woensdag 30 juni 2010

Risotto met spinazie

Gisteren spinazie geoogst. Het was maar 250 gram, dus gekookte spinazie met een ei en draadjesvlees en gekookte aardappelen was niet echt een optie.  Maar in een risotto is spinazie ook erg lekker. 

Ik had de spinazie heel netjes geoogst en het was ook geen regenachtig (lees:modderig) weer, dus 1 keer wassen was genoeg.


Risotto met spinazie

(2 personen)
  • 3-4 el olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl witte wijn of vermouth
  • 150 gram risottorijst
  • ong 8 dl lichte groentebouillon
  • 250 gram (verse) spinazie
  • 50 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • versgemalen zwarte peper
Breng de bouillon in een kleine pan aan de kook, en houdt deze op een klein pitje goed heet.
Verhit in een kleine braadpan 1 eetlepel olijfolie. Fruit ui en knoflook hierin een paar minuten. Voeg nog een eetlepel olie en toe en de rijst en schep deze om totdat alle korrels met een filmpje olie bedekt zijn. Blus af met de wijn of vermouth. Als deze verdampt is, voeg je een lepel (gebruik een juslepel of een kleine soeplepel) bouillon toe. Roer voortdurend. Schep de volgende lepel bouillon erbij, als de voorgaande bijna is opgenomen. Ga zo door tot de rijst gaar is en de bouillon (bijna) allemaal gebruikt is. Dit duurt - afhankelijk van de gebruikte rijst - 15 tot 20 minuten.  
Verhit terwijl je de risotto maakt in een kleine wok een klein beetje olie. Laat hierin de spinazie - in gedeelten - net slinken en houd deze even apart. 
Schep de roergebakken spinazie en de geraspte kaas erdoor.  Geef nog een flinke draai met de pepermolen erboven. Serveer in diepe borden.

dinsdag 29 juni 2010

Sandwich makreel en radijs

Afgelopen week had ik op de markt verschillende soorten vis gekocht, waaronder de zeebaars. En ook een makreel. Deze heb ik gerookt in mijn rookpan. In onderstaand recept kun je natuurlijk ook gekochte gerookte makreel gebruiken. En de radijsjesoogst in mijn tuin is nog volop bezig. Makreel en radijs leverde deze combinatie op voor de lunch.


Sandwich makreel en radijs

(1 persoon)
  • 2 volkoren boterhammen
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 50 gram gerookte makreel
  • paar radijsjes
Rooster de 2 boterhammen. Meng de mayonaise met de mosterd en besmeer hiermee de boterhammen. Verdeel de makreel over 1 boterham. Snijd de radijsjes in plakjes en verdeel deze over de makreel. Dek af met de andere boterham, besmeerde kant naar onderen.

zondag 27 juni 2010

Venkelpreisoep

Het is weer tijd voor een soepje. De smaak van venkel is anijsachtig. Dat past goed bij het warme weer van het moment. Maar ook een prima soep voor in het najaar, als er volop venkel is.


Venkelpreisoep

(± 1,5 liter)
  • 20 gram boter
  • 1 kleine aardappel, in blokjes
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • peper, zout
  • 1 venkelknol (± 350 gram), in stukjes
  • 1 prei (± 200 gram), in ringen
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1,25 liter kokend water
  • eventueel 1 eetlepel dragon, fijngehakt
Laat in een pan met dikke bodem de boter zachtjes smelten. Roer de ui en aardappel erdoor. Bestrooi met een beetje zout en flink wat peper. Roer even om. Doe een deksel op de pan en laat de ui en aardappel op het allerlaagste vuur heel zachtjes zo´n 10 minuten smoren. Voeg dan de venkel en prei toe en schep even om. Voeg de 1,25 liter kokend water toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Laat ongeveer 15 minuten koken totdat de venkel en prei zacht zijn. Pureer de soep - in gedeelten - in de blender. Breng op smaak met peper en zout en eventueel de fijngehakte dragon. 

zaterdag 26 juni 2010

Zeebaars met basilicumolie

Zo simpel en zo lekker. Ook mannetje Q heeft lopen smullen van de vis, maar dan wel zonder het groene.

Wij aten er de paprika van gisteren, gekookte aardappels met wat gesmolten boter en een groene salade bij.

Ik had mijn basilicumplant vanuit de pot thuis in de kas van de volkstuin overgezet. En hij vindt het daar erg fijn, want hij groeit behoorlijk. Ik had ´m al een keer kaal geplukt voor pesto, maar hij zit nu weer vol blad. Dus dat wordt binnenkort weer pasta pesto. Mmmmmm....



Zeebaars met basilicumolie


(2 personen)

  • flinke handvol basilicumblad
  • 3 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 300 gram zeebaarsfilet, met vel
  • peper, zout
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • klontje boter



Pureer het basilicumblad met de extra vierge olijfolie. Doe dit in een zo klein mogelijke machine of mengkom, want het is maar een kleine hoeveelheid. Je kan ook de basilicum in een vijzel fijnstampen/wrijven en dan mengen met de olie.
Kerf de velkant van de vis een paar keer in met een scherp mes. Dit voorkomt dat de vis krom trekt bij het bakken. Bestrooi de vleeskant met zout en peper. 
Verhit de olie in een koekenpan. Bak de vis op halfhoog vuur 2-3 minuten op de velkant. Voeg het klontje boter toe en keer de vis voorzichtig om. Bak nog 1-2 minuten op de andere kant.
Leg de vis op een (voorverwarmd) bord en bedruppel met de basilicumolie. 

vrijdag 25 juni 2010

Gegrilde gele paprika met citroen


Dit staat erg vrolijk op tafel, lekker zonnig geel. Meestal gebruik ik paprika in combinatie met andere groenten door een macaronisaus of een roerbakgerecht. Maar paprika gewoon alleen als paprika is ook erg lekker.

Misschien is het even zoeken om een plaats te vinden waar je alleen de gele paprika kan kopen, maar op de markt slaag ik altijd. Daar kan ik altijd paprika per los gewicht en kleur naar keuze kopen. En op het moment is er volop oranje paprika te vinden. Ook zag ik vorige week oranje citroenen. Ik heb niet gevraagd waar ze vandaan kwamen en of ze van zichzelf echt oranje waren, maar ze waren in elk geval zuur volgens de marktkoopman. Dus voor de mensen die wel van voetbal houden, het is dus mogelijk om dit gerecht in een oranjevariant te maken.


Gegrilde gele paprika met citroen

  • 500 gram gele paprika
  • beetje olijfolie
  • 1 citroen
  • paar takjes tijm
  • peper, grof zeezout
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken. Verhit een grillpan tot gloeiend heet en bestrijk dan met wat olie. Gril de paprika een paar minuten totdat het vel licht begint te blakeren. Het moet nog niet zwart zijn. Als het vel wel zwart is geworden, moet je dat gedeelte verwijderen. 
Snijd de citroen in plakken van een halve centimeter dik en grill deze totdat je bruine strepen ziet. 
Doe de paprika en citroen in een ovenschaal. Bestrooi met wat peper en zout en de blaadjes van de takjes tijm.
Zet nog 15 minuten in een oven van 180C. Langer mag ook, daar wordt de paprika zachter en zoeter van. 

donderdag 24 juni 2010

Risotto met bietenloof

Nee, er staat geen fout in de titel. Ik had zomerbietjes met loof gekocht en de bietjes inmiddels ergens anders voor gebruikt. Maar het is zonde om het loof weg te gooien, want dat is ook te eten. De stengels van het loof zijn eigenlijk gewoon snijbiet, wat ook wel logisch is. Snijbiet is een variant van de "knol"biet, maar dan dus zonder knol. Ik heb er een risotto meegemaakt.

Natuurlijk kun je met gewone snijbiet ook risotto maken. Die lijkt heel erg op dit recept, zoals je in een reactie kunt lezen. 


Risotto met bietenloof

(2 personen)
foto-bietenloof-eetbaar-in-risotto
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 170 gram risottorijst
  • 100 ml witte vermouth
  • 300 gram bietenloof (stengels en blad)
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • ± 1 liter lichte groentebouillon (heet)
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper


Snijd de stengels van het bietenloof in dunne boogjes en het blad in reepjes. Houd gescheiden. 
Verhit 1 el olie in een braadpan. Fruit de ui aan, en laat even op laag vuur smoren. Pers het teentje knoflook erboven uit en laat even meebakken. Voeg dan de andere lepel olie toe. Voeg de rijst toe en schep goed om zodat elke korrel bedekt is met een filmpje olie. Giet dan de scheut vermouth erbij en laat deze verdampen. 
Doe de bouillon in een pan en laat deze op het kleinste pitje goed heet blijven.
Voeg dan, onder heel geregeld roeren, beetje bij beetje de bouillon toe. Schep na 10 minuten de stukjes bietenstengel erbij. Blijf scheuten bouillon toevoegen en roeren en laat de rijst op deze manier gaar worden. Misschien heb je niet alles nodig. Dat duurt - afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt - zeker 20 minuten. Schep dan het bietenblad, de tijm en de kaas erdoor. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. 

woensdag 23 juni 2010

Salade met avocado en geitenkaas

En toen was ik helemaal alleen met eten. Geen manlief en geen mannetje Q. Ik heb een lekkere salade voor mezelf gemaakt.

De garnering op de salade bestaat uit de bloemetjes van komkommerkruid of borage (blauw) en oost-indische kers (rood, maar kan ook geel en oranje zijn). Zo´n hele bloem staat heel mooi, maar eigenlijk eet je alleen de blaadjes, dus niet de meeldraden en stamper en dergelijke.


Salade met avocado en geitenkaas

(1 persoon)
  • handvol slablaadjes
  • 1 eetlepel walnootolie
  • 1/2 eetlepel appelciderazijn
  • 1 theelepel honing
  • peper, zout
  • paar radijsjes, in plakjes
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • 1 avocado
  • paar druppels citroensap
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • lekker brood voor erbij
Maak een dressing van de walnootolie, appelciderazijn en honing en wat peper en zout. Schep de slablaadjes met de helft hiervan om. Verdeel de sla over een bord. Verdeel de plakjes radijs hierover.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. 
Schil de avocado en snijd deze in plakken. Bedruppel met wat citroensap om te voorkomen dat de avocado bruin kleurt. 
Schik de avocadeplakken op de sla. Verdeel de geitenkaas erover. Bedruppel met de resterende dressing en bestrooi met het amandelschaafsel. 

dinsdag 22 juni 2010

Bruisend gemberappelaperitief

Ik vind het leuk om een etentje met een feestelijk drankje te beginnen. Dit is één van de mogelijkheden. Je hebt zo wel de bubbels, maar niet de alcohol.


Bruisend gemberappelaperitief 

(1 glas)

Vul een champagneglas met 1 eetlepel appeldiksap, 1 eetlepel gembersiroop en vul dit aan met koolzuurhoudend bronwater.

De gembersiroop maak je door 200 ml water met 50 gram suiker en een stuk gemberwortel van 5 cm (fijngeraspt) al roerend te verwarmen zodat de suiker oplost. Breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Laat, met de gemberrasp erin, afkoelen. Voordat je de siroop in de glazen schenkt, zeef je de gember eruit.

Deze gembersiroop heeft meer warmte en pit in zijn smaak dan de gembersiroop die je in de supermarkt koopt en die je bijvoorbeeld gebruikt in een marinade.

maandag 21 juni 2010

Radijs


Zijn ze niet mooi? Het allereerste dat ik geoogst heb uit mijn tuin. Ik had al wel eerder radijsjes in de bakken op mijn balkon gehad, maar dat wat nooit zo´n succes. De radijsjes bleven klein, en meestal was het meer loof dan radijs. Maar nu is het dus wel gelukt. De radijsjes zijn een oud heirloomras: French Breakfast. Hier vind je er wat meer informatie over. Ik wil in mijn volkstuin iets bijzonderder groenten hebben. Anders kan ik net zo goed groente op de markt kopen.

Ik heb de radijsjes in deze (dip)saus verwerkt. Bij gebakken aardappeltjes is een beetje saus wel lekker. Meestal maak ik dan een mengsel van frietsaus en yoghurt en wat verse kruiden. En deze keer dus ook miniblokjes radijs erdoor.

Dipsaus met radijs

Hak een paar radijsjes in hele kleine stukjes. Hak ook wat verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook, marjoraan) fijn. Meng in een kommetje 2 eetlepel frietsaus met 2 eetlepels yoghurt. Meng de radijs en de kruiden erdoor en geef er nog een draai met de pepermolen boven.

zondag 20 juni 2010

Salsa verde

Salsa verde betekent gewoon groene saus. Hij is erg lekker bij bijvoorbeeld gegrilde zwaardvis of entrecote. Maar als dip voor lekker brood is hij ook erg geslaagd. Het recept dat ik gevolgd heb, is het recept van Ballymaloe.


Salsa verde

  • 3 eetlepels platte peterselie
  • 1 eetlepel munt
  • 3 eetlepels kappertjes (uitgelekt)
  • 6 ansjovisfilets op olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • sap van een 1/2 citroen
  • 125 ml olijfolie (extra vierge)
  • ± 1/2 theelepel zout
Hak de peterselie, munt, kappertjes, ansjovis en knoflook fijn. Je kan hiervoor een elektrisch apparaat gebruiken, maar maak het niet te fijn. Het moet geen puree worden. 
Meng dit met de mosterd, citroensap en olijfolie. Proef en voeg, indien nodig, het zout toe. 



Dit was één van de hapjes van het lekkers van thuis menu.

De overige gerechtjes maak je zo:

Voor de tomatenboter laat je een half pakje roomboter zacht worden zodat je het goed kan doorroeren. Je hakt een gedroogde tomaat op olie heel fijn en deze puree meng je door de boter. Die laat je vervolgens weer hard worden.

Voor de sinaasappelkorianderolijven koop je lekkere groene olijven waar verder niets mee gedaan is. Deze meng je met wat rasp van een sinasappel, wat fijngehakte verse koriander, wat sinasappelsap en wat olijfolie en dat laat je minimaal een paar uur intrekken.

zaterdag 19 juni 2010

Lekkers van thuis

Een week geleden heb ik gekookt voor een groep van 10 personen, bij één van deze mensen thuis. Het was voor hen een soort van personeelsuitje. En in plaats van een etentje in een restaurant hadden ze mij als privékok. Erg leuk om te doen. En dit stond er op het menu.




courgettemuntrisotto

en voor de vegetariër: hartig taartje met gerookte tomaat



Ik ben alleen zo druk geweest dat ik alleen van de hapjes vooraf een foto heb gemaakt. Dus de volgende keer maar een fotograaf inhuren ;.).

vrijdag 18 juni 2010

Pasta met paprika en geitenkaas

Dit is een simpel, snel en erg lekker gerecht. Tenzij je de pasta zelf draait, dan duurt het wat langer.
En je moet de paprika even de tijd geven om gaar en zoet te worden. Maar in die tijd kun je iets anders doen.


Pasta met paprika en geitenkaas

(2 personen)
  • 500 gram paprika (liefst een rode, gele en groene)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • peper, zout
  • handje verse basilicumblaadjes
  • 100 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
  • 200 gram verse pasta
Was de paprika. Snijd ze in de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd ze in reepjes van ongeveer 5 mm breed. 
Verhit de olijfolie in een braad- of hapjespan. Bak de paprika een paar minuten op hoog vuur. Doe dan de balsamicoazijn en wat peper en zout erbij. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 20 minuten smoren.  
Kook de verse pasta gaar. Giet af en bewaar wat kookvocht. 
Meng als de pasta gaar is, de pasta door de paprika. Schep er dan de basilicum en geitenkaas door. Eventueel kun je nog een klein beetje pastakookvocht toevoegen. Proef of er nog peper of zout bij moet. 

donderdag 17 juni 2010

Vlierbloesemsorbetijs

Ik ben helemaal in de vlier op het moment. Ik heb een flinke voorraad siroop gemaakt, en in de vriezer zit ook vlierwater. Dat is gewoon water waarin de vlierschermen een nachtje hebben doorgebracht, zodat het nu water is dat naar vlier smaakt. Dat kan ik dan weer, als ik meer tijd of inspiratie heb, weer gebruiken. Bijvoorbeeld voor dit ijs.


afbeelding-vlierbloesemijs

Vlierbloesemsorbetijs

(± 600 ml)
  • 1/2 liter water
  • ± 5 vlierschermen
  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels glucosestroop
  • 1 eiwit 
Schud de vlierschermen goed uit. Leg ze in het water en laat een nachtje staan. Verwijder de vlierschermen. Als je (bijna) zeker wilt zijn dat je alle beestjes kwijt bent, zeef dan door een zeef bekleed met kaasdoek. 
Meng (een deel) van het vlierwater met de suiker en glucosestroop en breng aan de kook terwijl je roert en de suiker oplost. Laat 2 minuten doorkoken. Meng met het restant van het vlierwater en laat afkoelen. Eerst buiten de koelkast, en later daarin zodat het echt koud is voordat je er ijs van gaat draaien. 
Giet het mengsel in de ijsmachine. Voeg na zo´n 20 minuten het iets schuimig geklopte eiwit toe. Laat dan nog zo´n 20 minuten draaien. Hoelang het duurt, hangt af van je ijsmachine. Ik moet dit ijs na het draaien nog even goed op laten vriezen in de vriezer. 

woensdag 16 juni 2010

Tortilla´s

Ik had zin om guacamole te maken en te eten maar geen zin in gewone tortilla´s.  Toen bedacht ik mij ineens dat we op Ballymaloe ook tortilla´s gefrituurd hadden, dus dat heb ik gedaan. Een deel daarvan heb ik in de tortillavulling gestoken en bestrooid met geraspte kaas.  Dit heb ik nog zo´n 20 minuten in de oven gezet zodat de kaas smolt. Een ander deel heb ik bestrooid met een mengsel van wat chilipoeder en gemalen komijn en nog een paar minuten opgepiept in de oven. Daarbij dus de guacamole en zure room.




Tortilla´s frituren

Snijd het gewenste aantal tortilla´s in 8-10 punten.
Verhit in een klein pannetje een laag van ± 3 centimeter zonnebloemolie tot 180 C. Zet een bord klaar, wat velletjes keukenrol en een tang. Frituur 2-3 stukken tortilla tegelijk. Het gaat heel snel, ze hebben misschien 10 seconden nodig. Vis ze er met de tang uit, laat even uitdruppen en leg dan op een velletje keukenpapier. Als het velletje vol is, leg je er een nieuw velletje bovenop en daarop leg je de volgende lading. Als je het handig aanpakt, kun je terwijl je in je ene hand een punt laat uitdruppen met je andere hand alvast de volgende er in doen. Als je ze allemaal gefrituurd hebt, zet je eerst het pannetje met olie op een veilige plaats om af te koelen. Dan pas ga je verder met het verwerken van de tortilla´s.

Je kunt natuurlijk een grotere pan nemen, maar dan moet je meer olie gebruiken en de ruimte heb je toch niet nodig. Het gaat zo snel dat je de pan toch niet vol krijgt.  

dinsdag 15 juni 2010

Griekse salade

Onder de noemer Griekse salade zijn tal van variaties te vinden. Ik beweer ook niet dat dit dè Griekse salade is. Eigenlijk is ie zelfs nauwelijks Grieks, want ik had namelijk zelf de kaas gemaakt die er over heen gestrooid is. Normaal gebruik ik daar "griekse saladekaas" (=nepfeta) voor, maar nu had ik een keer zelf kaas gemaakt op basis van een heel simpel recept uit de Delicious van mei 2010. Kort gezegd komt het neer op het aan de kook brengen van gelijke delen melk en karnemelk met wat citroensap zodat het schift, er wat zout door roeren en dit uit laten lekken. De uitkomst was niet onaardig, maar een beetje flauw en ik wil nog wat verder uit proberen en vergelijken. Ik ben bijvoorbeeld vergeten om te wegen hoeveel wrongel (=kaas) het opgeleverd heeft. En ik had nu gewone melk uit de supermarkt gebruikt, maar wil ook nog eens biologische melk of melk uit een boerderijwinkel gebruiken en zien of dat verschillen geeft. Geen recept voor de kaas dus nu, maar voor de "Griekse" salade


"Griekse" salade

    afbeelding-eigengemaakte-kaas
  • 1/2 rode ui
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1/2 komkommer
  • 3 tomaten
  • 1/2 paprika (kleur naar keus)
  • 100 gram griekse saladekaas, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • peper, zout
  • blaadjes van paar takjes verse oregano
Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Doe in een bakje met de azijn en een lepel water. Laat een half uurtje staan en giet dan af. 
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en dan in plakjes van ± 1/2 centimeter dik.
Snijd de tomaten in partjes en de paprika in reepjes. 
Meng de olijfolie met citroensap en peper en zout. 
Meng ui, komkommer, tomaat, paprika, oregano en dressing in een schaal. Bestrooi met de kaas. 

maandag 14 juni 2010

Rabarberaardbeienvliertaart

Een erg lekkere taart met seizoensingrediënten: rabarber, aardbeien en vlier.


Rabarberaardbeienvliertaart

(vorm met doorsnee van 23 cm)
  • 4 vlierschermen
  • 400 ml melk
  • 175 gram bloem
  • 100 gram ijskoude boter, in blokjes
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 30 gram custardpoeder
  • 25 + 25 gram suiker
  • 250 gram rabarber
  • 75 gram chocolade
  • 200 gram (kleine) aardbeien
Schud de vlierschermen goed uit zodat je eventuele beestjes verwijdert. Verhit de melk tot handwarm en leg de vlierschermen erin. Laat afkoelen en zet een nachtje in de koelkast. 
Maak het korstdeeg door de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan 1 eetlepel koud water  toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Misschien moet er nog een klein beetje water bij. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm weer 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 C.  Bedek de  taartbodem met bakpapier en doe hier vervolgens een steunvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen - kun je hergebruiken met dit doel) in. Bak de taartbodem 25 minuten. Verwijder dan het bakpapier en steunvulling en bak nog 15 minuten. Laat de gare taartbodem afkoelen.  
Meng de custardpoeder met 25 gram suiker en 4 eetlepels van de melk tot een klontvrij papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Als de melk kookt, voeg je al roerend het papje toe. Laat de pudding 1 minuut zachtjes doorkoken. Laat afkoelen tot gebruik.
Maak de rabarber schoon, snijd het onderste lelijke stukje eraf en verwijder eventuele draden. Snijd in schijfjes van 1/2 centimeter dik. Schep in een pannetje om met 25 gram suiker en laat een half uurtje staan zodat er wat vocht uit de rabarber trekt. Breng de rabarber dan aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Schep de rabarber door de custardpudding. 
Smelt de chocolade au bain marie en bestrijk de gare taartbodem met de gesmolten chocolade. Laat hard worden. Schep dan de rabarbercustard in de taartvorm en strijk gelijkmatig uit. 
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Halveer ze en beleg de bovenkant van de taart ermee. 

zondag 13 juni 2010

Stamppot raapstelen met cashewnoten

Afgelopen week kreeg ik van de moeder van een vriendje van mannetje Q raapstelen en paksoi. Een ander kind uit dat gezin heeft een kinderboerderijtuintje en had heel enthousiast van alles meegenomen, zonder erbij stil te staan dat ze het eigenlijk niet lekker vindt. Dus de vraag was of ik het kon gebruiken. Dus werd het stamppot raapstelen. Of mannetje Q het dan wel eet? Ja, maar niet met veel enthousiasme, maar zijn bord is wel leeg.



Omdat het redelijk wat raapstelen waren heb ik ze eerst kort laten slinken in wat olijfolie in plaats van ze direct rauw door de stamppot te stampen. 

Op zoek naar een ander recept met raapstelen? Kijk dan hier:




Stamppot raapstelen

(2 personen)
  • 600 gram aardappels
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • teentje knoflook
  • 250 gram raapstelen
  • 1-2 eetlepels mosterd
  • 1 deciliter melk (warm)
  • 50 gram cashewnoten
  • 100 gram pittige kaas, in miniblokjes

Schil de aardappels, snijd ze in plakjes, spoel ze af en kook ze in zoveel gezouten water dat ze net onderstaan in 10 minuten gaar. 
Verhit in een koekenpan een lepel olie en fruit daarin de ui en knoflook een paar minuten. Was de raapstelen en verwijder eventuele wortels en snijd ze wat kleiner. Laat ze goed uitlekken.
Voeg wat olie bij de ui en knoflook en laat de raapstelen -in gedeelten- kort slinken. Schep even op een bord. 
Giet de aardappels af en stamp ze met de warme melk en de mosterd tot een grove puree. Roer de raapstelen, de cashewnoten en de kaas erdoor. 

vrijdag 11 juni 2010

Oranje borrelgehaktballetjes

Vandaag begint het WK Voetbal. Dat weet ik dan nog net. Verder heb ik helemaal niets met voetbal, en heb ook geen idee wanneer Nederland zijn eerste wedstrijd heeft. Oranje daarentegen, daar heb ik wel wat mee. De achtergrond van deze foto is bijvoorbeeld één van onze eetstoelen. En mijn kookeiland is ook oranje. Zo nu heb ik genoeg over voetbal gepraat. Hopelijk genoeg om mensen die via google op zoek zijn naar een recept van iets lekkers voor in de rust bij mij terecht te laten komen.

Oranje borrelgehaktballetjes

(± 30 stuks)
  • 250 gram half-om-halfgehakt
  • 100 gram wortel, fijn geraspt
  • 1/4 ui, geraspt
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • 1 eetlepel melk
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel olie
Meng alle ingrediënten (behalve de olie) en kneed goed door elkaar. Hoe meer je kneed, hoe beter de balletjes hun vorm behouden. Vorm van het mengsel 30 balletjes. Verhit in een braadpan de olie en zorg dat de bodem hiermee bedekt is. Leg de balletjes voorzichtig in de pan en laat op halfhoog vuur een paar minuten bakken. Verschuif ze niet. Schud na een paar minuten de pan voorzichtig heen en weer om de balletjes om te keren zodat ook de andere kant gebakken wordt. Om de andere kanten bruin te laten worden kun je wel voorzichtig een spatel gebruiken om ze te keren. Voeg een klein scheutje water toe en laat nog zo´n 5-10 minuten sudderen totdat ze gaar zijn. 

donderdag 10 juni 2010

Yoghurt met framboos en vlierbloesem

Toen ik laatst boodschappen deed zag ik in het toetjesschap biologische yoghurt met framboos-vlierbes staan. Daardoor geïnspireerd heb ik die avond het volgende toetje gemaakt.

Yoghurt met framboos en vlierbloesem

(1 glas)
  • 35 gram frambozen
  • 1/2 - 1 theelepel witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel vlierbloesemsiroop
  • 150 ml volle (biologische) yoghurt
Prak de frambozen fijn met de basterdsuiker. Doe de yoghurt in een glas en roer de vlierbloesemsiroop erdoor. Schep bovenop de frambozenpuree.

woensdag 9 juni 2010

Goulash

Vroeger was dit één van mijn lievelingsgerechten. En nu vind ik het nog steeds lekker. Alleen soms mist er iets en het is lastig aan te geven wat het nu is. Overleg met mijn moeder heeft nog niet een 100% oplossing opgeleverd. Zij is haar recept kwijt. Maar waarschijnlijk is het het bouillonblokje dat het ´m moet doen. Wij waren dat allebei vergeten in onze laatste goulash. Die wel lekker was, maar toch niet helemaal smaakte zoals die in mijn herinnering zou moeten smaken.


Goulash

(6 personen)
  • 800 gram sucadelapjes
  • 40 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook
  • blikje tomatenpuree
  • 2 theelepels karwijzaad (of kummel)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 - 1 theelepel cayennepeper
  • eventueel 1/4 - 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • 750 gram paprika, in stukken van 2 bij 2 cm
  • eventueel maizena of allesbinder
Snijd de sucadelapjes in blokjes. Smelt de helft van de boter in een braadpan. Voeg, als het schuim is weggetrokken, de helft van het vlees toe en braad dit rondom aan. Schep uit de pan en smelt de andere helft van de boter en bak dan de tweede helft van het vlees rondom bruin. Voeg de ui toe en laat deze ook een beetje bruin worden. Voeg dan de andere helft van het vlees weer toe. 
Pers de teentjes knoflook er boven uit. Voeg de tomatenpuree, het karwijzaad, de paparikapoeder(s) en de cayennepeper toe. Schep goed door elkaar en voeg de tomaten en de helft van het nat van de tomaten en de laurierblaadjes toe. Verkruimel het bouillonblokje er boven. Doe een deksel op de pan en laat 1 uur sudderen. Controleer af en toe of er genoeg vocht in zit en voeg eventueel nog wat van het tomatennat toe. 
Doe de paprika erbij, schep om en laat nog een uur sudderen. 
Proef of er nog zout of peper bij moet. Bind eventueel met wat allesbinder of maizena. 
Serveer met gekookte rijst en doperwtjes. 

dinsdag 8 juni 2010

Snijbonen à la thuis

Manlief houdt niet zo van snijbonen. Tenminste niet als "gewone" gekookte bonen. Dat is maar saai. Dus daarom maak ik snijbonen (en sperziebonen) meestal op deze manier klaar.

Meestal koop ik mijn groente op de markt, en straks heb ik hopelijk dus groente uit eigen volkstuin, maar deze snijbonen kwamen uit de supermarkt. Het viel me op dat op de verpakking stond dat je de bonen 20 minuten moet koken. Ik weet niet wat de idee daarvan is, maar volgens mij is dat niet te eten.

Snijbonen à la thuis

(2-3 personen)
  • 400 gram snijbonen
  • 1 tomaat, in stukjes
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • blaadjes van paar takjes tijm en/of oregano
  • 1 lenteuitje, in ringetjes
Haal de puntjes van de snijbonen af en verwijder eventuele draden. Snijd de bonen in schuine stukjes van ongeveer 1,5 cm lang. Kook de snijbonen 5 minuten in een bodempje gezouten water. Giet af. 
Voeg dan de tomaat, crème fraîche, lenteuitje en kruiden toe. Zet nog een paar tellen op het gas en roer even om. 

maandag 7 juni 2010

Tosti kruiden&kaas

Nee, het &-teken is niet per ongeluk in de titel terecht gekomen. Het is geen tosti met kruidenkaas maar een tosti met kruiden en kaas. Net even anders, maar wel lekker.

Tosti met kruiden&kaas

(1 tosti)

Beleg 1 bruine boterham met plakjes belegen, goudse kaas. Leg hierop wat verse kruiden. Ik gebruikte: 4/5 blaadjes basilicum, blaadjes van een takje marjoraan, 2 salieblaadjes in dunne reepjes geknipt, de blaadjes van een takje tijm, wat fijngeknipte peterselie. Dek af met een andere bruine boterham. Bak de tosti in het tostiapparaat bruin. 


zaterdag 5 juni 2010

Gevulde courgette

De avond dat wij deze courgettes aten hadden we een gast. En deze courgettes vielen erg in de smaak. Niet alleen bij onze gast maar ook bij ons zelf. Wij aten er nog couscous met komkommer, tomaat, munt, peterselie, lenteuitjes, citroensap en olijfolie bij.

Gevulde courgette

(4 personen)
  • 3 courgettes (± 300 gram per stuk)
  • 200 gram gehakt
  • 1 rode ui, gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 75 gram cashewnoten, gehakt
  • 1 groentebouillonblokje
Snijd de courgettes in de lengte doormidden en hol ze uit. Dit gaat goed met een meloenbolletjeslepel. Zorg ervoor dat er ongeveer een halve centimeter vruchtvlees aan de zij- en onderkant overblijft. Snijd het eruitgehaalde vruchtvlees in kleine stukjes.
Verhit een hapjespan en bak het gehakt hierin rul. Bak de ui en knoflook een paar minuten mee. Voeg de specerijen, abrikozen en het vruchtvlees toe. Bak nog een paar minuten. 
Leg de halve courgettes in een ovenschaal. Vul de courgettes met de vulling. Los het bouillonblokje op in een halve liter kokend water en giet dit voorzichtig bij de courgettes. Bestrooi de courgettes met de gehakte cashewnoten. Zet de schaal 30 minuten in een oven van 180C. 

vrijdag 4 juni 2010

Gebakken pompoenkwarktaart

In de kast stonden nog steeds potjes pompoenjam. De smaak is prima, maar op de een of andere manier is het op brood niet zo jammerig. Jam hoort iets fris te hebben en dat mist hier een beetje. Dus heb ik een andere toepassing van de pompoenjam bedacht. Als je geen pompoenjam hebt, kun je ook 150 gram pompoen pureren met 75 gram suiker, wat kaneel en een fijngesneden gemberbolletje.


Gebakken pompoenkwarktaart

(vorm met doorsnee van 23 cm)
  • 150 gram (harde) margarine of boter
  • 200 gram mariabiscuitjes
  • 4 eieren
  • 150 gram suiker
  • 200 gram roomkaas 
  • 500 gram kwark
  • 150 gram pompoenjam
Smelt de margarine of boter maar laat deze niet bruin worden. Verkruimel de biscuitjes heel fijn. Roer de kruimels en de gesmolten boter door elkaar en bedek hiermee de bodem en de zijkanten van de vorm. Zet een half uurtje in de koelkast. 
Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker 5 minuten . Klop de roomkaas erdoor totdat deze glad is. Klop dan de kwark erdoor en als laatste de pompoenjam.
Verwarm de oven voor op 170 C. 
Klop de eiwitten stijf. Vouw het stijfgeklopte eiwit door het kwarkmengsel. Schep de vulling in de taartvorm. Bak de taart 1 uur in een oven van 170 C. 

donderdag 3 juni 2010

Doperwtensoep met munt

Tijd voor een zomers soepje. Ook al kun je deze soep prima in de winter maken. Diepvriesdoperwten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Ik denk zelf dat het erg jammer is om deze soep van verse doperwten te maken. Ze zijn nu verkrijgbaar, maar erg duur en ik denk dat als je de mogelijkheid hebt om tegen echt verse doperwten aan te lopen je ze het beste gewoon heel simpel gekookt met een klontje boter kan eten. En met diepvriesdoperwten hoeft niets mis te zijn. De zoete smaak van doperwten neemt namelijk snel af na het plukken. Dus het diepvrieserwtje kan wel eens verser zijn dan je denkt.


Doperwtensoep met munt

(± 1,5 liter)
  • 1 kleine aardappel, in kleine blokjes
  • halve ui, gesnipperd
  • 20 gram boter
  • 450 gram diepvriesdoperwten
  • takje munt
  • 2 groentebouillonblokjes
  • peper
  • 2-3 eetlepels gehakte munt
  • 2 lenteuitjes, in dunne ringetjes
Smelt de boter in een soeppan met dikke bodem. Voeg de ui en aardappel toe en schep even om. Doe de deksel op de pan en laat op het laagste vuur 10 minuten zachtjes smoren. 
Voeg de doperwten, 1 takje munt, 1,25 liter kokend water en de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Pureer de soep in een blender. 
Breng op smaak met peper. 
Schep de soep in kommen en schep in elke kom wat gehakte munt en lenteuitjes. 

dinsdag 1 juni 2010

Vlierbloesemsiroop

Anderhalve week geleden, toen het een dagje bijna zomer was, hebben we heerlijk gefietst. Naar een plekje waar heel weinig auto´s kunnen komen, maar wel veel boten langs varen. En op dat puntje land staan veel vlierbomen. Nu is de bloeiperiode en heb ik een aantal vlierschermen geplukt om er limonadesiroop van te maken. Natuurlijk niet allemaal want ik wil in de herfst ook vlierbessen kunnen plukken om er sap van te maken.

Aanvulling: naar aanleiding van een vraag in de reacties. Een lezer bleef nog zitten met een deel van de beestjes. Als je nu de siroop zeeft door een zeef die je bekleedt met kaasdoek of iets dergelijks blijven de resterende beestjes daar wel in achter. En mocht er toch eentje in de siroop meeglippen, volgens mij ga je er niet dood van.


foto-vliesbloesem

Vlierbloesemsiroop

(ongeveer 1,2 liter)
  • 1 liter water
  • 500 gram suiker
  • 1 theelepel citroenzuur
  • ± 25 gram vlierbloesemschermen 
Zorg dat je vlierbloesem hebt die net open is en geen bruine bloemetjes heeft. Schud de vlierbloesem uit zodat je eventuele beestjes kwijtraakt en knip de grootste groene steeltjes eraf. 
Breng het water aan de kook en los de suiker en het citroenzuur erin op. Laat nog 2 minuten doorkoken. Laat afkoelen tot handwarm en leg dan de vlierbloesemschermen erin. Laat een nacht staan. 
Breng de volgende dag opnieuw aan de kook en giet in gesteriliseerde flessen. Je kan de siroop ook invriezen in een ijsblokjesvorm en de blokjes in een plastic zak in de vriezer bewaren. Als je dan limonade maakt heb je direct koude limonade. 
Voor het drinken verdun je 1 deel siroop met 3-4 delen water.