Over gewijzigde vakantieplannen voor de zomer van 2020 kan een enorm dik boek worden geschreven. Ook ons oorspronkelijke plan om met een deel van mijn familie naar de VS te gaan bleef bij een plan. Gelukkig waren we een beetje laks geweest met boeken zodat er ook niets gecanceld hoefde te worden. Om er toch echt even uit te zijn, gingen wij naar het Ruhrgebied. Dat is zo ongeveer onze achtertuin. Blijkbaar vinden de Nederlanders dat maar niets, want vanaf het moment dat we de snelweg af waren, dus zeg maar op de parkeerplaatsen bij de musea en supermarkten hebben we misschien 5 Nederlandse kentekens gezien. Terwijl er genoeg te zien is. Wij verbleven in Wetter a/Ruhr en in Essen, beide vlakbij stuwmeren waar je om heen kunt wandelen en fietsen, op kunt varen of soms in kunt zwemmen. Veel industriële historie is omgezet in landschapsparken, musea en gebouwen met een culturele bestemming. Neem maar eens een kijkje op de industriekultur-route.
We hadden geen zin in restaurant-corona-perikelen (zolang je je eten nog niet hebt, moet je mondkapje op) dus ik heb voornamelijk zelf gekookt. Een keer hebben we curryworst mit pommes als lunch gegeten. Dat moet toch als je in Duitsland bent.
Als avondeten heb ik ook niet ingewikkeld gedaan. De dag voordat we weg gingen werd de foodybox bezorgd met daarin in onder andere tomaten (die gingen op Duits desembrood tijdens een picknick), prei en paprika van eigen bodem. Dus die gingen mee. Ik had een lijstje gemaakt met wat er dan nog verder bij moest, en 1 van die dingen was een bakje verse pesto (dus geen potje houdbare). Dat hebben we dus niet kunnen vinden in de Duitse supermarkten. De pasta pesto is uiteindelijk een pasta crème fraîche - verse basilicum geworden. De prei ging in een pasta met gerookte zalm en kruiden-crème fraîche. Vroeger hadden ze die dacht ik ook in Nederland bij de Lidl, maar tegenwoordig alleen "gewone" crème fraîche. Misschien dat die met kruiden altijd overbleef; het zat namelijk in zo'n doos met 3 verschillende soorten door elkaar.
Met de paprika (en extra gekochte) maakte ik paprika-kipshoarma met een zakje specerijen uit een eerdere foodybox dat nu handig bleek te zijn. Anders had ik 8 potjes specerijen moeten meenemen. De paprika-shoarma aten we met knoflooksaus in een tortilla. Die liggen in Duitsland bij het brood. Heel logisch voor ons als Nederlanders. Vorig jaar in Australië was me opgevallen dat ze dat daar ook doen.
Paprika-kip-shoarma in tortilla's
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
- 2 eetlepels olie
- 300 gram kipfilet, in reepjes
- 1 ui, in halve ringen
- 1 zakje mix voor turkse pita shoarma
- likje sambal naar smaak
- 3-4 rode paprika's (± 600 gram), in reepjes
- eventueel zout
- 6 (volkoren)tortilla's
- knoflooksaus
Verhit de olie in een grote hapjespan. Voeg de kip en ui toe en bak een paar minuten op hoog vuur tot kip en ui beginnen te kleuren. Voeg de specerijen en sambal toe en meng even goed. Bak dan de paprika een paar minuten op hoog vuur mee. Voeg 2 lepels water en zout naar smaak toe en laat met een deksel op de pan ± 10 minuten pruttelen tot de kip gaar is.
Verwarm de tortilla's even in een koekenpan of in de magnetron.
Vul de tortilla met paprika-shoarma en knoflooksaus en rol op.