donderdag 9 november 2023

Indiase curry met pompoen, kikkererwten, spinazie en cashewnoten


Na maandenlange stilte is er - na de peerkarameltaart - gewoon nog een recept. Een recept voor een vegan curry met Indiase smaakmakers en pompoen, kikkererwten en spinazie. Ik vond 'm geslaagd dus besloot ik het recept uit te schrijven. Misschien dat het vegan etende zusje er wat aan heeft. Ook al heeft ze vast iets dergelijks al in haar repertoire. 

In het recept voor de pilaurijst wordt gemeten naar inhoud in plaats van naar gewicht. Het is het handigst om de hoeveelheid rijst (wel gewicht) die je wilt gaan klaarmaken over te gieten in een passende beker of bak en daarin dan vervolgens het volume aan water af te meten. Helemaal handig is om voor een volgende keer te onthouden welke beker je gebruikt. 

Indiase curry met pompoen, kikkererwten, spinazie, cashewnoten (vegan)

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4-6 personen)

  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 1 ui, in kwartringen
  • 1 (scherpe) rode peper (ik gebruikte 1 rawit)
  • 3 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels zwart mosterdzaad
  • 1,5 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1,5 theelepel gemalen komijnzaad
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 1 blik tomatenblokjes (400 ml)
  • zout naar smaak
  • 800 gram pompoenblokjes *)
  • 400-600 gram gare kikkererwten
  • 300 gram verse spinazie
  • 75-100 gram cashewnoten
Verhit de olie in een grote braadpan. Fruit ui en peper tot de ui begint te kleuren. Voeg gember en knoflook toe en bak 2 minuten mee. Doe dan de specerijen erbij en bak nog 1 minuut. Doe dan de kokosmelk en  tomatenblokjes erbij. Voeg nog een half (tomaten)blikje water toe; spoel je dat ook meteen schoon. Breng aan de kook en voeg zout naar smaak toe. Laat de pompoenblokjes in de saus gaar worden. Hoe lang dat duurt is lastig aan te geven. Pompoen is de ene keer veel sneller gaar dan de andere keer. Ook ligt het er natuurlijk aan hoe groot je blokjes zijn. Begin met controleren na 10 minuten. Als de pompoen bijna gaar is kun je de spinazie - eventueel grof gehakt - toevoegen. Meng ook de kikkererwten erdoor. Laat een paar minuten meewarmen. Proef nogmaals en gebruik eventueel nog wat zout of extra pit. Als de pompoen als erg gaar was (dat kan ook ineens heel snel gaan) op het moment dat de kikkererwten erbij moeten, kun je de kikkererwten ook apart opwarmen en er warm doormengen. Bestrooi de curry met cashewnoten. 

*) Ik slachtte een flespompoen van 1,3 kilo. Dat leverde schoongemaakt 1150 gram pompoen op. Ik sneed blokje van ongeveer 1,5 cm in het vierkant. De rest van de pompoen gebruikte ik ergens anders in. 

Ik serveerde er nog een beetje basmatirijst op de pilaumanier bij. Maar een stuk naanbrood of niets kan ook. 

Basmatirijst op de pilau-manier

  • 1 mok basmatirijst
  • 1,5 mok (kokend water)
  • 1 eetlepel koolzaadolie (of ghee of boter als het net vegan hoeft)
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 3 kardemompeulen, gekneusd
  • 1 theelepel zout
Week de rijst een half uurtje in koud water en giet af door een zeef. 
Verhit de olie met de specerijen tot deze lekker beginnen te ruiken. Voeg rijst en zout door en schep even goed door elkaar. Giet het kokende water erbij. Breng weer aan de kook, zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan in 10-12 minuten gaar koken. Als het goed is, is al het water opgenomen.