Sinaasappelkwarktaart
(springvorm 22 cm)- 100 gram boter
- 150 gram biscuitjes
- paar druppels oranjebloesemwater
- 80 gram pure chocolade
- 2 sinaasappels
- 4 blaadjes gelatine
- 2 dl slagroom
- 500 gram kwark
- 60 gram suiker
Klem een stuk bakpapier tussen de rand en de bodem van de springvorm vast.
Smelt de boter in een pannetje maar laat de boter niet bruin worden. Verkruimel de biscuitjes in een keukenmachine. Roer de koekkruimels door de gesmolten boter en doe er een paar druppels oranjebloesemwater bij. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en duw aan met de bolle kant van een lepel. Zet een half uurtje in de koelkast.
Breek of hak de chocolade in stukjes. Doe in een hittebestendig kommetje en hang dit boven een pan met een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten. Strijk de chocolade over de koekjesbodem uit. Zet een half uurtje in de koelkast.
Boen de sinaasappels goed schoon en rasp de oranje schil eraf. Zet de rasp even opzij. Schil 1 sinaasappel dik zodat de witte schil meekomt en snijd de partjes uit de vliezen. Vang het sap op. Knijp ook de vliezen uit. Snijd de sinaasappelpartjes elk in 3 stukjes. Pers de andere sinaasappel uit en doe alle sap bij elkaar. Week de gelatine + 5 minuten in koud water. Verhit wat sinaasappelsap en los hierin de uitgeknepen gelatine in op. Roer dit door de rest van het sap.
Klop de slagroom stijf.
Klop de kwark en de suiker (en eventueel kleurstof) in een grote kom door elkaar. Mix het gelatinesinaasappelsapmengsel er goed door. Spatel de slagroom erdoor. Meng tenslotte de sinaasappelstukjes en -rasp erdoor. Giet dit mengsel op de koekjesbodem. Laat minimimaal 4 uur opstijven in de koelkast.