelijke volume verdampt is. 
Boen ondertussen potten en deksel schoon in een heet sodasopje en spoel na met kokend water. Laat omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
Vis het buideltje uit de pan en knijp dit boven de pan uit zodat zoveel mogelijk van het wat dikkere vocht (daar zit met name de pectine in die ervoor zorgt dat de jam dik wordt) eruit loopt. 
Leg een schoteltje in de diepvries. 
Zet het vuur uit en roer de suiker door het hete sinaasappelwater zodat deze oplost. Breng nu alles snel aan de kook en laat 5-10 minuten doorkoken. Roer geregeld en zorg dat de jam niet overkookt. Test na 5 minuten of de jam goed is door een lepeltje op het ijskoude schoteltje te laten vallen en er met je vinger een lijntje in te trekken. Als de jam iets rimpelt en niet meer terugvloeit is de jam dik genoeg. Roer eventueel de vieux door de marmelade. Giet de hete marmelade in de potten en draai de deksels dicht. Schud na een paar minuten voorzichtig om ervoor te zorgen dat de schilletjes niet allemaal bovenin komen te zitten. 

dinsdag 2 februari 2016

Drie keer witlof - farfalle met witlof en chorizo, gekarameliseerde witlof en witlofsalade met peer

"Chicory three ways", zouden ze in Masterchef Australie zeggen. Oftewel witlof op 3 manieren. Ik had witlof liggen, en ik wilde niet iets met aardappels maken. Omdat we die week nog geen pasta hadden gegeten, werd de combinatie pasta met witlof. Maar hoe en wat? Uiteindelijk werd het deze combinatie.



Deze 3 varianten met witlof zijn met elkaar een maaltijd voor 4 personen. Misschien lijkt het wat veel, maar witlof slinkt erg. Als ik witlof met ham en kaas eet, ga ik voor mijzelf van 500 gram witlof uit.


Farfalle met witlof en chorizo

  • 125 gram chorizo (droge worst)
  • 1 bakje champignons
  • 800 gram witlof
  • zwarte peper
  • 1 deciliter crème fraîche
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 300 gram farfalle
Snijd met een scherp mes de chorizo in miniblokjes. Bak ze zonder extra vet een paar minuten in een hapjespan. Snijd ondertussen de champignons in kwarten. Voeg deze toe en bak op hoog vuur even mee. Snijd ondertussen de witlof in ringen en bak ook op hoog vuur even mee. Zet dan het vuur laag, maak een paar flinke slagen met de pepermolen en laat met een deksel op de pan ± 10 minuten pruttelen. Haal dan het deksel weer van de pan en zet het vuur weer hoog. Laat wat vocht verdampen. Voeg dan mosterd en crème fraîche toe en roer tot een saus. Proef of er nog peper of zout bij moet.
Terwijl je de saus maakt, kook je de farfalle gaar. Roer de gare farfalle door de saus. 

Gekaramelliseerde witlof met maple syrup en sherryazijn

  • 25 gram boter
  • 4 stronkjes witlof (± 100 gram elk)
  • peper en zout
  • 1 eetlepel maple syrup (of honing)
  • 2 theelepels sherryazijn (of balsamicoazijn)
Snijd de witlof over de lengte doormidden. Verhit een grote koekenpan tot heet. Laat dan de boter smelten. Leg de stronkjes witlof met de snijkant naar beneden in de boter. Bestrooi met wat peper en zout. Laat 3 minuten op hoog vuur bakken. Zet dan het vuur laag, doe een deksel op de pan, en laat de witlof ± 10 minuten smoren. Voeg dan maple syrup en azijn toe. Beweeg de witlof een beetje heen en weer en laat nog ± 10 minuten smoren. Als je denkt dat de karamel te donker wordt, kun je een klein beetje water toevoegen. 

Witlofsalade met peer en walnoot

  • 250 gram witlof
  • 1 grote peer, rijp maar niet te zacht
  • 2 eetlepels zilveruitjes
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1/2 theelepel kerrie
  • 40 gram walnoten, grofgehakt
Snijd de witlof in de lengte doormidden en dan in lange, smalle reepjes. 
Schil de peer, snijd 'm in vieren, verwijder het klokhuis en snijd dan ook in lange, smalle reepjes. 
Hak de zilveruitjes fijn. 
Meng de yoghurt, mayonaise en kerrie door elkaar tot een dressing. 
Schep witlof, peer en dressing door elkaar. Bestrooi de witlofsalade met de walnoten.