dinsdag 24 september 2013

Tokaj & Toetjes

Ik ben geen wijndrinker. De enige wijn die ik wel eens drink is dessertwijn. Dus zoet. En dan ook vaak niet eens een heel glas. Vin santo, Moscato d'Asti, estrella, tokaj. Die laatste, tokaj, is de aanleiding voor deze blogpost. Om precies te zijn deze:

Een tokaj is een wijn uit Hongarije. Meestal gemaakt van Furmintdruiven. De druiven worden pas geoogst als ze al zijn ingedroogd. De smaak is daardoor geconcentreerd en zoet. De wijn krijgt 3 tot 6 puttonyos waarbij 6 de beste kwaliteit is. Deze wijn, uit 1993, had manlief ooit gekregen toen hij nog normale reisbestemmingen had. Een hele chique, voor ons doen zeker. Te mooi om zomaar bij een dessert te schenken. Daarom maakte ik niet 1 maar 3 desserts. Dat was dan meteen ons avondeten. Ik maakte:
Inspiratie deed ik op door te bladeren in Smaakvrienden - Fruit. Daar komt ook een deel van de receptuur vandaan. Maar niet alles want ik speelde af en toe vals.

Voor de liefhebber hier nog een foto van het achteretiket.


(bron: Wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen