zondag 29 september 2013

Frittata met zoete aardappel, geitenkaas en rode ui (foodblogswap)

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap en mocht ik koken van onze franse keuken van Lisette. Een echte Franse keuken, want Lisette woont in Frankrijk waar ze voor de gasten van haar chambres & table d'hotes erg lekkere gerechten kookt als ik haar blog zo doorlees.
Omdat ik de laatste keren iets zoets van een ander blog gemaakt heb, wou ik graag iets hartigs maken. Dat lukte prima, Lisette's blog biedt genoeg variatie. Ik koos voor deze frittata met de lekkere combinatie van zoete aardappel, geitenkaas en zoetzure rode ui. Erg lekker. Enige probleem dat ik altijd heb met een frittata of tortilla is om 'm netjes uit de pan te krijgen. Dat lukte deze keer ook niet zo goed, dus ik ben maar wat blij dat ik al een foto van de ingrediënten had gemaakt.
Samen met een grote schaal vol gegrilde courgette, rauwe venkel, gekookte broccoli, gegrilde groene paprika, maiskorrels, gekookte venkel, een lente-uitje bestrooid met zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes was dit mijn avondeten.

Frittata met zoete aardappel, geitenkaas en rode ui

  • 1 rode ui, in halve dunne ringen
  • klontje boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 500 gram zoete aardappel
  • 4 eieren
  • peper, zout
  • paar blaadjes basilicum
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 80 gram zachte geitenkaas
Verhit de boter in een koekenpan. Fruit de uien een paar minuten. Bestrooi met de suiker en bak nog 2 minuten. Blus af met de azijn en bak nog 1 minuut. Schep de ui op een bordje. 
Schil de zoete aardappel en snijd in kleine (zijde ± 1 cm) blokjes. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan en iets zout. Breng aan de kook en kook dan nog ± 5 minuten tot ze net gaar zijn. Giet af en schep op een bord. 
Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eieren los met flink wat peper en zout en een lepel water. 
Meng de aardappel met de ui. Verkruimel de geitenkaas erboven en knip de basilicum erboven fijn. Meng voorzichtig door elkaar en meng tegelijk een lepel olie erdoor. 
Verhit een ovenbestendige koekenpan (of gasbestendige ovenschaal) en doe er nog een scheutje olie in. Schep het aardappelmengsel in de pan en giet daarna het ei erover. Bak 3 minuten. Zet daarna de pan nog 10 minuten in de oven. Eventueel kun je de grilfunctie gebruiken als de bovenkant van de frittata nog vochtig blijft. 


vrijdag 27 september 2013

Chocoladetaartje met koffiedadels

Dit was het laatste dessert bij de Tokaj wijn. De dadels vond ik aan de bittere kant, maar ik had ze dan ook best lang in de koffie laten liggen. Dus de volgende keer er gewoon na een half uurtje uithalen. Verder moest het taartje een stuk langer in de oven dan in het recept stond. Zoals ik het opschrijf, zo werkte het uit in mijn oven. En weet je wat nu zo leuk is aan dit recept? Het beslag was genoeg om 6 vormpjes mee te vullen en omdat je het in de diepvries moet zetten staan er daar dus nog 3 chocoladetaartjes-to-be. Dus dat is een keer heel makkelijk en erg lekker toetje.


Chocoladetaartje met koffiedadels

(4-6 taartjes)
  • 8-12 medjooldadels
  • 1 deciliter sterke espresso
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 eetlepel honing
  • 115 gram pure chocolade, in stukjes
  • 120 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 4 eieren
  • 55 gram bloem
  • 5 gram maizena
  • olie om in te vetten
Plet kaneelstokje en steranijs met een zware pan zodat ze in grove stukjes breken. Los de honing op in de espresso en meng met de specerijen. Snijd elke dadel in de lengte in 4 partjes. Laat ze 15-30 minuten marineren in de espresso. 
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en hang deze boven een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten. 
Klop de boter met de suiker romig en luchtig. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Zeef bloem en maizena boven het botersuikereimengsel en spatel het erdoor. Spatel als laatste de gesmolten chocolade erdoor. 
Vet de vormpjes in met wat olie en verdeel het beslag erover. Zet de vormpjes minimaal 2 uur in de diepvries. 
Verwarm de oven voor op 160C. Bak de taartjes 20-25 minuten. De buitenkant moet stevig (cakeachtig) zijn, maar de binnenkant moet nog zacht, vloeibaar zijn. 
Keer de taartjes om op een bordje en leg de dadels ernaast. 

donderdag 26 september 2013

Perziksoep, blauwe bessensorbetijs en kaneelmeringue

Dessert nummer 2.
Waarschijnlijk houd je ijs en meringues over, maar daar vind je vast wel een goede bestemming voor.




Perziksoep, kaneelmeringue en blauwe bessensorbet

(4 porties)
  • 4 eetlepels water
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes, gehakt
  • 3 rijpe perziken
  • 2 eiwitten
  • 2 theelepels kaneel
  • 60 gram kristalsuiker
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 deciliter water
  • 175 gram suiker
  • 1,5 eetlepel glucosestroop
  • 1 eetlepel honing
  • 250 gram blauwe bessen

Perziksoep

Breng het water, suiker en rozemarijn aan de kook. Laat 1 minuutje pruttelen en dan nog een half uur trekken van het vuur af. Zeef de rozemarijn uit de siroop. Pureer de perziken met de rozemarijnsoep. Bewaar de soep zolang in de koelkast. 


Kaneelmeringues

Bedek een bakplaat met een vel bakpapier of bakmatje.Zeef de poedersuiker met de kaneel boven een kom. 
Klop de eiwitten in een brandschone kom schuimig. Klop in gedeelten de kristalsuiker erdoor. Blijf doorkloppen tot de suiker is opgelost en je een glanzend schuim met pieken hebt.Spatel de poedersuiker met kaneel erdoor.Zet een bakring met een doorsnee van 5 cm op het bakpapier en schep hierin een lepel schuim. Maak een mooi rondje met iets van een kuiltje in het midden. Haal met een draaiende beweging de bakring van het schuim af. Maak zo 8 schuimbakjes.Bak de meringue op 100C in 5-6 kwartier droog. Haal voorzichtig van het bakpapier af en bewaar in een afgesloten trommel. Hanteer ze voorzichtig want ze zijn breekbaar. 

Blauwe bessensorbetijs

Breng het water met de suiker, glucosestroop en honing aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. 
Pureer de blauwe bessen. Meng de bessenpuree met de suikerstroop. Laat dit mengsel afkoelen en bewaar een nacht in de koelkast. 
Draai de volgende dag van het mengsel ijs in de ijsmachine.


Serveren

Schep wat soep in een diep bord. Leg in het midden een meringue. Schep hierop een bolletje ijs. 

dinsdag 24 september 2013

Citroenkardemompannacotta met aardbeiensaus en roze peper

Dit was het eerste dessert bij de tokajwijn. Een lekkere frisse panna cotta met aardbeien en roze peper. De combinatie komt uit Smaakvrienden - Fruit, maar ik gebruikte mijn eigen manier van panna cotta maken.
Bovenop ligt een oubliekrul, ook volgens recept van Angelique Schmeink. Ik rekende het alleen om op basis van het gewicht van 1 eiwit omdat ik maar een paar krullen nodig had.




Citroenkardemompannacotta met aardbeiensaus en roze peper

(4 porties)
  • 3 deciliter slagroom
  • 3 deciliter volle melk
  • 35 gram suiker
  • 3 reepjes citroenschil (zonder wit)
  • 2 kardemompeulen, gekneusd
  • 3,5 blaadje gelatine
  • 250 gram aardbeien
  • drupje citroensap
  • 1 eetlepel roze peperbesjes
Breng de melk met de citroenschil en kardemom bijna aan de kook. Leg een deksel op de pan, zet het vuur uit en laat minimaal een half uur staan. Langer mag ook. 
Zeef de citroen en kardemom uit de melk. Breng de op smaak gebrachte melk, room en suiker aan de kook. Zet het vuur uit. Week ondertussen de gelatine ± 5 minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en laat deze oplossen in het hete melkroommengsel. Verdeel het mengsel over 4 bakjes van 1,5 dl inhoud. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. 
Snijd de panna cotta los en stort ze op bordjes. Snijd de aardbeien overdwars in plakjes en verdeel de mooiste plakjes over de borden. Pureer de overige aardbeien met een drupje citroensap en doe over in een spuitflesje. Maak hiermee krullen op de bordjes. 
Plet de roze peper in een vijzel en bestrooi de aardbeien hiermee. 

Tokaj & Toetjes

Ik ben geen wijndrinker. De enige wijn die ik wel eens drink is dessertwijn. Dus zoet. En dan ook vaak niet eens een heel glas. Vin santo, Moscato d'Asti, estrella, tokaj. Die laatste, tokaj, is de aanleiding voor deze blogpost. Om precies te zijn deze:

Een tokaj is een wijn uit Hongarije. Meestal gemaakt van Furmintdruiven. De druiven worden pas geoogst als ze al zijn ingedroogd. De smaak is daardoor geconcentreerd en zoet. De wijn krijgt 3 tot 6 puttonyos waarbij 6 de beste kwaliteit is. Deze wijn, uit 1993, had manlief ooit gekregen toen hij nog normale reisbestemmingen had. Een hele chique, voor ons doen zeker. Te mooi om zomaar bij een dessert te schenken. Daarom maakte ik niet 1 maar 3 desserts. Dat was dan meteen ons avondeten. Ik maakte:
Inspiratie deed ik op door te bladeren in Smaakvrienden - Fruit. Daar komt ook een deel van de receptuur vandaan. Maar niet alles want ik speelde af en toe vals.

Voor de liefhebber hier nog een foto van het achteretiket.


(bron: Wikipedia)

zondag 22 september 2013

Salade met mais, spitskool en wortel

Het idee voor dit gerecht kwam ik ook weer tegen op de site van de Guardian en is weer van Ottolenghi. Mijn oog viel op de mais. Dit jaar heb ik een klein oogstje maiskolven. Twee zijn op de bbq beland (toen het nog mooi weer was), een paar heb ik ingevroren en twee zijn in deze salade verwerkt.
Mais moet je eigenlijk zo snel mogelijk na het oogsten eten. De suikers veranderen langzamerhand in zetmeel waardoor de mais steeds minder zoet wordt. Het schijnt dat het proces stopt als je de mais blancheert, dus dat heb ik ook gedaan met de maiskolven die nu nog in mijn vriezer liggen.

Salade met mais, spitskool en wortel

  • 2 deciliter water
  • 1 deciliter witte wijnazijn
  • 2 theelepels zout
  • 300 gram wortel, grof geraspt
  • 300 gram spitskool, flinterdun gesneden
  • 1 rode ui, in flinterdunne halve ringen
  • 2 maiskolven
  • olie voor bestrijken
  • klein handje verse peterselie
  • klein handje verse koriander
  • 1 volle theelepel grove mosterd
  • 2 eetlepels mayonaise
Breng water, azijn en zout aan de kook.
Doe de ui in een kommetje en doe hier 4-5 lepels azijnmengsel bij. Doe de rest met de spitskool en wortel in een andere kom. Laat 20 minuten staan en giet daarna het vocht af. Knijp de groente eventueel iets uit. Schep in een mooie schaal. Houd de ui (al wel uit de pekel) nog even apart.
Kook de maiskolven in gezouten water 6-8 minuten. Dep droog en bestrijk met olie.
Verhit een grilpan en gril de mais een paar minuten aan elke kant.
Was de koriander en peterselie, droog goed en pluk de blaadjes van de steeltjes. Doe bij de spitskool en wortel in de kom.
Snijd de maiskorrels los van de kolf en doe de mais bij de spitskool en wortel.
Maak een dressing van de mosterd en mayonaise met een scheutje water. Schep de dressing door de salade en bestrooi de salade met de uiringen.

vrijdag 20 september 2013

Abrikozenwalnootcake met lavendel

Dit is (nagenoeg) een recept van Yotam Ottolenghi dat ik een tijdje terug op de site van de Guardian tegenkwam. De taart leek me erg lekker en onthield ik voor mijn verjaardag. Ik ben blijkbaar niet de enige die af en toe daar rondneust, want ik kwam de taart al tegen bij Caroline.
Zij heeft een veel mooiere foto, ik moest de taart maken in een ovenschaal want mijn springvormen waren al in gebruik.
Ik gebruikte iets minder suiker dan Ottolenghi. Dat doe ik vaak bij zijn recepten, ik vind hem relatief veel suiker gebruiken. Ook verving ik de amandelen van Ottolenghi door bloem, want de amandelen waren op.
Ik vond de taart lekker, manlief vond de abrikozen aan de zure kant en het verjaardagsbezoek, tsja, dat koos massaal voor de bosbessencheesecake.

Abrikozenwalnootcake met lavendel

(springvorm van 22 cm)
  • boter + bloem/paneermeel voor invetten
  • 600 gram abrikozen
  • 185 gram zachte boter, in blokjes
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 120 gram walnoten, gemalen
  • 210 gram bloem
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel lavendelbloemetjes
  • glazuur:
  • 50 gram poedersuiker
  • ± 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel lavendelbloemetjes
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van een springvorm. Vet de zijkanten in en bestrooi met bloem of paneermeel. 
Halveer de abrikozen en verwijder de pit. 
Klop de boter, olie, suiker en zout ± 5 minuten tot een romig geheel. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Meng de walnoten, bloem, vanille en lavendel door het beslag. 
Verwarm de oven voor op 170C. 
Verdeel het beslag over de springvorm en strijk de bovenkant glad. Leg de abrikozen met de velkant onder op het beslag en duw ze er iets in. Bak de taart in 60-75 minuten gaar. 
Laat de taart afkoelen en verwijder dan de taartvorm. Zet de taart op een mooie schaal. 
Meng voor het glazuur de poedersuiker met het citroensap. Giet het glazuur over de bovenkant van de taart en bestrooi met de lavendelbloemetjes.

woensdag 18 september 2013

Cobbler met perzik en blauwe bes

Nog maar 2-3 weken geleden was er een overvloed aan lekker fruit op de markt. Nu heb je nog wel pruimen, appels, peren maar de bessen en perziken beginnen minder te worden. Veel fruit belandt in een bakje met wat yoghurt en cruesli, maar het is ook leuk om er lekkere toetjes mee te maken. Inspiratie hiervoor haalde ik uit de smaakbijbel voor Niki Segnit.

Perzik-blauwebes-cobbler

(lasagneschaal vol)
  • 4 perziken
  • 200 gram blauwe bessen
  • 2 + 2 eetlepels suiker
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel gevijzeld korianderzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 60 gram boter (in blokjes)
  • 4 eetlepels melk
  • 1 ei
Ontvel de perziken, snijd in kwarten, verwijder de pit en snijd elk kwart in 2-3 partjes.
Doe de perzik en blauwe bessen in de ovenschaal en bestrooi met 2 lepels suiker. 
Meng de andere 2 lepels suiker, bloem, korianderzaad, bakpoeder en de boter in een keukenmachine tot het kruim is. Klop het ei los met de melk. Meng dit kort door het bloemmengsel heen tot een deeg. 
Verwarm de oven voor op 200C.
Rol het deeg tot een rol en snijd deze in rondjes van 3/4 cm dik. Leg de rondjes op het fruit. Bak de cobbler in ± 30 minuten gaar. Serveer eventueel met wat lobbig geklopte room. 

maandag 16 september 2013

Zwartebessenamandelcake

Denk cassis. Dan weet je wat een zwarte bes is. Het schijnt zelfs zo te zijn dat ook de bladeren de cassissmaak in zich hebben. Je kunt er in elk geval thee van zetten. Ik plukte alleen de bessen en bewaarde ze zo lang in de vriezer. Om zo te eten zijn ze niet echt lekker. In de smaakbijbel van Niki Segnit keek ik welke andere ingrediënten goed combineren met zwarte bessen. Een van de dingen die ze als lekker aangaf was een zwartebessenamandeltaart uit Vers uit de tuin van Sarah Raven. Laat ik dat boek nou ook hebben. Zij gebruikt 100% amandelmeel, ik verving de helft door zelfrijzend bakmeel. En hij moest bij mij wel wat langer in de oven dan de 30 minuten die zij aangeeft.


Zwartebessenamandelcake

(springvorm 22 cm)
  • boter en paneermeel voor invetten
    afbeelding-zwartebessencake
    voordat de taart de oven in ging
  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram zwarte bessen
Klem een stuk bakpapier tussen de rand en de bodem van de springvorm. Vet de zijkanten in en bestrooi met paneermeel.
Klop de boter met de suiker ± 5 minuten tot een romig geheel. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Klop de eieren er een voor een door. Klop het vanille-extract erdoor. Klop als laatste amandelmeel en zelfrijzend bakmeel door het beslag. Verdeel het over de springvorm. Bestrooi de bovenkant van de cake met de zwarte bessen. Bak de cake  in ± 45 minuten gaar. 

vrijdag 13 september 2013

Gele courgettesoep

Geen soep van gele courgettes maar courgettesoep die geel is. Natuurlijk kun je 'm wel met gele courgettes maken, maar de gele kleur in deze soep komt van de kurkuma.

Gele courgettesoep

(± 2 liter)
  • 20 gram boter
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1-2 scherpe kleine pepertjes, fijngehakt
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 kilo courgette, in blokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1,25 liter kokend water
Verhit de boter in een soeppan. Voeg de ui en peper toe en fruit een paar minuten op laag vuur. 
Voeg de kurkuma en garam masala toe en fruit een minuutje mee. 
Voeg dan de courgette, het water en de bouillonblokjes toe. Breng opnieuw aan de kook en laat vervolgens op lager vuur met de deksel op de pan 10-15 minuten koken tot de courgette zacht is. 
Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Proef of er nog zout bij moet. 

woensdag 11 september 2013

Courgettewalnootcake

Ik dacht, laat ik deze taart maar geen courgettewalnoottaart noemen. Dan zullen veel mensen een hartige associatie hebben. Bij cake denk je wel aan zoet. Het is natuurlijk ook een soort cakebeslag, maar in een ronde vorm gebakken lijkt het al snel een taart. Een erg lekkere taart. Manlief kwam speciaal naar beneden (van zijn home-office) om dat even te zeggen.

Courgettewalnootcake

(springvorm 22 cm)
  • boter en paneermeel voor invetten
  • 200 gram rozijnen
  • 1 eetlepel sambuca
  • 2 eieren
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel anijszaad (*)
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
  • 1 courgette (±350 gram)
Klem een stuk bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. Vet de rand in met wat boter en bestrooi met paneermeel. 
Verwarm de rozijnen met de sambuca even in de magnetron en laat staan totdat je ze nodig hebt. 
Klop de eieren met suiker een paar minuten. Klop het anijszaad en de zonnebloemolie erdoor. Zeef de bloem en bakpoeder boven het eimengsel en meng het erdoor. 
Rasp de courgette grof en knijp het meeste vocht eruit. 
Meng met een pollepel de rozijnen, courgette en walnoten door het beslag. Giet het in de springvorm. Bak de cake in ± 45 gaar. 

*) als je geen anijszaad hebt, kun je ook eventueel 2 anijsmelkblokjes fijnwrijven en die door het beslag mengen. 

maandag 9 september 2013

Cheesecake met bosbessen

Deze taart was binnen no time op op mijn verjaardag. De rest van de visite moest het doen met gewone appeltaart of een abrikozenwalnoottaart. Die ook lekker waren, maar deze sprong er qua kleur uit.


Cheesecake met blauwe bessen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm doorsnee 22 cm)
    afbeelding-cheesecake
  • 350 gram volkorenbiscuitjes/havermoutkoekjes
  • 150 gram boter
  • 500 gram kwark
  • 200 gram naturel roomkaas
  • 3 eieren, gesplitst
  • 60 gram suiker
  • 2 theelepels vanille-extract 
  • 250 gram zure room
  • 200 gram blauwe bessen
  • 20 gram suiker
Klem een stuk bakpapier tussen de bodem en de rand van een springvorm. Vet de randen in en bestrooi met paneermeel 
Maal de biscuitjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje, maar laat deze niet bruin kleuren. Meng de boter en de kruimels door elkaar. Verdeel dit mengsel over de bodem en de wanden van de springvorm en druk een beetje aan. De rand hoeft niet helemaal tot bovenaan. Zet de vorm een half uurtje in de koelkast. 
Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. 
Verwarm de oven voor op 170C. 
Meng in een andere kom de kwark, roomkaas, eidooiers, 60 gram suiker en vanille tot een homogeen mengsel. Spatel het stijve eiwit erdoor. 
Verdeel de vulling over de kruimelbodem en bak de taart ± 1 uur. 
Meng ondertussen de zure room met de suiker. Verdeel dit laagje over de taart na het uur bakken en strooi de blauwe bessen erover. Bak nog 10 minuten. Laat de taart afkoelen en zet 'm in de koelkast zodra die genoeg is afgekoeld. Eet de taart snel, want de bodem wordt snel nat van het vocht dat uit de kwark komt. 

vrijdag 6 september 2013

Kikkererwtenpannenkoekjes



Deze pannenkoekjes van kikkererwtenmeel combineerde ik met deze lekkere bloemkool. Het beslag voor de pannenkoekjes komt uit Plenty van Ottolenghi, maar ik bakte ze op een andere manier. Hij doet er uien en tomaten op en dan gaan ze nog in de oven. Ik bakte gewoon kleine flapjes in de koekenpan en legde er op het bord nog tomaten (een tijdje in de oven met een drup olijfolie en wat majoraan) en sperziebonen (beetgaar gekookt met wat crème fraîche en tijm erdoor) op.

Kikkererwtenpannenkoekjes

(voor 12-16 pannenkoekjes)
  • 230 gram kikkererwtenmeel
  • 4,5 dl water
  • 2 eiwitten
  • zout, peper
  • eventueel een fijngesneden scherp pepertje
  • olie om te bakken
Doe het kikkererwtenmeel in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet hier geleidelijk het water in en klop ondertussen het water door het meel tot je een beslag krijgt. Breng op smaak met wat zout en peper en eventueel het pittige pepertje. 
Klop de eiwitten stijf in een schone kom en spatel deze door het beslag. 
Verhit een koekenpan en bestrijk heel licht met wat olie (gebruik een kwastje). Schep met een kleine lepel 2-3 hoopjes in de pan en laat die uitvloeien. Je krijgt zo kleine, grillig gevormde flapjes. Als er belletjes op de bovenkant verschijnen is de onderkant klaar en kun je de flapjes omdraaien. Bak de andere kant 1 minuut. Schep de pannenkoekjes op een bord of schaal en zet zolang in een oven van 120C zodat ze warm blijven. Dek de schaal nagenoeg af om te zorgen dat ze niet teveel uitdrogen. Bak al het beslag op en serveer de pannenkoekjes dan. 

dinsdag 3 september 2013

Bloemkool met tomaat en dille en kappertjesmosterddressing

Een weekje geleden hadden we weer een volle tafel. Ik deed weer een thuisafgehaald bij thuis. In plaats van dat mensen met hun bakje een maaltijd afhalen, mogen ze bij ons de maaltijd opeten. Zitten wij, en zij natuurlijk ook, met min of meer vreemden aan tafel. Even wennen, maar het wordt altijd een gezellige maaltijd. De laatste keer weer een Ottolenghi-feestje. Een van de gerechten was deze bloemkool met tomaat en dille.
Ja, en voor hoeveel personen is dit dan? Dat ligt natuurlijk aan de grootte van de bloemkool, maar 800-1000 gram bloemkool heb je zo. Maar ook aan wat je er verder bij eet. Maar maak gewoon een grote schaal, de rest is de volgende dag heerlijk als lunch.

Bloemkool met tomaat, dille en kappertjes

  • 1 bloemkool, in kleine roosjes
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • peper, zout
  • half bosje dille (±30 gram)
  • 300 gram kerstomaatjes, gehalveerd
Breng gezouten water aan de kook. Als het water kookt, doe dan de bloemkool erin. Kook de bloemkoolroosjes in 3-5 minuten net gaar. Giet ze af en spoel ze koud onder stromend water. Laat uitlekken in een vergiet. 
Hak de kappertjes grof. Meng ze met 3 eetlepels olie, de mosterd en de azijn tot een dressing. Proef er zout of peper bij moet, maar waarschijnlijk hoeft dat niet.
Hak de dille fijn.
Meng de bloemkoolroosjes met de rest van de olie en iets peper en zout. Verhit een grillpan tot heet. Gril de bloemkoolroosjes hierin ± 2 minuten aan elke kant. Doe ze in een schaal en schep de dressing door de warme bloemkool. Meng ook de dille en de tomaatjes erdoor. 
Serveer lauw of afgekoeld. 

(bron: iets aangepast recept uit Ottolenghi - Het Kookboek)

zondag 1 september 2013

Frambozensoep met sinaasappelmeringue en dragonijs

en tegen de tijd van het dessert was het alweer donker
Het laatste gerecht van mijn "fruitdiner". Dit is natuurlijk best een bewerkelijk dessert. Maar de soep en de meringue kun je prima een paar dagen van te voren maken. Het ijs(mengsel) moet je sowieso een dag van tevoren maken. Verder zijn deze hoeveelheden (op de soep na) voor 8 porties. Omdat ik maar voor 4 personen kookte, maakte ik deze hoeveelheid soep. De rest van de meringues hebben we met iets anders opgegeten en het ijs komt vanavond als toetje op tafel. Als je wel voor 8 personen kookt, is het recept van de soep natuurlijk zo verdubbeld.

Frambozensoep met sinaasappelmeringue en dragonijs


Frambozensoep

  • 250 gram (diepvries)frambozen
  • 1 sinaasappel (of minneola)
  • 10-40 gram poedersuiker
  • 1-2 eetlepels cointreau
Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Bewaar deze voor de meringue.
Pers de sinaasappel uit. Pureer de frambozen met sinaasappelsap met de staafmixer. Wrijf de puree door een zeef om de pitjes eruit te halen. Roer er suiker naar smaak door. Bedenk dat de meringue erg zoet is, dus de soep hoeft niet heel zoet te worden. Roer de cointreau erdoor. Bewaar de soep gekoeld tot gebruik. Als je verse frambozen hebt gebruikt, kun je de soep ook invriezen. 

Sinaasappelmeringue

  • 2 eiwitten
  • 60 gram kristalsuiker
  • 60 gram poedersuiker
  • sinaasappelrasp (van 1 sinaasappel)
Bedek een bakplaat met een vel bakpapier of bakmatje.
Klop de eiwitten in een brandschone kom schuimig. Klop in gedeelten de kristalsuiker erdoor. Blijf doorkloppen tot de suiker is opgelost en je een glanzend schuim met pieken hebt.
Spatel de poedersuiker en de rasp erdoor.
Zet een bakring met een doorsnee van 5 cm op het bakpapier en schep hierin een lepel schuim. Maak een mooi rondje met iets van een kuiltje in het midden. Haal met een draaiende beweging de bakring van het schuim af. Maak zo 8 schuimbakjes.
Bak de meringue op 100C in 5-6 kwartier droog. Haal voorzichtig van het bakpapier af en bewaar in een afgesloten trommel. Hanteer ze voorzichtig want ze zijn breekbaar. 

Dragonijs

  • 250 gram halfvolle melk
  • 150 gram slagroom
  • 2 eetlepels verse dragonblaadjes, gehakt
  • 2 eidooiers
  • 1 ei
  • 70 gram suiker
  • 1 blaadje gelatine
  • 20 gram glucosestroop
Verwarm de helft van de melk en slagroom met de dragon tot 45C. Dek af en zet het vuur uit en laat minimaal 4 uur maar het liefst een nacht trekken. Zeef de volgende dag de dragon eruit. 
Verwarm de volgende dag alle melk en slagroom tot 45C. 
Week het gelatineblaadje ± 5 minuten in koud water. 
Klop de eidooiers, het ei en de suiker door elkaar. Giet hier beetje bij beetje de warme melk bij terwijl je blijft roeren. Doe nu alles terug in de pan en verwarm, al roerend, tot 80C. Doe dit niet te snel, en blijf over de bodem schrapen. Je wilt geen roerei krijgen. Knijp de gelatine uit en laat deze oplossen in het roomeimengsel. Roer ook de glucosestroop erdoor. Houd het ongeveer 10 minuten op 80C. 
Giet het mengsel door een zeef in een kom die je in een bak met ijskoud water hebt gezet. Roer geregeld zodat het snel afkoelt. Laat het mengsel minimaal 4 uur in de koelkast koelen.
Draai het mengsel in 30-40 minuten tot ijs in de ijsmachine. 

(bron: de methode voor roomijs zoals beschreven in Smaakvrienden Fruit van Angelique Schmeinck met een paar shortcuts. Voor mij was deze manier al een stuk uitgebreider dan dat ik normaal doe. Het resultaat (met name de structuur) was ook beter, dus het extra werk loont wel.)

Serveren

Giet wat soep in een diep bord. Leg in het midden een meringue. Schep hierop een mooi bolletjes ijs.