zaterdag 31 oktober 2015

Pilav met kip, linzen, champignons, paprika en perzik

Pilaf met perzik. Een klassieker onder de studentenkost. Ik at mijn eerste versie tijdens een jeugdkamp. Dat was iets heel anders dan wij thuis aten. Mijn vader houdt niet van fruit in zijn warme eten, dus dat deed mijn moeder dan ook heel zelden. Stukjes ananas los bij de chili con carne, tutti frutti bij de hele kip en dan hield het op dacht ik. Ik vind het wel lekker. Een van de eerste dingen die ik zelf kookte was een voorloper van dit gerecht: kip met ananas en paprika.
Later kwam daar de chicken tonight sate bij, waar ik extra stukjes perzik door heen deed. Dat doe ik inmiddels ook al heel lang niet meer, maar fruit door eten blijft mij wel aanspreken. Daarom nu een geëvolueerde versie van de pilaf met perzik. Ik maakte 'm met verse perzik (wij aten dit toch al weer gauw zo'n 2 maanden geleden), maar met perzik uit blik kan het ook heel goed.


Pilav met kip, linzen, champignons, paprika en perzik

(8 personen)
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 400 gram kipfilet, in blokjes
 • 2 uien, gesnipperd
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 rode pepers, fijngehakt
 • 4 centimeter gemberwortel, geraspt
 • 2 pakken gezeefde tomaten
 • 1 kippenbouillonblokje
 • klontje boter
 • 750 gram champignons, in kwarten
 • 750 gram paprika, in stukjes
 • 400 gram gare linzen
 • 500 gram perzik, in stukjes
Verhit in een grote braadpan bijna alle olie. Bak hierin de kip in ± 5 minuten rondom bruin. Schep even uit de pan op een bord. Doe de laatste olie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook, peper en gember een paar minuten. Voeg de kip weer toe. Doe ook de gezeefde tomaten en het bouillonblokje in de pan. Breng aan de kook. Voeg de paprika toe en breng weer aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen. 
Bak ondertussen in een grote koekenpan de champignons in de boter op hoog vuur tot ze flink geslonken zijn. Schep de champignons inclusief vocht in de pan met de kiptomatensaus. Schep ook de linzen en de perzik erdoor en laat een paar minuten meewarmen. Proef de saus en voeg zout en peper naar smaak toe. 
Serveer met rijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten