Ik denk dat je deze cake ook goed met rode bessen kunt maken. Die zijn denk ik wat makkelijker te vinden dan zwarte bessen of vlierbessen. In deze tijd van het jaar ben je toch op bessen uit de diepvries aangewezen. En ik weet dat ze bij de AH doosjes rode bessen in de vriezer hebben.
Bananencake met zwarte bessen en amandelkokoskruimellaagje
(springvorm 20 cm)- 3 eieren, gesplitst
- 1-2 bananen (200 gram)
- 100 gram suiker
- 100 gram boter, zacht
- drupje amandelextract
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram zwarte bessen (vlierbessen kunnen dus ook)
- 15 gram boter
- 15 gram suiker
- 20 gram geraspte kokos
- 20 gram geschaafde amandelen
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van de springvorm. Zet de zijkanten in en bestuif met bloem.
Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze stijf. Zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de eidooiers, bananen en suiker een paar minuten tot het goed gemengd is. Klop dan de boter en het amandelextract erdoor. Meng dan het zelfrijzend bakmeel erdoor. Spatel het stijfgeklopte eiwit en de zwarte bessen door het beslag. Verdeel het beslag over de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake op 175C. Zet de kookwekker eerst op 30 minuten. Als de kookwekker gaat, maak je het kruimellaagje - de cake blijft ondertussen gewoon doorbakken. Verdeel voor het kruimellaagje de boter in dunne plakjes over de bodem van een klein pannetje. Bestrooi met suiker. Verdeel hierover de kokos en amandelen. Zet dan het vuur aan en wacht tot boter en suiker begint te karamelliseren. Roer dan pas alles door elkaar, niet eerder! Verdeel het kruimellaagje over de bovenkant van de cake (die nu ruim 35 minuten in de oven zit). Bak de cake nog 5-10 minuten tot deze gaar is. Laat afkoelen in de vorm.
Een tikje warm is de cake overigens ook erg lekker.