Kweepeerkaramelpasta
(voor 1 pot)
- 1 kweepeer
- 50 gram suiker
- 10 gram boter
- 0,75 dl slagroom
- iets zeezout
Schil de kweepeer, verwijder het klokhuis en snijd (hak ,.) ) in kleine stukjes. Doe de stukjes in een pan en doe er wat water bij. Breng aan de kook en laat zacht pruttelen tot de kweepeer zacht is. Dat duurt ± 3 kwartier. Giet af. Pureer de zachte kweepeer.
Smeer de boter over de bodem van een dikke steelpan. Strooi de suiker er gelijkmatig over. Laat op laag vuur de suiker smelten. Schud af en toe met de pan. Als de suiker gesmolten is, kan het vuur iets hoger. Laat lichtbruin worden tot een lichte karamel. Doe -van het vuur af- de slagroom erbij. Dit gaat spetteren en klonteren. Zet weer terug op laag vuur en roer totdat de karamel in de slagroom is opgelost. Laat iets afkoelen en meng dan de karamel door de kweepeerpuree. Ik gebruikte hiervoor de staafmixer. Schep wat zeezoutkorrels door de pasta.
Maak een jampot schoon met een heet sodasopje en spoel na met kokend water. Doe de kweepeerpasta in de jampot.
Dit is niet eeuwig houdbaar zoals jam. Bewaar in de koelkast en maak binnen een paar weken op. Ik heb het nu 2 weken geleden gemaakt, en zie nog geen tekenen van verval.