maandag 16 september 2013

Zwartebessenamandelcake

Denk cassis. Dan weet je wat een zwarte bes is. Het schijnt zelfs zo te zijn dat ook de bladeren de cassissmaak in zich hebben. Je kunt er in elk geval thee van zetten. Ik plukte alleen de bessen en bewaarde ze zo lang in de vriezer. Om zo te eten zijn ze niet echt lekker. In de smaakbijbel van Niki Segnit keek ik welke andere ingrediënten goed combineren met zwarte bessen. Een van de dingen die ze als lekker aangaf was een zwartebessenamandeltaart uit Vers uit de tuin van Sarah Raven. Laat ik dat boek nou ook hebben. Zij gebruikt 100% amandelmeel, ik verving de helft door zelfrijzend bakmeel. En hij moest bij mij wel wat langer in de oven dan de 30 minuten die zij aangeeft.


Zwartebessenamandelcake

(springvorm 22 cm)
 • boter en paneermeel voor invetten
  afbeelding-zwartebessencake
  voordat de taart de oven in ging
 • 200 gram zachte boter
 • 200 gram suiker
 • 3 eieren
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram zwarte bessen
Klem een stuk bakpapier tussen de rand en de bodem van de springvorm. Vet de zijkanten in en bestrooi met paneermeel.
Klop de boter met de suiker ± 5 minuten tot een romig geheel. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Klop de eieren er een voor een door. Klop het vanille-extract erdoor. Klop als laatste amandelmeel en zelfrijzend bakmeel door het beslag. Verdeel het over de springvorm. Bestrooi de bovenkant van de cake met de zwarte bessen. Bak de cake  in ± 45 minuten gaar. 

2 opmerkingen:

 1. En, was hij inderdaad lekker?? Ik heb namelijk ook een erg vruchtbare zwartebessenstruik. Je bladerdeeg-wittechocoladetaartje was met rode bessen trouwens heerlijk!! Alleen bleef de 'vulling' bij mij helemaal vloeibaar zodat ik dan maar de bessen in het bladerdeeg heb gedaan en de vulling als saus erover. Na een nacht in de koelkast was het restje 'saus' prima als vulling mja, toen was de rest al op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi antje, ik vond de cake lekker. Ik had de bessen eerst ingevroren omdat ik op het moment van oogsten geen tijd voor deze taart had en heb de bessen bevroren in het beslag gedaan. Witte chocolademousse blijft lastig. Ik heb afgelopen weken 2 bramen/witte chocoladetaart gemaakt, en de ene keer was de mousse eigenlijk net te zacht (toen met eiwit) en de tweede keer te cremig (toen alleen chocola en room), dus ik moet mijn manier ook nog vinden.
  Groeten johanneke

  BeantwoordenVerwijderen