donderdag 22 oktober 2015

Ribollita - Italiaanse soep met tomaat, witte bonen, venkel en palmkool

Ik dacht dat ik mijn recept voor ribollita al lang een keer gepost had. Toen ik deze soep laatst weer wilde maken wilde ik dat recept er nog even op na slaan. Maar er was dus nog geen recept. Nu gelukkig wel. Het is een restjessoep waar je ook je oude brood in kwijt kunt. Letterlijk betekent ribollita "opnieuw gekookt". Het idee is dat je sneden oud brood overgiet met de hete soep en dan nog een tijdje laat staan. Alleen dat doe ik dus niet, want ik vind zacht brood in mijn soep niet lekker. Dus ik bak er gewoon vers brood bij en eet dat los bij de soep. 
In de soep gaan witte bonen (of meer traditioneel cannellinibonen) die ik pureer om een wat dikkere soep te krijgen. Verder gaat er cavolo nero of palmkool in. Daar is wat lastig aan te komen, dus ik gebruik ook wel groene kool of boerenkool. 


Ribollita


  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 rode pepers, fijngehakt
  • als je hebt, wat verse salie, fijngehakt
  • 300 gram wortel, in blokjes
  • 300 gram bleekselderij, in blokjes
  • 300 gram venkel, in blokjes
  • peper, zout
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • 750 gram gare witte bonen
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 200 gram palmkool (of boerenkool of groene kool)
  • lekkere olijfolie
Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Fruit de ui een paar minuten op laag vuur zodat ie wat glazig wordt. Voeg knoflook en rode peper toe en fruit even mee. Voeg dan wortel, bleekselderij en venkel toe en bestrooi met wat peper en zout en eventueel de fijngehakte salie. Schep op hoog vuur de groente ± 5 minuten om. Voeg dan een halve liter water toe en laat de groente 10 minuten pruttelen. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord en doe nu beide tomaatsoorten, witte bonen, bouillonblokjes en 2 liter water in de pan. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken.
Maak ondertussen de kool klaar. Ris palmkool of boerenkool van de nerf en snijd in reepjes. Groene kool kun je gewoon in reepjes snijden. 
Pureer het mengsel. Proef en pas aan met peper en/of zout. Doe de groente weer terug in de pan en voeg de kool toe. Laat nog 10 minuten koken. Proef nogmaals. Schep de ribollita in diepe kommen en giet er een straaltje olijfolie over. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen