De dag voordat we deze hartige taart met palmkool aten, hadden we ook al cavolo nero (de Italiaanse
naam voor palmkool) gegeten. Mannetje Q was daar niet zo enthousiast over. Toen hij dan ook de palmkool weer op het aanrecht zag liggen kwam er dan ook de opmerking uit zijn mond rollen dat het vies was en dat hij dat niet weer ging eten. Aan tafel kwam er nog een klacht, want de blokjes brie bovenop, dat zag er ook niet aantrekkelijk uit. Maar hij proefde wel en toen was binnen geen tijd zijn bord leeg. Dat soort negatieve opmerkingen over eten neem ik altijd maar met een korreltje zout. Meestal trekt hij wel bij. En hij is niet zo obstinaat dat hij niet wil proeven. Tenminste, meestal.
O ja, ik was eerder enthousiast dat ze bij de AH ook palmkool verkopen, maar ik ben wat minder enthousiast geworden. De palmkool wordt overdwars gesneden, en dan zitten er best nog dikke stukken nerf in. Als ik de kans krijg, koop ik voortaan hele bladeren op de markt, en ris zelf het blad van de nerf.
Hartige taart met palmkool en brie
(quichevorm met losse bodem van 22 centimeter doorsnee)
- 200 gram bloem
- 100 gram boter, koud en in blokjes
- ± 2 eetlepels ijskoud water
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel sambal
- 300 gram palmkool (schoon gewicht)
- 200 gram brie, in blokjes
- 3 eieren
- 0,75 deciliter melk
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1 teentje knoflook
- zout en peper
Meng bloem en boter in de keukenmachine tot het eruit ziet als broodkruim. Meng er snel de helft van het water door. Als het deeg nog niet genoeg samenkomt, voeg dan nog een beetje water toe. Vorm van het deeg een bal en plet die tot een schijf. Stop in een plastic zakje en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Leg een vel bakpapier op de bodem van de quichevorm en vet de zijkanten in en bestrooi met wat paneermeel.
Verhit de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de palmkool met de sambal een paar minuten, voeg een scheutje water toe en bak nog een paar minuten tot het water verdampt is en de kool beetgaar.
Verwarm de oven voor op 180C.
Rol het deeg uit tot een ronde lap die 4-5 centimeter groter is dan de bodem van de quichevorm Bekleed de vorm met het deeg. Leg op het deeg een vel bakpapier en hierop een blindbakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten, verwijder dan blindbakvulling en bakpapier en bak nog 15 minuten.
Klop de eieren los met de melk, nootmuskaat, peper en zout en pers de knoflook erboven uit.
Verdeel de helft van de brie over de voorgebakken deegbodem. Verdeel de palmkool erover. Giet het eimengsel in de vorm. Verdeel de rest van de brie over de bovenkant van de taart. Bak de palmkooltaart nog 25-30 minuten tot de vulling gestold is.