donderdag 5 maart 2009

Spruitjestaart met spekjes en kaas

Vandaag hadden we een eter. En ik had nog spruitjes over, die echt op moesten. Een beetje een riskante relatie: spruitjes en een gast, maar ik heb het erop gewaagd. En de eerste reactie was ook: spruitjes? Maar achteraf was de conclusie dat op deze manier spruitjes toch wel lekker zijn. Vooraf had ik lekker vers brood bij de Turkse bakker gehaald. Hierbij gemarineerde paprika, een stukje kaas, wat olijven en wat knoflooksaus. Daarom was deze taart vandaag genoeg voor 3 personen.




Spruitjestaart

(2 personen, quichevorm 24 cm doorsnede)
  • 6 plakjes deeg voor hartige taart (of bladerdeeg)
  • 100 gram spekjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram spruitjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • cayennepeper, zout
  • eventueel 1 tl (gedroogde) tijm

Verwarm de oven voor op 180 C.
Laat de plakjes deeg ontdooien en bekleed hiermee de (ingevette) vorm.
Bak de spekjes uit in eigen vet. Fruit ui en knoflook een paar minuten mee.
Maak de spruitjes schoon. Als ze erg groot zijn, halveer ze dan. Kook ze in een bodempje gezouten water vijf minuten voor. Giet ze af.
Klop ondertussen het ei los met de melk, een snuf cayennepeper, tijm en eventueel wat zout. Ik gebruik geen zout omdat het spek al behoorlijk zout is.
Schep de spruitjes in de vorm. Verdeel hierover de spekjes. Giet het eimengsel eroverheen. Verdeel de kaas erover. Bak de taart in een oven in ongeveer 30 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen