zaterdag 31 januari 2015

Bananencake met zwarte bessen en amandelkokoskruimellaagje

Het was de bedoeling dat deze cake met zwarte bessen gemaakt werd. Die had ik nog in de vriezer zitten. Toen ik, nadat de bessen ontdooid waren, het zakje opende, kwam ik tot de ontdekking dat het vlierbessen waren. Toen heb ik die maar in de cake verwerkt. Dat leverde ook een smaakvol resultaat. Mannetje Q vond ze iets te zuur.
Ik denk dat je deze cake ook goed met rode bessen kunt maken. Die zijn denk ik wat makkelijker te vinden dan zwarte bessen of vlierbessen. In deze tijd van het jaar ben je toch op bessen uit de diepvries aangewezen. En ik weet dat ze bij de AH doosjes rode bessen in de vriezer hebben.


Bananencake met zwarte bessen en amandelkokoskruimellaagje

(springvorm 20 cm)


  • 3 eieren, gesplitst
  • 1-2 bananen (200 gram)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram boter, zacht
  • drupje amandelextract
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram zwarte bessen (vlierbessen kunnen dus ook)
  • 15 gram boter
  • 15 gram suiker
  • 20 gram geraspte kokos
  • 20 gram geschaafde amandelen
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van de springvorm. Zet de zijkanten in en bestuif met bloem. 
Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze stijf. Zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 175C. 
Klop de eidooiers, bananen en suiker een paar minuten tot het goed gemengd is. Klop dan de boter en het amandelextract erdoor. Meng dan het zelfrijzend bakmeel erdoor. Spatel het stijfgeklopte eiwit en de zwarte bessen door het beslag. Verdeel het beslag over de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake op 175C. Zet de kookwekker eerst op 30 minuten. Als de kookwekker gaat, maak je het kruimellaagje - de cake blijft ondertussen gewoon doorbakken. Verdeel voor het kruimellaagje de boter in dunne plakjes over de bodem van een klein pannetje. Bestrooi met suiker. Verdeel hierover de kokos en amandelen. Zet dan het vuur aan en wacht tot boter en suiker begint te karamelliseren. Roer dan pas alles door elkaar, niet eerder! Verdeel het kruimellaagje over de bovenkant van de cake (die nu ruim 35 minuten in de oven zit). Bak de cake nog 5-10 minuten tot deze gaar is. Laat afkoelen in de vorm. 
Een tikje warm is de cake overigens ook erg lekker. 

donderdag 29 januari 2015

Geroosterde pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus

Ik twijfel een beetje of ik dit gerecht wel moet bloggen. Is het niet een beetje uitgekauwd? Het komt uit het nieuwste boek van Ottolenghi, Plenty More. Maar het heeft een paar maanden terug ook in de Allerhande gestaan, en ik heb het op best al een aantal blogs voorbij zien komen. Toch blog ik deze pompoen gewoon. Dat ik het gerecht al geregeld ergens heb gezien wil natuurlijk nog niet zeggen dat jullie dat ook hebben. Het is te lekker om jullie te onthouden.

De pittige chilisaus (srirachasaus) had ik al een tijd in huis. Gekocht voor een gestoomd broodje met buikspek, dat ik tot mijn verbazing niet geblogd heb. Hier vond ik waar ik op moest letten.

Geroosterde pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus

  • 1 flespompoen (± 1,3 kilo)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kaneel
  • peper en zout
  • 1/2 bosje verse koriander
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • ± 2 theelepels srirachasaus
  • 20 gram pompoenpitten
Schil de pompoen. Snijd 'm doormidden en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in blokjes van ± 2 cm. Meng de olie met de kaneel en peper en zout naar smaak. Meng met je handen door de pompoen. Leg de pompoen op een bakplaat en rooster de pompoen in ± 45 minuten gaar in een oven van 200C. 
Maal koriander, knoflook en de andere 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels water met een kleine blender of staafmixer fijn tot een groene saus. Proef of er wat zout bij moet. 
Meng de sricachasaus door de yoghurt. 
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan 1-2 minuten en laat afkoelen op een bord. 
Verdeel de gare pompoen over een mooie schaal. Druppel de koriandersaus erover en verdeel de chiliyoghurt erover. Bestrooi met de pompoenpitten. 

maandag 26 januari 2015

Pindasoep

Het schijnt zo te zijn dat ik als klein kind pindakaas op brood gegeten heb. En dat zelfs lekker vond. Ik kan me er niet zoveel bij voorstellen. Pindakaas op brood is het gewoon niet voor mij.
Jarenlang heb ik ook geen pindasaus gegeten. Dat vind ik nu wel lekker. Soms uit een pot, soms zelfgemaakt. Daar gaat dan weer wel pindakaas door. Dus ik eet het wel, maar dan op een andere manier.

Het idee voor pindasoep dwarrelde ook al een tijdje rond in mijn gedachten. Toen ik in de foodybox een potje Zuid-Afrikaanse pindasoep aantrof van de kleinste soepfabriek kreeg die gedachte weer aandacht. Ik moest toch echt en keer pindasoep maken. Dus bij deze.

De pindasoep van DKSF was een lekker soepje. Dat had ik ook niet anders verwacht. Ze werken kleinschalig, maken een goede basis door zelf bouillon te trekken, en maken gebruik van goede ingrediënten. Ik heb in de afgelopen jaren het verhaal van DKSF op diverse plekken voorbij zien komen en dat sprak me wel aan. Hoewel ik niet snel zelf soep zou kopen, verdient hun manier van werken en hun product wel een beetje aandacht.

Pindasoep

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd (± 75 gram)
  • 1 aardappel, in blokjes (± 150 gram)
  • 2 theelepels sambal (of meer naar smaak)
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • duimgroot stukje tamarinde
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram santen, in stukjes
  • 100 gram pindakaas
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 0,75 liter kokend water
  • 100 gram groene kool in reepjes (of tauge)
  • 2 eetlepels gehakte pinda's
  • 2 eetlepels geraspte kokos

Verwarm de olie in een pan. Voeg ui, aardappel, sambal en knoflook toe en fruit even aan. Laat dan met het deksel op de pan op het laagste vuur ± 5 minuten licht garen. 
Doe de tamarinde in een kommetje en giet er wat heet water bij. Laat even staan en roer dan los. Duw de tamarinde door een theezeefje en probeer zoveel mogelijk van het vruchtvlees mee te krijgen. De pitten en vezels die overblijven kunnen weg. 
Voeg gember, kurkuma, zout, santen, pindakaas en tomaten toe aan de pan. Laat op middelhoog vuur de pindakaas en santen smelten. Roer goed, want het brandt snel aan. 
Giet geleidelijk het kokende water in de pan en blijf roeren. Laat de soep - met deksel op de pan - nog 10 minuten zacht pruttelen. Pureer de soep daarna met een staafmixer. 
Proef of de soep goed op smaak is en pas eventueel aan. Als je groene kool gebruikt, laat die dan nu nog 5 minuten zacht meekoken. Tauge hoeft niet mee te koken. 
Schep de soep in soepkommen en bestrooi met de gehakte pinda's en kokosrasp.             

zaterdag 24 januari 2015

Freekeh met geroosterde spruitjes, knolselderij en witte kaas

Zijn we net een beetje gewend aan quinoa en spelt, is er weer iets nieuws: Freekeh. Nieuw in Nederland dan. Het komt oorspronkelijk uit de Midden-oosterse keuken en daar wordt het al heel lang gebruikt. Freekeh is tarwe, die jong geoogst wordt. Het wordt iets gedroogd en daarna wordt met vuur het kaf en stro verwijderd. De tarwekorrels worden daarbij geroosterd en krijgen een ietwat nootachtige smaak. Vervolgens worden de tarwekorrels gebroken. Om het te kunnen eten moet je het nog koken.

Ik had het 2 jaar terug bij Masterchef Australie voorbij zien komen, en ook in Ottolenghi-recepten. Dus ik wou het ook wel eens proberen. Kwam dat even goed uit dat KOHW Artisangrains als klant heeft. In de foodybox die ik na een gezellig All you need is .... Foodevenement in december mee mocht nemen zat een doosje freekeh.

Freekeh met geroosterde spruitjes, knolselderij en witte kaas


  • 1 kleine rode, heel fijn gesnipperd
    afbeelding-freekeh-spruitjes
  • 1 theelepel frambozenazijn
  • 1 kilo spruitjes
  • 1 kilo knolselderij
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 1 theelepel srirachasaus (of sambal; gebruik dan iets meer)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 gram freekeh
  • 250 gram witte kaas, in blokjes
  • 1 klein appeltje, in kleine blokjes
Meng de ui met de frambozenazijn en een lepel water en verwarm 20 seconden in de magnetron. Maak de spruitjes schoon. Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de spruitjes 3 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. 
Schil de knolselderij en snijd ze in stukjes zo groot als de spruitjes. Kook ze na de spruitjes in dezelfde pan ook 3 minuten. Schep uit de pan - dan gebruik je het water straks voor de freekeh. Of giet af - en dan breng je straks nieuw water aan de kook voor de freekeh. 
Meng sinaasappelsap, honing, azijn, srirachasaus door elkaar. Doe de knolselderij in een grote ovenschaal en meng de marinade erdoor. Verdeel de spruitjes over de knolselderij en strijk de olie erover uit. Rooster de groente 45 minuten in een oven van 190. Schep tussentijds een keer om. Eventueel kun je ook de gril er een tijdje bij aan zetten zodat de groente op sommige plekjes een bruin korstje krijgen. 
Als de groente nog 20 minuten moet, breng dan water aan de kook voor de freekeh. Volgens de verpakking een liter, maar dat kan best wat minder. Kook de freekeh 15 minuten. Giet af. 
Meng de gare groente en de freekeh door elkaar. Verdeel de witte kaasblokjes erover. 
Meng de appel door de uisnippers en verdeel dit over het gerecht. 

Je kunt freekeh kopen bij de AH maar je kunt het in dit recept ook vervangen door bulgur. 

donderdag 22 januari 2015

Met honing geroosterde wortels

foto-paarse-gele-oranje-wortels-honing-ovenZo simpel, maar door oranje, gele en paarse wortels te gebruiken ziet dit er een stuk complexer uit. Maak zoveel wortels klaar als er op je bakplaat passen. De volgende dag smaken ze heerlijk bij de lunch, of je mengt ze door een groene salade of door couscous.

Met honing geroosterde wortels

  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo wortels, liefst verschillende kleuren
Rooster het koriander- en komijnzaad even in een droge koekenpan tot het begint te geuren. Kneus het een klein beetje in de vijzel. Meng de zaadjes met de honing en olie in een grote schaal. 
Was en schil de wortels. Snijd ze in reepjes van 1 bij 5 cm. Meng ze in de schaal met de honing zodat ze allemaal met een laagje bedekt zijn. Schep de wortels op een bakplaat. Als je paarse wortels gebruikt, kun je die eventueel apart met het honingmengsel mengen want anders kleurt alles paars. 
Rooster de wortels op 180C in ± 45 minuten gaar. 


(bron: recept uit Plenty more van Yotam Ottolenghi - hoeveelheden iets aangepast)

dinsdag 20 januari 2015

Salade van winterpostelein, grapefruit, basilicum en witlof

Mijn interpretatie van een Ottolenghi-salade. Op de een of andere manier wil ik altijd in januari/februari iets met waterkers maken, en dan is dat niet in het seizoen. Toen viel mijn oog op de winterpostelein en werd ik helemaal gelukkig. Dat had ik ooit wel eens in een groentepakket zitten en is erg lekker. Zo vaak zie je het niet. In deze salade is het een prima vervanger van de waterkers die er oorspronkelijk in zat. Verder heb ik ook met de verhoudingen lopen spelen, dus eigenlijk is het gewoon een salade van Johanneke geworden. 


foto-winterpostelein


Salade met winterpostelein, grapefruit, basilicum en witlof

  • 2 roze grapefruits
  • 2 theelepels suiker
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 stronkje witlof (150-200 gram)
  • 150 gram winterpostelein
  • 1 bosje basilicum
Schil de grapefruits zo dik dat het je het wit ook meeschilt. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Knijp ook de vliezen goed uit. Zet de partjes opzij.
Breng het sap met de suiker en de (hele) chilipeper aan de kook en laat tot de helft inkoken. Laat afkoelen. Meng het daarna met de olijfolie en het citroensap tot een dressing. Proef of er zout of peper bij moet. 
Snijd de witlof in de lengte in reepjes. 
Was de winterpostelein en slinger deze droog.
Haal de blaadjes van de basilicum.
Meng het uitgelopen sap van de grapefruitpartjes nog even met de dressing. 
Schep alles in een grote schaal voorzichtig door elkaar en eet direct. 

maandag 19 januari 2015

Blauwe kokosrijst

Vandaag is het blue monday. Dat schijnt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. Ik vond het wel meevallen. Vanochtend baalde ik wel omdat de sneeuw toch een klein beetje bleef liggen, maar die is gelukkig allemaal weer weggesmolten. De rest van de dag was het wel grijs, maar niet donkergrijs.
Voor het geval het voor jou wel een blue monday was, is deze blauwe rijst er om je op te vrolijken. Kokosrijst is troosteten en natuurlijk kun je gewoon witte kleefrijst gebruiken.

blauwe-rijst-foto

De blauwe rijst namen mijn zusjes mee uit Thailand. Een deel aten we bij een zalmgerecht als dit, maar er was nog rijst over. Omdat het echte kleefrijst was, maakte ik er kokosrijst van door de gekookte rijst los te halen en er verwarmde kokosmelk over te sprenkelen. Verder maakte ik van kokosmelk, suiker en iets maizena saus om er nog bij te geven.

zaterdag 17 januari 2015

Romanesco met olijvensalsa

afbeelding-romanescoRomanesco blijft toch echt de allermooiste groente die er bestaat. Elke keer als ik een romanesco koop ben ik weer gefascineerd door de structuur. Echt een wonder. Gelukkig is romanesco ook lekker. Zeker met een salsa als deze.

Vaak koop ik bij de Turkse supermarkt een blik olijven. Zo ook deze keer. Alleen bleek ik nu die met pit te hebben genomen. Niet zo handig, want nu heb ik dus iets van 300 gram olijven MET pit die ik meestal zonder pit wil gebruiken.

Romanesco met olijvensalsa

  • 1/2 rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 ansjovisfilets
  • 50 gram zwarte olijven (zonder pit), in kleine stukjes
  • 2 eetlepels verse koriander, gehakt
  • 2 eetlepels verse munt, gehakt
  • 1 romanesco  
Doe de rode ui en frambozenazijn en een lepel water in een kommetje. Verhit 15 seconden in de magnetron en laat 30 minuten staan. 
Verwarm de olijfolie en ansjovis in een pannetje op laag vuur en laat de vis smelten. Prak een beetje met een vork. Laat de olie niet te heet worden, maar zet het vuur na een paar minuten uit en laat rustig staan. 
Verdeel de romanesco in roosjes. Leg de roosjes in het mandje van een stoompan. Doe een laagje water in de pan en breng aan de kook. Laat de romanesco 3-5 minuten stomen. 
Meng de ui (met vocht) met de ansjovisolie, de olijven, de koriander en de munt. 
Schep de romanesco op een mooie schaal en verdeel de salsa erover. 

donderdag 15 januari 2015

Kakicake met kokosvulling

Iets van 20 kaki's zaten er in het kistje dat ik op de markt kocht. Een beetje veel, maar ik dacht: "manlief eet wel door". Dat viel een klein beetje tegen. Nu zet 1 kaki in deze cake niet echt veel zoden aan de dijk, maar ja, alle beetje helpen. Ik denk dat ik ook nog wat chutney ga maken met de bijna overrijpe kaki's.


Kakicake met kokosvulling

(springvorm 20 cm)
  • 3 eieren
    foto-kakicake
  • 125 gram suiker
  • 150 gram boter, gesmolten
  • 1 rijpe kaki (200 gram), gepureerd
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram geraspte kokos
  • 75 gram rozijnen
  • 1 eetlepel kokoslikeur
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 25 gram geraspte kokos
  • 20 gram poedersuiker
  • 20 gram witte chocolade
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de eieren met de suiker in ± 5 minuten tot een luchtig mengsel. Meng de kakipuree en de boter erdoor. Meng daarna zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en kokos door het beslag. Giet het beslag in de vorm. Bak de cake in 30-35 minuten gaar. Laat de cake afkoelen.
Doe de rozijnen met de kokoslikeur in een kommetje en verwarm even in de magnetron. Laat minstens een kwartiertje intrekken.
Meng de yoghurt met de kokos en poedersuiker. Roer de rozijnen erdoor.
Snijd de cake horizontaal doormidden. Schep de yoghurtvulling op de onderste helft. Doe dit in het midden en strijk met een bolle kant van een lepel uit. Laat de buitenste rand van 1 cm vrij. Leg de bovenste helft van de cake erop en duw iets aan. Zo komt de vulling tot aan de rand.
Doe de chocolade in een hittebestendig kommetje. Zet -van het vuur af- in een pannetje met bijna kokend water en laat de chocolade smelten. Lepel de chocolade in slierten over de taart. 

dinsdag 13 januari 2015

Perzische juwelenrijst

perzische-juwelenrijst-zuurbessenIk schreef al eerder dat ik in de markthal in Rotterdam was geweest. Naast de flower sprouts kocht ik diverse noten, gedroogde vruchten en dergelijke. Ook kocht ik zuurbessen, ook wel berberisbessen genoemd. Die worden veel in de Perzische keuken gebruikt. Tot nu toe had ik nog niet in Arnhem gezocht waar ik ze kon kopen en toen ik ze in Rotterdam zag liggen besloot ik ze maar mee te neme.

Ik maakte er deze rijst mee. Zeker niet op authentieke manier, want dan kook je eerst de rijst halfgaar. Vervolgens leg je de rijst netjes in een pan, maak je gaten in de laag, doet er wat vocht bij en zo kook/stoom je de rijst verder gaar. De onderste laag koekt een klein beetje aan, zodat je een krokante korst krijgt. Ik voorzag al een zwarte korst en was een beetje lui, dus kookte de rijst gewoon. Evengoed was het erg lekker.

Het idee voor dit recept komt hier vandaan. Ik volgde het ingrediëntenlijstje min of meer, maar 1/4 cup oranjebloesemwater? Brrr, volgens mij lijkt het dan net of je de shampoofles leegdrinkt.


Perzische juwelenrijst

  • 40 gram zuurbessen
  • 40 gram (gele) rozijnen
  • 100 gram pistachenoten (in dop)
  • 50 gram blanke amandelen
  • 1 sinaasappel
  • 10 kardemompeulen 
  • 1 kilo wortels
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater*
  • 1 theelepel zout
  • 1 kaneelstokje
  • 500 gram basmatirijst
Spoel de zuurbessen goed af; er kan zand tussen zitten. Laat ze dan 20 minuten weken in koud water 
Week de rozijnen ook 20 minuten in koud water. 
Pel de pistachenoten. Rooster de pistachenoten even in een hete koekenpan. Rooster de amandelen ook. Hak deze grof. Zet de noten apart. 
Schil de oranje schil in repen van 1 cm breed van de sinaasappel. Probeer zo weinig mogelijk wit mee te nemen en schraap de rest er met de punt van een mesje voorzichtig af. Snijd de schil met een schuine hoek in dunne sliertjes. Breng wat water aan de kook en blancheer de sinaasappeljulienne 1 minuut. Giet af en zet apart. 
Breek in een vijzel de kardemompeulen open en gooi de vliesjes weg. Wrijf de zaadjes tot poeder. 
Schil de wortels en snijd ze in reepjes iets groter dan een lucifer. 
Verhit in een grote pan de olie met de kurkuma, suiker, oranjebloesemwater, zout, kardemom en het kaneelstokje. Schep even om tot de suiker iets karameliseert. Voeg dan de wortels en sinaasappelreepjes toe en schep alles snel door elkaar. Voeg 3 deciliter water toe. Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan 10 minuten koken tot de wortel gaar is. Schep af en toe om zodat de bovenste wortelreepjes ook in het vocht komen te liggen. 
Kook ondertussen de rijst gaar. 
Giet de zuurbessen en rozijnen af en schep door de gare rijst. 
Schep de rijst op een grote schaal. Verdeel de wortel met kookvocht erover en bestrooi met de noten. 

*) het ligt eraan wat voor merk/kwaliteit oranjebloesemwater gebruikt. Sommigen merken zijn heel sterk zodat je dit maar heel spaarzaam moet gebruiken. Later meer toevoegen kan altijd nog. 

zondag 11 januari 2015

Hello Kitty-pudding

In hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella staat een volwassen drilpudding met gin en tonic. Daar wou ik altijd al wat mee en vandaag was daar een goede dag voor.


Hello Kittypudding - drilpudding met wodka, frambozen en blauwe bessen

(vorm ± 1,1 liter inhoud)
  • 8 blaadjes gelatine
  • 2 deciliter water
  • 150 gram suiker
  • sap van 1 citroen
  • 0,75 deciliter wodka
  • 0,75 deciliter bramenlikeur (of frambozen of kersen)
  • 1,25 deciliter kersensiroop (of frambozen)
  • 100 gram frambozen
  • 100 gram blauwe bessen
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water.
Breng de 2 deciliter water met de suiker aan de kook en laat de suiker oplossen. Kook 2 minuten door. Roer het citroensap erdoor. Los de uitgeknepen gelatine erin op. Roer goed. Meng dan de wodka, de bramenlikeur en de kersensiroop erdoor. Vul met water aan tot 9,5 deciliter. Roer alles goed door. 
Vet een vorm in met een klein beetje neutrale olie. Giet een laagje van het geleimengsel erin. Laat dit in de koelkast (of vriezer - zet dan wel de kookwekker op 15 minuten en controleer dan) half opstijven. 
Roer de frambozen en blauwe bessen door de rest van het geleimengsel. Lepel dat voorzichtig op het stijvere deel. Giet niet, want dan maak je een holletje in het mengsel in de vorm. Laat de drilpudding minimaal 6 uur verder opstijven in de koelkast. 
Voor het serveren dompel je de vorm maximaal 30 seconden in een heetwaterbad (natuurlijk niet onderdompelen). Leg een plat bord op de bovenkant van de vorm en keer snel maar voorzichtig om. 

donderdag 8 januari 2015

Babi ketjap met aubergine

Met een van de laatste keren thuisafgehaald bij mij thuis* maakte ik een rijsttafel om te vieren dat onze nieuwe tafels er waren. Wij zijn lang op zoek geweest naar een tafel met maar 1 poot, maar nu staat er in drievoud iets moois. Een van de gerechten die ik toen maakte was babi ketjap met aubergine erdoor. Dat was erg lekker. Zo lekker dat ik het nog een keer maakte, er foto's van maakte en er een blog aan wijd. Het oorspronkelijke recept komt van aziatische ingrediënten, waar je meteen kunt lezen over welke ketjap je dan moet gebruiken. 

Waarom de aubergine?  Bij dit soort suddergerechten vind ik altijd dat je zoveel vlees eet. Of je verhouding rijst/saus gaat er helemaal aan, of je eet zo 200 gram vlees per persoon. En dat vind ik gewoon een beetje veel. Ik koos voor aubergine omdat die ook een tijd moet sudderen om lekker zacht te worden en de saus ook goed opneemt. Natuurlijk is het ook gewoon lekker. 


Babi ketjap met aubergine


  • 750 gram hamlappen
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 cm gemberwortel
  • 1 kilo aubergine
  • 2-3 eetlepels rijstazijn
  • 30 gram gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 200 ml ketjap manis
  • eventueel maizena om te binden
Snijd de hamlappen in blokjes van 1 cm. Verhit de helft van de olie in een grote braadpan en bak de helft van het vlees aan tot het lichtbruin is. Schep uit de pan op een bord, doe een lepel olie in de pan en bak de andere helft van het vlees ook lichtbruin. Schep ook op het bord.
Snijd, terwijl het vlees bakt, de ui, knoflook en gember fijn. Je kunt het ook nagenoeg pureren in een kleine blender. Verhit de laatste olie in de pan en bak het uimengsel een paar minuten. 
Snijd de aubergines in blokjes van 1 cm. Voeg ze toe aan de pan en schep op hoog vuur een paar minuten om. Doe dan het vlees er weer bij. 
Roer de suiker, azijn en ketjap door elkaar en voeg, samen met 1 deciliter water, toe aan de aubergine en vlees. Breng aan de kook en laat daarna op laag vuur 30 minuten sudderen. Schep tussentijds een keer om. 
Bind de saus eventueel met aangemaakte maizena. Proef of er nog ketjap, azijn of suiker bij moet. 


Serveer met rijst en bijvoorbeeld roergebakken spitskool.

*)Aanstaande dinsdag is er weer een. Erbij zijn? Klik hier.

dinsdag 6 januari 2015

Hartige taart met champignons en gekarameliseerde wortels

Met kerst bij mijn ouders thuis had iedereen wat lekkers meegenomen. Een zusje maakte sgroppino en minipizzaatjes, een broertje blini's met zalm en pastasalade, een zusje kipballetjes en pompoensoep, een moeder ovenratatouille, een vader garnalencocktail, en ik deze taart met gekarameliseerde wortels en ik nam ook tiramisu mee. Allemaal lekker.

Bij het maken van deze taart heb ik geleerd dat het plastic velletje dat tussen de velletjes bladerdeeg zit, prima een half uur in de oven kan....en de taart dan nog gewoon eetbaar is.



Hartige taart met champignons en gekaramelliseerde wortels

(rechthoekige quichevorm met losse bodem van ± 20 bij 20 cm)
  • 600 gram wortels (liefst geel, paars en oranje)
    foto-gekarameliseerde-wortels
  • 10 + 10 gram boter
  • 1 + 1 eetlepel suiker
  • 7 velletjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • boter en paneermeel voor invetten
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 eetlepel boter
  • 1 teentje knoflook
  • 10 blaadjes salie, in reepjes
  • 1 ei
  • 100 ml crème fraîche
  • peper, zout
Schil de wortels. Snijd ze in de lengte in repen van ± 5 mm dikte en op een lengte die bij je vorm past. Houd de paarse wortels gescheiden van de oranje en gele. 
Breng wat water aan de kook. Kook hierin de oranje en gele wortelrepen 3 minuten. Schep ze uit de pan op een bord. Kook daarna de paarse wortelrepen 3 minuten en schep op een ander bord. 
Verhit 10 gram boter in een koekenpan. Doe de oranje en gele wortelrepen erbij. Bestrooi met de suiker. Laat op hoog vuur 2 minuten karamelliseren. Doe dan een deksel op de pan en laat nog 5 minuten op laag vuur smoren. 
Doe hetzelfde met de rest van de boter en suiker en de paarse wortelrepen. 
Vet de vorm en bestrooi met paneermeel. Leg alle velletjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm te bekleden. Zet de beklede vorm zolang terug in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Snij de champignons in kwarten. Verhit de boter in een koekenpan. Fruit de knoflook even aan. Voeg de champignons toe en bak op hoog vuur tot de champignons bruin zijn en het vocht verdampt is. Roer de salie door de champignons. 
Klop het ei los met de crème fraîche en breng op smaak met flink peper en wat zout. Roer de champignons erdoor. Verdeel dit over de deegbodem. 
Bak de bodem met champignons 25 minuten. 
Verdeel dan de wortelrepen in een mooi patroon (bewaar de uitgelopen karamel) over de champignons. Bak de taart nog 15-25 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is. 
Haal de taart uit de oven en bestrijk met de bewaarde karamel. 

zaterdag 3 januari 2015

Caribische runderstoof met ananassap en groene paprika

foto-sucadelapjes-in-ananas-gestoofdWeer eens iets heel anders. Ik las een tijd terug een recept waarin iets gestoofd, gesudderd, gesmoord werd in ananassap. Dat leek me lekker en dus kocht ik een pak ananassap. Vervolgens stond dat een half jaar in de kast tot het moment dat ik er toch echt iets mee moest doen. En toen kon ik natuurlijk niet meer terugvinden wat ik had gelezen. Met een beetje zoeken op internet en bladeren in mijn Culinaria Caribische keuken kwam ik tot dit recept. Ik heb het zelf gemaakt zonder de ananasblokjes, en het resultaat was lekker. Alleen vond ik het toch best wel op goulash lijken. Niet toen ik de stoof los proefde, maar toen ik het met de rijst at. Daarom heb ik in dit recept toch nog blokjes ananas toegevoegd.

Caribische runderstoof met ananas en groene paprika

  • 1 kilo runderriblappen of sucadelapjes
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 4 cm gemberwortel, geraspt
  • 1-2 rode pepers, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • sap van 1 limoen
  • 4 dl ananassap
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gemalen piment
  • 1 kilo groene paprika, in blokjes
  • wat maizena om te binden
  • 250 gram ananas in blokjes (vers of uit blik)
Snijd het vlees in blokjes van ± 1 cm.
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan. Bak hierin de helft van het vlees rondom bruin. Schep het uit de pan op een bord. Doe nog een lepel olie in de pan en bak de andere helft van het vlees rondom bruin. Schep ook uit de pan op het bord. Verhit de laatste lepel olie in de pan en bak hierin de uien op hoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Zet dan het vuur laag en voeg de gember, peper en knoflook toe en bak een minuutje mee. Doe het vlees terug in de pan. Bestrooi met zout en piment. Verwarm het limoensap en het ananassap in een los pannetje en giet het bij het vlees. (of giet het langzaam langs de wand van de pan zodat het op die manier iets opwarmt) Breng alles aan de kook en laat daarna met een deksel op de pan op het laagste pitje 1,5 uur stoven. Voeg dan de paprika toe en laat nog een half uur stoven. Proef of het vlees gaar is, en of de saus op smaak is. Bind eventueel iets bij met aangemaakte maizena. Laat de blokjes ananas nog even meewarmen.
Serveer met rijst.

Dit gerecht kun je ook in de snelkookpan klaarmaken. Bak het vlees en de uien met gember enzovoort dan wel zoals hiervoor beschreven in een braadpan of koekenpan. Schep vlees en uien in de snelkookpan. Voeg het vocht toe, breng aan de kook en laat dan 30 minuten onder druk koken. Laat de pan van de druk afkomen. Voeg de paprika toe, breng weer onder druk en laat dan nog 15 minuten koken. Doe het proeven, binden en toevoegen van de ananas vervolgens zonder het deksel op de pan. 

donderdag 1 januari 2015

Over een taartje met chiazaad, mijn eetpatroon en de beste wensen

Je komt steeds vaker recepten tegen met allerlei superfoods of met alternatieven voor geraffineerde kristalsuiker en tarwe. 
In principe ben ik niet zo'n gezondheidsfreak. Wel heb ik een paar maanden geleden mijn ontbijtgewoonten veranderd. Eerder at ik meestal brood met zoet beleg als ontbijt. Om een uur of 10 was ik soms zo trillerig en had echt trek. Daarom wou ik wat eiwitten toevoegen aan mijn ontbijt. Inmiddels bestaat mijn ontbijt uit een klein bakje yoghurt met wat fruit en een lepel cruesli en 2 bruine boterhammen met gebakken ei.  Sommige mensen geloven dat brood eng en fout is. Denk aan het broodbuik boek en de voedselzandloper. Haver, en dan in de vorm van overnightoats met plantaardige melk, is helemaal goed. Ik moet er niet aan denken. Dat krijg ik echt niet weg. Ik ben niet zo papperig. Manlief eet inmiddels warme havermout, met gewone melk, kaneel en een geraspt appeltje, als ontbijt, en hij wordt daar helemaal gelukkig van.  
Omdat ik nu toch goed op dreef ben, dan ook maar de rest van mijn dagelijkse eetpatroon. Om een uur of half 11 drink ik mijn enige kopje koffie, met gewone warme melk en suiker. Verder drink ik thee en soms melk of water en heel soms aanmaaklimonade. Bij de koffie iets lekkers, vaak zelfgebakken. Omdat we geen auto hebben, fiets ik dat er wel weer af. 
Mijn lunch bestaat het liefst uit een restje warm van de dag ervoor, een kop soep (met bouillon gepureerde groente) is een goede tweede, samen met niet-sla-salade. En anders gewoon brood.
Als mannetje Q uit school komt thee met fruit en iets van een biskwietje.
Met het avondeten varieer ik. Groentes zijn het uitgangspunt, en daar verzin ik wat bij. Soms met vlees, soms met vis, soms met kaas, soms met peulvruchten. Verder worden aardappels, rijst, pasta, couscous afgewisseld. Vier keer aardappels of pasta per week zal niet snel gebeuren. 
Het lijkt nu net of ik niet snaai. Snoepjes eet ik echt zelden, een pepermuntje in de trein of zo, en een keer per jaar de pot met tumtummetjes bij mijn schoonmoeder half leeg eten. Af en toe een stukje chocolade na het eten, maar dat wordt meer geïnitieerd door manlief; hoezo vrouwen die niet van chocolade af kunnen blijven? En heel soms chips (naturel ribbel), maar verder dan een halve zak kom ik niet. In het weekend "borrelen" we, meestal met toostjes brie. Dat borrelen staat tussen aanhalingstekens, want als ik 1 alcoloholische versnapering per maand haal is het veel. 

taartje-zonder-suiker-tarwe-boterEn dan toch een hypetaartje met een bodem van kokosolie, pinda's en rozijnen en een vulling met chiazaad en dadels. Dus geen tarwe, geen suiker, geen boter, geen ei. Dat krijg je ervan als je redelijk eetleesverslaafd bent, en van een heleboel kanten dit soort recepten voorbij ziet komen. Ik heb eigenlijk niets met de gezondheidsclaims, maar toch wou ik een keer zoiets maken. Inmiddels is het al zo lang geleden dat ik niet meer de verhoudingen terug kan vinden. Het taartje was wel lekker genoeg om in de herkansing te gaan. Dat bakje met chiazaad moet toch ook leeg. Het enige is dat ik hierover moet nadenken, terwijl een klassieke cake met boter, suiker, eieren en bloem ik uit de losse pols maak. 

Dit leek me wel een aardig stukje om het nieuwe jaar mee te beginnen. Het stond al een hele tijd half in concept. Dus mijn goede voornemen is om de halve blogstukjes snel in volledige posten om te zetten zodat er weer genoeg leesvoer in 2015 beschikbaar komt. Dus geen goede voornemens over een ander eetpatroon. Ik blijf gewoon lekker koken en daarover bloggen. Rest mij om al mijn lezers alle goeds voor 2015 te wensen.