maandag 31 december 2012

Pastinaakerwtensoep

Een lekker verwarmdend soepje voor een koude dag. Ik had nog steeds pastinaak in mijn tuin. Van een deel maakte ik deze soep. De andere helft ging in een pastinaakkerriesoep waar ik op het laatst (niet meer meekoken) nog een appel mee pureerde.

Pastinaakerwtensoep

(± 2,5 liter)
  • klontje boter
  • kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kilo pastinaak, geschild en in blokjes
  • 450 gram diepvriesdoperwten
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 1 theelepel azijn
  • (chili)peper, zout
Verhit in een grote soeppan de boter. Fruit ui een paar minuten en fruit dan nog 1 minuut het teentje knoflook mee. Doe de pastinaak en 1,5 liter water erbij. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Voeg dan de doperwten en de bouillonblokjes toe. Breng weer aan de kook en laat nogmaals 5-10 minuten koken totdat de pastinaak zacht is. Voeg de azijn toe. Pureer de soep met een staafmixer of in gedeelten in de blender 
Proef de soep en voeg naar smaak peper en zout toe. 

zaterdag 29 december 2012

Paprikageitenkaastaartjes in minivorm

Deze taartjes vormden met z'n drieën en een plukje geschaafde venkel in het midden een voorgerechtje. Ik maakte ze in een muffinvorm met 24 holletjes, dus een iets kleiner formaat dan een cupcake. Haal de taartjes uit de vorm als ze nog warm zijn; als ze zijn afgekoeld is de boter ook weer gestold dus dan blijft het waarschijnlijk vastzitten.
Voor een lekker hapje op oudejaarsavond zijn deze minitaartjes natuurlijk ook een leuk idee.

Paprikageitenkaastaartjes

(24 stuks)
  • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • iets gesmolten boter en paneermeel voor invetten
  • scheutje olijfolie
  • 2 paprika's (liefst een rode en een gele)
  • peper, zout, balsamicoazijn
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • eventueel wat verse tijm/marjoraan/basilicum
Was de paprika, snijd doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd elke helft in drieën. Snijd elk stuk in de breedte in reepjes. Verhit de olie in een koekenpan en doe de paprika erbij. Bak een paar minuten op hoog vuur. Zet dan het vuur laag, bestrooi met wat peper en zout, doe er een drup balsamico bij en een lepel water Doe een deksel op de pan en laat 15 minuten smoren. 
Vet ondertussen de vorm in met wat gesmolten boter en bestrooi met paneermeel. Snijd elk plakje bladerdeeg in vieren en doe in elk vormpje een kwartplakje bladerdeeg. 
Verwarm de oven voor op 200C.
Roer de geitenkaas los met wat peper en eventueel verse kruiden. Schep in elk bakje een beetje geitenkaas. Verdeel de paprika erover. Bak de minitaartjes in 20-25 minuten bruin en gaar. 

donderdag 27 december 2012

Pompoentulband met cranberry´s

Als het goed is heeft het kerstbezoek deze tulband gegeten. Ik ben er niet, maar heb manlief goed verzorgd achtergelaten. Deze tulband heb ik gebakken voordat ik wegging en ingevroren. Het enige dat manlief hoeft te doen is m op tijd uit de vriezer halen. Dat moet toch lukken lijkt mij.


Pompoentulband met cranberry's


(tulbandvorm inhoud 2 liter)
  • 500 gram pompoenpuree*)
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 1 theelepel anijszaad, gemalen
  • 4 gemberbolletjes, fijngehakt
  • snuf gemalen chilipeper
  • 225 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 gram gedroogde cranberry´s
Verwarm de oven voor op 170C.
Klop de eieren met de suiker, anijszaad en chilipeper ongeveer 5 minuten tot een luchtig geheel.
Smelt de boter. Meng de gesmolten boter voorzichtig door het eisuikermengsel. 
Meng de bloem en bakpoeder erdoor. Meng de pompoenpuree erdoor. Meng als laatste de gehakte gember en de cranberry's door het beslag. Schep het beslag in de ingevette vorm. Bak de tulband in 70-75 minuten gaar. Als hij nog te vochtig is (door de pompoen blijft ie een tikje smeuïg) bak je m nog wat langer. Laat eerst wat afkoelen in de vorm, maar stort m op een taartrooster om verder af te koelen. 

*) Schil voor de pompoenpuree een flespompoen en verwijder de zaden en draden. Snijd in blokjes. Doe de pompoenblokjes in een stoommand. Breng een laagje water in de stoompan aan de kook en hang de pompoen erboven. Doe de deksel op de pan. Laat de pompoen in 25-30 minuten gaar stomen. Controleer eerder, en schep eventueel de onderste blokjes naar boven. Pureer de pompoen in een keukenmachine en wrijf door een roerzeef. Meet 500 gram voor dit recept af. Met de rest maak je met een groentebouillonblokje, water en kruiden of specerijen naar smaak snel een lekkere soep. 

zondag 23 december 2012

Salade met blauwe kaas, kip en avocado

Deze salade aten wij een tijdje terug als lunch. Een beetje restverwerking was het. Wel erg lekkere restverwerking.


Salade met blauwe kaas, avocado en kip


(2 personen)
  • 1 kippendijfilet (± 100 gram)
  • 50 gram fourme d´ambert (of andere blauwe kaas)
  • 1 avocado
  • 1 kropje little gem
  • 1 eetlepel walnootolie
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • peper, zout
Snijd de kipfilet in de breedte doormidden zodat je 2 plakken krijgt. Sla ze nog wat platter en bestrooi met peper en zout en bestrijk met iets olie. Verhit een grilpan tot heet. Leg de kip in de hete grilpan en gril 2-3 minuten aan elke kant.
Schil ondertussen de avocado en breek in stukjes. Bedruppel met wat citroensap. 
Haal de blaadjes van de sla los en was als dat nodig is. Dep droog. 
Klop van beide soorten olie, nog iets citroensap en peper en zout een dressing. 
Leg de slablaadjes op 2 borden. Bedruppel met de helft van de dressing en schep even om. Verdeel de avocado erover. Snijd de kipfilet in reepjes en verdeel over de sla. Verkruimel de fourme d'ambert erover en als laatste de rest van de dressing. 

vrijdag 21 december 2012

Limoenmarmelade



Ik vind marmelade, en dan citroen of limoen, erg lekker. De geur, heerlijk. Maar het is wel veel werk om te maken. Daarom had ik laatst toch maar weer een keer bij de Lidl een pot limoenmarmelade gekocht. De geur is prima, maar verder blijft het toch een zwakke bedoening. Een glibberige gelei met nauwelijks een schilletje. En daar gaat het toch om bij marmelade. Vroeger viste ik die altijd uit de pot bedenk ik mij nu weer.

Limoenmarmelade

(± 5 potten van 400 gram) 
  • 800 gram limoenen 
  • 1 citroen 
  • 2 sinaasappels 
  • 2,2 liter water 
  • stukje kaasdoek of ander lapje 
  • 1,4 kilo suiker 
Gebruik het liefst biologisch fruit. Boen anders de limoenen, citroen en sinaasappels heel goed schoon. Pers de vruchten uit (bewaar de schillen). Doe het sap in een (geen aluminium) pan of kom. Doe het water erbij.
Verwijder het vruchtvlees en witte vlies uit de schil. Dit gaat redelijk goed door een begin te maken met een scherpe theelepel en dan het verder los te trekken. Schraap nog wat meer wit eraf, indien nodig. Leg deze witte vliezen allemaal op het stukje kaasdoek en knoop dit dicht.
Snijd alle schillen in dunne reepjes. Maak ze niet te lang, dus snijd liever overdwars dan in de lengte.
Doe de schilletjes in de pan met water en sap. Doe hier ook het buideltje met pulp en vliezen bij. Laat een nacht staan.
Breng de volgende dag aan de kook; eerst met een deksel op de pan. Verwijder dat na ongeveer 3 kwartier. Kook ongeveer 1,25 uur totdat de schilletjes goed zacht zijn. Je moet ze bijna fijn kunnen wrijven. Van de hoeveelheid vocht is ongeveer 1/3 verdampt. Als dat nog niet het geval is, zet het vuur dan hoog en laat het inkoken. Verwijder het buideltje en knijp dat, met een tang of zo, goed uit boven het vocht. (in het wit en pitjes zit veel pectine dat ervoor zorgt dat de jam stijf wordt)
Leg een schoteltje in de vriezer.
Zet het vuur weer laag en voeg de suiker toe. Roer zodat deze oplost. Breng aan de kook en laat zo´n 10 minuten koken. Roer geregeld. Test dan of de marmelade dik genoeg is door een lepeltje jam op het ijskoude schoteltje te scheppen. De jam koelt direct af en dan kun je zien of de jam goed is. Als dat zo is, zet het vuur dan uit. Anders moet je de marmelade nog even door laten koken en na 2 minuten opnieuw testen.
Laat de marmelade 15 minuten staan voordat je ze in gesteriliseerde potten schept. Hiermee voorkom je dat de schilletjes allemaal naar de bodem zakken.
De marmelade blijft - ongeopend - zeker een jaar goed.

woensdag 19 december 2012

Minipavlova met granaatappelroom

Dit is een erg mooi toetje voor kerst. De schuimbakjes kun je dagen van te voren maken. De granaatappelpitjes lospeuteren kan ook dag van tevoren. Pitjes kunnen in een bakje in de koelkast. Dan is het alleen nog een kwestie van slagroom kloppen, mengen met de mascarpone en de pitjes, in de bakjes doen en klaar. Vul de bakjes zeker niet van tevoren want dan wordt het schuim slap.

De methode om de meringues te maken baseerde ik op het recept uit Home Made van Yvette van Boven.

Minipavlova met granaatappelroom

(6 stuks)
  • 2 eiwitten
  • 1 theelepel maizena
  • 1 theelepel azijn
  • snuf zout
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • eventueel roze levensmiddelenkleurstof
  • 20 milliliter kokend water
  • 2 granaatappels (± sinaasappelgroot)
  • 1 deciliter slagroom
  • 150 gram mascarpone
  • een drupje rozenwater
Verwarm de oven voor op 200C. Bekleed een bakplaat met bakpapier (of siliconenmatje). 
Klop de eiwitten in een brandschone kom even los. Klop dan maizena, zout, azijn (en eventueel kleurstof) erdoor tot het schuimig is. Dat duurt niet zo lang. Klop dan de suiker er beetje bij beetje door tot het eiwit goed stijf is. Klop op het laatst het kokende water erdoor. Het moet een stijf, glanzend schuim worden waarin de suiker is opgenomen. Doe het schuim over in een spuitzak en spuit een cirkel op de bakplaat (± 8cm doorsnee) en maak een opstaande, buitenste rand. Maak zo 6 bakjes. Bak de meringues 10 minuten op 200C. Draai dan de temperatuur terug tot 100C. Bak ze dan nog 50 minuten. Laat als de tijd om is de ovendeur dicht en laat de meringues in de afkoelende oven afkoelen. Bewaar daarna tot gebruik in een koektrommel of zo. Voorzichtig aanraken, want het schuim breekt snel. 
Breek/snijd de granaatappel doormidden en wrik m een beetje heen en weer. Zo komen de pitten wat losser te zitten. Peuter ze los. Het is de bedoeling dat er geen wittig/gelige vliezen bij de pitjes komen. 
Klop de slagroom stijf. Roer de mascarpone los en spatel room en mascarpone luchtig door elkaar tot het gemengd is. Doe er een drupje (dat kan heel sterk smaken, dus voeg toe, proef en voeg eventueel meer toe) rozenwater door. Meng de granaatappelpitjes erdoor. Schep de granaatappelroom in de meringuebakjes.

maandag 17 december 2012

Gele spliterwtensoep met snijbiet

Voor degenen die de "gewone" erwtensoep al weer zat zijn. Ik maakte deze soep eind november toen het nog niet superhard gevroren had. Ik kon nog snijbiet uit mijn tuin halen. Als je dat niet kunt vinden, kun je ook wilde spinazie gebruiken. Of ringen prei die je ± 5 minuten mee laat koken. Een klein handje snijd je extra dun en roer je op het allerlaatst pas door de soep.
Volgens de verpakking moest je gele spliterwten, in tegenstelling tot groene, wel een nachtje weken. Dat heb ik dan ook maar braaf gedaan.

Gele spliterwtensoep met snijbiet

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2-1 rode peper, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 450 gram gele spliterwten
  • 1,5 liter water
  • 2 groentebouillontabletten
  • 200 gram snijbiet
  • evt. garam masala voor bestrooien
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit hierin de ui een paar minuten. Voeg dan de peper, knoflook en gember toe. Fruit nog 2 minuten mee. Doe dan de spliterwten, komijn, koriander en water erbij. Breng aan de kook. Verkruimel de bouillontabletten boven de pan. Laat de erwten in ± een uur gaar koken. Pureer de soep. 
Was de snijbiet en snijd stengel en blad in stukjes/reepjes. Houd stengel en blad apart. Voeg de stengelstukjes aan de gepureerde soep toe en laat 10 minuten meekoken. Voeg op het laatste het snijbietblad toe. Proef of de soep goed op smaak is. Schep de soep in kommen en bestrooi met wat garam masala. 

zaterdag 15 december 2012

Lasagne met gegrilde courgette, ricotta en walnoten

De aanleiding voor deze lasagne was een bakje ricotta. Daarbij de tomaten die nog in de vriezer lagen. Het was best een goed tomatenjaar, maar veel tomaten waren gebarsten. Daarom had ik ze telkens maar in stukjes gesneden en ingevroren. Ik vind het een beetje jammer van deze tomaten om ze in een saus met gehakt en veel andere groenten te verwerken. Ze moeten naturel blijven. Met een beetje wortel en bleekselderij heb ik er tomatensaus van gemaakt en die in deze lasagne verwerkt. Tenslotte de walnoten. Ik had van de ouders van de buren weer een zak vol gekregen. Het resultaat was een erg lekkere lasagne die waarschijnlijk toch niet snel weer gemaakt zal worden. Ik kook nu eenmaal met wat ik heb en zal niet zo snel speciaal ricotta en walnoten hiervoor gaan kopen.

Lasagne met gegrilde courgette, ricotta en walnoten

(1 lasagneschaal)
  • 1 grote courgette (± 450 gram)
  • olijfolie
  • 6 deciliter liter tomatensaus
  • 250 gram ricotta
  • geraspte schil van 1 citroen
  • fijngehakte rode peper naar smaak
  • flinke handvol basilicumblaadjes
  • 20 gram boter 
  • 20 gram bloem
  • 3 deciliter melk
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 75 gram geraspte kaas
  • ± 10 walnoten
  • ± 125 gram lasagnebladen
Snijd de courgette in plakken van 2 mm dik. Verhit een grillpan tot erg heet en bestrijk de plakken licht met olie. Gril de courgette aan elke kant 1-2 minuten. Leg zolang op een bord.
Meng de ricotta met de citroensrasp, peper, basilicum en eventueel wat zout. 
Maak bechamelsaus door de boter te laten smelten (niet bruin laten worden). Roer de bloem erdoor  en laat even garen. Giet dan de melk erbij en klop tot er geen klontjes meer zijn. Breng op smaak met wat peper, nootmuskaat en zout. 
Kraak de noten en hak in grove stukjes. 
Verwam de oven voor op 175C. 
Bouw de lasagne als volgt op: 1/3 tomatensaus - 1/3 deel courgette - lasagnebladen -1/3 deel tomatensaus - 2/3 deel ricotta - 1/3 deel courgette - lasagnebladen - 1/3 tomatensaus - 1/3 courgette - lasagnebladen - bechamelsaus - geraspte kaas & ricotta - walnoten.
Bak de lasagne in ± 30 minuten gaar. Als je de combimagnetron gebruikt, is de lasagne in 15-20 minuten klaar. 

donderdag 13 december 2012

Venkelsinaasappelrisotto

Geïnspireerd door de venkelsinaasappelsalade bij een afgehaalde risotto maakte een afhaler een risotto met die smaken. Dat vertelde ze mij weer, dat vond ik een lekker idee, dus probeerde ik dat ook. Ik deed er parmezaanse kaas door, maar ik denk dat deze risotto met geitenkaas ook erg lekker is.

Venkelsinaasappelrisotto

( 2 personen)
  • 1 kleine venkelknol (± 200 gram)
  • 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groentebouillontablet
  • 200 gram risottorijst
  • 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • versgemalen zwarte peper
Maak de venkelknol schoon, verwijder lelijke plekken en snijd in kleine blokjes. Breng een halve liter water aan de kook en kook hierin de venkelblokjes ± 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Schep met een schuimspaan op een bord. Los het bouillonblokje in het kookvocht op en zet de bouillon op het laagste pitje.
Boen de sinaasappels goed schoon en rasp de oranje schil er fijn af. Pers de vruchten uit. 
Verhit de helft van de olie in een braadpan met dikke bodem. Fruit de ui een paar minuten tot ze glazig ziet en fruit dan nog 1 minuut het geperste teentje knoflook en de sinaasappelrasp mee. Doe de rest van de olie erbij en voeg de rijst toe. Schep goed om zodat elke rijstkorrel met een filmpje olie bedekt is. Blus af met de helft van het sinaasappelsap. Voeg dan lepel voor lepel de hete bouillon toe en roer geregeld tot de rijst bijna gaar is. Dat duurt zo´n 15-20 minuten. Voeg dan de rest van het sinaasappelsap en de venkel toe en laat warm worden terwijl het meeste vocht verdampt. Breng op smaak met peper en roer de kaas erdoor. 


dinsdag 11 december 2012

Appelplaattaart met kaneelcustard en walnoten

Van de buurvrouw kreeg ik weer walnoten die weer van haar ouders vandaan komen. Deze keer zat er ook een grote zak met appels bij. Dan is er niets logischer dan appeltaart met walnoten. Met een deel bakte ik deze taart voor haar. Nou ja, het is een hele bakplaat vol, dus de helft hield ik lekker zelf.

Appelplaattaart met kaneelcustard en walnoten

(bakplaat)
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 240 gram boter
  • 1 ei
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram rietsuiker
  • 1 kilo appels
  • 3 dl melk
  • 20 gram custardpoeder
  • 20 gram suiker
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 100 gram gedopte walnoten
Meng boter, zelfrijzend bakmeel en beide suikersoorten in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Meng dan het ei erdoor tot het deeg een bal gaat vormen. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg hierover en duw uit tot een plak deeg. 
Schil de appels, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes. Verdeel de schijfjes appel over het deeg. 
Meng custardpoeder en suiker met een beetje melk tot een papje. Breng de rest van de melk aan kook. Roer het papje door de kokende melk tot je een vla hebt zonder klontjes. Laat nog 1 minuut pruttelen. Roer de kaneel erdoor. 
Verwam de oven voor op 180C. 
Verdeel de vla in blubjes over de appel. Bestrooi de taart met de walnoten. Bak de taart in ± 50 minuten gaar. 

zondag 9 december 2012

Appelwortelkaneelcakejes

Een tijdje terug vertelde ik mannetje Q dat er ook wel eens wortel in de cakejes zat die ik maak. Dat was hem nog niet opgevallen. En dan zit er ook nog appel in deze cakejes. Zo worden ze bijna "gezond". Door de appel in de cakejes kun je ze overigens niet te lang bewaren, want dan worden ze een beetje soppig.


Appelwortelkaneelcakejes


(12 stuks)
  • 1 kleine appel (± 150 gram), geraspt
  • 100 gram geraspte wortel
  • 2 eieren
  • 125 gram (riet)suiker
  • 125 gram boter, gesmolten
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
Verwarm de oven voor op 200C. 
Klop de eieren met de suiker ± 5 minuten. Meng de gesmolten boter er voorzichtig door. Meng dan bloem, bakpoeder en kaneel erdoor. Meng als laatste de appel en wortel door het beslag. Verdeel het beslag over 12 cakevormpjes. Bak de cakejes in ± 25 minuten gaar. 

vrijdag 7 december 2012

Limoencello

afbeelding-zelfgemaakte-limoncello-limoenen

Er is een meneer die margarita-ijs maakt. (11/2/15 - inmiddels niet meer voor anderen maar alleen nog voor zichzelf) Daarvoor heeft hij limoensap nodig. Maar hij gebruikt niet alle rasp. Daarom heeft hij van die restjes rasp limoencello gemaakt. Limoncello maar dan met limoen. Hier stond zijn recept. Toen ik dat las werd ik weer herinnerd aan een van de dingen op mijn "een keer te maken-lijstje". Na tien jaar (toen had ik al uit Italie 96% alcohol meegenomen) kwam het er dan toch van. Ik volgde zijn recept, maar halveerde min of meer de hoeveelheden. Hieronder hoe ik het gemaakt heb.

Limoencello

(ruim een liter)

  • 5 limoenen
  • 4 deciliter 96%alcohol
  • 7 deciliter water
  • 350 gram suiker

Boen de limoenen heel goed schoon in warm water. Rasp de groene schil er fijn af. Doe dit in een goed afsluitbare, brandschone, pot of fles met de alcohol. Laat 2-3 (4 mag ook) weken staan en schud af en toe. 
Verwarm het water met de suiker en roer totdat de suiker helemaal is opgelost. De siroop hoeft niet te koken. Laat afkoelen. 
Maak mooie flessen (liefst met een schroefdop) goed schoon in een heet sodasopje en spoel na met kokend water. 
Giet de alcohol met limoenrasp door een zeef waarin je een stukje kaasdoek hebt gelegd om de rasp eruit te zeven. 
Meng de limoenalcohol met de suikersiroop en giet in de mooie flessen. Bewaar in de vriezer zodat je altijd koude, stroperige limoencello hebt. 

woensdag 5 december 2012

Chocoladetaart met maltesers

Het regende en mannetje Q en ik gingen een taart bakken. Dat moest een chocoladetaart worden. Samen hebben we een aantal kookboeken doorgebladerd en geïnspireerd door de foto in hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson hebben we deze taart gemaakt. Ik heb er wel een heel ander recept van gemaakt.

Chocoladetaart met maltesers

(doorsnee 22 cm)
    afbeelding-taart-nigella-lawson-maltesers
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram cacao
  • 75 gram roomkaas
  • 75 gram zachte boter
  • 75 gram poedersuiker1
  • 1 volle theelepel oploskoffie
  • 1 theelepel cacao
  • 50 gram gesmolten chocolade
  • ± 20 maltesers
Leg op de bodem van 2 ronde (spring)vormen (22 cm) een velletje bakpapier. Vet de zijkanten in met boter en bestuif met bloem. (je kan ook 1 vorm gebruiken en dan later de cake doormidden snijden, maar dan moet ie iets langer in de oven).
Klop de eieren met de suiker ± 5 minuten luchtig. Smelt de boter en klop de gesmolten boter door het eisuikermengsel. Zeef het bakmeel en de cacao erboven en spatel dit erdoor.
Verwarm de oven voor op 200C.
Schep het beslag in de bakvormen en bak de bodems in ± 25 minuten gaar. De cake is goed als een cocktailprikker die je erin steekt er droog uitkomt.
Laat de bodems iets afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.
Meng voor de vulling de roomkaas met de oploskoffie en cacao en roer er daarna de zachte boter, en poedersuiker door. Laat weer harder worden in de koelkast, maar niet te want je moet het nog wel kunnen over de taartbodem kunnen verdelen.
Verdeel de koffiecrème over 1 taartbodem en leg de andere er boven op.
Smeer de gesmolten chocolade over de bovenkant van de taart en verdeel de maltesers erover.
Laat hard worden in de koelkast.

maandag 3 december 2012

Spitskoolsalade met appel

Wortels heb ik bijna altijd in de koelkast liggen. En appels zijn er ook bijna altijd. Met een restje kool en een overgebleven stuk paprika heb je zo een schaaltje rauwkost in elkaar gezet. Of neem een handje rozijnen, wat gember, wat noten, een sinaasappel, een stronkje witlof......



Spitskoolsalade met appel

  • 200 gram heel dun geschaafde spitskool
  • 1 wortel, fijngeraspt
  • 1 appel, in kwarten en dan in schijfjes
  • 1 groene paprika, in hele dunne reepjes
  • 1 deciliter yoghurt
  • 2 theelepels honing
  • 1 eetlepel hazelnootolie
  • peper, zout
Meng de yoghurt, honing, olie tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Meng alle overige ingrediënten in een schaal. Meng de dressing erdoor. Laat minimaal een half uur intrekken. 

vrijdag 30 november 2012

Spruitjesovenschotel met gember & cranberry's en gehaktspekrolletje

Bij thuisafgehaald is het deze week "week van de spruit". Ik ben dus allemaal lekkere spruitjesgerechten aan het verzinnen, koken en aanbieden. Maandag maakte ik de aubergine&spruitjescurry die ik gisteren postte. Dinsdag deze ovenschotel, woensdag een hartige taart. Voor vanavond maak ik mie met spruitjes&tauge, daarbij kipsate en pindasaus. Lekker? Hier kun je afhalen.


Spruitjesovenschotel met gember & cranberry's

(3 personen)
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • ± 1,5 dl warme melk
  • nootmuskaat, peper, zout
  • 1 rode ui, verdeeld in 3/4 en 1/4
  • klein beetje olie
  • 500 gram spruitjes
  • 3 gemberbolletjes, fijngesnipperd
  • 50 gram gedroogde cranberry´s
  • klontjes boter en paneermeel voor op puree
gehaktvariant
  • 300 gram rundergehakt
  • peper, zout
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels melk
  • 6 rechte plakjes ontbijtspek
  • klontje boter
  • ± 1 theelepel versgeraspte gember
vegetarische variant
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 20 gram cranberry´s
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 1 wortel geraspt (100 gram)
  • 1 lepel yoghurt
  • 1 theelepel gembersiroop
Schil de aardappels, snijd in plakjes en kookmet het teentje knoflook in krap water in ± 10 minuten gaar. Giet af en stamp fijn, inclusief de knoflook. Roer de warme melk erdoor en maak er een luchtige puree van. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. 
Snijd 3/4 deel van de ui in kwartringen en fruit deze een paar minuten in het drupje olie. 
Maak de spruitjes schoon door het kontje eraf te snijden en halveer de spruitjes. Kook ze ± 5 minuten in krap water tot ze nog niet helemaal gaar zijn. Giet af.
Verwarm de oven voor op 180C.
Verdeel de spruitjes over een ovenschaal. Meng de gembersnippers, de cranberry´s en de uiringen door. Schep de puree erop. Verdeel wat klontjes boter en wat paneermeel over de bovenkant van de puree. Bak de ovenschotel in ± 25 minuten verder af. Als je wilt, kun je de gril gebruiken om er sneller een bruin korstje op te krijgen. 

Gehaktvariant.  Snijd de 1/4 apart gehouden ui in hele kleine stukjes. Kneed het gehakt, ui, kruiden, melk en paneermeel door elkaar. Vorm 3 dikke worstjes van het mengsel. Rol 2 plakjes spek om elk worstje. Verhit de boter en braad de rolletjes aan alle kanten aan. Giet er een scheutje water bij en doe de gember erbij. Doe een deksel op de pan en laat het gehakt in ± 15 minuten gaar worden. 

Geitenkaasvariant. Fruit de hele ui een paar minuten. Houd nu pas 1/4 apart. Meng dit deel met de 20 gram cranberry´s en wortel. Meng yoghurt en gembersiroop tot een dressing en schep door de salade. Bestrooi met de zonnbloempitten. 
Maak de ovenschotel zoals hierboven maar verdeel de geitenkaas over de bovenkant. 

donderdag 29 november 2012

Curry met aubergine & spruitjes

Eerlijk gezegd, ik heb de combinatie niet verzonnen. De basis voor dit gerecht komt hier vandaan. Een blog waar ik af en toe een kijkje neem. De recepten daar zijn vegetarisch, soms veganistisch en het zoet is meestal met alternatieven voor geraffineerde kristalsuiker, zoals agavasiroop, dadels, maple syrup. Hoewel ik best nadenk over wat ik eet, is mij dat toch een brug te ver. Wel een inspirerende site. De foto´s zijn erg mooi en de recepten, ach ik pas ze weer aan naar mijn manier van koken.

Curry met aubergine & spruitjes
(4 personen)
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 4 teentjes knoflook
  • 1/2 - 1 rode chilipeper
  • 2 theelepels zwart mosterdzaad
  • 2 stengels citroengras
  • 2 theelepels kurkuma (of verse geelwortel*)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 500 gram aubergine
  • 500 gram spruitjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 theelepel (appelcider)azijn
  • 1-2 appels (± 300 gram)
  • 100 gram cashewnoten
  • eventueel koriander of (thais) basilicum voor garneren
Schil de gemberwortel en hak grof. Pel de teentjes knoflook. Snijd chilipeper in grove stukken. als je van pittig houdt, haal je de zaadjes er niet uit. Verwijder de stugge buitenste laagjes van het citroengras en snijd in grove stukken. Doe de voorgaande ingrediënten met het mosterdzaad en kurkuma en een scheutje kokosmelk in een kleine keukenmachine en maal tot een pasta. Misschien moet je nog wat vocht toevoegen.
Verhit de olie in een braadpan. Voeg de specerijenpasta toe en bak deze een paar minuten terwijl je geregeld roert. 
Snijd de aubergine in de lengte in vieren en deze schuin in partjes. Bak de aubergine een paar minuten met de pasta mee. Voeg de kokosmelk en 3 dl water en de azijn toe. Breng aan de kook en laat ± 10 minuten pruttelen.
Verwijder de kontjes van de spruitjes en snijd doormidden. Doe ze in de pan en laat ± 5 minuten pruttelen tot ze beetgaar zijn. 
Snijd de appel in blokjes. Voeg ze bij de pan en laat 1 minuut meewarmen. 
Proef de curry op zout. Als je ´m te dun vindt kun je ´m eventueel binden met bv. maizena. 
Bestrooi met de cashewnoten en eventueel met koriander en/of basilicum. 

Erbij maakte ik thaise rode rijst, maar andere rijst kan natuurlijk ook.

*) verse geelwortel kun je soms bij de toko vinden. Ik heb de mijne geschild, in stukjes gehakt en toen fijngemalen in de kleine keukenmachine met wat water. Die puree heb ik ingevroren in een ijsblokjesvorm en de blokjes later in een zakje gedaan. In dit recept gebruikte ik in plaats van kurkuma 2 van deze blokjes.

woensdag 28 november 2012

Macarons (chocolade-sinaasappel)

Chocolade en sinaasappel, dat blijft een van mijn favoriete combinaties. Stiekem vind ik de partjes "sinaasappeljelly" met "pure" chocolade eromheen best lekker. Die zijn voor als het makkelijk moet. Deze macarons voor als het ietsje meer tijd mag kosten. 


Macarons (chocolade-sinaasappel)
(20-24 stuks)
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram poedersuiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel cacao
  • schil van 1 sinaasappel, heel fijn geraspt
  • 100 gram pure chocolade, gehakt
  • 0,75 dl slagroom
  • 3 eetlepels marmelade
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur (of tot 2 eetlepels ingekookt sinaasappelsap)
Verwarm de marmelade iets en zeef de schilletjes eruit. (die worden niet gebruikt, doe ze gewoon weer terug in de pot) Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Verhit de room samen met de likeur (of sap). Giet het hete mengsel over de chocolade. Laat even staan en roer dan door totdat de chocolade gesmolten is. Meng de marmelade erdoor. Laat afkoelen terwijl je de macarons maakt. Zet niet in de koelkast, want dan wordt het te hard om mee te werken.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of iets dergelijks. 
Meng het amandelmeel, de poedersuiker en cacao in de keukenmachine door elkaar. Je zou dit ook wel in een kom kunnen doen, maar het stuift erg en je hebt kans op klonten. 
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snuf zout zo stijf dat je pieken kan vormen. Klop dan op matige snelheid de suiker er theelepel voor theelepel door. Je moet een glanzend, stevig schuim krijgen. Klop op het allerlaatst de sinaasappelrasp mee. Schep dan met een lepel het amandelpoedersuikercacaomengsel erdoor. Schep ± 1 minuut om zodat alles verdeeld is en het mengsel langzaam van de lepel afdruipt. Doe over in een spuitzak met een glad mondje van 1 cm doorsnee. 
Spuit op de beklede bakplaten rondjes met een doorsnee van ± 3 cm. Laat ze minimaal 15 minuten, maar het liefst langer, staan. Er vormt zich dan een heel dun vliesje waardoor de macarons straks een knisperig buitenlaagje hebben maar nog een zachte binnenkant. 
Warm de oven voor op 160C. Bak de macarons (1 bakplaat tegelijk) 10 minuten. Laat ze afkoelen op het bakpapier. 
Als ze afgekoeld zijn haal ze er dan voorzichtig af. Doe de vulling in een spuitzak en spuit op de platte kant van een macaron een dotje vulling. Dus niet de hard want dan breek je door de onderkant heen. (voorzichtig smeren met een lepeltje of mesje lukt ook, als je net iets minder strakke macarons wilt, en geen gedoe wilt met een spuitzak) Dek af met een macaron, ook met de platte kant. Laat nog een half uurtje opstijven in de koelkast voordat je ze gaat eten. 
Bewaar ze in de koelkast. Ze worden in de loop van de tijd wel slapper, dus maak ze het liefst zo kort mogelijk van tevoren. 

maandag 26 november 2012

Roodschimmelkaassouffle

Ik heb een schriftje waarin ik leuke keukengadgets, kookboeken en (verkorte) recepten opschrijf om ooit een keer te kopen, krijgen of koken. Het recept van deze soufflé komt uit een Delicious met een item gewijd aan Nederlandse kaas. Dit leek me lekker. Ik denk dat ik het heb opgeschreven omdat je niet zoveel recepten tegenkomt met een roodschimmelkaas. Het behoort ook niet tot mijn basisingredienten. Op vakantie vroeger heb ik wel Port Salut gegeten. In mijn herinnering was dat vrij zacht van smaak. In deze soufflé gebruikte ik Kernhem, een wat pittiger kaas.

Roodschimmelkaassoufflé

(6 souffléschaaltjes)
  • boter en bloem om in te vetten
  • 25gram boter
  • 25 gram bloem
  • 1 dl witte wijn (of vermout)
  • 1,5 dl melk
  • 150 gram Kernhem
  • 2 eieren
  • appelstroop
Vet de souffléschaaltjes in met boter en bestuif met bloem. Strijk de boter verticaal langs de zijkanten omhoog; de richting waarin de soufflé rijst. 
Smelt de boter in een pan maar laat niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer tot een klont. Laat even garen. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en roer met een garde totdat er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Zet het vuur uit. 
Rasp de kaas of snijd in kleine stukjes. Laat de kaas in de saus smelten en roer tot een egale saus. 
Splits de eieren. Klop de eidooiers door de saus. 
Warm de oven voor op 180C.
Klop de eiwitten stijf. Vouw voorzichtig door de saus. Vul de souffléschaaltjes met het mengsel. Zet in de oven en laat in 15-20 minuten gaar en bruin bakken en rijzen. 
Haal voorzichtig uit de oven en serveer direct met een lepel appelstroop ernaast. 

zaterdag 24 november 2012

Preirisotto

Deze risotto zou met een milde blauwe kaas in plaats van de parmezaanse kaas denk ik ook erg lekker zijn.
Geef er nog een kleine salade bij voor extra "groenvoer".

Preirisotto

(3 personen)
  • 1 + 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • ± 1 dl witte wijn
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 350 gram prei, in (halve) ringen
  • 1 liter (hete) groentebouillon
  • 350 gram risottorijst
  • peper, zout
  • 50 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt
Kook de preiringen ± 3 minuten in de bouillon. Schep uit de bouillon op een bord. 
Verhit de ene lepel olie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui een paar minuten tot deze glazig. Pers het teentje knoflook erboven uit en fruit dit nog 1 minuut mee. Voeg de rest van de olie, de tijm en de rijst toe. Schep om zodat elke korrel rijst met een filmpje olie bedekt is. Giet de scheut wijn erbij en laat verdampen. 
Voeg dan de hete bouillon lepel voor lepel toe, de volgende pas als de voorgaande is opgenomen. Roer geregeld. Laat de rijst zo in ± 20 minuten gaar worden. 
Voeg, als de rijst bijna gaar is, de prei toe om deze warm te laten worden. Roer op het laatst de geraspte kaas erdoor. Proef op peper en zout. 

vrijdag 23 november 2012

Zalm met sinaasappel, olijven en kappertjes

Ik was oude allerhandes aan het doorbladeren op mooie foto´s en lekkere recepten. Ik knip er niet heel veel uit en doe er zelden wat mee. De foto bij dit recept (december 2011) zag er gewoon heel mooi uit. Die moest ik echt bewaren. En ik heb zowaar het recept (nagenoeg) gemaakt.

Zalm met sinaasappel, olijven en kappertjes

(2 personen)
  • 1 sinaasappel
  • 200 gram zalmfilet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 10 ontpitte kalamataolijven
  • 1 eetlepel kappertjes
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er fijn af. Doe in een kommetje waar je straks de dressing in maakt.
Schil de sinaasappel dik en vang het sap op. Snijd de partjes tussen de vliezen vandaan. Knijp het laatste sap uit de vliezen. Doe het sap bij de rasp in het kommetje. Klop de olie erdoor en doe er wat peper en zout bij. 
Verwarm de gril voor.
Bestrijk de bodem van een ovenschaal met wat dressing. Snijd de zalmfilet in dunne plakjes en verdeel over de ovenschaal. Zet de zalm ± 3 minuten onder de gril tot de zalm bijna gaar is. 
Verdeel de sinaasappel, olijven en kappertjes over de zalm en sprenkel de dressing erover. 

woensdag 21 november 2012

Groene tomatenchutney

Dit jaar was een goed tomatenjaar. In de vriezer liggen nog heel wat tomatenstukjes waar ik echte tomatensaus van ga maken. Niet alle tomaten worden aan het eind van het seizoen meer rood. Van deze groene tomaten kun je nog wel prima chutney maken.

Groene tomatenchutney

(3 potten)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 appel, in blokjes
  • 3 dl azijn
  • 4 kruidnagels
  • 1,3 kilo groene tomaten
  • 100 gram rozijnen
  • 350 gram bruine basterdsuiker
Doe de ui en appel met de azijn en kruidnagel in een pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht pruttelen.
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Voeg de tomaten, rozijnen en suiker toe aan het mengsel in de pan. Breng weer aan de kook en roer geregeld. Laat dan nog ± 30 minuten zacht pruttelen. 
Maak ondertussen lege jampotten of weckpotten brandschoon (heet sodasopje en naspoelen met kokend water en omgekeerd op schone theedoek laten uitlekken) Als het nog heel dun is, zet dan het vuur hoog en laat al roerend een stuk inkoken. 
Schep de chutney in de schone potten en draai de deksels erop. 


dinsdag 20 november 2012

Kiwikokosblokjes

Een vriendje van mannetje Q heeft een kiwistruik in de tuin. Daar komen meestal veel kiwis aan. Kijk maar op de foto. Een deel daarvan kreeg ik. Ik maakte er deze koek van.

Kiwikokosblokjes

(vorm van 20 bij 30 cm)
  • 150 gram bloem (eventueel 50 gram volkoren, 100 gram gewone)
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram (riet)suiker
  • 175 gram boter, in blokjes
  • snuf zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram geraspte kokos
  • 100 gram havermout
  • 1 ei
  • 25 gesmolten boter
  • 500 gram kiwi's
  • 75 gram bijpassende jam (ik gebruikte vijgenjam)
Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. 
Meng bloem tot en met havermout in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Schep 200 gram uit de kom op een bord en houd apart. Meng het ei door het in de kom achtergebleven deel. Verdeel dit deeg over de bodem van de bakvorm en druk met je vingers aan. 
Schil de kiwi's en snijd in kleine stukjes. Meng in een kom met de jam. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Verdeel de kiwi over het deeg in de vorm. Verdeel het achtergehouden kruimelige deel van het deeg over de kiwi. Besprenkel met de gesmolten boter. 
Bak de koek in ongeveer 35 minuten gaar en lichtbruin.

zondag 18 november 2012

Pompoenravioli

Dit is zo´n gerecht dat je leest en denkt "hé, dat ga ik ook een keer maken", totdat je het de herfst erop weer ergens voorbij ziet komen en dan weer hetzelfde denkt. Dit jaar kwamen er 3 dingen bij elkaar: ik ging een uitgebreid diner voor 2 maken, 5 flespompoenen rijp en kou op komst, en amarettikoekjes bij de Lidl. In die laatste zit de smaak denk ik vooral in het amandelaroma gezien de prijs en de sterke smaak. Maar ik vond het prima.

Pompoenravioli met amaretti

(2 personen)
  • 200 gram pastadeeg
  • 300 gram gare flespompoen *)
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper, zout
  • 5 amarettikoekjes
  • 15-20 blaadjes salie
  • 25 gram boter
  • drup citroensap
Maak eerst de vulling. Pureer de pompoen. Roer de helft van de parmezaanse kaas erdoor. Verkruimel de amarettikoekjes erboven en meng erdoor. Hak de helft van de salie fijn en meng dit er ook door. Breng op smaak met peper en zout.
Draai van het pastadeeg dunne vellen. Ik ging tot stand 6 op mijn pastamachine. Leg een vel pasta op een werkblad. Leg, met voldoende afstand ertussen, lepels vulling erop. Bestrijk de ruimte rondom de vulling heel licht met water en leg een ander vel erboven op. Zorg dat je alle lucht uit de kussentjes duwt. Steek met een ronde steker (of gebruik een kommetje en een mes) van ongeveer 8 cm ravioli uit de deeglappen. Bewaar tussen lagen bakpapier (of los naast elkaar en afgedekt met een theedoek). Maak zo 10 ravioli.
Breng een grote pan water aan de kook met wat zout. Kook de ravioli in ± 3-4 minuten gaar. 
Smelt ondertussen de boter en bak de rest van de salie hierin. Blus af met een drup citroensap. Schep de ravioli met een schuimpan uit de pan, laat goed uitlekken en schep over op een voorverwarmd bord. Schenk de salieboter erover, bestrooi met de rest van de kaas en eet direct.

*) Je kunt de flespompoen garen in de oven of ´m stomen (± 25 minuten). Koken is niet zo´n goed idee omdat je dan een vochtiger puree en daarmee een natte vulling krijgt. Als je met de rest van de pompoen iets van geroosterde pompoen maakt doe dan meteen de pompoen voor dit gerecht erbij. Wel een aparte schaal en met zo weinig mogelijk andere toevoegingen. 

vrijdag 16 november 2012

Brood met zaadjes en tijm

Bij een uitgebreid diner hoort ook een stukje lekker brood. Daarom bakte ik dit brood nog "even" snel. De verhoudingen van dit brood heb ik in mijn hoofd zitten, de broodbakmachine kneedt het deeg voor mij, het enige waar ik aan moet denken is dat ik ongeveer 3,5 uur voor etenstijd begin.


Brood met zaadjes en tijm


(1 brood)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 10 gram olijfolie
  • 8 gram gedroogde gist
  • 2,1 dl lauwwarm water
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 1 eetlepel lijnzaad
Doe alle ingredienten in de kom van de broodbakmachine of keukenmachine met kneedhaak. Kneed ± 8 minuten. Vet een kom in met wat olie en leg hierin de deegbal. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat ± 1 uur op kamertemperatuur rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld. 
Leg het deeg op een werkvlak en duw de lucht eruit. Verdeel in 3 delen en rol elk deel tot een dunne slang. Vlecht de 3 delen tot een vlecht. Leg de broodvlecht op een (met bloem bestrooide) bakplaat en dek af met een vochtige theedoek. Laat nog 30 minuten tot een uur rijzen. 
Warm de oven voor op 210C. Bak de broodvlecht in 25-30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. 
Laat afkoelen op een rooster. 

woensdag 14 november 2012

Salade met dadels, amandelen en pitabrood

Dit was een succesnummer. De salade is gebaseerd op een salade van Yotam Ottolenghi die ik tegenkwam op een ander blog.
De salade heeft een aantal knapperige elementen. Ik combineerde ´m met een pompoenpuree met blauwe kaas. Echt een perfecte combinatie al zeg ik het zelf. Dat ga ik vaker doen. Zeker met in het achterhoofd de 3 flespompoenen die nog op de trap liggen. Dat waren er overigens eerst 5, dus ik ben al een eind op weg.



Salade met dadels, amandelen en pitabrood

  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel (appelcider)azijn
  • 100 gram dadels
  • 100 gram amandelen
  • 1-2 kropjes little gem
  • 1/3 bosje platte peterselie
  • 4 pitabroodjes
  • 2+1 eetlepels olijfolie
  • 20 gram boter
  • 1 theelepel sumak
  • 1 eetlepel limoensap
Pel de ui en halveer. Snijd elke helft in hele dunne boogjes. Doe de ui in een kommetje met de azijn en een snuf zout en meng even goed. Laat 15 minuten staan. Giet de azijn af.
Haal de pit uit de dadel en snijd in kleine stukje. Laat eventueel 15 minuten weken in wat heet water. 
Hak de amandelen grof.
Scheur de blaadjes sla in kleine stukjes en haal de blaadjes bladpeterselie van de steeltjes af. Was de sla en peterselie en slinger droog.
Bak de pitabroodjes af in de oven als je voorgebakken pitabroodjes gebruikt. Scheur ze daarna in stukjes. 
Meng de ene lepel olie met de lepel limoensap. Doe er een beetje peper en zout bij.
Verhit de rest van de olie met de boter in een koekenpan. Bak hierin de broodstukjes en amandelen ± 5 minuten tot ze lichtbruin kleuren en knapperig worden. Bestrooi met het sumakpoeder. 
Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote kom en serveer direct.