dinsdag 8 september 2015

Help! Wat moet ik nu weer eten? - broccoli, boontjes, tonijn

Speciaal voor mijn zusjes die hard aan het studeren en stage lopen zijn een beetje hulp met wat ze nu weer moeten eten. Zeg maar een soort van weekmenu. Maar dan niet helemaal, want het is maar voor 3 dagen. Maar dan zijn ze in elk geval op weg geholpen. Als basis een beetje wat in de bonus is bij de Albert Heijn en de groente van de Lidl. Daar doe ik meestal mijn boodschappen en zij ook. 



Mijn tips voor deze week zijn:

- het simpelste: boontjes of broccoli met gekookte of gebakken aardappelen en een runderworst (deze telt niet echt, want daar heb je geen recept voor nodig)
- pasta met tonijn en broccoli, een variant op deze
- vegetarische pasta met groene groente en cashewnoten - die kan altijd, maar gebruik nu broccoli en de courgette is ook nog goedkoop
- rijst met sambalboontjes en omelet (gebruik voor 2 personen 1 ui, 1 teentje knoflook, 400 gram boontjes, 1-2 theelepels sambal, 1 tomaat en 200 ml kokosmelk

Eerst het recept voor de pasta met tonijn en broccoli, omdat ie toch een beetje anders is dan mijn eerdere variant met venkel en paprika en omdat zij geen dragonplant op hun balkon hebben staan. 


Pasta met tonijn en broccoli

(2 personen)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel sambal (of een rode peper fijngehakt)
  • 1 stronk broccoli (± 350 gram)
  • 1 bekertje crème fraîche (200 gram)
  • 1 blikje tonijn op water
  • 1 eetlepel kappertjes, iets kleiner gesneden
  • eventueel verse kruiden 
  • 160 - 200 gram gedroogde pasta
Snijd de roosjes van de broccoli en snijd deze in kwarten. 
Schil de stronk en snijd deze in kleine stukjes, net zo groot als de ui.
Breng water aan de kook voor de pasta. 
Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui en stronkstukjes een paar minuten tot ze lichtbruin kleuren. Pers de knoflook erboven uit en bak even mee. Voeg de broccoliroosjes en sambal toe en een theekopje water en wat zout. Doe een deksel op de pan, breng aan de kook, zet het vuur laag en laat ± 5 minuten pruttelen. 
Roer de crème fraîche erdoor en laat warm worden. 
Giet de tonijn af. Roer de tonijn en de kappertjes door de saus. Proef of er nog zout of peper bij moet. 
Ondertussen heb je ook de pasta gekookt en afgegoten. Roer de pasta door de saus. 

Als je nog een plantje basilicum of bieslook (of nog iets anders) hebt staan, kun je er nog wat verse kruiden doorheen doen. 


Boodschappenlijstje

(voor de 2 pasta's en de sambalboontjes met bewaartips)

  • 1 courgette
  • 2 stronken broccoli (bij elkaar 600 gram)
  • 1 bakje kruidenroomkaas (AH basic)
  • cashewnoten (doe de zak van 500 gram van AH basic, bewaar in een afgesloten pot, en dan kun je nog 5-6 keer de vegapasta maken)
  • 1 blikje tonijn (koop er 3, bewaar de andere 2)
  • 1 bekertje crème fraîche
  • 1 potje kappertjes (AH basic is prima voor in de pasta)
  • 400 gram sperziebonen
  • blik kokosmelk (de goedkoopste van 400 ml kost net zoveel of minder dan de kleine pakjes - dus vries de helft in: diepvrieszakje in een beker, kokosmelk erin, dichtknopen, laten bevriezen en dan kan de beker eraf)
  • 1 tomaat
  • en dit gaat je basisvoorraad worden: uien, knoflook, sambal oelek, eieren, een pak rijst, een pak pasta

Voor iedereen die al wel in het begin van de week boodschappen doet, nog een recept voor iets met wortels of bloemkool, want die zijn nog tot en met woensdag in de aanbieding bij de Lidl. 

Iets met wortel
- de lekkere plof die ik zelf ook weer een keer moet maken
- een zoet-hartige tarte tatin met wortel. Geef er een salade bij van veldsla (ook in de bonus) met wat geitenkaas en klaar ben je met z'n 2-en. 

Iets met bloemkool
- niet heel snel klaar, maar wel erg mooi om te zien: de hele bloemkool met een specerijenlaagje
- met een stukje kipfilet, een merquezworstje en wat couscous is deze bloemkoolsalade erg lekker





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen