zaterdag 31 oktober 2015

Pilav met kip, linzen, champignons, paprika en perzik

Pilaf met perzik. Een klassieker onder de studentenkost. Ik at mijn eerste versie tijdens een jeugdkamp. Dat was iets heel anders dan wij thuis aten. Mijn vader houdt niet van fruit in zijn warme eten, dus dat deed mijn moeder dan ook heel zelden. Stukjes ananas los bij de chili con carne, tutti frutti bij de hele kip en dan hield het op dacht ik. Ik vind het wel lekker. Een van de eerste dingen die ik zelf kookte was een voorloper van dit gerecht: kip met ananas en paprika.
Later kwam daar de chicken tonight sate bij, waar ik extra stukjes perzik door heen deed. Dat doe ik inmiddels ook al heel lang niet meer, maar fruit door eten blijft mij wel aanspreken. Daarom nu een geëvolueerde versie van de pilaf met perzik. Ik maakte 'm met verse perzik (wij aten dit toch al weer gauw zo'n 2 maanden geleden), maar met perzik uit blik kan het ook heel goed.


Pilav met kip, linzen, champignons, paprika en perzik

(8 personen)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 gram kipfilet, in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers, fijngehakt
  • 4 centimeter gemberwortel, geraspt
  • 2 pakken gezeefde tomaten
  • 1 kippenbouillonblokje
  • klontje boter
  • 750 gram champignons, in kwarten
  • 750 gram paprika, in stukjes
  • 400 gram gare linzen
  • 500 gram perzik, in stukjes
Verhit in een grote braadpan bijna alle olie. Bak hierin de kip in ± 5 minuten rondom bruin. Schep even uit de pan op een bord. Doe de laatste olie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook, peper en gember een paar minuten. Voeg de kip weer toe. Doe ook de gezeefde tomaten en het bouillonblokje in de pan. Breng aan de kook. Voeg de paprika toe en breng weer aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen. 
Bak ondertussen in een grote koekenpan de champignons in de boter op hoog vuur tot ze flink geslonken zijn. Schep de champignons inclusief vocht in de pan met de kiptomatensaus. Schep ook de linzen en de perzik erdoor en laat een paar minuten meewarmen. Proef de saus en voeg zout en peper naar smaak toe. 
Serveer met rijst. 

vrijdag 30 oktober 2015

Hartig brood cq loaf met wortel en amandel (foodblogswap)

Net op tijd.... Deze maand mocht ik voor de foodblogswap koken van de blog van Annemieke, eethetbeter. Ik koos voor een hartig "brood" met onder andere wortel, gemalen amandelen en ei. Annemieke noemt het een vegetarisch gehakt-notenbrood. Maar er zit geen (vega)gehakt in, het heeft alleen de vorm van een gehaktbrood. Ook ik worstel een beetje met de naamgeving. Eigenlijk is het een soort hartige taart, maar dan zonder korst. Ik gebruikte deels gemalen amandelen (amandelmeel) en deels volkorenbloem. Ik hoef en wil niet glutenvrij eten, en op deze manier is het wortelbrood een stukje budgetvriendelijker. Verder gebruikte ik geen gedroogde tomaten, maar gedroogde pruimen. 


Hartig brood cq loaf met wortel en amandel

(cakevorm)

  • 300 gram geraspte wortel
  • 100 gram (gemalen) amandelen
  • 80 gram (volkoren)bloem
  • 10 gedroogde pruimen, grof gehakt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • 4 eieren
Het is handig om met een keukenmachine te werken die kan malen en raspen. 
Rasp de wortel met de keukenmachine. Schep uit de kom op een bord en zet het mes erin. Maal de amandelen middelfijn; het is wel lekker als er nog wat stukjes in zitten.  Doe de wortel terug in de keukenmachine en doe de rest van de ingrediënten erbij en meng alles door elkaar. 
Leg een stukje bakpapier op de bodem van een cakevorm en schep het mengsel voor het wortel-amandelbrood in de cakevorm. Bak het brood in ± 45 minuten op 180C gaar en stevig. 

donderdag 29 oktober 2015

Strooptaart met pecannoten en appel

In het supermarktmagazine 'Boodschappen' stond laatst een strooptaart met pecannoten. Daardoor op het idee gebracht maakte ik deze superlekkere taart. De korst was heel goed knapperig geworden, de appeltjes gaven een lekker fris tegenwicht aan het zoete van de stroop en de pecannoten gaven ook een lekkere bite. 



Ik zocht ook nog even in mijn map met Ballymaloe-recepten naar een strooptaart voor wat verhoudingen. De Britten gebruiken wel vaker stroop (treacle) in hun baksels, dus ik dacht daar wel wat terug te kunnen vinden. Maar nee hoor, geen recept van een strooptaart. Ik moest het dus met mijn eigen verzinsels en herinneringen doen. 


Strooptaart met pecannoten en appel

(rechthoekige vorm met losse bodem van ± 14 bij 35 centimeter)

  • 160 gram bloem
  • 80 gram koude boter, in blokjes
  • snuf zout
  • 20 gram poedersuiker
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 250 gram appel
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eieren
  • 100 gram schenkstroop
  • 100 gram golden syrup
  • 50 gram vers broodkruim
  • 80 gram pecannoten
Meng de boter, bloem, zout en poedersuiker in de keukenmachine tot het lijkt op broodkruim. Voeg dan een lepel water toe en draai kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog wat meer water toe als dat nodig is. Vorm het deeg tot een platte rechthoek en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Warm de oven voor op 180C.
Vet de vorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm te bekleden. Leg op het deeg een vel bakpapier en daarop een blindbakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten. 
Snijd ondertussen de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Doe met het sap van het citroen in een kom. 
Roer ondertussen de eieren met de stroop en golden syrup los. Eventueel kun je de stroop en golden syrup iets verwarmen zodat het makkelijker mengt. Roer het broodkruim erdoor. Giet het citroensap van de appels ook bij het stroopmengsel. 
Verdeel de appelstukjes over de voorgebakken bodem. Schenk de stroopvulling erover. Verdeel de pecannoten over de bovenkant van de taart. Bak de taart nog 25 minuten tot de vulling stevig is. Laat de taart iets afkoelen en verwijder dan de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster. Als je namelijk stroop hebt gemorst tussen de taart en de vorm krijg je de taart niet goed meer los als de stroop is afgekoeld. 

dinsdag 27 oktober 2015

Danish pastry - koffiebroodjes van croissantdeeg met abrikoos en pompoenpitvulling


Deze soort van Danish pastry bakte ik ook in de keuken van tante Fanny. Tante Fanny heeft ook croissantdeeg op rol en daar ging niemand iets mee bakken. Omdat het toch ook wel leuk was om dat te proberen verdeelde ik mijn vulling over deze 2 baksels: de taart en deze flapjes van croissantdeeg. De abrikozen waren redelijk groot, dus ze klapten een beetje open. De smaak werd er niet minder om. 


Abrikozenflapjes van croissantdeeg met pompoenpitvulling

  • 90 gram pompoenpitten
  • 70 gram suiker
  • 70 gram boter (zacht)
  • 1 ei
  • 20 gram bloem
  • 5-6 abrikozen (eventueel 10-12 helften uit blik)
Bekleed de vorm met het deeg en duw de rand netjes aan. Bewaar de restjes. 
Maal de pompoenpitten fijn met een keukenmachine tot je de structuur van grof meel hebt. 
Klop de boter en de suiker tot een luchtig geheel. 
Klop het ei los, en houd een lepel achter om straks de taart mee te bestrijken. Klop de rest door het boter-suikermengsel. Meng daarna pompoenpitmeel en bloem door het mengsel.
Verwarm de oven voor op 180C. 
Halveer de abrikozen en verwijder de pit. 

maandag 26 oktober 2015

Weekmenu - pompoen, cavolo nero en zoete aardappel

Sinds vorig jaar kun je ook palmkool oftewel cavolo nero bij de AH kopen. Die is deze week, net als de gewone boerenkool, in de aanbieding bij de AH. Dus ene zusje: dat vond jij erg lekker, toen ik dat op deze manier klaarmaakte. Dus misschien moet je een zakje extra kopen. Cavolo nero combineert ook goed met pompoen, en laat dat nu ook in de aanbieding zijn. Om jullie het snijden van de pompoen te besparen, ga ik uit van een zakje pompoenblokjes. Ik koop zelf mijn flespompoen bij de Lidl (goedkoper, komt volgens mij alleen op donderdag binnen als wat bijzonderder groente) en slacht 'm zelf. Als ik pompoenblokjes over heb, blancheer ik ze 1 minuut en vries ze dan in. Ondanks de geslaagde combinatie van pompoen en palmkool toch een ander recept met de pompoen: de stoof van zaterdag.


Weekmenu:



  • Een Marokkaans geïnspireerd stoofgerecht met pompoen. Gebruik voor 2 personen 400 gram pompoenblokjes, 1 pot kikkererwten van (uitlekgewicht) 400 gram en 1 blik gepelde tomaten. Je kunt alleen gemalen komijn en koriander gebruiken, maar ik vind zelf een paar hele zaadjes erin lekker. Verder heb je nodig: ui, knoflook, kaneel, kurkuma, rozijnen, iets pittigs als sambal. 
  • Stamppot boerenkool. Hiervoor heb je nodig: aardappels, boerenkook, rookworst, melk en eventueel spekjes, ui, knoflook.
  • Een alternatieve boerenkoolstamppot van zoete aardappel en cavolo nero. Met bijvoorbeeld chorizo of geitenkaas erdoor. Of met een braadworstje. Hiervoor heb je nodig: zoete aardappel, palmkool en chorizo.
  • Pasta met tonijn en deze keer met prei. Hiervoor heb je nodig: pasta, prei, tonijn, creme fraiche, ui, knoflook, sambal.
  • Varkenshaasje, krieltjes en cavolo nero.


Stamppot van zoete aardappel met cavolo nero en chorizo

  • 125 gram gedroogde chorizo, in hele kleine blokjes (1/2 worst)
  • 1 kilo zoete aardappels
  • 400 gram cavolo nero
Bak de chorizo zonder extra vet in een koekenpan op laag vuur en paar minuten tot de blokjes knapperig zijn. 
Schil de zoete aardappels en snijd ze in schijfjes of blokjes. Doe in een pan met zoveel water dat ze onderstaan en voeg zout naar smaak toe. 
Snijd de palmkool nog wat fijner en leg bovenop de zoete aardappel. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10-15 minuten doorkoken. Giet af en stamp fijn. Roer de chorizo erdoor. 

Variaties:
  • In plaats van chorizo ± 100 gram zachte geitenkaas door de stamppot mengen. Ik zou dan wel een beetje sambal en/of gebakken uien meestampen voor een iets pittiger stamppot.
  • Serveer de stamppot met een gebakken braadworstje. Dan geldt hetzelfde verhaal over sambal en ui. 

zaterdag 24 oktober 2015

Marokkaanse stoof van pompoen en kikkererwten

Dit at ik donderdag. Vrijdag dacht ik na over het weekmenu van volgende week. Omdat de pompoen, inclusief de pompoen in blokjes, volgende week in de aanbieding is bij de AH, dacht ik dat dit wel lekker gerecht was. Een pompoen in blokjes snijden is niet zo heel veel werk, maar je moet wel een groot mes hebben, en een hele pompoen is met z'n 2-en ook wel wat veel. Ik dacht ook dat ik zoiets al wel eens geblogd had, maar ik kon niets terugvinden. Wel pompoencurry's met kokosmelk, zoals deze en deze. Ook lekker, maar niet een pompoenstoof met Marokkaanse invloeden. 

Erbij aten wij nog wat rauwe venkel met granaatappelpitten, een schep yoghurt met verse kruiden als munt, koriander, peterselie erdoor en een stukje Turks brood. 

Marokkaanse stoof van pompoen en kikkererwten

(3-4 personen)

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1-2 theelepels harissa (of 1 rode peper, fijngehakt of sambal)
  • 1/2 theelepel komijnzaad (heel)
  • 1/2 theelepel korianderzaad (heel)
  • 1 theelepel komijnzaad (gemalen)
  • 1 theelepel korianderzaad (gemalen)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 blik gepelde tomaten
  • zout
  • 1 flespompoen, geschild, in stukjes van 1,5 centimeter (± 1kilo schoon gewicht)
  • 1 pot kikkererwten (uitlekgewicht 400 gram)
  • 50 gram rozijnen
  • eventueel maizena om te binden
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan de knoflook tot en met kurkuma toe en bak even mee tot het lekker begint te ruiken. Doe dan de tomaten erbij en plet ze met een lepel. Voeg nog een blik water toe. Breng aan de kook. Voeg zout naar smaak toe. Schep de pompoen erdoor. Laat met een deksel op de pan op laag vuur 20-25 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is. Schep af en toe om. Roer de kikkererwten en de rozijnen erdoor en laat nog 5 minuten meewarmen. Proef nogmaals en pas eventueel aan. Als je de pompoenstoof te soeperig vindt, kun je 'm eventueel nog binden met wat met koud water tot een papje geroerde maizena. 

donderdag 22 oktober 2015

Ribollita - Italiaanse soep met tomaat, witte bonen, venkel en palmkool

Ik dacht dat ik mijn recept voor ribollita al lang een keer gepost had. Toen ik deze soep laatst weer wilde maken wilde ik dat recept er nog even op na slaan. Maar er was dus nog geen recept. Nu gelukkig wel. Het is een restjessoep waar je ook je oude brood in kwijt kunt. Letterlijk betekent ribollita "opnieuw gekookt". Het idee is dat je sneden oud brood overgiet met de hete soep en dan nog een tijdje laat staan. Alleen dat doe ik dus niet, want ik vind zacht brood in mijn soep niet lekker. Dus ik bak er gewoon vers brood bij en eet dat los bij de soep. 
In de soep gaan witte bonen (of meer traditioneel cannellinibonen) die ik pureer om een wat dikkere soep te krijgen. Verder gaat er cavolo nero of palmkool in. Daar is wat lastig aan te komen, dus ik gebruik ook wel groene kool of boerenkool. 


Ribollita


  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 rode pepers, fijngehakt
  • als je hebt, wat verse salie, fijngehakt
  • 300 gram wortel, in blokjes
  • 300 gram bleekselderij, in blokjes
  • 300 gram venkel, in blokjes
  • peper, zout
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • 750 gram gare witte bonen
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 200 gram palmkool (of boerenkool of groene kool)
  • lekkere olijfolie
Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Fruit de ui een paar minuten op laag vuur zodat ie wat glazig wordt. Voeg knoflook en rode peper toe en fruit even mee. Voeg dan wortel, bleekselderij en venkel toe en bestrooi met wat peper en zout en eventueel de fijngehakte salie. Schep op hoog vuur de groente ± 5 minuten om. Voeg dan een halve liter water toe en laat de groente 10 minuten pruttelen. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord en doe nu beide tomaatsoorten, witte bonen, bouillonblokjes en 2 liter water in de pan. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken.
Maak ondertussen de kool klaar. Ris palmkool of boerenkool van de nerf en snijd in reepjes. Groene kool kun je gewoon in reepjes snijden. 
Pureer het mengsel. Proef en pas aan met peper en/of zout. Doe de groente weer terug in de pan en voeg de kool toe. Laat nog 10 minuten koken. Proef nogmaals. Schep de ribollita in diepe kommen en giet er een straaltje olijfolie over. 

woensdag 21 oktober 2015

Kippensoep

Gisteren hebben wij mijn oma begraven, ruim een jaar na mijn opa.  Ze mocht bijna 91 worden. De laatste keer dat we bij haar op bezoek waren smulde ze nog van een stukje zelfgebakken cake met amandelen en frambozen. Toch merkte je toen al dat ze echt oud werd en zich meer in zichzelf terugtrok. Gelukkig kon ze nog zitten en mee naar buiten, van het zonnetje genieten.



Oma heeft haar liefde voor koken en eten aan mij doorgegeven. Dat heb ik toch meer van haar denk ik dan van mijn moeder (sorry mam). Met verjaardagen vroeger maakte ze vaak een grote pan kippensoep. Als herinnering aan oma mijn recept voor kippensoep. 


Kippensoep


  • 1 soepkip of 4 kippenbouten
  • 1 ui
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • 1 theelepel kurkuma
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2 stukjes foelie
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 2 gedroogde Iraanse limoentjes
  • 3 centimeter gember, in plakjes
  • 75-100 gram vermicelli
  • 1 bakje champignons, in plakjes
  • 2 rode paprika's, in kwarten en dan overlangs in reepjes
  • 1 prei, in dunne ringen
  • zout naar smaak
Snijd een stukje vet van de kip en laat dat langzaam smelten. Was de ui, en snijd de ui, met schil doormidden en dan in halve ringen. Fruit ui en peper even aan in het uitgesmolten kippenvet. Roer de kurkuma erdoor. Voeg knoflook, foelie, peper, limoen, gember en de kip toe en 4 liter koud water. Breng langzaam aan de kook en schuim de bovenkant af als daar veel schuim op komt. Zet het vuur laag en laat de kip 1,5 uur op heel laag vuur trekken. Schep de kip uit de soep en laat iets afkoelen. Verwijder het vel en trek het vlees van het bot. Zeef de bouillon en gooi ui enzovoort weg. 
Nu kun je ervoor kiezen om de bouillon helemaal af te laten koelen en dan het meeste vet eraf te scheppen. Maar je kunt de soep ook wat vetter laten. 
Breng de bouillon weer aan de kook. Voeg naar smaak zout toe. Roer de vermicelli, champignons, paprika en prei erdoor en laat ± 10 minuten koken. Roer dan de kip erdoor. Proef de soep nogmaals. Bedenk dat als je een lepel soep van de bovenkant schept, je altijd relatief veel vet meeneemt en dat de scherpe smaken (zoals de rode peper) beter in het vet dan in het water zijn opgenomen. 

maandag 19 oktober 2015

Weekmenu - paprika, hamburgers, groene kool

Deze week is misschien een klein beetje een uitdaging. Ik zet een hele groene kool op het boodschappenlijstje. Daar kan dan wel 3 keer van gegeten worden, maar het is niet de eerste groente waar je aan denkt bij snel. Verder is de paprika in de aanbieding. Dat is fijn, want dat gebeurt niet zo vaak. Nu koop ik de paprika's meestal op de markt, en betaal ik eigenlijk altijd al die aanbiedingsprijs of nog minder. Ik ga zelf goulash maken. Niet snel omdat het lang moet sudderen. Als je dat de avond ervoor kunt maken, dan is het wel snel. En je maakt natuurlijk voor 3 keer tegelijk: ga dan uit van 1 kilo paprika, 2 blikken gepelde tomaten, 600-800 gram vlees. Ik zie dat dat niet helemaal sluit met de hoeveelheden die ik toen blogde, maar dat is wel meer in lijn met hoe ik de goulash tegenwoordig maak. Wat dan wel met de paprika's als het geen goulash wordt? Gevulde paprika's. Daar gebruik je in dit geval ook de plakken kaas in, als je die voor de hamburgers koopt. 




Gevulde paprika's


  • 3 paprika's
  • 1 eetlepel oijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 blik kidneybonen (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel komijnzaad, gemalen
  • 1 theelepel korianderzaad, gemalen
  • 1 rode peper, gesnipperd (of 1 theelepel sambal)
  • zout
  • eventueel verse koriander
  • 4 plakken kaas
Halveer de paprika's, en verwijder de zaadlijsten. Doe de rode en gele helften met een klein laagje water in een ovenschaal. Zet ze een paar minuten in de magnetron om wat zachter te worden.
Verwarm de oven (met grill) voor op 180C. 
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui hierin een paar minuten. Snijd ondertussen de groene paprika in blokjes en bak ze even mee. Voeg de tomatenpuree, komijn, koriander, peper (of sambal) en 1 deciliter water toe. Voeg naar smaak zout toe. Roer de (afgegoten) bonen erdoor. Als je het lekker vindt, kun je ook verse koriander toevoegen. Vul de paprika's met het bonenmengsel. Leg ze terug in de ovenschaal, en laat het kleine laagje water in de schaal. Leg de plakken kaas op de bovenkant, van de paprika, eventueel dubbelgevouwen. Laat de paprika's in de oven goed heet worden en laat de kaas een bruin korstje krijgen. Dat duurt ± 15 minuten, afhankelijk of je de gril erbij aan hebt staan. Een combi-magnetron functie kan ook goed gebruikt worden. 



Weekmenu


  • Goedgevulde tomatensoep met kaas-ui-focaccia. Het recept komt pas eind van de week, maar dat is voor zusjes geen probleem, die doen pas op zaterdag boodschappen. Wil je het eerder hebben, laat het weten. Dan krijg je het alvast per email. Je kunt de bleekselderij en/of venkel ook weglaten, en nog wat van de roerbakmix toevoegen als je die nog over hebt. Maak lekker veel soep, dan heb je de rest van de week ook nog lekkere lunches.
  • Pasta met gehakt, roerbakmix, gepelde tomaten.
  • Gevulde paprika
  • Gnocchi met groene kool en chorizo. Of gebruik spekjes omdat je die nog hebt of gaat kopen voor de hartige taart. In dit recept kun je eventueel de groene kool even voorkoken in het water waar je later de gnocchi in kookt. Het karwijzaad kun je eventueel weglaten, maar als je toch de goulash gaat maken, dan heb je dit wel in huis. 
  • Groene kool in een hartige taart. Gewoon lekker met spekjes en kaas. Niet supersnel aan tafel omdat de taart nog zeker 30 minuten in de oven moet, dus of 's avonds voorbereiden of voor het weekend om de groene kool verder op te maken 
  • Cheeseburgers met komkommer.


Boodschappen (of check voorraadkast en vriezer)

  • 3 blikken gepelde tomaten
  • 1 winterpeen
  • 1 venkelknol
  • 1 blik witte bonen (AH, 800 gram)
  • kaas-ui-focaccia
  • groene kool
  • pasta
  • italiaanse roerbakmix (400 gram)
  • 200 gram gehakt
  • 3 paprika's
  • 1 blik kidneybonen (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • plakken kaas die in de aanbieding zijn
  • gnocchi
  • chorizo
  • crème fraîche
  • parmezaanse kaas
  • bladerdeeg of deeg voor hartige taart
  • spekjes
  • eieren
  • hamburgers
  • 2 hamburgerbroodjes
  • ketchup/mosterd of anders sausje bij een hamburger
  • komkommer

zondag 18 oktober 2015

Hutspot met gebakken uien

foto van zelfgemaakte hutspot

Je zou zeggen dat bijna iedereen wel weet hoe je hutspot moet maken. Aardappels, peen en uien in een pan, koken en stampen. Traditioneel met klapstuk, maar dat kun je bijna nergens meer krijgen. Moderner traditioneel met een gehaktbal. Een zusje wilde het laatst maken (de wortels moesten op) en zij vroeg onze moeder hoe je dan hutspot maakte. In dat antwoord was in elk geval witte peper essentieel. Dat kan ik me ook voorstellen, want anders krijg je een flauwe hap. Om de hutspot net even wat anders te maken, bak ik een deel van de uien met wat sambal. Dan krijg je ook pit in je hutspot. Erbij gehaktballen met ook wat sambal en ketjap erdoor. Of je bakt gewoon gehakt rul met die smaakmakers, dat is nog wat sneller. 


Hutspot


  • 1,2 kilo aardappels
  • 800 gram winterpeen
  • 500 gram ui, gesnipperd
  • ± 1 deciliter warme melk
  • ± 2 theelepels sambal
  • 1 + 2 eetlepels boter of olie
  • 400 gram (runder)gehakt
  • scheutje melk
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel zout
Schil de aardappels en snijd ze in stukken van ± 3 centimeter. 
Doe ze in een pan met water, roer even om en giet af. Doe weer schoon water in de pan en voeg zout toe. 
Was de winterpeen, schrap of schil en snijd in plakjes van 0,5 centimeter. Leg ze op de aardappels. Voeg de helft van de ui toe. Voeg zoveel water toe dat de aardappels, peen en uien net onder staan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15-20 minuten koken tot de groente gaar is. Giet af en stamp met de warme melk door elkaar. 
Bak ondertussen de andere helft van uien in 1 lepel boter of olie bruin en bak op het laatst de sambal mee. Meng de sambaluien door de hutspot. 
Maak het gehakt aan met een scheutje melk, paneermeel, sambal, 1 lepel ketjap en het zout. Draai er ballen of balletjes van. Verhit de 2 lepels olie in een braadpan en bak de gehaktballen bruin. Voeg een scheutje water toe, doe een deksel op de pan en braad het gehakt in 10-25 minuten (afhankelijk van het formaat bal) gaar. Blus het braadvet af met de laatste lepel ketjap en verdun met een scheutje water. 
Serveer de hutspot met de gehaktballen. 

vrijdag 16 oktober 2015

Mascarponeroom met peer, koffie en spekkoeklikeur

Hoewel tiramisu heel erg lekker is, wilde ik toch iets anders maken met de mascarpone die ik nog in de koelkast had staan. Deze keer was de mascarpone trouwens minder stevig dan normaal, dus de eerdere tiramisu die ik er mee had gemaakt was ook al wat dun uitgevallen. In deze mascarponeroom gebruikte ik dan ook een blaadje gelatine. Die staat niet in het recept, omdat het normaal gesproken niet nodig is. Het toetje was erg lekker. Concurrent voor de tiramisu dus. 








Mascarponeroom met peer, koffie en spekkoeklikeur

(6 glaasjes)

  • 2 peren, in kleine blokjes
  • 1/2 theelepel spekkoekspecerijen
  • ± 1,5 deciliter sterke koffie
  • 12 lange vingers
  • 2 eetlepels spekkoeklikeur
  • 1 deciliter slagroom
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram mascarpone
Doe de peerblokjes, een lepel water en de spekkoekspecerijen in een klein steelpannetje. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen tot de peer iets zachter is. 
Klop de slagroom stijf met de vanille en suiker. Meng de slagroom door mascarpone.
Schep in elk glas een lepel peerblokjes. Breek een lange vinger doormidden en doop de helften in de koffie. Leg op de peerblokjes. Bedruppel met wat spekkoeklikeur. Lepel er wat mascarponeroom op. Maak zo nog een laag met de rest van de peer, lange vingers, koffie, spekkoeklikeur en mascarponeroom. 

woensdag 14 oktober 2015

Varkenswang met kumquat en soja

Eigenlijk moet ik dit recept niet delen, want dan blijven er minder varkenswangetjes voor mij over. Dat is namelijk een erg lekker stukje vlees. En verhoudingsgewijs zit er maar weinig wang aan een varken. 
Gezien de rest van de oosterse ingrediënten is het misschien wat vreemd om boter in plaats van olie te gebruiken. Maar ik vind het gewoon lekkerder om vlees in boter aan te braden.



Varkenswang met kumquat en soja
(voor 2-3 personen)

  • 350 gram varkenswangen
  • 1 theelepel shichimi togarashi
  • 25 gram boter
  • 1 teentje knoflook, in hele dunne plakjes
  • 2 theelepels verse gember, in hele dunne staafjes
  • 2 theelepels lichte sojasaus 
  • 100 gram kumquats
  • drupje honing
Laat de varkenswangen op kamertemperatuur komen en wrijf ze in met de shichimi togarashi. 
Snijd kumquat in plakjes en verwijder de pitjes. 
Warm de oven voor op 150C. 
Verhit de boter in een ovenbestendige braadpan. Bak de varkenswangen rondom bruin. Haal ze even uit de pan en bak de gember en knoflook even aan. Voeg de sojasaus toe en 0,75 deciliter kokend water. Voeg het vlees weer toe. Doe de deksel op de pan en zet de pan 3 kwartier in de oven. Voeg dan de plakjes kumquat toe en laat nog 3 kwartier verder garen in de oven. 
Haal de pan uit de oven. Schep het vlees op een warm bord en dek even af. Proef het stoofvocht en voeg een drupje honing toe als dat nodig is, en eventueel nog iets sojasaus. Doe het vlees weer terug in de pan. 

Wij aten er wilde&witte rijst en gesmoorde venkel bij. 

maandag 12 oktober 2015

Weekmenu - spitskool, boerenkool en indiase inspiratie

bij de AH hebben ze geen rode, maar natuurlijk wel
 gewoon groene spitskool
Wordt het al tijd voor stamppotten? Afgaande op de bonusaanbiedingen voor deze week wel. De boerenkool, rookworst, spekjes en geschilde stamppotaardappelen zijn allemaal in de aanbieding. Dus stamppot boerenkool kan altijd. Overigens is het budgettechnisch slimmer om de goedkoopste diepvriesboerenkool te kopen. Moet je er alleen even aan denken dat je die 's ochtends uit de vriezer pakt, uit de verpakking haalt, in een pan stopt en zo overdag laat ontdooien. Koken met een klein budget doe je natuurlijk ook niet met geschilde aardappelen, maar met gewone aardappels die je zelf schilt. Loop je ook niet tegen een houdbaarheidsdatum als de eetplanning ineens wat anders verloopt. Ik begrijp wel dat het soms handig is dat een machine of iemand anders het werk voor je heeft gedaan.
Iets heel anders proberen? Er zijn bakjes met currymengsels in de aanbieding. Toen wij in Rotterdam in de Markthal waren, had dat merk een soort pop-up store waar wij geluncht hebben. Dat vonden wij lekker. Dus als je de Indiase toer op wilt, koop dan bijvoorbeeld de tikka massala en de butter chicken. Mijn tik is dan wel dat je dat dan weer niet gebruikt voor het recept dat op het pakje staat, maar er iets anders mee maakt. 


Weekmenu

  • Stamppot boerenkool
  • Spruitjes met spekjes en champignons en daarbij gebakken krieltjes. Of je roert een paar lepels crème fraîche door de spruitjes en schept het groentemengsel door gekookte pasta. De spruitjes een beetje zoals op deze manier.
  • Spitskool met gehakt - gebruik dit recept voor de wortelschotel maar vervang de wortel door spitskool. De spitskool hoef je niet voor te koken.
  • Curry met spruitjes, kikkererwten, spitskool en cashewnoten + rijst. 
  • Tortilla's met hummus en bietjes. Warm de tortilla's (2 pp) even op in een koekenpan of magnetron. Besmeer met een laag humus. Snijd voorgekookte bietjes (500 gram) in blokjes en warm ze op. Verdeel een deel over de humus en rol op. Serveer de rest van de bietjes er apart bij en geef er eventueel nog wat sla bij. 


Curry met spruitjes, kikkererwten, spitskool en cashewnoten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 200 gram spruitjes, gehalveerd
  • 1 pakje tikka masala (kumar's)
  • blik kikkererwten (400 ml)
  • restje spitskool en/of winterwortel in blokjes
  • ± 1 deciliter yoghurt
  • 75 gram cashewnoten
Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui een paar minuten mee. Doe de spruitjes (en wortel als je die gebruikt) erbij en bak 1-2 minuten mee. Voeg het specerijenmengsel toe, laat even fruiten en voeg 1 deciliter water toe. Laat, met een deksel op de pan, 5-7 minuten pruttelen tot de groente bijna gaar is. Roer dan de spitskool en kikkererwten erdoor en laat meewarmen. Roer op het laatst de yoghurt erdoor en bestrooi met de cashewnoten. Geef er rijst bij. 


Boodschappen - ingrediënten die je nodig hebt

  • aardappels
  • boerenkool
  • spekreepjes of - blokjes (2x)
  • rookworst
  • zak spruitjes van 500 gram
  • bakje kastanjechampignons
  • krieltjes of pasta
  • eventueel crème fraîche
  • gehakt
  • spitskool
  • knoflook
  • gember
  • ketjap
  • sambal
  • rijst
  • blik kikkererwten van 400 gram (kijk ook een in het Surinaamse schap, of een glazen pot in het Turkse schap)
  • rijst
  • Kumars tikka massala en nog een andere naar keuze
  • tortilla's
  • humus
  • voorgekookte bietjes
  • sla

zondag 11 oktober 2015

Tomatentaartje met gele tomaatjes en witte bonen

Het is niet erg als je een beetje van de witte bonenpuree waarop de tomaatjes liggen overhoudt. Eigenlijk is het een soort humus die je lekker op een geroosterde boterham kunt smeren. Vaak wordt de combinatie tomaat en bladerdeeg een beetje kleffe boel. Het laagje witte bonenpuree voorkomt dat. Als de tomaatjes in de hete oven een beetje openbarsten wordt het vocht opgevangen door de puree. 





Tomatentaartje met gele tomaatjes en witte bonen

(6 stuks)

  • 9 plakjes bladerdeeg
  • 250 gram gare witte bonen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • zout, zwarte peper
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel sherryazijn (balsamico mag ook)
  • 25 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 54 (gele) cherrytomaatjes
  • beetje olijfolie
  • beetje geklopt ei
Laat de plakjes bladerdeeg afgedekt ontdooien. 
Verwarm de oven voor op 210C. 
Leg bakpapier op een bakplaat en leg hierop 6 plakjes bladerdeeg. Bij mij paste dat net. 
Snijd de overige elk in 8 reepjes. Leg deze op de buitenste randen van de 6 plakjes zodat je een soort opstaand randje krijgt. 
Pureer de witte bonen met de knoflook, paprikapoeder, azijn en kaas en peper en zout naar smaak. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het pureren niet zo makkelijk gaat. De puree moet dik smeerbaar zijn. Verdeel de wittebonenpuree over de bodem van de bladerdeeg"bakjes". Leg in elk bakje 9 tomaatjes. Bestrijk de tomaatjes met een beetje olie en de randjes van het bladerdeeg met ei. Bak de tomatentaartjes in ± 30 minuten goudbruin. 

vrijdag 9 oktober 2015

Toffeetaart met dadel, hazelnoot en appel

In de een Delicous uit het 1e kwartaal 2015 stond een toffeetaart met peren van Paul Hollywood. Die leek me erg lekker, maar toen werd het warm en zomer, en daar vond ik deze taart niet goed bij passen. Nu het herfst wordt, heb ik ook weer meer zin in taarten met warmere smaken zoals karamel, koffie, peer, kaneel, noten, appel. Ik heb het recept wel een beetje aangepast omdat ik vond dat er erg veel suiker in ging. De dadels geven al flink wat zoet, dus zoveel extra suiker was niet nodig. En ik heb minder karamelsaus gemaakt. De Britten eten dergelijke taarten meer als toetje, en dan snap ik die karamelsaus wel. Maar als je een stuk toffeetaart bij een kopje koffie eet, dan vind ik die saus niet zo erg passen. 

Ik denk dat ik een kleinere vorm heb gebruikt dan het recept aangeeft, want ik had nog genoeg deeg over om een klein taartje erbij te maken. Dat stond op het aanrecht en manlief zat daar echt op te azen. Toetje bij de lunch was zijn voorstel. Dat vond ik niet zo nodig. Ik had allang in mijn hoofd om 'm bij de thee te delen, maar dat ging ik lekker niet zeggen toen. 





Toffeetaart met dadel, hazelnoot en appel 

(quichevorm 24 centimeter)
  • 200 gram bloem
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 20 gram poedersuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • snuf zout
  • 75 milliliter slagroom
  • 55 gram bruine basterdsuiker
  • 15 gram boter
  • 2 appels
  • 150 milliliter melk
  • 200 gram dadels
  • 2 eieren
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanilleextract
  • 50 gram zachte boter
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram hazelnoten, grof gehakt
Meng bloem, boter, poedersuiker en een snuf zout tot een kruimelig mengsel in de keukenmachine. Voeg het ei toe en draai nog kort tot het deeg bij elkaar komt. Vorm een platte schijf, pak in een plastic zakje en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Verwarm de slagroom, bruine basterdsuiker en boter totdat boter en suiker gesmolten zijn. Zet dan het vuur hoger en laat al roerend een paar minuten inkoken tot je een kleverige saus hebt. 
Hak de dadels grof en breng met de melk aan de kook. Zet het vuur uit en laat 20 minuten staan. Pureer met de staafmixer. 
Schil de appels, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Vet de vorm in en leg eventueel bakpapier op de bodem.
Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed de vorm hiermee. Zet nog even terug in de koelkast. 
Klop de eieren met de dadelpuree tot het goed gemengd is. Meng er de bloem, baking soda, vanille, boter en basterdsuiker door. Schep er de hazelnoten door. 
Verdeel de karamelsaus over de bodem van de taart. Verdeel de appelblokjes erover. Verdeel het dadelbeslag hierover. Bak de taart in 40-45 minuten gaar. De vulling moet nagenoeg droog zijn. Dat kun je controleren door er met een cocktailprikker in te prikken. Als er geen kleverig beslag aan zit, is de taart goed. 

dinsdag 6 oktober 2015

Erwtensoep van gele spliterwten met bloemkool, wortel en bleekselderij

Follow my blog with Bloglovin
Mag het alweer? Erwtensoep. Natuurlijk is het nog lang geen hartje winter waarin een dampend bord erwtensoep je weer van nieuwe energie voorziet. Daarom een lichtere variant zonder spek en worst. Wel met warme specerijen. En een knapperige garnering van rauwe bloemkool en amandelen. Dus lekker verwarmend als het buiten guur is, maar toch nog zomers genoeg als het nog zonnig herfstweer is. 

Dit recept voor andere erwtensoep is gelijk mijn inzending voor het foodblogevent van oktober 2015. Ooit was er een website waar maandelijks een round-up werd gegeven, maar die wordt niet meer bijgehouden. Hier wordt wel uitgelegd wat het inhoudt. Toch blijft het foodblogevent levend. De laatste winnaar, Elisabeth, schreef het nieuwe thema uit: Soep! Dat moet genoeg inzendingen opleveren lijkt mij. Zeker als iedereen zijn pompoensoep van 1 oktober, dag van de pompoensoep, gaat inzenden. 



Erwtensoep van gele spliterwten met bloemkool, wortel en bleekselderij


  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 50 gram verse gember, geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 gram gele spliterwten
  • 1 bloemkool, in kleine (1-2 centimeter) roosjes
  • 500 gram wortel, in plakjes
  • 1 struik bleekselderij, in boogjes
  • 3 theelepels garam masala
  • 1/2 liter kokosmelk
  • zout
  • 25 gram tamarindepulp
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 100 gram amandelen
  • 30 gram geroosterde kokos
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de knoflook, peper, gember en ui een paar minuten. Voeg 1,5 liter water en de spliterwten toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 1 uur zacht koken. 
Bereid ondertussen de groente. Breng in een andere grote pan ± 2 liter water aan de kook met wat zout. Houd 100 gram van de bloemkool achter en kook de rest ± 5 minuten tot de bloemkool bijna gaar is. Schep met een schuimspaan in een vergiet en spoel af onder de koude kraan. Zet zolang apart. Kook vervolgens de wortelplakjes ± minuten tot deze bijna gaar zijn. Schep met een schuimspaan uit het water in een vergiet en spoel koud. Kook als laatste de bleekselderij ± 5 minuten. Schep uit de pan in een vergiet. Meet van het groentekookvocht 1,5 liter af en doe dit bij de spliterwten in de pan. Dit kan gewoon tijdens het uur kooktijd. Voeg ook de kokoksmelk en garam masala toe. Breng aan de kook en kook verder tot het uur om is. 
Week de tamarinde in wat heet water en wrijf daarna door een zeef zodat de pitten achterblijven. Proef of de spliterwten gaar zijn. Pureer de soep. Breng op smaak met zout en het tamarindewater. 
Voeg de groente toe en laat nog even goed doorwarmen. 
Hak ondertussen de achtergehouden bloemkool fijn. Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan. en wrijf daarna iets fijn in een vijzel. Rooster de amandelen met een drupje olie. Hak de amandelen grof. Meng de bloemkool met het komijnzaad, de amandelen en de geroosterde kokos. 
Schep de soep in kommen en bestrooi met het bloemkool-amandelmengsel. 

maandag 5 oktober 2015

Weekmenu - zoete aardappel, zuurkool, hoisinsaus

Er kan weer gehamsterd worden deze week. En wel zuurkool. Lekker. Ik zag het vorige week al liggen en kreeg daar echt zin in ondanks het stralende herfstweer. Dus deze week sla ik een aantal pakjes in, want ze zijn echt nog wel even houdbaar.
Verder verse pasta. Ik vind zelf de gevulde ok, maar de tagliatelle te dik, die draai ik liever zelf. Met pesto. Misschien moet ik die zelf ook een keer proberen. 
En een saus uit een potje. Ik ben zelf niet zo van de pakjes en zakjes en kant-en-klaar, maar voor een aantal Aziatische sauzen maak ik toch een uitzondering. Hoisinsaus is er zo een. Een saus op basis van gefermenteerde sojabonen. Een dikke, bruine, zoetige saus die goed combineert met gehaktballetjes, speklapjes maar ook met kip. Als je meer wilt weten kijken dan even op aziatische-ingredienten. Ik zie nu net daar hoe je het zelf kunt maken. Niet al te ingewikkeld, alleen je moet er wel misopasta voor in huis halen, en dat is wat lastiger te vinden. Dus in dit geval toch maar een potje. 


Weekmenu-tips


  • Verse pasta met groene pesto, kipfilet en italiaanse roerbakgroente.
  • Kipfilet met hoisinsaus, chinese roerbakgroente en rijst of noedels. Een beetje zoals dit recept van gehaktballetjes met hoisinsaus, alleen nu begin je met kipblokjes en wat sambal en eventueel gesnipperde ui/knoflook/gember. Als de kip bijna gaar is doe je de groente erbij en op het eind roer je de hoisinsaus en een scheutje water erbij. Wees voorzichtig met extra zout, want zo'n potjessaus kan behoorlijk zout zijn. 
  • Ravioli met paddenstoelen, champignons, prei, crème fraîche, geraspte kaas.
  • Stamppot van zoete aardappel en prei met vissticks.
  • Zuurkoolstamppot met rookworst en al dan niet met spekjes en ananas.


Stamppot van zoete aardappel met prei en vissticks

  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 1 rode peper, heel fijn gehakt
  • 2-3 lepels zilveruitjes
  • 1 prei, in dunne ringen (± 200 gram)
  • pak vissticks
  • olie of boter om te bakken
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Zoete aardappels zijn harder dan gewone aardappels, dus het werkt handiger om dat met een groot mes en een hakblok te doen. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan, voeg zout toe en breng aan de kook. Laat de aardappel in 10-20 minuten (afhankelijk van hoe klein je de blokjes hebt gemaakt) gaarkoken. Giet af en laat nog even droogstomen. Stamp de aardappels fijn. Roer de rauwe prei, rode peper en zilveruitjes erdoor. 
Bak de vissticks in een grote koekenpan zodat ze gaar worden en een knapperig korstje krijgen. 
Variatie: in plaats van een rode peper kun je ook een lepeltje sambal door de aardappels stampen. 

Boodschappenlijstje of controleer je voorraadkast:

  • verse pasta naar keuze
  • bakje groene pesto
  • 2 * 300 gram kipfiletblokjes
  • 1 * italiaanse roerbakgroente, 400 gram
  • potje hoisinsaus (lee kum kee)
  • 1 * chinese roerbakgroente, 400 gram
  • rijst of noedels
  • ravioli met paddenstoelen
  • andere verse pasta voor volgende week ofzo
  • bakje champignons
  • 2 preien
  • crème fraîche
  • (geraspte) kaas
  • zak zoete aardappels
  • 1 rode peper
  • pot zilveruitjes
  • vissticks
  • aardappels (± 600 gram)
  • zuurkool
  • rookworst
  • eventueel spekjes
  • eventueel blik ananas
  • tortilla's / taco's voor in je voorraadkast

zondag 4 oktober 2015

Leesvoer - Bouillon


Ik ontdekte Bouillon in de bieb. Daar worden ze ook op waarde geschat. Met een harde kaft ingebonden komen ze tussen de boeken over eten en kookboeken te staan. Dus niet op een stapeltje bij de losse tijdschriften. Jaargangen heb ik op die manier gelezen. Tot ik, een beetje over de streep getrokken door een mooi welkomstcadeau, zelf een abonnement nam. Inmiddels heb ik een mooi stapeltje liggen en dat stapeltje zal in de toekomst nog wel wat hoger worden. 

Wat is Bouillon eigenlijk? Het is een magazine over eten in de brede zin. Om in het culinaire jargon te blijven, een uitgebreid diner. Of een gebalanceerd buffet. Geen fastfood. Een greep uit het laatste nummer, najaar 2015: een korte agenda met wat bijzondere foodfestivals, tentoonstellingen en restarantweetjes, een culinaire reisreportage over Centro de Portugal, een essay over vergeten groente, vergeten smaken en dementie, een interview met Han Ji, een artikel over het Nederlandse voedselstilleven, aandacht voor Vietnamese, Welse en IJslandse culinaire eigenaardigheden en korte recensies van een tiental recent verschenen culinaire publicaties. 

Heerlijk leesvoer dus. Eigenlijk zijn ze te mooi om zo op een stapeltje te leggen. Een culinair-artistieke omslag zit er omheen. Dit is degene van dit nummer: 



Deze uitgave heb ik dubbel omdat deze in de #foodybox herfst was opgenomen. Meer weten? Kijk dan ook eens op mijn facebook-pagina.  Die mag je natuurlijk leuk vinden. Vind ik ook weer leuk. Het dubbele exemplaar geef ik daar weg.

vrijdag 2 oktober 2015

Couscoussalade met perzik, peper en peterselie

Aansluitend aan mijn culytripje naar Oostenrijk zouden we naar Frankrijk gaan. Manlief om te brainstormen met collega's en ik om te koken. De planning liep een beetje in de war doordat ik dinsdagavond geen vliegtuig had en nog een nachtje in Wenen moesten blijven. Ik kon dus geen boodschappen doen met de elektrische bakfiets van een collega, wat me wel leuk had geleken. Maar ik ben er gekomen. De boodschappen waren al gedaan, daar moest ik het mee doen. Sla, tomaten, komkommer, peterselie, aubergine, paprika, courgette, meloen, perziken, rode pepers, uien, knoflook, linzen en verder stonden er nog wat dingen in de voorraadkast. Olijfolie, balsamicoazijn, mosterd, en puree de piment. Vooral dat laatste potje heb ik geregeld gebruikt om een en ander op te peppen. 

De eerste avond deden we een bbq met onder andere merquezworstjes en gegrilde aubergine. Voor erbij maakte ik een couscoussalade.



Couscoussalade met perzik, peper en peterselie

  • 250 gram couscous
  • zout (of 1/2 groentebouillontablet)
  • 2 platte perziken
  • 1-2 rode pepers
  • half bosje peterselie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels citroensap
Doe de couscous in een schaal en bestrooi met wat zout. Breng een halve liter water aan de kook en giet dit over de couscous. Dek af met een bord en laat een kwartiertje staan. (of los eerst het bouillonblokje op in het kokende water en giet de bouillon over de couscous). Maak de couscous los met een vork. 
Trek de schil van de perziken en snijd in kleine stukjes. 
Halveer de pepers in de lengte, verwijder de pitjes en zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. 
Was de peterselie, dep droog en hak fijn. 
Roer de olie, honing en citroensap door elkaar. 
Meng perzik, peper, peterselie en de dressing door de couscous en laat nog even intrekken.