Ricottataart met dadels en limoen
(doorsnede van 20 cm)
- 50 gram suiker
- 500 gram ricotta
- 175 gram limoenmarmelade
- 1 theelepel vanille-extract
- 25 gram maizena
- 3 eieren
- 250 gram medjooldadels
- 2 deciliter zoete, witte (dessert)wijn (of px-sherry)
- 1 kaneelstukje
- 4 kardemompeulen, gekneusd
- 50 gram suiker
- 2 blaadjes gelatine
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van een springvorm (ik gebruikte een losse, verstelbare bakring, en een losse bodem van een andere vorm) en vet de zijkanten in met wat olie of boter.
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de suiker, ricotta, marmelade, vanille, maizena en eieren tot een glad mengsel. Giet het in de vorm en bak de taart in ± 1 uur gaar. Laat de taart afkoelen.
Halveer de dadels en verwijder de pit. Laat de dadels een kwartiertje weken in de wijn. Zeef ze er daarna uit en breng de wijn met het kaneelstokje en de kardemompeulen aan de kook. Zet het vuur uit en laat een half uurtje trekken.
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Vis de specerijen uit de wijn en verwarm een deel ervan opnieuw. Los de gelatine (van het vuur af, gelatine mag niet koken want dan verlies het zijn bindkracht) in de warme wijn op en roer daarna de rest van de wijn erdoor. Laat iets lobbig worden. Verdeel de dadels over de bovenkant van de taart en strijk met een bakkwastje de gelei erover.
Verwijder, als de gelei gestold is, voorzichtig de rand van de springvorm. Als je het aandurft schep/schuif de taart dan over op een mooi bord. Laat 'm anders gewoon op de bodem van de vorm staan.
(bron: Homemade van Yvette van Boven - aangepast)