In onze buurt hebben wij een buurttuin. Sinds dit seizoen help ik daar ook in mee. Als een soort omheining staat er een rij fruitstruiken: frambozen, japanse wijnbes, witte en rode (aal)bessen, kruisbessen en zwarte bessen. Deze laatste zijn als handfruit niet echt lekker; te wrang en zuur. Wat doe je er dan wel mee? Jam is wat lastig omdat er niet echt grote hoeveelheden vanaf komen. Ik besloot in mijn kook/leesboeken te snuffelen en uit de smaakbijbel haalde ik de combinatie met koffie en amandelen. Geïnspireerd door de peer-karameltaart van afgelopen herfst bakte ik deze koffietaart met zwartebessen en meringue.
Koffie-zwarte bessentaart
(springvorm van 20/22 centimeter doorsnee)
- 2 eiwitten
- 100 gram (fijne) kristalsuiker
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 3 eieren, gesplitst
- 30 + 40 gram suiker
- 50 gram zonnebloemolie
- 3 theelepels (espresso)oploskoffie
- 75 gram bloem
- 125 gram zwarte bessen
- 1 eetlepel water
- 25 gram suiker
- 2 deciliter slagroom
- 1 zakje slagroomversteviger
- 1 zakje vanillesuiker
- eventueel 1 eetlepel koffielikeur
- als je voor chique gaat: goudspray om de bovenkant een glansje te geven
Klop de 2 eiwitten in een vetvrije kom iets schuimig. Klop er dan lepel voor lepel de 100 gram suiker door tot het een stijf, kleverig schuim is. Teken een cirkel van 21 centimeter doorsnee op bakpapier en leg het bakpapier op een bakplaat. Verdeel het schuim over deze cirkel. Bestrooi het schuim met het amandelschaafsel. Bak de meringue op 100C in 30-60 minuten droog. Laat afkoelen. Als je de taart pas later in elkaar zet, bewaar de meringue dan in een grote doos of plastic zak om te voorkomen dat deze snel zacht wordt.
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van de springvorm.
Klop de 3 eiwitten in een vetvrije kom iets schuimig. Klop er dan lepel voor lepel de 40 gram suiker door tot het een stijf, kleverig schuim is. Zet even opzij.
Klop de eidooiers met de 30 gram suiker tot een dikkig, bleekgeel mengsel. Klop er dan beetje voor beetje de zonnebloemolie door. Klop de oploskoffie erdoor. Klop er de bloem door. Menger dan met een spatel het stijfgeklopte eiwit door. Verdeel het beslag over de springvorm. Bak de bodem op 175C in 25-30 minuten.
De vulling kun je maken in de tijd dat de meringue en/of cakebodem in de oven staan:
Doe de zwarte bessen met de lepel water en de suiker in een pannetje. Breng aan de kook, prak iets fijn en laat dan op laag vuur ± 5 minuten pruttelen. Laat afkoelen.
Klop de slagroom met de slagroomversteviger en vanillesuiker stijf.
Zet de taart vlak voor het opeten in elkaar. De taart hoeft natuurlijk niet in 1 keer op maar de meringuelaag wordt wel zachter als de taart langer staat.
Leg de cakebodem op een mooi bord. Besprenkel met de koffielikeur. Verdeel de slagroom erover. Verdeel de zwarte bessencompote erover. Leg de meringuelaag op de vulling.