vrijdag 9 oktober 2015

Toffeetaart met dadel, hazelnoot en appel

In de een Delicous uit het 1e kwartaal 2015 stond een toffeetaart met peren van Paul Hollywood. Die leek me erg lekker, maar toen werd het warm en zomer, en daar vond ik deze taart niet goed bij passen. Nu het herfst wordt, heb ik ook weer meer zin in taarten met warmere smaken zoals karamel, koffie, peer, kaneel, noten, appel. Ik heb het recept wel een beetje aangepast omdat ik vond dat er erg veel suiker in ging. De dadels geven al flink wat zoet, dus zoveel extra suiker was niet nodig. En ik heb minder karamelsaus gemaakt. De Britten eten dergelijke taarten meer als toetje, en dan snap ik die karamelsaus wel. Maar als je een stuk toffeetaart bij een kopje koffie eet, dan vind ik die saus niet zo erg passen. 

Ik denk dat ik een kleinere vorm heb gebruikt dan het recept aangeeft, want ik had nog genoeg deeg over om een klein taartje erbij te maken. Dat stond op het aanrecht en manlief zat daar echt op te azen. Toetje bij de lunch was zijn voorstel. Dat vond ik niet zo nodig. Ik had allang in mijn hoofd om 'm bij de thee te delen, maar dat ging ik lekker niet zeggen toen. 

Toffeetaart met dadel, hazelnoot en appel 

(quichevorm 24 centimeter)
 • 200 gram bloem
 • 100 gram koude boter, in blokjes
 • 20 gram poedersuiker
 • 1 losgeklopt ei
 • snuf zout
 • 75 milliliter slagroom
 • 55 gram bruine basterdsuiker
 • 15 gram boter
 • 2 appels
 • 150 milliliter melk
 • 200 gram dadels
 • 2 eieren
 • 150 gram bloem
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepel vanilleextract
 • 50 gram zachte boter
 • 50 gram bruine basterdsuiker
 • 100 gram hazelnoten, grof gehakt
Meng bloem, boter, poedersuiker en een snuf zout tot een kruimelig mengsel in de keukenmachine. Voeg het ei toe en draai nog kort tot het deeg bij elkaar komt. Vorm een platte schijf, pak in een plastic zakje en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Verwarm de slagroom, bruine basterdsuiker en boter totdat boter en suiker gesmolten zijn. Zet dan het vuur hoger en laat al roerend een paar minuten inkoken tot je een kleverige saus hebt. 
Hak de dadels grof en breng met de melk aan de kook. Zet het vuur uit en laat 20 minuten staan. Pureer met de staafmixer. 
Schil de appels, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Vet de vorm in en leg eventueel bakpapier op de bodem.
Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed de vorm hiermee. Zet nog even terug in de koelkast. 
Klop de eieren met de dadelpuree tot het goed gemengd is. Meng er de bloem, baking soda, vanille, boter en basterdsuiker door. Schep er de hazelnoten door. 
Verdeel de karamelsaus over de bodem van de taart. Verdeel de appelblokjes erover. Verdeel het dadelbeslag hierover. Bak de taart in 40-45 minuten gaar. De vulling moet nagenoeg droog zijn. Dat kun je controleren door er met een cocktailprikker in te prikken. Als er geen kleverig beslag aan zit, is de taart goed. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten