zondag 31 januari 2016

Pesto van waterkers, zonnebloempitten en koolzaadolie


Dit is natuurlijk geen pesto. Want pesto wordt gemaakt van basilicum. Punt.
Maar deze groene saus is wel gemaakt zoals pesto gemaakt wordt. Nou ja, zelfs dat is niet waar. Want pesto wordt traditioneel in de vijzel gemaakt. Deze variant met waterkers maakte ik in het kleine maalbakje dat bij mijn staafmixer hoort. Waarom dan toch de naam pesto? Omdat de saus gemaakt wordt van een groen blad en olie, gebonden met noten en kaas en op smaak gebracht met knoflook. Wij aten deze waterkerspesto bij geroosterde groente uit de oven. Deze keer kort voorgekookte spruitjes, pastinaak, wortel en bietjes omgeschept met wat olie, peper en zout en daarna ± 45 minuten geroosterd in een oven van 200C. De teentjes knoflook die ik in de pesto verwerk gingen daar bij in de schaal. 


Pesto van waterkers, zonnebloempitten en koolzaadolie


  • 30 gram waterkers 
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • 1 eetlepel fijngeraspte parmezaanse kaas
  • 2 teentjes gepofte knoflook
Doe de waterkers en zonnebloempitten in het bakje van de keukenmachine en maal fijn. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het malen niet goed gaat. Maal ook de olie mee. Doe over in een kommetje en roer de parmezaanse kaas erdoor. Pers de knoflook erboven uit en roer door. Proef of je vindt dat er peper of zout bij moet. 

vrijdag 29 januari 2016

Kletskoppen - foodblogswap

Vorige maand sloeg ik even over, maar deze maand is het er weer tijd voor: de foodblogswap. Deze maand mocht ik iets lekkers uitzoeken uit Doortjes keuken. Aan het begin van de maand had ik al even gekeken en besloten dat het iets zoets ging worden omdat ik dan meer te kiezen had. Dat leidde tot een shortlist: kletskoppen of lemonbars. 
Het zijn dus de kletskoppen geworden. Ik had bedacht dat het wel een leuk projectje was om met mannetje Q te doen op afgelopen regenachtige woensdag. Eerst vond hij dat wel een goed idee, maar toen het zover was bedacht hij zich. Dus heb ik ze maar alleen gebakken. Ik halveerde het recept van Doortje en dat leverde mij 18 kletskoppen op. Ze waren zover uitgelopen dat ze elkaar raakten met als gevolg dat ik ze niet heel van de bakplaat kreeg. Maar in stukjes waren ze ook lekker. Met proeven wilde mannetje Q wel helpen. 

Gebruik bij het bakken ook je neus. Er zit vrij veel suiker in het deeg waardoor de koekjes karamelliseren bij het bakken. Dat is ook de bedoeling, maar te donker is natuurlijk niet lekker. De tweede lading bakte ik 10 minuten in plaats van 11. 

Aan het recept veranderde ik niets. Het gebruik van half bruine en half witte basterdsuiker in plaats van de genoemde lichtbruine is niet echt een andere draai. 


Kletskoppen

(18 stuks - 2 bakplaten)

  • 75 gram ongezouten pinda's
  • 75 gram zachte boter
  • 45 gram kristalsuiker
  • 87 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 ei
  • 37 gram bloem
  • 1/4 theelepel baking soda
  • snufje zout
Rooster de pinda's in een koekenpan zonder vet tot ze lichtbruin zijn. Schep op een bord om af te koelen. Hak ze daarna grof. 
Klop de zachte boter luchtig. Klop beide soorten suiker erdoor. Klop dan het ei erdoor. Zeef bloem, baking soda en zout erboven. Meng dat er ook door. Meng tot slot de gehakte pinda's door het deeg. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Leg een vel bakpapier (of siliconenvel) op een bakplaat. Schep met behulp van 2 theelepels hoopjes ter grootte van 1 theelepel op de bakplaat. Zorg dat je genoeg tussenruimte tussen de hoopjes houdt want de koekjes worden heel groot. Bak de koekjes 10-11 minuten tot ze goed bruin gekleurd zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat en steek ze er dan met een paletmes af en leg ze op een rooster om verder af te koelen. Bak de volgende lading(en) op dezelfde manier. 

donderdag 28 januari 2016

Stroopwafels met sinaasappel


Stroopwafels, chocoladewafels, wafels met speculaaskruiden, hartige ontbijtwafels. In de Delicious van december vorig jaar stonden lekkere recepten van een heel aantal wafels. Beetje jammer was dat er geen aandacht werd besteed aan de verschillende soorten wafelijzers die er bestaan. Want niet elk soort wafel kun je met elk wafelijzer bakken. De stroopwafels bak je bijvoorbeeld met een wafelijzer waar je ook kniepertjes mee kunt bakken. Ik heb zelf een simpele van Princess gekocht. Een tikje gammel, maar ik denk niet dat ik vaker dan 5 keer per jaar wafels ga bakken, dus dat overleeft dat apparaat wel. 

De stroopwafel moet niet zo dun als een kniepertje worden, want je snijdt de wafel horizontaal doormidden en vult 'm dan met stroop. Dat juiste dikte vinden en het doormidden snijden is wel even oefenen. De laatste 3 gingen beter dan de eerste 3. Er was ook een stroopwafel in de vorm van een halve cirkel. Die wafel was zo dun dat ik 'm niet meer horizontaal doormidden kon snijden, dus heb ik 'm maar "gewoon" in 2 helften gesneden. 

Het recept voor deze stroopwafels met sinaasappel is gebaseerd op het Deliciousrecept voor de stroopwafels met mandarijn. Met de helft van dat recept kon ik 6 stroopwafels maken. 


Stroopwafels met sinaasappel


  • 4 gram gist
  • 125 gram bloem
  • 60 gram zachte boter
  • 30 gram golden syrup
  • 1/4 ei, losgeklopt *)
  • rasp van 1 sinaasappel (helft voor deeg, helft voor stroop)
  • 65 gram golden syrup
  • 30 gram boter
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram bruine basterdsuiker
Meng in een beslagkom de gist met 2 theelepels warm water en laat een paar minuten staan. 
Voeg bloem, 60 gram boter, 30 gram golden syrup, ei en de helft van de sinaasappelrasp toe en kneed met een mixer met deeghaken tot een deeg. Vorm een bal van het deeg. Dek de kom af met plastic folie en laat een uur rijzen. (bij mij rees het deze keer niet erg, maar daar had ik geen last van bij het bakken)
Verdeel het deeg in 6 bolletjes en laat deze, afgedekt, nog 15 minuten rijzen. 
Breng de 65 gram golden syrup, de andere helft van de sinaasappelrasp, de 30 gram boter en beide soorten basterdsuiker in een pannetje op laag vuur tegen de kook aan. Roer zodat de suiker oplost. Laat in het pannetje zodat je de stroop eventueel nog iets kunt verwarmen als deze teveel is afgekoeld. De stroop moet ook weer niet te dun zijn omdat de stroop dan direct van de wafels afloopt.
Verhit het wafelijzer. Leg een balletje deeg op de plaat en klap het ijzer dicht. Zorg dat de wafel ± 2-3 millimeter dik blijft. Bak de wafel in een paar minuten gaar. Leg op een plat vlak en snijd de warme wafel horizontaal in 2 dunne wafels. Bestrijk 1 wafel met stroop en klap de helften weer op elkaar. Laat afkoelen. 

*) gooi de rest van het ei niet weg. Bak er bijvoorbeeld de volgende ochtend bij het ontbijt een omeletje van.

dinsdag 26 januari 2016

Knolselderij en kip in ragout met vadouvan

Je ziet het niet heel goed op de foto, maar vadouvan is, net als kerrie, een geel specerijenmengsel. Dat gele komt van de kurkuma, ook wel geelwortel genoemd. Naast kurkuma zit er in dit zakje komijn peper, kaneel, fenegriek en knoflook in. Dit zakje kreeg ik van de culipostbode. Samen met een zakje quattre epices, wat bestaat uit nootmuskaat, peper, gember en kruidnagel, oftewel franse gehaktkruiden. Maar ja, ik eet eigenlijk nooit gehaktballen. En als ik gehaktbrood maak, dan gaat er een eigen keuze aan specerijen door uit mijn kruidenpotjeslade. Of die quattre epices mijn eten halen vraag ik me af. Waarschijnlijk ga ik er iemand anders blij mee maken. 
Vraag ik me toch af waarom ik kerrie en vadouvan wel als mengsel koop, maar de meeste andere mengsels niet.

Deze ragout van kip en knolselderij op smaak gebracht met vadouvan was een geslaagd experiment. De foto van de ragout helaas wat minder, dus je zult het met alleen het zakje vadouvan moeten doen. 


Knolselderijragout met kip en vadouvan

  • 1 knolselderij (± 900 gram, vuil gewicht) 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram kip(dij)filet, in reepjes
  • 2 theelepels vadouvan
  • 2 deciliter crème fraîche
  • beetje zout
  • 1 bosuitje, in ringetjes
Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ± 1 bij 1 bij 1 centimeter. Doe ze in een pan met een zoveel water dat ze net onderstaan, breng aan de kook en kook ze ± 5 minuten. Giet af. 
Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en fruit de ui hierin een paar minuten. Voeg de kip toe en bak mee tot de kip begint te kleuren. Voeg een scheutje water toe, en laat met een deksel op de pan ± 5 minuten smoren tot de kip nagenoeg gaar is. Zet het vuur hoog en bak de vadouvan even mee. Voeg de knolselderij, crème fraîche en een paar lepels water toe. Laat nog een paar minuten doorwarmen. Proef of je er zout bij wilt. Bestrooi met de ringetjes bosui.

Serveer met wilde en witte rijst. 

maandag 25 januari 2016

Weekmenu - spruitjes, broccoli, zuurkool, aardappels

Hollandse pot deze week. Dat kan niet anders met spruitjes, zuurkool en aardappels in de bonus van deze week. Om ook aan de wensen van de niet-aardappeleters tegemoet te komen natuurlijk ook een aantal ideeën om iets anders met broccoli en zuurkool te koken. Een aantal recepten met spruitjes heb ik 2 weken geleden al gegeven.

hoe zien flower sprouts eruit


Weekmenu

  • Als eerste een AGV'tje: gekookte aardappels, spruitjes en een tartaartje. Een paar dagen later te variëren door broccoli te gebruiken in plaats van spruitjes. 
  • Zuurkoolstamppot met aardappels, rookworst en ananas.
  • Een ovenschotel met zuurkool, gehakt, tutti frutti en rijst. Maar in plaats van rijst kun je natuurlijk ook aardappelpuree gebruiken. 
  • Hartige taart van bladerdeeg, ei, spekjes, geraspte kaas met broccoli. Natuurlijk ook deze in de spruitjesvariant
  • Overigens is deze hartige taart met broccoli ook lekker. Daar zit ter afwisseling mais en chorizo door. Misschien heb je nog een stukje chorizo in de vriezer liggen van een van de vorige keren dat ik dat in een recept als ingredient opgaf. 
  • Mexicaanse bonenschotel met mango. In het recept van vorige week gebruikte ik verse mango, maar je kunt ook prima de mangoblokjes uit de diepvriezer gebruiken. Fijn voor mensen die snel klaar willen zijn. 
  • Ook een keer trek in de meer oosterse keuken? Dan zijn spruitjes ook lekker met pindasaus en kipreepjes en rijst of noedels. 
  • Nog meer Hollandse pot trouwens. Ook de witlof is in de aanbieding. Witlof met ham en kaas blijft lekker. Ik kom tot de ontdekking dat ik de manier waarop ik dat klaarmaak nog nooit geblogd heb. Toch binnenkort maar een keer doen. 
  • Ten slotte nog een spannender bordje eten. Diverse groenten, waaronder de mooie paarsgroene flowersprouts die hierboven op de foto staan. 


Bietjes, linzen, witlof met flower sprouts en pompoenpitten

  • 500 gram gekookte bietjes
  • 200-300 gram gare linzen (bijvoorbeeld uit blik)
  • 1 kleine rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 2 theelepels frambozenazijn (of balsamico)
  • zwarte peper uit de molen
  • 4 eetlepels pompoenpitten (of zonnebloempitten, amandelen, cashewnoten e.d.)
  • 200 gram flower sprouts
  • 2 stronkjes witlof (± 300 gram)
  • pompoenpitolie (of andere notenolie)
Snijd de bietjes in blokjes. Doe ze in een pan met een heel klein beetje water en flink wat peper en een beetje zout. Verwarm ze op laag vuur. Of warm ze op in de magnetron. 
Doe de ui in een klein kommetje met de azijn en een lepel water. Verwarm even in de magnetron zodat het rauwe eraf is en laat staan tot de rest klaar is. 
Giet de linzen af en warm ze op. 
Rooster de pompoenpitten (of andere noten) even in een koekenpan zonder vet. 
Snijd eventueel een heel klein stukje van het stronkje van de flower sprouts en verwijder eventuele lelijke blaadjes. Stoom ze 3-4 minuten. Als je geen stoompan hebt, kun je ze ook in een pan doen, er kokend water over gieten en nog 1-2 minuten koken. Giet af. 
Haal de blaadjes van de witlof los. Verdeel ze over 2 borden. 
Meng de bietjes, linzen en ui door elkaar. Proef of er nog wat peper of zout bij moet. Verdeel over de witlof. Schep de flower sprouts erop. Sprenkel er wat pompoenpitolie over en bestrooi met de pompoenpitten. 

Het recept zoals hierboven staat is glutenvrij en veganistisch. Je kunt er eventueel wat geitenkaas over verkruimelen of een schep (griekse) yoghurt met een uitgeperst teentje knoflook erdoor bij geven. Een stuk brood is er ook lekker bij. Restjes zijn natuurlijk de volgende dag bij de lunch erg lekker, alhoewel die knoflookyoghurt dan misschien niet zo'n goed idee is. 

zaterdag 23 januari 2016

Appeltaart met bitterkoekjes en laagje van granola

appeltaart met bitterkoekjes

Mannetje Q vond alsof er marsepein door deze taart zat. Bijna goed. Het amandelsmaakje kwam deze keer door de bitterkoekjes. We aten het eerste stukje toen de taart net uit de oven was. Toen was het granolalaagje nog lekker knapperig. Dat knapperige verdween een beetje in de dagen erna, maar de taart bleef erg lekker. 


Appeltaart met bitterkoekjes en laagje van granola

(springvorm van 20 centimeter doorsnee)
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 180 gram boter, in blokjes
  • 1 ei
  • 600 gram appels
  • 8 bitterkoekjes
  • 2 eetlepels amaretto
  • 1 theelepel custardpoeder
  • 40 gram boter
  • 40 gram honing (of agavesiroop)
  • 1 theelepel kaneel
  • 60 gram havervlokken
Meng zelfrijzend bakmeel, bruine basterdsuiker en boter in de keukenmachine tot kruimels. Meng er dan het ei door tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel een lepel melk of water toe. 
Klem een vel bakpapier tussen de rand en de bodem van de springvorm. Vet de zijkanten in en bestrooi met wat paneermeel of bloem. Duw het deeg in de vorm; over de bodem en tegen de zijkanten. 
Breek de bitterkoekjes in stukjes en meng ze met de amaretto en het custardpoeder. Verdeel dit over de bodem van de taart. 
Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Verdeel ze over de bitterkoekjes. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Smelt de boter met de honing. Meng er de kaneel en havervlokken door en verdeel dit over de appels. 
Bak de taart in ± 50 minuten gaar en goudbruin. 

donderdag 21 januari 2016

Stamppot boerenkool met zoete aardappel, chorizo, rode ui en jalapenopeper

foto van boerenkoolstamppot met zoete aardappel en chorizoDacht ik iets anders verzonnen te hebben, staat er in de Allerhande van januari ook een stamppot van zoete aardappel met boerenkool. Daar met allerlei superfood- en gezondheidsargumenten omgeven, bij mij omdat het gewoon lekker is. Q was in eerste instantie wat terughoudend, maar lustte later toch nog wel een schep. Hij vond het:"een lekkere combinatie - vooral met de chorizoblokjes erdoor". 


Stamppot boerenkool met zoete aardappel, chorizo, rode ui en jalapenopeper

  • 200-250 gram chorizo (droge worst)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 jalapenopeper, gesnipperd
  • 1 kilo zoete aardappel
  • 750 gram aardappels
  • 500-600 gram verse boerenkool
  • ± 1 deciliter warme melk
Snijd de chorizo in hele kleine blokjes. Dat is even een werkje, maar met een scherp mes lukt het echt. 
Verhit een koekenpan en bak de blokjes chorizo een paar minuten tot ze wat knapperig worden en het vet eruit begint te lopen. Voeg de ui en jalapenopeper toe, bak een minuutje mee, en zet dan het vuur uit. 
Schil de aardappels. Snijd de zoete aardappels in blokjes, en de aardappels in plakjes. Spoel de gewone aardappels af onder de kraan. Doe de aardappels in een pan en voeg zoveel water toe dat ze bijna onderstaan. Breng ± halve liter water aan de kook in de waterkoker. Leg een deel van de boerenkool bovenop de aardappels, overgiet met wat kokend water, en probeer zo alle boerenkool in de pan te krijgen. Door het kokende water slinkt de kool al wat. Voeg eventueel een beetje zout toe - de chorizo bevat ook al veel zout, dus misschien hoeft het niet. Breng aan de kook en laat ± 15 minuten koken tot de aardappel en boerenkool gaar zijn. Giet af (bewaar wat kookvocht) en stamp de aardappels met de boerenkool fijn. Roer de warme melk erdoor. Warm de chorizo nog even op en roer door de stamppot boerenkool met zoete aardappel. Doe wat kookvocht in de pan van de chorizo en roer alle restjes smaak van de chorizo erdoor. Meng door de stamppot. 

dinsdag 19 januari 2016

Mexicaanse bonenschotel met mango en mais

ovenschotel kidneybonen mango mais

Oud&nieuw vierden we bij familie. Als avondeten zette mijn schone zus een Mexicaanse ovenschotel met onder andere mango erdoor op tafel. Lekker. Zij deed er geen bonen in, maar wel gehakt en courgette. Want bonen en kinderen, dat blijft toch in veel gevallen een lastige situatie. Zelfs met de tortillachipjes die erin gestoken worden. 


Mexicaanse bonenschotel met mango

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1-2 rode pepers, fijngehakt (of gebruik sambal naar smaak)
  • 1 theelepel zout
  • 3 rode paprika's, in blokjes (± 500 gram)
  • 1 blik mais (uitlekgewicht ± 250 gram)
  • 800 gram gare kidneybonen
  • 1 mango, in stukjes (± 250 gram)
  • 250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 150-200 gram geraspte kaas
  • 1 zak tortillachips
Verhit de olie in een grote hapjespan. Bak de ui een paar minuten. Voeg dan knoflook, de specerijen, tomatenpuree, peper en zout toe en bak even mee. Voeg de paprika toe en een scheutje water. Laat even pruttelen. Roer dan mais, kidneybonen en mango erdoor en laat meewarmen. Meng als laatste de cherrytomaatjes erdoor. Proef of alles goed op smaak is en doe alles over in een ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en laat in ± 20 minuten op 180C goed heet worden. Steek een deel van de tortillachipjes aan de zijkanten erin en zet nog een paar minuten in de oven terug. Geef de rest van de tortillachips er apart bij. 

maandag 18 januari 2016

Weekmenu - broccoli, mango en zuurkool

Mijn juffrouw in klas 2 en groep 5 (nu kun je precies uitrekenen hoe oud ik ben) was best bijzonder. Naast dat ze uit leuk boek voorlas, at ze ook mango. Blijkbaar was ik daardoor gefascineerd, want ze heeft wel eens een pit voor mij bewaard. Dat was nog eens wat anders dan de meloenpitjes. Ik kan me niet herinneren dat wij vroeger zelf ooit mango op de fruitschaal hebben gehad. Die legde ik er pas in toen ik op mezelf woonde. Overigens eet ik mango bijna nooit als een stuk fruit, maar eigenlijk altijd ergens door of bij. In de yoghurt met cruesli, in een taart, in een salade of vorige week in een bonenschotel. Dat recept komt morgen online, dus kun je ook nog opnemen in je weekmenu. 


Weekmenu


  • Pasta met tonijn; gebruik deze keer broccoli in plaats van venkel en paprika
  • Ovenschotel met spitskool, gehakt en aardappelpuree
  • Bospeen met krieltjes en runderbraadworst
  • Zuurkoolschotel met gehakt en champignons of maak een vegetarische zuurkoolschotel met appel en geitenkaas. In dat laatste recept gebruik je zachte geitenkaas die je verkruimelt in plaats van geraspte, harde geitenkaas. 
  • Roerbak van bospeen, spitskool en mango met een omelet en rijst gemengd met quinoa en granen. 


Roerbak van bospeen, spitskool en mango

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • 1 theelepel sambal
  • 1/2 bos bospeen (± 250 gram), in schuine stukjes van 2 centimeter
  • 200-250 gram spitskool
  • 1/2 mango, in blokjes
  • 1 eetlepel ketjap
  • 3 eetlepels zoetzure chilisaus
Verhit de olie in een hapjespan of wok. Bak knoflook en sambal even aan en voeg de wortelstukjes toe. Bak een paar minuten op hoog vuur. Schep dan de spitskool erdoor. Giet er een kopje water bij en laat, zonder deksel, een paar minuten pruttelen tot de wortel en kool beetgaar is. Zet het vuur weer hoog en voeg mango, ketjap en chilisaus toe. Laat warm worden. 
Bak ondertussen een omelet en kook rijst gemengd met quinoa en granen gaar. 

zondag 17 januari 2016

Cake met vulling van marshmallows

De Action, dat is zo'n handige winkel. Je gaat er naar toe voor 1 ding. Terwijl je in de winkel rondloopt zie je allemaal andere dingen die ook wel handig zijn. In elk geval, ik nam in zo'n "dat is handig-gedachte" een zak marshmallows mee. Handig voor als we een keer gingen bbq'en. Nu doen we dat misschien 3 keer per jaar, en hoeft mannetje Q ook niet eens elke keer nog een marshmallow als toetje. Dus die zak lag daar maar. En die lag daar maar. Tot ik me herinnerde dat ik ergens in mijn schriftje met kookaantekeningen iets van een taartvulling gemaakt van marshmallows had opgeschreven. 
Ik bakte een simpele cake met een amandelsmaakje, sneed 'm doormidden en deed de vulling van marshmallows ertussen. Mannetje Q keek al erg verlekkerd toen ik de taart bakte en vulde. Zijn oordeel?  "Superlekker". Ik vond het aardig maar geen reden om daar speciaal marshmallows voor te kopen. Het voelt een beetje als glibberige snoepspekjes.


Cake met vulling van marshmallow

(springvorm met 20 centimeter)
  • 150 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 1/4 theelepel amandelextract
  • 3 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2,5 deciliter melk
  • 200 gram witte marshmellows
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 2 eetlepels amaretto
  • 1,5 deciliter slagroom
  • witte chocoladehagel (als garnering)
  • minimarshmellows (als garnering)
Klem een vel bakpapier tussen de rand en de bodem van de springvorm. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Klop de boter en de suiker en het amandelextract tot een romig mengsel. Voeg 1 ei toe, klop tot het ei is opgenomen. Voeg ei 2 en 3 op dezelfde manier na elkaar toe. Meng het zelfrijzende bakmeel door het cakebeslag. Giet het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 30-35 minuten gaar. Laat afkoelen. 
Verwarm de melk, marshmallows, oploskoffie en amaretto en roer tot de marshmallows oplossen. Laat afkoelen en roer af en toe door. Klop de slagroom stijf en spatel dit door de marshmallowroom. 
Snijd de cake in 2 lagen. Leg de onderste helft op een mooie schaal en zet de springvormrand er weer omheen. Verdeel 4/5 van de marshmallowroom over de cake, strijk glad en dek af met de andere cakelaag. Smeer de rest over de bovenkant van de taart en bestrooi met de hagelslag en minimarshmallows. 

vrijdag 15 januari 2016

Cottage pie

De receptenmagazines van de supermarkten zoals de Boodschappen en de Allerhande lees ik altijd door. Ik kook er niet echt vaak uit. Tenminste in die zin dat ik een recept precies volg. Ik doe natuurlijk wel inspiratie op. Ik zie een combinatie of een recept en denk "dat is wel eens lekker om te maken". Meestal schrijft ik dan 2 of 3 steekwoorden op en dan kook ik verder op basis van wat zich na jaren van recepten lezen in mijn geheugen heeft opgeslagen. 
De inspiratie voor deze cottage pie kwam uit de boodschappen. Ik las ook nog even mijn Ballymaloe-recept van cottage pie door. Ik heb tenslotte niet voor niets in Ierland gekookt. 

Bij het recept stond het verschil beschreven tussen een sheppard pie (met lamsvlees) en een cottage pie (met rundvlees). Ik kan me voorstellen dat vroeger de versie met lamsvlees de armere versie was, want voor de schaapherder die het vlees van zijn kudde had en een beetje rondzwierf. De cottage pie was dan voor de rijkere mensen die in een huisje woonden. Tegenwoordig is het andersom, zeker in Nederland. Lamsgehakt is een stuk duurder dan rundergehakt. 


Cottage pie

  • 1,2 kilo aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 deciliter warme melk
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram wortel, in klein blokjes
  • 400 gram knolselderij, in kleine blokjes
  • 400 gram koolraap, in kleine blokjes
  • 250 gram champignons, in halve plakjes
  • 1 klein blikje tomaten puree
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • peper
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 eetlepel maizena
  • klontje boter
  • paneermeel
Schil de aardappels, snijd ze in plakjes doe ze in een pan met water. Roer even en giet dan het water af. Doe net zoveel schoon water in de pan dat de aardappels net onder staan. Voeg wat zout en het teentje knoflook toe en breng aan de kook. Kook de aardappelplakjes in ± 10 minuten gaar. Giet af. Stamp, inclusief knoflookteentje, fijn en meng de warme melk erdoor. 
Verhit het gehakt in een grote braadpan en breek met een pollepel in kleine stukjes. Bak tot het bijna allemaal bruin is en voeg de ui toe. Bak een paar minuten mee. Voeg champignons toe en bak op hoog vuur een paar minuten. Doe tomatenpuree en tijm erbij en bak nog 1 minuut. Doe dan wortel, knolselderij, koolraap en 3 deciliter water erbij. Breng aan de kook. Verkruimel het bouillonblokje erboven, maal er flink wat peper boven en roer de worcestershiresaus erdoor. Laat met een deksel op de pan 10-15 minuten pruttelen. Proef of er nog peper of zout bij moet. Maak de saus eventueel wat dikker met wat aangemaakte maizena. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Schep het gehaktgroentemengsel in een grote ovenschaal. Dek af met een laagje aardappelpuree. Verdeel wat vlokjes boter over de puree en strooi er wat paneermeel over. Zet de schotel ± 20 minuten in de oven tot de inhoud bubbelt en de bovenkant een mooi korstje heeft gekregen. Gebruik eventueel even de grill erbij. 

woensdag 13 januari 2016

Ketchup van paprika

afbeelding van paprika ketchupSoms kan ik heel georganiseerd zijn. Met mijn vriezer bijvoorbeeld. Die is heel netjes met een la voor vlees, een la voor groente, een la voor fruit, een la voor soep, een stuk voor deeg, gekookte rijst en dergelijke. Ernaast ligt een briefje met wat erin zit, en daar schrijf ik bij en streep ik op af. Toch laat mijn georganiseerdheid wat te wensen over, en moet ik de vriezer af en toe doorlopen en een up-to-date briefje maken. De laatste keer dat ik dat deed, ontdekte ik dat er nog minstens 15 hamburgers in de vriezer lagen. Dat werd dus of een winterbbq of gewoon een keer een broodje (of 2) hamburger eten. Het werd dat laatste. Maar wel met een variatie. Op de ene ging auberginepuree en zoetzure knolraap en jalapenopeper, een combinatie uit een recept uit Nopi. Op de andere ananas en deze ketchup van paprika. 
Voor de verhoudingen van azijn en suiker keek ik onder andere in mijn Ballymaloerecepten en in Homemade van Yvette van Boven. Dat verschilde nogal. Ik besloot aan de Yvette-zijde te blijven en niet al te veel suiker en azijn te gebruiken. 

Ketchup van paprika

  • 750 gram rode paprika, in stukjes (schoon gewicht)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 kruidnagels
  • 2 pimentbessen
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 3 centimeter verse gember, geraspt
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel sambal
  • 75 gram suiker
  • 75 milliliter azijn
Doe de paprika, uisnippers, tomatenpuree in een pan. Voeg een blikje water toe, roer even en breng aan de kook. Laat 30 minuten pruttelen tot de paprika en ui zacht is. 
Maal ondertussen kruidnagel, pimentbessen en korianderzaad in een specerijenmolen (of koffiemolen) tot poeder. 
Pureer de paprika met de staafmixer fijn. Voeg de specerijen, gember, zout, sambal en suiker en azijn toe en breng aan de kook. Laat zonder deksel 15-25 minuten inkoken tot het mengsel de dikte van ketchup heeft. Roer af en toe. 
Was ondertussen glazen potten met schroefdeksel of lege flessen af in een heet sodasopje. Spoel na met kokend water en laat omgekeerd uitlekken op een schone doek. Giet de hete ketchup in de potten en draai de deksel erop. 

Eenmaal geopend in de koelkast bewaren en binnen 2 weken opmaken. Bij mij was het potje toen nog niet leeg en had zich een mooie schimmel ontwikkeld. 

maandag 11 januari 2016

Chocoladekokoscake - Hello Kitty-taart



Chocoladekokoscake - Hello Kitty-taart *)

(cakevorm van 1,5 liter inhoud)
  • beetje gesmolten boter en cacao voor invetten
  • 1 sinaasappel
  • 150 gram zachte boter
  • 125 gram suiker
  • 3 eieren
  • 50 gram geraspte kokos
  • 25 gram cacao
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • snufje zout
  • 40 gram witte chocolade, gehakt
  • 25 gram geraspte kokos (eventueel nog wat fijner gemalen)
  • gele kleurstof
  • rode of roze kleurstof
  • 15 gram pure chocolade, gehakt
  • zwarte kleurstof
Vet de vorm goed in met een beetje gesmolten boter en bestuif met cacao. Zorg dat de hoekjes goed bedekt zijn. Klop het teveel aan cacao uit de vorm. 
Schil de sinaasappel dik zodat het wit meekomt. Snijd in grote stukken en verwijder eventuele pitten. Pureer de sinaasappel met een kleine keukenmachine. Vis eventuele grote stukken van de vliesjes die niet goed fijngemalen zijn eruit. 
Warm de oven voor op 160C. 
Klop de boter met de suiker 5 minuten tot een romig geheel. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Klop de sinaasappelpuree erdoor. Meng dan cacao, kokos, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, baking soda en zout erdoor. Verdeel het beslag netjes over de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in ± 35 gaar. Laat ± 10 minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een taartrooster en laat verder afkoelen. 
Doe de witte chocolade in een kommetje en zet dat in bijna kokend water. Laat de chocolade smelten. Strijk de gesmolten chocolade uit over het gezicht van Hello Kitty. Bestrooi met de kokos, druk iets aan en laat hard worden. Blaas het teveel aan kokos voorzichtig weg. 
Doe een drupje gesmolten chocolade op een lepeltje en doe er een minidrupje gele kleurstof in. Maak hiermee de neus. 
Roer de roze kleurstof door de rest van de witte chocolade en maak hiermee het strikje. 
Doe de pure chocolade in een klein kommetje en zet dat in bijna kokend water. Laat de chocolade smelten en roer de zwarte kleurstof erdoor. Maak hiermee de ogen en de snorharen van Hello Kitty. 


*) Wanneer je geen Hello Kittyvorm hebt, kun je een ronde of vierkante platte cake bakken. Knip uit papier een Hello Kitty en leg deze op de taart. Teken met zwarte chocolade de omtrek van Hello Kitty en laat dat hard worden. Vul dan op met wit en roze. 

zondag 10 januari 2016

Weekmenu - spruitjes, prei en verse pasta

Mooi he, zo'n spruitjesstam. Deze komt uit de tijd toen ik nog een volkstuin had. Zo mooi koop je ze niet, bij de supermarkt. Alhoewel, volgens mij heb ik ze als groente van de maand wel bij de AH zien liggen. In elk geval zijn de losse spruitjes deze week in de bonus. Dan heb je dus een kilo spruitjes. Wat moet je daar dan mee, met z'n tweeën? Daar heb ik de volgende recepten voor.


Recepten met spruitjes


  • De pittige wortel-gehaktschotel met gember, maar dan met spruitjes in plaats van wortel. Erbij rijst. 
  • Verse ravioli gevuld met paddenstoelen, net gaar gekookte spruitjes in kwarten of helften en kaassaus.
  • Risotto met champignons en spruitjes. Je kunt in dit recept de gedroogde paddenstoelen weglaten, gewone champignons in plaats van kastanjechampignons gebruiken, de vermout vervangen door witte wijn, en gebruik 150 gram rijst. Kook ± 300 gram spruitjes (in kwarten) net gaar en roer die op het laatst ook door de risotto. 
  • Couscous met spruitjes en chipolataworstjes

Couscous met spruitjes en chipolataworstjes

  • 250 gram spruitjes
  • 150-200 gram couscous
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode (of gele) paprika, in stukjes
  • 4-6 chipolataworstjes *)
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel kerrie (of komijn)
  • eventueel wat griekse yoghurt
Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook ze in een bodempje water in ± 5 minuten net gaar. 
Doe de couscous in een kom, roer er zout naar smaak door en overgiet met ± 2 deciliter kokend water. Dek af en laat staan tot de rest klaar is. Roer dan de couscous los met een vork.
Verhit de olie in een koekenpan. Bak de ui en worstjes op hoog vuur even aan. Voeg de paprika en een klein beetje water toe en laat met een deksel op de pan ± 10 minuten pruttelen tot de worstjes klaar zijn. Schep de worstjes even op een bord. Voeg de sambal en kerrie aan de ui en paprika toe en bak even op hoog vuur. Voeg dan nog een klein beetje water toe. Meng dit, samen met de spruitjes, door de losgeroerde couscous. Serveer eventueel met een schepje griekse yoghurt. 


*) Verpakking bevat er 8. Vries de rest in, of eet ze de volgende dag bij de lunch, of gewoon bij het avondeten. 

Voor iedereen die echt geen spruitjes wilt eten, ook nog een paar andere ideeën voor wat er deze week op tafel kan komen. 


Weekmenu (voor spruitjeshaters)


  • Verse tagliatelle met prei en crème fraîche en eventueel wat kappertjes of citroensap. Erbij een zalmburger. 
  • Snelle chili met hamburger: 2 hamburgers in een beetje olie bakken. Terwijl ze bakken met een spatel in stukjes breken. Een gesnipperd ui toevoegen en even meebakken. Dan een teentje knoflook, een theelepel komijnpoeder, een theelepel korianderpoeder en sambal naar smaak toevoegen. Een blik gepelde tomaten, een blik kidneybonen (uitgelekt, ± 400 gram) en een blik mais (uitgelekt, ± 300 gram) toevoegen en mee laten warmen. 
  • Verse perline met pesto en roerbakmix en extra parmezaanse kaas erover geschaafd.

zaterdag 9 januari 2016

Ingemaakte knolraap - hamburger met auberginepuree, jalapenopeper en ingemaakte knolraap


Eerder schreef ik over koolraap, nu over knolraap. Een lettertje verschil maar. Ondanks dat ene lettertje scheelt het wel heel wat centimeters. Koolraap zit al snel op 15 centimeter doorsnee, een knolraap mag blij zijn als hij zo groot als een tennisbal is. Knolraap is wit met aan de bovenkant een paars-roze blos. De binnenkant is ook wit. Knolraap wordt ook wel meiraap genoemd. Waarom dat zo is, weet ik niet, want ik zie het hele jaar door. Volgens wikipedia is het meiraap omdat ze alleen in het voorjaar geteeld worden, althans niet winterhard zijn. 
Hoe smaakt een knolraap? Er zit iets scherps in, zoals van radijs. Iets minder knapperig dan koolrabi

Ingemaakte knolraap

  • 1 deciliter azijn
  • 1 deciliter water
  • 75 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 centimeter gemberwortel, in dunne schijfjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 5 sichuanpeperkorrels
  • 2 knolraapjes
Breng alle ingrediënten behalve de knolraap in een pannetje aan de kook. Roer zodat de suiker oplost en laat 2 minuten doorkoken. 
Schil ondertussen de knolraap, halveer en snijd elke helft in plakjes van 3 millimeter. Doe ze in een schone pot en schenk het kokende zoetzuur erover. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Maak een paar uur voordat je het gaat eten zodat de smaken kunnen intrekken. Blijft in de koelkast zeker 6 weken goed. Wel met een schone vork de plakjes eruit halen natuurlijk. 

Wat doe je hier nu mee? Wij aten het op een broodje hamburger. Gewoon hamburgers en broodjes gekocht, maar dan wel met een zelfgemaakte saus en zuur erbij. De auberginepuree maakte ik al 2 dagen eerder als dip bij iets marokkaans, en ik bewaarde 2 grote lepels voor bij de hamburger. De knolraap is niet zoveel werk, en de pot komt leeg door bijvoorbeeld een boterham met kaas met zo'n zoetzuur plakje iets extra's te geven. Verder snipperde ik 1/4 jalapenopeper fijn en mengde dit door de auberginepuree waar ik het hamburgerbroodje mee bestreek. 
De combinatie en inspiratie komt van een recept uit NOPI, maar ik heb er toch wel iets heel anders van gemaakt.


Auberginepuree (eventueel met extra rooksmaak)

  • 2 aubergines (samen ± 650 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 klein teentje knoflook
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels tahin
  • snuf gemalen komijnzaad
  • zout en peper
Snijd de aubergines over de lengte doormidden. Maak in het vruchtvlees inkepingen in de vorm van een ruitpatroon. Bestrooi met wat zout en peper en bestrijk met olijfolie. Leg de aubergines met de velkant onder op een bakplaat en zet ze ± 30-40 minuten in een oven van 200C tot ze behoorlijk zacht worden. Zet dan de grill aan, draai de aubergines om zodat het vel boven ligt, en grill ze ± 10 minuten tot het vel begint te blakeren. Laat afkoelen. 
Wanneer je extra rooksmaak in je auberginepuree wilt, kun je de aubergine nog kort roken. Doe hiervoor een theelepel houtmot in een rookpan. Leg de auberginehelften voorzichtig op het rooster. Sluit de pan op een heel klein kiertje na en zet de pan op halfhoog vuur. Zodra je rook ruikt, sluit je de rookpan helemaal en rook je de aubergine 5 minuten. Haal ze dan uit de pan. 
Schraap het vruchtvlees van het vel. Pureer dat met de staafmixer tot een puree. Pers de knoflook erboven uit. Meng citroensap, tahin en komijn door de auberginepuree. Breng op smaak met zout en peper. 

donderdag 7 januari 2016

Hartige taart met palmkool en brie

foto van hartige taart met cavolo nero en brie
De dag voordat we deze hartige taart met palmkool aten, hadden we ook al cavolo nero (de Italiaanse
naam voor palmkool) gegeten. Mannetje Q was daar niet zo enthousiast over. Toen hij dan ook de palmkool weer op het aanrecht zag liggen kwam er dan ook de opmerking uit zijn mond rollen dat het vies was en dat hij dat niet weer ging eten. Aan tafel kwam er nog een klacht, want de blokjes brie bovenop, dat zag er ook niet aantrekkelijk uit. Maar hij proefde wel en toen was binnen geen tijd zijn bord leeg. Dat soort negatieve opmerkingen over eten neem ik altijd maar met een korreltje zout. Meestal trekt hij wel bij. En hij is niet zo obstinaat dat hij niet wil proeven. Tenminste, meestal.

O ja, ik was eerder enthousiast dat ze bij de AH ook palmkool verkopen, maar ik ben wat minder enthousiast geworden. De palmkool wordt overdwars gesneden, en dan zitten er best nog dikke stukken nerf in. Als ik de kans krijg, koop ik voortaan hele bladeren op de markt, en ris zelf het blad van de nerf.


Hartige taart met palmkool en brie

(quichevorm met losse bodem van 22 centimeter doorsnee)
  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter, koud en in blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel sambal
  • 300 gram palmkool (schoon gewicht)
  • 200 gram brie, in blokjes
  • 3 eieren
  • 0,75 deciliter melk
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
Meng bloem en boter in de keukenmachine tot het eruit ziet als broodkruim. Meng er snel de helft van het water door. Als het deeg nog niet genoeg samenkomt, voeg dan nog een beetje water toe. Vorm van het deeg een bal en plet die tot een schijf. Stop in een plastic zakje en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Leg een vel bakpapier op de bodem van de quichevorm en vet de zijkanten in en bestrooi met wat paneermeel.
Verhit de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de palmkool met de sambal een paar minuten, voeg een scheutje water toe en bak nog een paar minuten tot het water verdampt is en de kool beetgaar. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Rol het deeg uit tot een ronde lap die 4-5 centimeter groter is dan de bodem van de quichevorm Bekleed de vorm met het deeg. Leg op het deeg een vel bakpapier en hierop een blindbakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten, verwijder dan blindbakvulling en bakpapier en bak nog 15 minuten. 
Klop de eieren los met de melk, nootmuskaat, peper en zout en pers de knoflook erboven uit. 
Verdeel de helft van de brie over de voorgebakken deegbodem. Verdeel de palmkool erover. Giet het eimengsel in de vorm. Verdeel de rest van de brie over de bovenkant van de taart. Bak de palmkooltaart nog 25-30 minuten tot de vulling gestold is. 

dinsdag 5 januari 2016

Runderstoof met pompoen, venkel en pinda's

Estee Strooker heeft een tweewekelijkse receptenrubriek in het Nederlands Dagblad. Een tijdje terug stond daar een recept in voor een runderstoof met pompoen en pinda's. Vooral die pinda's intrigeerden me. Dat wilde ik ook proberen. Ik denk dat het recept ergens zijn wortels heeft in het Caribisch gebied, maar Estee gebruikte ook wijn en tijm. Dat vond ik een vreemde combinatie met de rest, en ik heb het recept ook behoorlijk veranderd, maar het rundvlees, de pompoen en de pinda's zijn gebleven. 




Runderstoof met pompoen, venkel en pinda's

(8-10 personen)

  • 1 kilo sucadelappen
  • 50 gram boter
  • 3 uien
  • 40 gram gemberwortel, geschild en geraspt
  • 6 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 jalapenopepers, fijngehakt
  • sap van 3 sinaasappels
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 1,5 kilo flespompoen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 600 gram venkel
  • 100 gram gemalen pinda's
  • 1 wortel, grof geraspt
Snijd de sucadelappen in blokjes van 2 bij 2 centimeter. 
Verhit een deel van de boter in een braadpan en laat uitbruisen. Voeg 1/3 van het vlees toe en laat een paar minuten aan 1 kant bruin bakken. Roer dan even om en laat de anders kant ook bruin worden. Schep uit de pan op een bord samen met eventueel vocht. Voeg wat nieuwe boter toe en weer 1/3 van het vlees. Bak deze lading op dezelfde manier bruin. Schep uit de pan en herhaal met het laatste deel vlees. Schep ook dit uit de pan. 
Pel ondertussen de uien, snijd ze doormidden en elke helft in 6 parten. Bak de uien in het braadvet van het vlees met eventueel wat nieuwe boter lichtbruin. Voeg dan gember, knoflook en peper toe en bak 2-3 minuten. Blus dan af met sinaasappelsap. Voeg het vlees weer toe aan de pan, samen met de kaneelstokjes, piment en zout. Voeg zoveel water toe dat het vlees net onder staat. Laat het vlees op het laagste vuur 2 uur sudderen. 
Schil de pompoen, halveer en verwijder de pitten. Snijd in blokken van 2-3 centimeter. Leg de pompoen op een bakplaat en meng met je handen de olie en wat peper en zout erdoor. Gaar de pompoen 20 minuten in de oven op 200C. 
Halveer de venkel in de lengte en snijd horizontaal in dunne plakjes. Voeg deze na de 2 uur sudderen aan het vlees toe en laat nog een half uur mee stoven. 
Voeg dan de nagenoeg gare pompoen, de geraspte wortel en de gemalen pinda's toe en laat nog een kwartier doorsudderen. Proef of het gerecht goed op smaak is, en pas eventueel aan. 

maandag 4 januari 2016

Weekmenu - boerenkool, humus en ijsbergsla

Oliebollen genoeg gehad? Tijd voor echt eten. 



Een nieuw jaar met een nieuw weekmenu. Ik zal mijn best doen om elke week met gevarieerde gerechten met de aanbiedingen te komen. Ik vind het leuk om te horen of je iets van het weekmenu gekookt hebt. Reageren kan ook op mijn facebookpagina.

In januari denk je nu niet meteen aan ijsbergsla. Toch is dat 1 van de aanbiedingen. Wat kun je daar nog meer mee dan "gewoon sla"? Als je telkens een paar bladeren loshaalt in plaats van de krop te halveren of in kwarten te snijden, blijft de sla wel 2 weken goed. Dan hoef je niet elke dag sla te eten. 

  • Vietnamese slarolletjes: Maak een paar mooie slabladeren los, 4-5 per persoon. Zet in schaaltjes op tafel: pindasaus,  geraspte wortel, reepjes paprika, verse koriander en/of munt, gare mihoen (kleiner geknipt), zoete chilisaus, reepjes peer (of mango), rulgebakken gehakt of stukje kip. Vul een slablad met iets uit elk kommetje en rol op. 
  • Taco's of tortilla's gevuld met gehakt, ui en mais. Of met bonen, ui en mais. Erbij een paar blaadjes fijngesneden ijsbergsla met stukjes avocado. Het gehakt kun je rul bakken met een zakje, maar je kunt ook wat komijn, korianderpoeder, paprikapoeder, zout en iets pittigs als cayennepeper, sambal of een fijngesneden peper gebruiken.
  • Stamppot ijsbergsla zoals je stamppot rauwe andijvie maakt. Ook handig als je nog een klein restje ijsbergsla hebt, en de rest dan aanvult met andijvie. 
Wat is er nog meer in de aanbieding of in het seizoen? Winterpeen, knolselderij, kolen, boerenkool, rookworst, spekjes en hamblokjes, humus, blikjes bonen. Je kunt in elk geval flink hamsteren. 

Weekmenu:

  • Stamppot boerenkool met 1 1/3 zak boerenkool, rookworst en spekjes. 
  • Een stoof van kikkererwten en boerenkool met sinaasappel. Erbij kun je een kipschnitzel of verse worst eten, maar vlees hoeft niet perse. De kikkererwten zijn ook een goede eiwitbron. Eventueel kun je nog puntpaprika toevoegen en er een stuk brood of een tortilla bij eten, of een kom soep. 
  • Rijst met pittig gehakt en wortel.
  • Tortilla besmeerd met humus en bestrooid met rauwkost (radijs of paprika). Erbij een kom soep.
  • Pasta met hamblokjes, champignons en knolselderij

Pasta met hamblokjes, champignons en knolselderij

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 1/2 kleine knolselderij (± 300 gram), geschil en in blokjes
  • 1 pakje slagroom (2 deciliter)
  • 125 gram hamblokjes 
  • ± 1 eetlepel grove mosterd
  • eventueel wat tijm of salie
  • 200 gram pasta naar keuze, gekookt terwijl je de saus maakt. 
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui even aan. Voeg de champignons toe en bak op hoog vuur een paar minuten. Voeg de knoflook, sambal en knolselderij toe en schep even om. Giet de slagroom erbij en voeg wat zout toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur ± 10 minuten pruttelen tot de knolselderij beetgaar is. Voeg de hamblokjes toe en laat meewarmen. Breng de saus op smaak met de mosterd en eventueel wat tijm of salie. 
Meng de afgegoten pasta door de saus. 

zaterdag 2 januari 2016

Mexicaanse soep met kidneybonen, tomaat, mais, koriander

Een kleine teleurstelling als je een hele kip uit de oven in je hoofd hebt als avondeten en dan krijg je soep. De middag verliep wat anders, dus ik had geen tijd meer om kip te kopen en in de oven te doen. Ik moest het doen met wat ik in huis had. Dat resulteerde dus in deze goedgevulde en verwarmende soep. Erbij nog een snelle quesadilla - tosti van tortilla en kaas uit de koekenpan. Deze keer met alleen goudse kaas. Dat was een beetje saai. De volgende keer gewoon weer deze versie maken met wat meer smaakmakers. 




Mexicaanse soep met kidneybonen, tomaat, mais en koriander

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 wortel, in kleine stukjes (± 150 gram)
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1-2 rode pepers, fijngehakt
  • 1,5 theelepel komijn(zaad)
  • 1,5 theelepel koriander(zaad)
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)
  • 400 gram gare kidney- of bruine bonen
  • 1 blik mais (à 300 gram)
  • 1 rode paprika, in reepjes (± 150 gram)
  • 200 gram gare zwarte bonen
  • 200 gram gesneden kool (groen/wit/palm)
  • 1 prei, in ringen (± 150 gram)
  • 1 limoen, in partjes
  • half bosje koriander, fijngehakt
Verhit de olie in een soeppan. Fruit ui en wortel een paar minuten tot de ui glazig wordt. Voeg knoflook, peper, komijn, koriander, paprikapoeder toe en bak even mee. Voeg dan de tomaten, zout, kidneybonen en 3 blikken water toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 10 minuten pruttelen. Pureer de soep met de staafmixer. Proef en voeg eventueel wat extra zout, pit of al wat limoensap toe. Voeg de mais, paprika, kool, prei en zwarte bonen toe en laat nog 10 minuten koken. Serveer de soep met een partje limoen en strooi er verse koriander over.