maandag 29 december 2014

Ananassiroop met gember

Zelf siroop maken. Niet moeilijk maar je moet wel schoon werken. Lekker anders. Want vind maar eens ananasgembersiroop in een winkel. Dit soort zelfgemaakte drankjes wekt altijd weer verbazing van bezoek. Dat blijft ook leuk.

Ananassiroop met gember

ananas-siroop-gember-afbeelding
  • 2 ananassen (normale grootte) 
  • 40 gram gember
  • 1-1,5 kilo suiker
  • 15-25 gram citroenzuur
Schil de ananas en verwijder de ogen. Snijd de ananas in stukken. 
Schil de gember en snijd fijn. Pureer de ananas en de gember samen in de blender. 
Leg een zeef boven een pan en bekleed die met een stuk vochtig gemaakt kaasdoek. Giet de puree hierin en laat uitlekken. Zeker een paar uur, liefst op een wat koelere plaats. Duw de puree*) af en toe tegen het doek aan zodat er zoveel mogelijk sap uitkomt. 
Meet het sap af en voeg per liter sap 1,5 kilo suiker en 20 gram citroenzuur toe. Roer (lang!) zodat de suiker oplost. Eventueel kun je het sap iets verwarmen, zodat het oplossen sneller gaat. 
Maak flessen met een schroefdop goed schoon in heet sodawater en spoel na met kokend water. Laat uitlekken op een schone doek. Giet de siroop in de flessen. 
Door de suiker en het citroenzuur blijft dit zeker een paar maanden goed. Een geopende fles bewaar ik wel in de koelkast.

*) gooi de puree niet weg. Ik maakte er taart mee. Als je de puree niet direct gebruikt, vries 'm dan in. Dat is handig in een ijsblokjesvorm. Een blokje is lekker door de yoghurt, of in een fruithapje of door een smoothie. 

vrijdag 26 december 2014

Chocoladetoffeevierkantjes met zeezout - Salted millionaire's squares

foto-chocolade-toffee-vierkantjesMijn blog is voor mijzelf ook een handig naslagwerk. Ik kook niet heel van recept, maar soms is het wel handig om nog even verhoudingen en hoeveelheden na te lezen. Niet dat ik het dan altijd goed kan terugvinden, want de zoekfunctie van Google op dit blog werkt niet optimaal. Maar goed, ik heb ze teruggevonden. Deze keer maakte ik de helft en met een tikje zeezout. Verder deed ik er verhoudingsgewijs net iets meer boter in, want ik vond het deeg heel kruimelig. Met de karamel was ik ook snel klaar, omdat ik nog een half blikje gekarameliseerde condensed milk in de koelkast had staan. En vooruit, omdat het kerst is, met een bling-blingachtergrond.

Chocoladetoffeevierkantjes met zeezout - Salted millionaire's squares

(vorm van ± 18 bij 18 cm)
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 115 gram boter, in kleine blokjes
  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
  • 100 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 1/4 theelepel zeezoutvlokken
Haal het papieren etiket van het blikje gecondenseerde melk. Zet het ongeopende blikje in een pan met zoveel water dat het onder staat. Breng het water aan de kook. Laat het blikje ± 3 uur op laag vuur, met een deksel op de pan, pruttelen. De inhoud wordt nu getransformeerd in goudbruine karamel. Bewaar het ongeopende blikje in de koelkast. Daar blijft het maanden goed, dus je kunt ook meerdere blikjes in een keer maken. 

Meng zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker en boter in de keukenmachine (of met de hand) tot een samenhangend deeg. 
Leg een stukje bakpapier op de bodem van de vorm. Duw het deeg over de bodem uit. Prik met een vork een aantal keer in . Bak de bodem ± 20 minuten op 180C tot deze lichtbruin en gaar is. Laat afkoelen.
Verdeel de helft van de karamel over de bodem.
Doe de chocolade in een hittebestendig kommetje en hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water om de chocolade te laten smelten. Verdeel de gesmolten chocolade over de karamel. Strooi, als de chocolade iets is uitgehard, het zeezout erover.
Snijd in kleine vierkantjes. 

dinsdag 23 december 2014

Gratin met aardappel, spekjes en kastanjechampignons

Sinds ik een dagje in de keuken van 't Amusement heb meegelopen en daar aardappelgratin maakte, maak ik zelf ook geregeld gratin. Met een mandoline kun je de aardappels in dunne plakjes schaven. En nee, dat is niet het muziekinstrument maar een scherpe keukenschaaf. Oppassen voor je vingers dus. Eens schoot ik uit en schaafde mijn knokkel mee en viel bijna flauw. Mannetje Q moest toen snel cola inschenken voor mij en toen ging het wel weer. Maar sindsdien mag ik van hem de mandoline niet gebruiken als ik alleen thuis ben.
Mijn gewone aardappelgratin heb ik nog niet geblogd omdat ik de verhoudingen tussen aardappel en room nog eens goed moet onthouden. Ik doe dat meestal op gevoel.
Deze gratin is geinspireerd door een recept uit de BBCGoodFood en is een tikje bewerkelijker. Het roommengsel wordt goed op smaak gebracht door er eerst ui en kruiden in te koken en daarna mee te pureren. Verder worden er spekjes en champignons toegevoegd. met een flink bord groente erbij is dit genoeg voor 6-8 personen.

Gratin met aardappel, spekjes en kastanjechampignons

  • 1 ui, gepeld en in grove stukken
    gratin-aardappel-spekjes-champignons
  • 4 teentjes knoflook, gepeld
  • 3 blaadjes laurier
  • 2-3 takjes salie
  • 8-10 takjes tijm
  • 3 dl slagroom
  • 5 dl melk
  • peper, zout
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 750 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 1,5 kilo aardappels
Breng de melk en room met de stukken ui, de teentjes knoflook, laurier, salie en tijm tegen de kook aan. Doe een deksel op de pan en laat op heel laag vuur 15-20 minuten zacht pruttelen tot de ui gaar is. Vis dan laurier en de kruidentakjes uit het mengsel. De blaadjes van de kruiden kun je eventueel terug doen. Pureer de stukken ui en knoflookteentjes en eventueel de kruidenblaadjes met een deel van het roommelkmengsel. Giet dit weer bij de rest van dit mengsel. Breng op smaak met flink peper en wat zout. Bedenk dat het spek ook een zoute smaak toevoegt. 
Bak ondertussen de spekreepjes uit. Schep uit de pan op een bord en bak de champignonplakjes in het spekvet tot ze lichtbruin zijn en bijna al het vocht verdampt is.
Boen de aardappels schoon en schaaf ze (met de mandoline) in plakjes van 2-3 mm dun.
Giet een klein beetje van het roommengsel in een grote ovenschaal. Leg hierop 2-3 lagen aardappelplakjes en giet een beetje van het roommengsel erover. Leg hierop 2-3 laagjes aardappel, wat room en de helft van de spekjes en champignons. Leg hierop weer 2-3 laagjes aardappel, de rest van de spekjes en champignons. Ga zo door met aardappel en roommengsel tot alles op is. Duw af en toe met een vlakke hand alles goed aan zodat de room naar boven borrelt.
Bak de gratin in een oven van 190C in 4-5 kwartier gaar. Duw halverwege de baktijd met bijvoorbeeld een pureestamper de lagen nog eens goed tegen elkaar zodat er weer wat roommengsel bovenop komt. 

(bron: BBCGoodFood oktober 2014)

zaterdag 20 december 2014

Lauwwarme wintersalade met kikkererwten, boerenkool en sinaasappel

Tussen al het kerstdinergeweld is dit een rustpuntje. Gewoon een bord lekker en gezond eten dat ook nog snel klaar is.


Lauwwarme wintersalade met kikkererwten, boerenkool en sinaasappel

    afbeelding-kikkererwten-boerenkool-salade
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 200 gram boerenkool, aan het blad
  • 2 theelepels appelciderazijn
  • zout
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 400 gram gare kikkererwten

Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui een paar minuten. 
Stroop ondertussen het boerenkoolblad van de nerf af en hak in niet te grote stukjes. Je wilt geen halve koolbladeren in je gerecht; ongeveer 2 keer zo groot als wat er in een zak voorgesneden boerenkool zit is de bedoeling. Bak de boerenkool een paar minuten mee. Voeg een paar lepels water toe en laat die verdampen terwijl je de boerenkool omschept. Voeg de azijn en zout naar smaak toe en zet het vuur uit.
Boen de sinaasappel schoon. Rasp de oranje schil eraf met een fijne rasp. Zet de rasp even apart. 
Schil de sinaasappel zo dik dat het wit meekomt. Vang het sap op. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en knijp de overgebleven vliesjes ook uit. 
Klop het sinaasappelsap met de tahin tot een dressing. 
Zet het vuur onder de boerenkool weer aan en voeg de kikkererwten toe. Warm 2 minuten mee. Meng van het vuur af de dressing erdoor. Schep op een schaal en verdeel de stukjes sinaasappel erover. Bestrooi met de rasp. 

donderdag 18 december 2014

Flower sprouts

Oma vierde haar 90e verjaardag dus gingen wij naar Rotterdam. Meestal combineren wij dat met een museumbezoek, maar nu mocht ik kiezen wat we gingen doen. Dat werd de Markthal: we hebben er heerlijk met van alles en nog wat geluncht. Hoogtepunt voor manlief waren de kokosmakronen van de IJssalon. Erg machtig, maar wel lekker. Heeft er iemand tips hoe je die zelf kunt maken? Ik heb zelf het idee dat er in elk geval ook kokosmelk door het beslag gaat.

Ook liepen we tegen deze mooie groente aan. Ik had ze toen nog niet eerder gezien, maar toen had ik mijn Sinterklaaskado ook nog niet gekregen. In het nieuwste Ottolenghi-kookboek, Plenty More, staat ook een mooie foto en lekker recept met flower sprouts.


bijzondere-groente-flower-sprouts-kalettes

Flower sprouts zien er uit als iets losse minikooltjes. Ze zijn een kruising tussen (paarse) boerenkool en spruitjes. De smaak is iets zoet, maar er zit ook genoeg koolsmaak in. Dat klinkt misschien niet zo positief, maar zo is het wel bedoeld. Er zit smaak aan. En het eet gewoon leuk, eenhapsgroente.

Als je nog een mooie, lekkere, bijzondere groente voor kerst zoekt is dit een aanrader. Als je snel bent, kun je je groenteman nog vragen. Hier in Arnhem heb ik ze ook bij de turkse kraam op de vrijdagmarkt gezien.

Flower sprouts

Breng een laagje water aan de kook in een stoompan. Leg de flower sprouts in het mandje van de stoompan en stoom 3-4 minuten. Schep ze op een schaal, bestrooi met wat zeezoutvlokken en druppel er een lekkere olijfolie over.

Op zoek naar een ander recept met flower sprouts? Ik heb hier nog een gevarieerd bordje groente (vegetarisch en in de basis veganistisch) beschreven. 

woensdag 17 december 2014

Hachee

hachee-recept-afbeelding
Tsja, hachee. Wat zal ik daar eens over schrijven? Vernieuwend kun je het niet noemen. Ouderwetse winterkost is het. Hordes mensen zullen al jaren het recept van hun moeder of oma hiervoor gebruiken. Maar voor iedereen die niet zo'n kokende oma of moeder had, en toch lekker hachee wil maken, hier een recept. En nee, het is niet moeilijk. Je moet alleen een paar uur thuis zijn, en het niet willen maken als je om 6 uur thuis van je werk komt en om half 7 wilt eten. Maak het gewoon de avond of het weekend van te voren en direct een grote hoeveelheid en vries een of meerdere porties in. Wel handig bij zulke hoeveelheden is een keukenmachine waar je de uien mee kunt snijden. Dat scheelt heel wat tranen.

Hachee

  • 800 gram sucadelapjes
  • peper, zout
  • 75 gram boter
  • 1,5 kilo uien
  • 3 eetlepels azijn
  • 20 kruidnagels
  • 5 laurierblaadjes
Snijd het vlees in blokjes. Bestrooi met flink peper en wat zout. 
Verhit 1/3 van de boter in een braadpan en wacht tot de boter is uitgebruist. Bak de helft van het vlees rondom bruin en schep (met braadvocht) uit de pan. Verhit nogmaals 1/3 van de boter en bak de andere helft van het vlees. Schep ook uit de pan. 
Verhit het laatste deel van de boter en bak hierin een kwart van de uien lichtbruin. Schep het vlees (met braadvocht) op de gebakken uien. Leg hierop de blaadjes laurier en kruidnagel en vervolgens de rest van de uien. Voeg de azijn en 1 dl water toe. Laat met een deksel op de pan op het laagste vuur 2,5 uur sudderen. Controleer af en toe of er genoeg vocht in de pan zit. 
Roer alles door elkaar. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagel voor het serveren. 

Serveer klassiek met rode kool en gekookte aardappels. 

zondag 14 december 2014

Tajine van lam met pruimen en venkel

tajine-lamsvlees-venkel-pruimenManlief houdt van lamsvlees. Heel erg veel zelfs. Ik vind het ook wel lekker, maar het zit niet echt in mijn kookroutine. Bij de Turkse winkel lagen laatste mooie stukjes lamsnek. Met bot, om lekker lang te sudderen. De dag voordat manlief weer op reis ging (de laatste keer dit jaar) maakte ik deze tajine met lam, venkel en gedroogde pruimen. Manlief was erg enthousiast. Het was ook goed vlees, heerlijk mals geworden.
Ik was verbaasd dat mannetje Q het ook lekker vond. Weliswaar met pasta in plaats van bulgur, maar toch. Lamsvlees, en zeker stoofvlees, kan toch een wat uitgesproken smaak hebben. Hij vond vooral dat het zo mals was, de structuur, lekker om te eten.

Lamstajine met pruimen en venkel

(6 personen)
  • 1 kilo lamsnek met bot
  • peper, zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 2 theelepels harissa
  • 2 eetlepels honing
  • 1 citroen, in plakjes
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 3 venkelknollen (± 750 gram)
  • 250 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 100 gram hele amandelen
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi met peper en zout. 
Verhit een gietijzeren braadpan en doe de olie erin. Laat deze heet worden. Bak de helft van het vlees op hoog vuur rondom bruin. Schep uit de pan en bak de andere helft ook bruin. Schep ook uit de pan. Fruit de uien een paar minuten. Voeg de honing, harissa en ras el hanout toe en roer door elkaar. Leg het vlees op de uien. Leg hierop de plakje citroen. Giet er zoveel warm water bij dat het vlees net onder staat. Breng aan de kook en laat daarna op het kleinste pitje 1,5-2 uur sudderen tot het vlees gaar is. 
Maak ondertussen de venkel schoon en snijd in de lengte in 10-12 parten. 
Haal het vlees uit de pan en schep op een bord om iets af te laten koelen. Haal ook de citroen uit de pan en doe deze weg. Doe de venkel in het stoofvocht. Leg de pruimen erop. Laat de venkel ± 15 minuten stoven. 
Scheur ondertussen het vlees van het bot en snijd het in kleine stukjes. Doe het vlees weer terug in de pan, roer alles door elkaar en laat samen nog ± 10 minuten stoven.
Rooster de amandelen in een koekenpan met een drupje olie tot ze lichtbruin zijn. Schep op een bordje met een velletje keukenrol.
Proef de saus op zout, pit (harissa) of zoet (honing). Eventueel kun je de saus binden met wat aangemaakte maizena. Bestrooi de tajine met de amandelen. 

Serveer met bulgur met blokjes kortgekookte wortel erdoor. 

vrijdag 12 december 2014

Donald Duck eet vergeten groenten - winactie

Je zult wel denken, wat doet Donald Duck nu op een foodblog? Op zich niet zo veel natuurlijk, ook al is er wel een Donald Duck-kookboek. Deze week ontmoet Donald Duck in een aflevering van Sterren in Duckstad niemand minder dan Herman den Blikvoer die Donald Duck iets probeert uit te leggen over vergeten groenten. Oma Duck speelt ook een belangrijke rol in dit verhaal, zelfs de Zware Jongens smullen van pastinaak, knolkervel en kardoen. Hoe dat afloopt kun je zelf lezen. Wil jij deze Donald Duck in jouw brievenbus krijgen? Lees dan verder.

Zoals Donald smult van haverwortel en warmoes, verslindt mannetje Q de Donald Duck. Hij baalt als de postbode er donderdag pas om half 6 is. Als ouder hoop je natuurlijk dat jouw kind zijn groente verslindt. Misschien niet altijd, maar toch wel geregeld. Ik mag niet klagen. Mannetje Q lust echt niet alles, maar hij valt gelukkig niet in de categorie "dat is groen, dat lust ik niet". 

Overigens ken ik van de genoemde vergeten groenten de namen wel, maar ik heb ook nog niet alle soorten geproefd. Vandaar in mijn vraag de groenten die wat minder vergeten zijn. 

Mijn VRAAG is: welke van de volgende "vergeten" groenten wordt door jouw kind verslonden en welke krijg je er met geen mogelijkheid naar binnen? Onder de inzenders mag ik 4 exemplaren van Donald Duck 2014-51 verloten. Reageren kan tot dinsdag 16 december 23.59 uur. 
  • Snijbiet
  • Pompoen,
  • Pastinaak
  • Palmkool
  • Aardperen
De vraag beantwoorden kan op 2 manieren:
- via een reactie op mijn blog. Een kleine waarschuwing vooraf. Kopieer je antwoord even voordat je de reactie probeert te verzenden. Het verzenden gaat soms mis, en dan hoef je je antwoord niet nog een keer te typen. 
- via een mailtje naar bijnanetzolekkeralsthuisatgmailpuntcom, maar dan weer omgezet in een normaal email-adres. 

O ja, mensen zonder kinderen (zoals zusjes zonder Donald Duck-abonnement) mogen de vraag ook beantwoorden, alleen dan graag even erbij zetten dat je 18+ bent. 

De reacties wil ik graag verwerken in een toekomstige blogpost, vandaar het rijtje groente. Dan ga ik ook het Donald Duck-kookboek weggeven, maar dat moet ik eerst zelf nog even doorlezen. 

Over eten en lezen gesproken. Ik las alles wat los en vast zit, maar de laatste jaren gaat dat toch best vaak over eten en koken. Ik ben van plan om maandelijks een stukje te schrijven over mijn leesvoer. Dit stukje is een stapje op die weg. Eigenlijk meer over het leesvoer van mannetje Q, maar toch. 

donderdag 11 december 2014

Pompoen mac & cheese

Ergens las ik een recept over een macaroni en kaas - of mac & cheese zoals de Amerikanen zeggen - met pompoen, maar toen ik ging koken kon ik het niet meer terugvinden. Geen ramp, want ik ben niet echt een receptenkoker. Bij de mac&cheese gaf ik nog een frisse venkelsalade.

Pompoen mac & cheese

(6 personen)
  • 1 grote flespompoen (1,5 kilo)
    afbeelding mac-en-cheese met pompoen
  • 2 + 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1-2 rode pepers, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • half bosje salie (± 30 blaadjes), fijngehakt
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 8 dl melk
  • 250 gram oude kaas, geraspt
  • 500 gram pipe rigate (of andere gedroogde pasta, maar wel een relatief grote vorm)
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 4 eetlepels zilveruitjes, grof gehakt
Schil de pompoen, snijd doormidden, verwijder de pitten en draden en snijd in blokjes van ± 2 cm. Hak 250 gram van de pompoen in nog kleinere stukjes en doe die in een pan met een bodempje water. Breng aan de kook en kook de pompoen in ± 10 minuten zacht. Giet af stamp fijn. 
Verwarm de oven voor op 180C. Schep de rest van de pompenblokjes om met 2 eetlepels olie, de cayennepeper en zout naar smaak. Leg op een bakplaat en giet er een half kopje water bij. Laat de pompoen in ± 30 minuten gaar worden. Schep halverwege een keer om. 
Verhit de ene lepel olie in een kleine koekenpan en fruit de ui en peper een paar minuten. Voeg de knoflook en salie toe en fruit nog een paar minuten. 
Laat de boter smelten in een pan, maar laat niet bruin worden. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en roer tot de bloem door de boter is opgenomen. Laat op heel laag vuur een paar minuten garen (=roux). Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en roer na elke toevoeging tot de klontjes zijn verdwenen. Laat de saus een paar minuten zacht pruttelen en zet dan het vuur uit. Roer 150 gram van de geraspte kaas er kort door en laat dan rustig staan tot de kaas gesmolten is. Roer het uimengsel erdoor. Meng ook de pompoenpuree (niet de blokjes) erdoor. Proef of er zout of nog meer pit door moet. 
Kook de pipe rigate volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af. Meng de gare pompoenblokjes door de pasta. 
Snijd de mozzarella in blokjes. 
Verdeel de helft van de pasta over 2 ovenschalen. Giet er een beetje kaassaus over en verdeel de mozzarella en zilveruitjes erover. Schep hierop de rest van de pasta en giet hierover de rest van de saus. Duw alles een beetje aan. Bestrooi de bovenkant van de mac & cheese met de rest van de geraspte kaas. Zet nog 20 minuten in de oven tot alles gloeiend heet is en de kaas een korstje vormt. Gebruik eventueel de gril erbij. 

dinsdag 9 december 2014

Geroosterde pastinaak, kweepeer en knolselderij met gember en bulgur

kweepeer-pastinaak-knolselderij-oven-geroosterd-receptAls ik het woord "kweepeer" zeg, krijg ik best vaak vragende reacties. Is dat een peer of zo? Min of meer. Het is geen perenras, maar een lid va de rozenfamilie en wel nauw verwant aan peren en appels. De vrucht is geel tot geelgroen, keihard, een gewicht van 400 gram per stuk is niet raar, en heeft qua vorm best wat weg van een peer. Ze groeien aan een boom, zijn rijp in september-oktober en schreef ik al dat ze keihard zijn? Je kunt een kweepeer dus niet rauw eten. Hij moet eerst gekookt, gestoofd, gesmoord worden. Naast gelei, jam, moes kun je er ook heerlijk hartige dingen van maken. De midden-oosterse keuken kent genoeg inspiratie daarvoor.

In recept dat ik als inspiratiebron gebruikte, werd de salade bestrooid met wat grofgehakte amandelen. Ik bestrooide het gerecht met blokjes witte kaas en granaatappelpitten. Het eerste lijkt me lekker; van het tweede kan ik zeggen dat het lekker was.


Geroosterde pastinaak, kweepeer en knolselderij met bulgur

  • 750 gram kweepeer
  • 750 gram pastinaak
  • 500 gram knolselderij
  • 3 + 1 + 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels komijnzaad (of anders in gemalen variant)
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 + 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 ui, in halve ringen
  • 200 gram volkorenbulgur
  • 1 in zout ingemaakte citroen 
  • 4 bolletjes gember, fijngehakt
  • sap en rasp van 1 citroen
  • handje verse koriander
Breng ruim 1 liter water aan de kook in een pan.
Schil de kweepeer, snijd doormidden en snijd elke helft in de breedte in schijfjes van ± 1 cm dik. Snijd het klokhuis eruit. Doe de kweepeer in de pan met het kokende water en laat met een deksel op de pan op laag vuur pruttelen tot de kweepeer zacht begint te worden maar nog niet uit elkaar valt. Begin na ± 10 minuten met controleren. Schep de kweepeer met een schuimspaan op een bord en laat even uitdampen.
Terwijl de kweepeer voorkookt schil je de pastinaak en knolselderij. Snijd beide in partjes van ± 1 bij 5 cm. Houd ze wel apart van elkaar.
Verwarm de oven voor op 200C.
Kook de pastinaak 3-5 minuten voor en schep met een schuimspaan op een bord.
Kook dan de knolselderij 3-5 minuten. Giet af en laat even uitdampen zonder deksel.
Maak terwijl de groente kookt de marinade. Meng hiervoor olijfolie, kurkuma, komijn, peper en 2 eetlepels gembersiroop en zout naar smaak.
Doe de kweepeer en pastinaak bij de knolselderij in de pan en meng de marinade erdoor. Doe alles in een grote ovenschaal en rooster de groente in ± 45 minuten lichtbruin. Als je een heteluchtoven met grilcombinatie hebt, gebruik die dan. Schep de groente tussentijds een keer om.
Verhit een lepel olijfolie in een koekenpan en bak de uiringen op laag vuur tot ze lichtbruin en zacht zijn.
Doe de bulgur in een kom, bestrooi met zout en overgiet met ± 2,5 dl kokend water. Laat afgedekt ± 10 minuten staan tot het water is opgenomen. Roer de bulgur los met een vork.
Verwijder het vruchtvlees uit de ingelegde citroen. Dit gebruik je niet. Hak de schil in kleine stukjes. Meng de citroenschil, gemberstukjes, citroensap, citroenrasp, 2 eetlepels olie en wat zout en peper tot een dressing. Roer deze door de bulgur. Meng ook de ui door de bulgur.
Schep een deel van de groente even uit de ovenschaal. Verdeel de bulgur erover en schep hierop weer de rest van de groente. Bestrooi met koriander.

(geïnspireerd door een recept in BBC GoodFood - birthday issue 2014)

zondag 7 december 2014

Broccoli

Superfood. Bron van vezels. Glutenvrij. Puur natuur. Voedsel moet tegenwoordig met de meest fantastische kreten aangeprezen worden om er voor te zorgen dat het gekocht wordt. Gewoon eten valt niet zo op, terwijl bovenstaande kreten ook voor heel veel groente gelden. Misschien dat superfood niet, maar ja, wat is superfood? Met dit in hun achterhoofd is er een tijdje geleden aandacht gevraagd voor broccoli: Wat zou er gebeuren als je ook zo reclame gaat maken voor iets gewoons als broccoli?    
Ook een pleitbezorgen voor broccoli is Tosca Menten. In haar Dummie de mummie-serie eten Klaas en Goos altijd broccoli, en als ze iets te vieren hebben pizza met broccoli. Zijn overigens erg leuke boeken om voor te lezen.

Een broccoliebombardement heeft voor manlief weinig zin. Hij vindt gekookte broccoli (en bloemkool) maar saai. Gelukkig is er dan groentetovenaar Ottolenghi met een fantastisch broccoligerecht.


broccoli-afbeelding


Voor de zomervakantie gaf ik in de klas van mannetje Q weer een kookcrea waar we onder andere deze pasta met groente groente, roomkaas en cashewnoten maakten. Daar zit dus broccoli in. Bij het snijden van de broccoli kreeg ik de vraag of de stronk ook moest (had ik opgeschreven) want dat aten ze thuis nooit. Dus hopelijk heb ik ze iets bijgebracht.

Anders heeft AH dat recent gedaan. In de allerhande van september stond een soort excuus voor het feit dat ze altijd in recepten hadden geschreven dat je de roosjes gebruikt. Vanaf nu zullen ze het ook over de stronk hebben.

Nu weet ik best wel dat in een pastasaus de stukjes stronk makkelijker zijn weg te werken dan als je simpel gekookte broccoli eet. De stronk is ook wat harder dan een broccoliroosje, dus hoe doe je dat dan?

Gekookte broccoli mét stronk

Snijd de roosjes van de stronk. Schil de stronk eventueel en snijd het kontje eraf. Snijd de stronk in de lengte in vieren en snijd die vervolgens in plakjes - kleine stukjes dus. Doe de stukjes met een laagje water dat 2 cm boven de stukjes staat in een pan met wat zout. Breng aan de kook en laat 3-4 minuten zacht koken. Doe dan de roosjes erbij. Ik leg ze altijd netjes in de pan met de stronkkant naar onderen. Laat nog 4-7 minuten koken. Ik controleer altijd na zo'n 4 minuten hoever ze zijn. Te gare broccoli is niet lekker.

Nog 1 dingetje. Toen mannetje Q echt nog een mannetje was - ik moet binnenkort daar toch iets anders op verzinnen - en nog Sesamstraat keek noemde hij broccoli altijd boompjes.

vrijdag 5 december 2014

Keuken met een ster (2)

sinterklaaskadootje-ottolenghi-plenty-moreDe eerste ster kreeg ik 3 jaar geleden van Sinterklaas. Nu mijn tweede.

PS let even op welke Piet onderaan de brief staat.

"Een stukje witlof, lekker gekarameliseerd,
op een lekker stukje gegrilde venkel worden getrakteerd,
een aubergine of paprikaatje smoken:
Johanneke is een ster in het met groenten koken!

De vele groentegerechten worden op drie grote tafels uitgeserveerd.
Wijkgenoten worden op allerlei lekkers getrakteerd.
Met Ottolenghi als bron van deze inspiratie.
Zijn boeken zorgen voor een ware culinaire reformatie.

(...)

Het is duidelijk, Johanneke verstaat haar metier!
Michelin verhoogt hierbij de sterren-status van een naar twee.
(...)

donderdag 4 december 2014

Speculaas panna cotta met kakisaus

Dan heb je zo'n zakje speculaaskruiden gekocht om zelf speculaas of pepernoten te bakken. Nog leuker is het om je eigen mengsel te maken. En dan? Wat je ook gebruikt hebt bij het bakken van de speculaasstaaf, de kans is groot dat je nog een restje hebt. Wat doe je daar dan mee? Nou, in dit lekkere toetje bijvoorbeeld. Het oranje laagje puree van de kaki zorgt voor een vrolijke toets.

Speculaas panna cotta met kakisaus
panna-cotta-speculaaskruiden-kaki

  • 2,5 blaadje gelatine
  • 1,5 dl slagroom
  • 2,5 dl volle melk
  • 35 gram suiker
  • 1/2 theelepel speculaaskruiden
  • 1-2 goed rijpe kaki's
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. 
Breng de slagroom, melk, suiker en speculaaskruiden tegen de kook aan en laat een paar minuten heel zacht pruttelen. Knijp de gelatine uit en roer van het vuur af door het roommengsel. 
Snijd de kaki in kleine stukjes en prak ze fijn met een vork. Verdeel de kakipuree over 5 kleine schaaltjes. Giet het roommengsel er voorzichtig op. Laat de panna cotta afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna nog minimaal 3 uur in de koelkast. 

dinsdag 2 december 2014

Speculaasblondies

bakken-voor-sinterklaasIk kan natuurlijk niet achterblijven met een baksel voor Sinterklaasavond. Geen pepernoten, geen banketletter, geen speculaasstaaf maar een recept voor blondies. Zeg maar het blonde zusje van de brownie. Door de speculaaskruiden wordt het deeg wel iets bruiner, maar ja, zwarte piet is tegenwoordig ook niet altijd meer zwart dus een blondie mag dan ook net iets minder blond zijn. Ik heb weer mijn eigen speculaaskruiden samengesteld, maar je kunt ook prima een andere mix gebruiken.


Speculaaskruiden

  • 1 stukje gedroogde sinaasappelsschil (± 1 bij 5 cm)
  • 1/2 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 steranijs
  • 1 stukje foelie
  • 3 theelepels kaneel
  • zaadjes uit 15 kardemompeulen
Maal alles tot poeder in een kleine keukenmachine of koffiemolen. Zeef eventueel. Voor de blondies heb je 2 theelepels nodig. Bewaar de rest in een potje. 

Blondies met speculaaskruiden 

(vorm van ± 20 bij 25 cm)
  • 125 + 50 gram witte chocolade
  • 100 gram boter
  • 3 eieren 
  • 150 gram suiker
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 1 theelepel vanilleextract
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
Leg een vel bakpapier op de bodem van de vorm, vet de zijkanten in en bestuif met bloem. 
Hak de 50 gram chocolade in stukjes ter grootte van een smartie (of gebruik chocoladedruppels). 
Hak 125 gram chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Doe deze bij elkaar in een hittebestendige kom en hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water. Laat boter en chocolade smelten. 
Verwarm de oven voor op 170C. 
Klop in een beslagkom de eieren met de suiker, speculaaskruiden, zout en vanille 5 minuten tot je een luchtig mengsel hebt. Klop hier het chocoladebotermengsel door. Meng als het zelfrijzend bakmeel erdoor. Roer als laatste de chocoladedruppels erdoor. 
Verdeel het beslag over de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de blondie in ± 20 minuten net gaar. Hij mag nog een tikje kleverig zijn. Laat afkoelen in de vorm en snijd daarna in stukjes.