zaterdag 24 oktober 2015

Marokkaanse stoof van pompoen en kikkererwten

Dit at ik donderdag. Vrijdag dacht ik na over het weekmenu van volgende week. Omdat de pompoen, inclusief de pompoen in blokjes, volgende week in de aanbieding is bij de AH, dacht ik dat dit wel lekker gerecht was. Een pompoen in blokjes snijden is niet zo heel veel werk, maar je moet wel een groot mes hebben, en een hele pompoen is met z'n 2-en ook wel wat veel. Ik dacht ook dat ik zoiets al wel eens geblogd had, maar ik kon niets terugvinden. Wel pompoencurry's met kokosmelk, zoals deze en deze. Ook lekker, maar niet een pompoenstoof met Marokkaanse invloeden. 

Erbij aten wij nog wat rauwe venkel met granaatappelpitten, een schep yoghurt met verse kruiden als munt, koriander, peterselie erdoor en een stukje Turks brood. 

Marokkaanse stoof van pompoen en kikkererwten

(3-4 personen)

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1-2 theelepels harissa (of 1 rode peper, fijngehakt of sambal)
  • 1/2 theelepel komijnzaad (heel)
  • 1/2 theelepel korianderzaad (heel)
  • 1 theelepel komijnzaad (gemalen)
  • 1 theelepel korianderzaad (gemalen)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 blik gepelde tomaten
  • zout
  • 1 flespompoen, geschild, in stukjes van 1,5 centimeter (± 1kilo schoon gewicht)
  • 1 pot kikkererwten (uitlekgewicht 400 gram)
  • 50 gram rozijnen
  • eventueel maizena om te binden
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan de knoflook tot en met kurkuma toe en bak even mee tot het lekker begint te ruiken. Doe dan de tomaten erbij en plet ze met een lepel. Voeg nog een blik water toe. Breng aan de kook. Voeg zout naar smaak toe. Schep de pompoen erdoor. Laat met een deksel op de pan op laag vuur 20-25 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is. Schep af en toe om. Roer de kikkererwten en de rozijnen erdoor en laat nog 5 minuten meewarmen. Proef nogmaals en pas eventueel aan. Als je de pompoenstoof te soeperig vindt, kun je 'm eventueel nog binden met wat met koud water tot een papje geroerde maizena. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen