dinsdag 31 augustus 2010

Kokosnoot

En dit is het antwoord op het raadsel van gisteren.

Mannetje Q loopt al maanden te vragen of ik een keer een kokosnoot wil kopen. Dus dat heb ik eindelijk gedaan. Eerst even goed schudden of je binnen in wat hoort klotsen. Dat is het kokosnat (en niet kokosmelk) wat je, als de noot nog groen en jong is, kan drinken. Maar daarvoor moet je op een bounty-eiland zijn. In Thailand heb ik dit geprobeerd, maar ik vond het niet lekker. 
Hieronder volgt een fotoserie van hoe wij de kokosnoot open hebben gemaakt. Eerst met een schroevendraaier de ogen intikken. Het sap eruit laten lopen. Dan met de hamer slaan zodat er barsten komen.

En dan kan de kokos geraspt worden. Wat een karwei zeg. Kokos is vrij vettig, en waarschijnlijk daarom pakten zowel mijn handrasp als mijn raspmolentje niet goed. Dus dit was eens maar nooit weer. Geef mij maar een zakje geraspte en gedroogde kokos of een blik kokosmelk.


afbeelding-hoe-open-je-een-kokosnoot
met de hamer de "ogen" intikken
afbeelding-hoe-open-je-een-kokosnoot
het nat eruit laten lekken
afbeelding-hoe-open-je-een-kokosnoot
nog meer hakken
afbeelding-hoe-open-je-een-kokosnoot
we zijn een eind op weg
afbeelding-hoe-open-je-een-kokosnoot
en nu nog raspen

zondag 29 augustus 2010

Gegrilde courgette

Mijn courgetteplant is nog steeds niet klaar met vrucht dragen. Gelukkig is het wel iets minder geworden, maar ik moet toch nog steeds geregeld creatief met courgette zijn. Deze keer een gegrilde versie. Heel simpel. Wij aten dit als groente bij zalm uit de rookpan en gebakken opperdoezen.

Gegrilde courgette

(3 personen)
  • 2 courgettes (+ 450 gram)
  • 1 teentje knoflook, ongepeld
  • klein beetje olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels verse kruiden, zoals oregano, basilicum, munt, tijm
Snijd de courgette in plakjes van 2 mm dik.
Verhit een grilpan tot gloeiend heet. Bestrijk de pan lichtjes met wat olie.
Gril de courgette aan elke kant 2 minuten.
Leg ook het teentje knoflook in de grilpan, zodat het poft.
Leg de courgette in een schaal. Pel het teentje knoflook en prak het fijn. Meng het met het citroensap en de kruiden. Schep deze marinade door de courgette en laat de smaak hiervan nog minimaal een half uur in de courgette trekken.

donderdag 19 augustus 2010

Courgettepaprikasoep

Ook deze soep is tijdens de familieweek gemaakt. Het was een beetje behelpen, want ik had geen bouillonblokjes. Maar in de kast van de groepsaccommodatie stonden nog kruiden die anderen hadden achtergelaten. En met chilipeper uit een molentje, zout, italiaanse kruiden en mijn eigen ui en knoflook ben ik een heel eind gekomen. In het recept gebruik ik wel bouillonblokjes. 


Courgettepaprikasoep

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • (chili)peper, zout
  • 1 tl gedroogde italiaanse kruiden
  • 2 courgettes, in blokjes
  • 3 paprika's, in blokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 tomaat, in kleine blokjes
Verhit de olie in een grote pan. Fruit hierin de ui en knoflook een paar minuten. Bestrooi flink met (chili)peper en wat zout. Voeg de courgette- en paprikablokjes toe. Bestrooi met de italiaanse kruiden. Voeg 1,25 liter kokend water en de bouillonblokjes toe. Breng weer aan de kook. Laat 10-15 minuten koken totdat de groente zacht is. Pureer het geheel met de staafmixer of in de blender. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout. Garneer met wat stukjes tomaat. 

dinsdag 17 augustus 2010

Sambalboontjes

Van twee kilo sperzieboontjes de puntjes afhalen en ze in stukjes snijden, dat is best veel werk. Maar dan heeft de rest van de familie ook lekker te eten. Tenminste, ik hoop dat iedereen er zo over denkt. Met de familie van manlief zijn we een midweek weg. Vandaar, en ook omdat mannetje Q vakantie heeft en de dagelijkse gang van zaken een beetje anders verloopt dan normaal, dat er wat minder stukjes verschijnen.

Bij deze sambalboontjes aten wij gekookte rijst, omelet en kroepoek.

Sambalboontjes

(een familie)
  • 2 kilo sperziebonen
  • 3 eetlepels olie
  • 3 uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sambal
  • 1 blikje (400 ml) kokosmelk
  • 2 tomaten, in kleine stukjes
  • zout
Maak de boontjes schoon en snijd ze in 2-3 stukjes.
Verhit de olie in een grote (braad)pan en fruit hierin de ui een paar minuten. Pers de knoflook erboven uit en bak even mee. Voeg dan de sambal toe en schep de boontjes erdoor.
Voeg de kokosmelk en zout naar smaak toe. Breng aan de kook en kook de boontjes in ongeveer 10 minuten gaar. Roer af en toe zodat alle boontjes een keer onder in het kookvocht hebben gelegen. Anders krijg je onderin te gare en bovenin te rauwe boontjes. Schep op het laatst de tomaten erdoor en proef of er nog zout of sambal bij moet.

vrijdag 13 augustus 2010

Mijn lunch van vanmiddag

Een lekkere geroosterde boterham met kaas, een kopje courgettesoep, een "volkstuinsalade" met rucola, komkommer, tomaat en basilicum en een schijf watermeloen. De laatste heb ik gewoon gekocht. O, en de bloemetjes komen ook uit de tuin.

dinsdag 10 augustus 2010

Bietensalade

De foto hieronder toont een biet die mannetje Q geoogst heeft. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo groot. Wij aten deze met gekookte aardappels, een speklapje en gebakken uien. Maar er was nog wat over. Dus daar heb ik voor de lunch van de volgende dag de volgende salade meegemaakt.
De bietjes die ik in mijn tuin heb staan zijn een oud heirloomras: detroit dark red. De kleur is rozepaars en ze smaken echt zoet.

Bietensalade

  • 250 gram gekookte bietjes
  • 1 kleine komkommer
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 eetlepel yoghurt
  • peper, zout
  • flink wat bieslook
Snijd de bietjes en de komkommer in blokjes. Meng crème fraîche met de yoghurt en wat zout en flink wat peper en de fijngeknipte bieslook. Meng dit door de bietjes en de komkommer. Serveer eventueel op een bedje van wat rucola.

maandag 9 augustus 2010

Rakettaart

En natuurlijk moest er voor de verjaardag van mannetje Q ook een mooie taart worden gebakken. Ik ben niet zo heel erg goed in het versieren, maar gelukkig vond mannetje Q ze erg mooi. Ik had hem gevraagd welke kleur de achtergrond moest en hij had blauw en zwart (wordt grijs) uitgekozen. Nadat ik de taart met nog wat chocoladedetails had versierd, bleek dat een hele goede keuze. Want in de blauwe (achtergrond)lucht zijn geen sterren en in de zwarte (achtergrond)ruimte wel. O, en voor wie het niet doorhad: het zijn raketten.

En natuurlijk kun je deze taart ook zonder marsepein maken, en dan bijvoorbeeld de bovenkant bestrijken met gesmolten chocolade. Dat is in elk geval minder werk.




Rakettaart

(1 taart, springvorm doorsnede 22 cm)


Biscuitdeeg:

  • 3 eieren
  • 90 gram suiker
  • snufje zout
  • 55 gram bloem
  • 20 gram cacao
  • 15 gram maizena

Vulling:

  • 1,5 blaadje gelatine
  • 2 eetlepels sinasappelsap
  • 20 gram suiker
  • 1 dl slagroom
  • 200 gram kwark
  • 1/2 buisje sinaasappelaroma

Raketversiering:

  • ± 225 gram marsepein
  • levensmiddelenkleurstof
  • klein beetje gesmolten chocolade in een puntzakje
  • een uitgeprint, simpel (kleur)plaatje van een raket

Verwarm de oven voor op 150 C graden.
Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat kloppen. Klop de eieren met de suiker en het snufje zout minstens 10 minuten totdat ze lichtgeel en schuimig zijn. Zeef maizena, bloem en cacao boven dit mengsel en spatel het erdoor heen. Schep het beslag in een ingevette en de bodem met bakpapier bekleedde springvorm. Bak het biscuitdeeg volgens het volgende schema: 13 minuten 150 C, 13 minuten 165 C, 
13 minuten 175-180 C. Laat de taartbodem afkoelen en snijd hem daarna in twee lagen. 
Week de gelatine een paar minuten in koud water. Verhit het sinasappelsap. Knijp de blaadjes gelatine uit en los deze in het sinasappelsap op. Goed roeren. 
Klop de slagroom stijf met de suiker. Meng de kwark erdoor. Klop dan het sinasappelgelatinemengsel en het sinasappelaroma erdoor. Verdeel de vulling over de onderste laag van de taartbodem en leg de bovenste laag erbovenop. 
Verdeel de marsepein in 4 delen: 150 gram - 30 gram - 30 gram - 15 gram. Kleur de delen in de gewenste kleur door er een paar druppels kleurstof goed doorheen te kneden. Rol het grootste stuk cirkelvormig uit tussen 2 velletjes bakpapier/siliconenfolie/of iets dergelijks. Beleg hiermee de bovenkant van de taart. 
Knip het raketplaatje in de losse onderdelen uit zodat je het idee van een puzzel krijgt. Rol de andere marsepein ook uit en leg hierop heel losjes (het papier blijft heel makkelijk vastplakken) de gewenste vorm. Snijd met een mesje uit. Puzzel de marsepeinstukjes op de taart weer in elkaar tot een raket. Maak eventueel nog wat details met wat gesmolten chocolade. 
  

zaterdag 7 augustus 2010

Peerfrangipanetaart

Deze taart is erg favoriet. Manlief en mannetje Q zijn marsepeinaddicts en deze taart heeft door de amandelen  wel iets marsepeinachtigs. De siroop waarin de peren gepocheerd worden kook ik iets in en dan vries ik deze in een ijsblokjesvorm in. Samen met bubbeltjeswater is dat dan weer een lekker drankje.

Het recept is gebaseerd op een Ballymaloerecept.

Peerfrangipanetaart

(vorm met doorsnee van 22 cm)
    frangipane-foto-taart-peer
  • 4 stevige peren
  • 200 gram suiker
  • 600 ml water
  • sap en reepjes schil van 1/2 citroen
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 125 gram amandelen
  • 125 gram boter
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren
  • ± 3 eetlepels abrikozenjam
Breng het water met de suiker en sap en schil van de citroen aan de kook. Schil de peren. Halveer de peren en haal het klokhuis er voorzichtig uit, bijvoorbeeld met een meloenbolletjeslepel. Doe de peren in het pocheervocht en laat de peren op heel laag vuur zacht worden. Het water mag niet borrelen. Schep de peren uit het vocht en laat ze afkoelen. 
Doe de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 C. 
Maal de amandelen fijn, maar zorg ervoor dat het geen poeder wordt en er nog een paar wat grotere korrels in zitten. Laat de boter zacht worden en klop deze met de suiker romig. Klop er de eieren door. Meng er dan de gemalen amandelen door. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taart. 
Snijd de halve peren in de breedte in plakjes en schep ze met een paletmes op de frangipane waarbij je iets uitwaaiert. Bak de taart eerst 15 minuten op 200 C. Verlaag dan de temperatuur naar 180C en bak de taart nog 20 minuten. 
Verwarm de abrikozenjam en zeef eventuele grote stukjes eruit. Bestrijk de warme taart met de jam. 

vrijdag 6 augustus 2010

Gevulde courgette met couscous en rozijnen (herkansing)

Af en toe werk ik vooruit. Als ik weet dat ik een aantal dagen geen stukjes kan schrijven, of om niet te laten zien dat ik misschien weg ben, of omdat ik op 1 dag een heleboel lekkere dingen heb gegeten. En dan kan het dus gebeuren dat ik al wel een foto heb geplaatst, maar nog geen stukje heb geschreven en ook nog geen recept heb getikt. Dus daarom stond er een paar dagen geleden al wel een mooie foto maar nog geen recept. Vandaag in de herkansing.

Gevulde courgette met couscous en rozijnen 

(2 personen)

  • 2 (bol)courgettes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram rozijnen
  • 75 gram couscous
  • 100 gram feta, in miniblokjes
  • 1 eetlepel munt, fijngehakt
  • (cayenne)peper, zout
  • 1 groentebouillonblokje
Snijd de courgettes doormidden en hol ze uit met een meloenbolletjeslepel. Zorg dat er aan de zij- en onderkanten ongeveer een halve centimeter vruchtvlees overblijft. Van de bolcourgette moet je misschien een heel klein stukje van de onder- en bovenkant snijden om ervoor te zorgen dat ze recht blijven staan. Snijd het uitgeholde vruchtvlees in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een hapjespan. Fruit ui en knoflook even aan en voeg dan de courgettestukjes toe. Doe er een lepel water bij en laat een paar minuten smoren. 
Doe couscous in een kommetje. Doe er een beetje zout bij. Overgiet met ± 1,5 dl kokend water. Laat een paar minuten staan en roer dan los. 
Doe de rozijnen bij het courgettemengsel. Meng dit door de couscous, samen met de fetablokjes en de munt. Breng op smaak met (cayenne)peper en zout. Vul de courgettes met dit mengsel en zet ze in een ovenschaal.
Los het bouillonblokje op in een halve liter kokend water. Giet dit bij de courgettes. Laat de courgettes in een oven van 180C in ongeveer een half uur gaar worden. 

donderdag 5 augustus 2010

Pasta met snijbiet

Ik had snijbiet geoogst en toen was ik een beetje inspiratieloos met betrekking tot wat ik ermee ging maken. Uiteindelijk hebben we het eigenlijk heel puur gegeten. Verse pasta met alleen snijbiet en wat geraspte parmezaanse kaas.

Verse pasta met snijbiet

(2 personen)

  • 250 gram verse pasta
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram snijbiet
  • 75 gram parmezaanse kaas, versgeraspt
  • peper, zout
Was de snijbiet en snijd de stengels in stukjes. Snijd het blad in reepjes en houd dit apart van de stengelstukje. Verhit de olie in een hapjespan. Bak de stengelstukjes een paar minuten en doe dan het uitgeperste teentje knoflook erbij. Doe een klein scheutje water erbij en laat een paar minuten smoren. Schep dan de reepjes blad erbij en bak op hoog vuur een paar minuten. Breng op smaak met peper en zout. 
Kook ondertussen de pasta gaar. Giet af en bewaar een klein beetje van het kookwater.
Schep de pasta en de snijbiet door elkaar. Roer de helft van de kaas erdoor. Gebruik de rest van de kaas om  de pasta op het bord mee te bestrooien. 

woensdag 4 augustus 2010

Spinazietaart

Deze taart heb ik laatst gebakken bij opa en oma. Het korstdeeg had ik thuis al gemaakt. Omdat oma geen deegroller meer heeft, heb ik maar een wijnfles gebruikt om het deeg uit te rollen. We aten er tomatenrucolasalade bij.


Spinazietaart

(vorm met doorsnee van 20 cm)
  • 200 - 225 gram korstdeeg (gemaakt van 100 gram tarwebloem, 50 gram volkorenmeel, 75 gram boter, 1-2 eetlepels ijskoud water)
  • 250 gram spinazie
  • 100 gram rucola
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram ricotta
  • 2 eieren
  • peper, zout
  • beetje boter en paneermeel voor invetten
Vet de vorm in met wat gesmolten boter en bestrooi met paneermeel.
Rol het deeg dun uit en bekleed hiermee de vorm. 
Warm de oven voor op 200 C. 
Verhit in wok een klein scheutje olie en laat hierin de spinazie en rucola (in gedeelten) slinken. Laat met de laatste portie het uitgeperste teentje knoflook meebakken. Bestrooi met een klein beetje zout. 
Roer de ricotta los met de eieren en breng op smaak met flink wat peper en wat zout.  
Schep de helft van het ricottamengsel op de bodem van de taart. Verdeel de spinazie erover en dek af met de rest van de ricotta. Bak de taart in 30-40 minuten gaar.