donderdag 31 januari 2013

Postzegeltaart

Eigenlijk is dit een chocoladetaart met kokosvulling. Ik maakte er een postzegeltaart van. Voor de buren omdat zij heel veel postzegels voor mannetje Q gespaard hadden. Omdat onze koningin vandaag 75 jaar wordt, post ik 'm vandaag.

Van marsepein maakte ik een rechthoek met karteltjes. De tekening maakte ik door een beetje kleurstof met een drup water te mengen en hiermee te verven. Ik kan niet echt goed tekenen, maar de koningin vind ik toch best goed nagetekend.

De vulling van deze taart is niet heel zoet. Er gaat geen extra suiker door, de zoetheid komt van de kokos. Dat is misschien even wennen als je de vulling op zichzelf proeft. De taart is echter zoet genoeg om deze vulling aan te kunnen.

Postzegeltaart

(rechthoek van ongeveer 20 bij 25 cm)
  • 3 eieren
  • 200 gram suiker
  • 200 gram boter, gesmolten
  • 160 gram bloem
  • 40 gram cacao
  • 2 theelepels bakpoeder
  • kokoslikeur
  • 50 gram santen
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 dl slagroom
  • eventueel marsepein om te versieren
Vet de vorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. 
Klop de eieren met de suiker ruim 5 minuten tot ze luchtig zijn. 
Meng de boter er voorzichtig door. Zeef bloem, cacao en bakpoeder boven de kom en meng dit door het beslag. 
Giet het beslag in de vorm en bak de taart in + 40 minuten gaar. 
Laat de cake eerst 10 minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een rooster om helemaal af te koelen. 
Verwarm de santen op halfhoge stand in de magnetron om zacht te laten worden. Roer/prak tussendoor. Roer de kokos en 2 eetlepels kokoslikeur erdoor, Klop de slagroom stijf en klop dan door het kokosmengsel.
Snijd de taart overdwars doormidden. Bedruppel met wat kokoslikeur en verdeel de vulling erover. Dek af met de andere helft. 

Je kunt de taart ook in een ronde springvorm bakken. Misschien moet ie dan iets langer in de oven. 

dinsdag 29 januari 2013

Mango tarte tatin

Na de tarte tatin met ananas tijd voor eentje met mango. Ik had nog mangosorbetijs (niet zelfgemaakt) in de vriezer, dat was een mooie combinatie.

Mango tarte tatin

(2 personen)
  • 25 gram suiker
  • 10 gram boter
  • 2 velletjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 1/3 mango, in plakken
Laat het bladerdeeg ontdooien. Bestrooi 1 velletje met de kokos en leg het andere velletje erop. Druk aan en rol iets uit, probeer het iets ronder te maken. 
Leg een velletje bakpapier op de bodem van een kleine quichevorm of ovenschaal. 
Verwarm de oven voor op 200C
Verhit suiker met de boter in een pan met dikke bodem. Laat, op niet te hoog vuur, gelijkmatig smelten. Beweeg de pan af en toe heen en weer om het te mengen. Draai het vuur iets hoger en kook tot een bruine karamel. Giet de karamel op het bakpapier. Verdeel de mango er snel over voordat de karamel helemaal hard is geworden. Dek af met het bladerdeeg en frummel dat er een beetje omheen.
Bak de mangotatin in 20-25 minuten goudbruin. Keer voorzichtig (hete karamel!) om op een bord en plak eventueel achtergebleven mango terug op zijn plek. 

maandag 28 januari 2013

Vakantie-eten - Thailand

Rond kerst en oud&nieuw ben ik naar Thailand geweest. Lekker strand en zon, veel tempels, een beetje jungle en natuurlijk lekker eten.
Ik heb een dagje kookschool gedaan, maar dat is ook het enige koken in 3 weken geweest. Eten is daar zo lekker en goedkoop, daar hoef je niet zelf voor te gaan koken. Er is zoveel aanbod aan eetstalletjes en restaurantjes. Ik heb het idee dat niemand (behalve die uitbaatsters) zelf kookt, iedereen haalt wat.
Ik vond het heerlijk om 2 keer warm te eten. Ontbijt hield ik wel "westers" met yoghurt&muesli&fruit of toast met jam.
Inspiratie opgedaan om thuis met Thaise invloeden te koken. De eerste pad thai is gemaakt, sticky rice komt binnenkort op een andere manier voorbij. Jammer dat mannetje Q niet zo van de rijst & noedels is. Met te pittig moet ik ook niet aankomen, maar daar moet ik zelf ook aan wennen. De rode currypasta die ik direct gemaakt had, was te pittig. Dus nog maar extra gember, laos, citroengras en knoflook pureren en dat erdoor mengen.
Hieronder een fotoimpressie van de vele bordjes eten die ik tot mij heb genomen.


roergebakken kip met mais, paddenstoelen en rijst, niet pittig, maar lekker bordje eten voor tussen de middag


rode curry met eend en ananas en lychees (ik heb nog 2 hele eenden in de vriezer liggen, dus iets dergelijks staat op mijn "nog-te-koken-lijstje"


pad thai met passievruchtsinaasappelshake op de markt van Chiang Mai
milde groentencurry met tofu en noedels
rijst met gepocheerde kip, de kippenbouillon en een pittige dipsaus, op de markt van Fang


een lunch tijdens een jungletocht; koude rijst met een koud groentegerecht,  deed me denken aan tjaptjoi.; niet het lekkerste eten, maar gezien de omstandigheden viel het mij niet tegen.





zondag 27 januari 2013

Ex-pwckerstetentje

Een avond lekker eten met oud-collega's en aanhang. Dit jaar waren we zelfs met z'n elven. Ik kon me weer lekker uitleven in uitgebreid koken. Het menu bestond uit:


witlofblaadjes in een glaasje walnootmayonaise


gemarineerde zalm met geschaafde venkel

paddenstoelenbouillon met paddenstoeltortellini

aziatische biefstuk uit de oven met daarbij zoete aardappelpuree
witloftartetatin en een salade van witlof, granaatappel met korianderdressing

witte chocolademousse, wortelamandelcake, wortelsorbetijs, amandelpraline

lapsangtruffels voor bij de thee


Genoeg stof om een aantal stukjes mee te vullen. Die komen ook nog wel, en dan maak ik ook wel linkjes, maar voorlopig zul je het hiermee moeten doen. 

zaterdag 26 januari 2013

Bloemkooltajine met amandelen

Bloemkooltajine met amandelen

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 2 + 1/2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in kwartenschijfjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram dadels, in stukjes
  • 50 gram amandelen
Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak de ui een paar minuten. Voeg de kaneel, komijn en cayennepeper toe en bak even mee. Doe dan de bloemkoolroosjes erbij en schep 2 minuten om. Doe dan 250 ml water, het bouillonblokje, de rozijnen en de de dadels erbij. Breng aan de kook en doe dan het deksel op de pan. Laat 10 minuten zacht koken. Schep halverwege een keer om zodat de onderste bloemkoolroosjes boven komen te liggen. 
Verhit de halve eetlepel olie in een kleine koekenpan. Bak de amandelen 2 minuten tot ze lichtbruin kleuren. Schep over op een bordje. 
Proef als de bloemkool gaar is het stoofvocht en kruid eventueel bij met peper of zout. Bestrooi de bloemkool met de amandelen.
Lekker met couscous. 

vrijdag 25 januari 2013

Gevulde groene puntpaprika's

Een klein beetje kliederig werd dit omdat de kaasvulling bij het warm worden toch wat ging uitlopen. De smaak was er niet minder om.
Het is al een tijdje geleden dat ik deze paprika's klaar maakte. Ik gebruikte groene puntpaprika's die uit mijn tuin (kasje) kwamen. Natuurlijk kun je ook prima rode puntpaprika's gebruiken, die zijn wat gemakkelijker te vinden in de winkel. Zorg wel dat je een beetje rechte, lange exemplaren uitzoekt, want ze moeten wel een beetje te vullen zijn.

Gevulde groene puntpaprika's

(4 stuks)
  • 4 groene puntpaprika's
  • 75 gram ricotta
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 3 eetlepels verse koriander, fijngehakt
  • 50 gram geraspte cheddar
  • 1/4 rode chilipeper, heel fijn gehakt
  • 1 ei, losgeklopt met wat water
  • maismeel 
  • laagje olie om te bakken
Snijd het kapje van de paprika. Haal van bovenuit de zaadjes en zaadlijsten uit de paprika. Zorg dat de paprika heel blijft. Doe in een magnetronschaal met een beetje water en zet ze 5 minuten op vol vermogen in de magnetron. Laat uitlekken en afkoelen. 
Meng in een kom de ricotta met het uitgeperste teentje knoflook, het paprikapoeder, de koriander, de cheddar en de chilipeper. Proef en kruid eventueel bij. Bewaar zo lang in de koelkast. 
Vul de paprika's met het mengsel en duw goed aan. Zet een uurtje in de vriezer. 
Doe het ei in een diep bord en het maismeel in een ander diep bord. 
Haal een paprika door het ei, laat iets afdruppen en rol dan door het maïsmeel. Leg op een velletje bakpapier.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de paprika's in 5-10 minuten warm en goudbruin. Keer ze heel voorzichtig om zodat het korstje niet aan de bodem van de pan blijft kleven. 
Serveer met wat koriander. 

woensdag 23 januari 2013

Tagliatelle met paddenstoelen

afbeelding-koningsoesterzwam
Een zondagse versie van de penne met romige champignonsaus. Op de foto zie je een koningsoesterzwam, oesterzwammen en kastanjechampignons. Vooral de koningsoesterzwam verraste mij. Een stevige paddenstoelsmaak. En je kan 'm in dunne plakken snijden, heel licht bestrijken met olie en even grillen. Niet alleen lekker, maar het oogt ook mooi.


Tagliatelle met paddenstoelen

(3 personen)
  • 250-300 gram verse tagliatelle
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 preien (+ 300 gram), gewassen en in ringen
  • peper, zout
  • 1 teentje knoflook
  • blaadjes van een half bosje tijm
  • 200 ml creme fraiche
  • 1/2 paddenstoelenbouillonblokje
  • klontjes boter
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 150 gram oesterzwammen, in reepjes gescheurd
  • 1-2 koningsoesterzwammen, verticaal in mooi plakken
Verhit in een hapjespan de olijfolie. Fruit de prei op hoog vuur even aan. Pers de knoflook erboven uit en bestrooi met wat peper en zout. Doe een drup water erbij, een deksel op de pan en laat 15 minuten heel zacht smoren.
Breng ruim water voor de tagliatelle aan de kook.
Verhit een koekenpan en smelt een klontje boter. Bak de plakjes kastanjechampignon op hoog vuur tot ze vocht beginnen los te laten. Bestrooi met wat zout, peper en schep op een bord. 
Bak de oesterzwamreepjes 2 minuten, bestrooi met wat zout en peper en schep ook op een bord.
Als de prei zacht is kan de tijm (houd een paar blaadjes achter voor garnering), de creme fraiche en het paddenstoelbouillonblokje erbij. Laat zacht pruttelen. Doe de kastanjechampignons en oesterzwammen met uitgelopen bakvocht erbij. Proef of er nog peper bij moet. 
Kook ondertussen de tagliatelle in 2 minuten gaar. 
En bak de plakjes koningsoesterzwam in een paar minuten gaar. 
Meng de tagliatelle door de saus. Schep op voorverwarmde borden en leg de plakken koningsoesterzwam er bovenop. Bestrooi met de achtergehouden tijm. 

dinsdag 22 januari 2013

Sinaasappelmeringuetaart

Je hebt van die combinaties waar je telkens op terugvalt. Voor mij is dat chocolade en sinaasappel. Deze keer resulteerde dat in dit lekkere taartje. Een variant op de lemon-meringue pie.

Sinaasappelmeringuetaart

(quichevorm van 18 cm doorsnee, liefst losse bodem)
  • 100 gram bloem
  • 75 gram boter, in blokjes
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • 25 gram pure chocolade
  • 1,5 deciliter melk
  • 15 gram custard
  • 15 gram suiker
  • 1 sinaasaapel
  • 1 eiwit
  • 75 gram suiker
Doe de bloem en blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg minimaal 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een diameter van 22 cm. Bekleed de (ingevette) vorm met het deeg. Leg hierop een velletje bakpapier en doe daarop een steunvulling (oude gedroogde peulvruchten of keramische knikkers). Zet de beklede vorm tot gebruik in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 175C. 
Bak de deegbodem (met steunvulling) 25 minuten. Verwijder dan steunvulling en bakpapier en bak de bodem nog 20-25 minuten tot de bodem gaar is. Laat afkoelen in de vorm.
Als de bodem is afgekoeld, kun je de chocolade smelten. Doe hiervoor de chocolade in een kommetje en hang dit boven een pannetje met bijna kokend water. Besmeer de afgekoelde taartbodem met de gesmolten chocolade. Laat hard worden. 

Maak de sinaasappelpudding. Meng hiervoor de custard met de suiker en een scheutje melk tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg, als de melk kookt, het papje toe en roer goed. Laat 1 minuut pruttelen.
Boen de sinaasappel goed. Rasp de schil er fijn af en pers de vrucht uit. Meng rasp en sap door de custardvla. Laat afkoelen.
Maak de meringuelaag. Doe hiervoor de suiker met 2 eetlepels water in een klein pannetje. Laat warm worden en schud met het pannetje zodat de suiker oplost. Zet dan het vuur hoger en laat koken tot de siroop een temperatuur heeft van 121C. Klop het eiwit halfstijf in een schone kom. Giet de suikerstroop erbij terwijl je blijft kloppen.
Verwarm de gril voor.
Verdeel de afgekoelde pudding over de taartbodem.
Verdeel de meringue over de pudding. Dit kan met een lepel maar je kan ook mooie rozetjes spuiten met behulp van een spuitzak. Zet de taart onder de grill en laat de meringue lichtbruin kleuren. Dit gaat heel snel dus blijf ernaar kijken.

zondag 20 januari 2013

Worteltijmsoep

Ik blijf een soepmens. Bijna elke dag eet ik een kom soep tussen de middag. Of ik moet een restje warm van de vorige dag over hebben en dat lekker opeten.
Soep maak ik altijd in grote hoeveelheden en vries ze in eenpersoonsporties (een diepvrieszakje in een beker en dan als het bevroren is, kan de beker eraf) In de vriezer liggen een heleboel zakjes met verschillende kleuren lintjes om ze uit elkaar te houden.

Worteltijmsoep

  • 20 gram boter
  • 1 aardappel, in kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel sambal 
  • 1 theelepel suiker
  • bosje tijm
  • 500 gram wortel, geschild en in stukjes
  • 1 liter kokend water
  • 2 groentebouillonblokjes
Verhit de boter in een soeppan. Fruit aardappel, ui, knoflook en sambal even aan. Zet het vuur op z'n laagst en doe een deksel op de pan. Laat ongeveer 10 minuten zweten. 
Doe dan de suiker, wortel, het water, de bouillonblokjes en de tijm (niet de houtige takjes) erbij. Breng weer aan de kook en laat 20 minuten zacht koken. 
Als de wortel zacht is, kan de soep in een blender (of met een staafmixer) gepureerd worden. 
Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog peper of zout toe.

zaterdag 19 januari 2013

Tajine met kip en kweeperen

Inmiddels is het buurkindje al bijna 3 maanden oud, maar dit namen we mee op kraambezoek.


Tajine met kip en kweeperen

(4 personen)
  • 400 gram kipfilet
  • 1 ui in ringen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel chilipeper
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel citroensap
  • 500 gram kweepeer
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels honing
  • 1/2 theelepel kaneel
Snijd de kipfilet in blokjes. Meng kurkuma, komijn, chilipeper, knoflook en citroensap tot een pasta. Schep de helft hiervan door de kipfilet en laat minimaal 30 minuten marineren. Langer mag ook. 
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui een paar minuten op hoog vuur en zet dan het vuur laag en laat de ui, met een deksel op de pan, nog 10 minuten smoren. Schep uit de pan. 
Voeg een klein beetje olie toe en bak de kipfilet in een paar minuten een beetje bruin. Doe dan de ui en de bleekselderij erbij, 2 dl water, de achtergehouden helft van de specerijenpasta en een beetje zout. Breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat de kip om laag vuur in ± 15 minuten gaar worden. 
Schil de kweepeer en snijd (hak met een scherp mes) in stukken. Breng water aan de kook en kook de kweepeer hierin ± 5-15 minuten voor. Hoelang ligt aan de kweepeer en de grootte van de stukken. De kweepeer moet redelijk zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Schep met een schuimspaan uit het water en bewaar even op een bord. 
Verhit de olie met de honing in een koekenpan en bak de kweepeerstukken een paar minuten tot ze karamelliseren. Bestrooi met kaneel. 
Schep de kweepeer bij de kip in de pan. Serveer met couscous. 

vrijdag 18 januari 2013

Worteltajine & bloemkool met tahin

Tajine en tahin - 2 woorden die op elkaar lijken. Tajine is de naam van een Marokkaans gerecht (en de schaal waarin het wordt klaargemaakt) en tahin is sesampasta. Deze 2 gerechten vormden met een met couscous gevulde paprika een lekker maal.

Worteltajine
  • 1 eetlepel olie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode chilipeper, gesnipperd (of een theelepel harissa)
  • 500 gram wortels, in reepjes van ± 5 cm lang
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel korianderzaad (gemalen)
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 3 deciliter water
  • 10 kalamataolijven, in stukjes
Verhit de olie in een pan. Fruit de ui een paar minuten. Fruit dan de knoflook en peper nog een minuutje mee. Roer de kurkuma, komijn, koriander erdoor. Schep de wortels erbij. Doe het water en het kaneelstokje en het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat de wortels in ± 10 minuten gaar worden. Giet af en schep de olijven erdoor.

Bloemkool met tahin
  • halve bloemkool
  • 1 deciliter yoghurt
  • 2 eetlepels tahin
  • sap halve citroen
  • flinke handvol platte peterselie
  • 1 theelepel honing
  • peper zout
Verdeel de bloemkool in roosjes. Kook de roosjes in een bodem lichtgezouten water beetgaar. Laat afkoelen tot lauwwarm. Meng de yoghurt met de tahin, citroensap, peterselie, honing en peper en zout naar smaak. Verdeel de bloemkool over een schaal en giet de dressing eroverheen. 

woensdag 16 januari 2013

Preipaprikaovenschotel met camembert

Een lekkere ovenschotel in koude tijden.

Preipaprikaovenschotel met camembert

(4 personen)
  • 800 gram prei, in ringen
  • 2 rode paprika´s (± 300 gram), in blokjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • eventueel 1/2 fijngesneden rode peper
  • 1 kilo aardappels
  • 1-1,5 deciliter melk
  • peper, zout
  • 250 gram camembert
Snijd de prei, inclusief het meeste van het groen, in ringen. Was om eventueel zand te verwijderen. Doe de prei met aanhangend water en een snuf zout in een pan en kook ± 5 minuten tot de prei wat geslonken is. Giet af en doe in een ovenschaal. Meng de oregano, peper en paprikablokjes erdoor. 
Schil de aardappels en snijd in schijfjes. Doe in een pan en zet ze net onder water. Breng aan de kook en laat de aardappels ± 7 minuten koken tot ze zacht zijn. Giet af en stamp fijn. Roer de warme melk erdoor tot je een smeuige puree krijgt. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de puree over de prei.
Snijd de camembert in plakken en verdeel deze over de puree. Bak de ovenschotel nog ± 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180C. Gebruik eventueel nog de gril om de kaas een mooi korstje te laten krijgen.

dinsdag 15 januari 2013

Koffiewalnotentaart met witte chocoladeglazuur

Ik was een tijdje weg. Er stonden nog wel wat gerechten in het archief maar niet genoeg om de hele periode te vullen. Daarom dit jaar ook geen kerstmenu van mij. Met kerst at ik pad thai, of een rode curry, of zoetzure kip. Als mijn vakantiefoto's zijn uitgezocht ook een kleine impressie van het eten in Thailand. 

Deze taart was er nog een uit het archief, maar hij was nog niet helemaal uitgewerkt. Ik vond 'm lekker. Inmiddels is het al best een tijdje geleden dat ik m maakte, dus ik kan m best nog een keer maken. 


Ik had een foto gemaakt, maar die staat ergens op een externe schijf. Ik heb een nieuwe computer en nu moet ik mijn oude foto's ergens vandaan vissen. Misschien dat ik m nog een keer vind, maar voorlopig zonder foto. (inmiddels is de foto gevonden)


Koffiewalnotentaart met witte chocoladeglazuur
(springvorm met doorsnee van 22 cm)
  • 4 eieren
  • 200 gram suiker
  • 3 theelepels oploskoffie
  • 200 gram boter
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 deciliter melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram witte chocolade
  • 3 eetlepels slagroom
  • eventueel een paar halve walnoten voor de garnering
Vet een springvorm in en bestuif met bloem. Knip van bakpapier een cirkel ter grootte van de bodem en leg het papier hierop. 
Verwarm de oven voor op 180C.
Klop de eieren met de suiker 5 minuten tot een luchtig mengsel. Klop dan nog 1 minuut de oploskoffie mee. Laat de boter smelten maar ook weer iets afkoelen. Meng dit door het eisuikermengsel. Meng als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor. Verdeel het beslag over de springvorm en bak de cake in ± 40-50 minuten gaar. 
Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm en het bakpapier en laat verder afkoelen op een rooster. 
Maal ondertussen de walnoten fijn. Maak custardpudding door de melk aan de kook te brengen. Roer van het custardpoeder, de suiker en een lepel melk een papje. Roer dit door de kokende melk, zet het vuur laag en laat 1 minuut doorpruttelen. Laat afkoelen.
Snijd de cake horizontaal doormidden zodat je 2 lagen krijgt. Verdeel de walnootpudding over de onderste laag en leg de bovenste laag er weer bovenop. Bewaar in de koelkast.
Doe de chocolade (grofgehakt) met de slagroom in een hittebestendig kommetje. Zet dit in een pan met water dat net van de kook af is. Laat smelten. Verdeel het chocoladeglazuur over de bovenkant van de taart en versier eventueel met wat walnoten.