maandag 26 oktober 2015

Weekmenu - pompoen, cavolo nero en zoete aardappel

Sinds vorig jaar kun je ook palmkool oftewel cavolo nero bij de AH kopen. Die is deze week, net als de gewone boerenkool, in de aanbieding bij de AH. Dus ene zusje: dat vond jij erg lekker, toen ik dat op deze manier klaarmaakte. Dus misschien moet je een zakje extra kopen. Cavolo nero combineert ook goed met pompoen, en laat dat nu ook in de aanbieding zijn. Om jullie het snijden van de pompoen te besparen, ga ik uit van een zakje pompoenblokjes. Ik koop zelf mijn flespompoen bij de Lidl (goedkoper, komt volgens mij alleen op donderdag binnen als wat bijzonderder groente) en slacht 'm zelf. Als ik pompoenblokjes over heb, blancheer ik ze 1 minuut en vries ze dan in. Ondanks de geslaagde combinatie van pompoen en palmkool toch een ander recept met de pompoen: de stoof van zaterdag.


Weekmenu:  • Een Marokkaans geïnspireerd stoofgerecht met pompoen. Gebruik voor 2 personen 400 gram pompoenblokjes, 1 pot kikkererwten van (uitlekgewicht) 400 gram en 1 blik gepelde tomaten. Je kunt alleen gemalen komijn en koriander gebruiken, maar ik vind zelf een paar hele zaadjes erin lekker. Verder heb je nodig: ui, knoflook, kaneel, kurkuma, rozijnen, iets pittigs als sambal. 
  • Stamppot boerenkool. Hiervoor heb je nodig: aardappels, boerenkook, rookworst, melk en eventueel spekjes, ui, knoflook.
  • Een alternatieve boerenkoolstamppot van zoete aardappel en cavolo nero. Met bijvoorbeeld chorizo of geitenkaas erdoor. Of met een braadworstje. Hiervoor heb je nodig: zoete aardappel, palmkool en chorizo.
  • Pasta met tonijn en deze keer met prei. Hiervoor heb je nodig: pasta, prei, tonijn, creme fraiche, ui, knoflook, sambal.
  • Varkenshaasje, krieltjes en cavolo nero.


Stamppot van zoete aardappel met cavolo nero en chorizo

  • 125 gram gedroogde chorizo, in hele kleine blokjes (1/2 worst)
  • 1 kilo zoete aardappels
  • 400 gram cavolo nero
Bak de chorizo zonder extra vet in een koekenpan op laag vuur en paar minuten tot de blokjes knapperig zijn. 
Schil de zoete aardappels en snijd ze in schijfjes of blokjes. Doe in een pan met zoveel water dat ze onderstaan en voeg zout naar smaak toe. 
Snijd de palmkool nog wat fijner en leg bovenop de zoete aardappel. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10-15 minuten doorkoken. Giet af en stamp fijn. Roer de chorizo erdoor. 

Variaties:
  • In plaats van chorizo ± 100 gram zachte geitenkaas door de stamppot mengen. Ik zou dan wel een beetje sambal en/of gebakken uien meestampen voor een iets pittiger stamppot.
  • Serveer de stamppot met een gebakken braadworstje. Dan geldt hetzelfde verhaal over sambal en ui. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten