zaterdag 28 december 2013

Frittata met gegrilde groente en olijven

Voor een bruiloft van vrienden een tijdje terug heb ik de hapjes gemaakt. Vandaar de grote hoeveelheid eieren in dit recept, want het waren ook veel hapjes. Als je dit bijvoorbeeld voor oudejaarsavond wilt maken, kun je ook het recept halveren, en maar 1 of 2 soorten groenten gebruiken.
Omdat er een aantal mensen met een lactose-intolerantie was, maakte ik deze frittata zonder melk.

Frittata met gegrilde groente en olijven

(schaal van 20 bij 30 cm)
  • 1/2 courgette (± 150 gram)
  • 1/2 aubergine (± 150 gram)
  • olijfolie
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 100 gram zwarte olijven, zonder pit
  • 15 eieren
  • peper en zout
  • half bosje basilicum
Halveer de tomaatjes en lepel de pitjes eruit met een kleine theelepel. (vries de pitjes in voor later gebruik in een pastasaus) Doe de halve tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met wat olie en bak ze 20 minuten in een oven van 200C. 
Snijd de courgette en aubergine in dunne plakken (2-3 mm). Bestrijk ze licht met olijfolie. Verhit een grillpan en grill de plakken aan beide kanten lichtbruin. Leg ze daarna op een bord en bestrooi met wat zout en peper. 
Snijd de olijven in plakjes. 

Bekleed de bodem van de vorm met een vel bakpapier. Vet in met olijfolie. 
Klop de eieren los met peper en zout. 
Verhit de ovengrill (in combintatie met de gewone oven op 200C). Giet een klein laagje ei in de beklede vorm en zet even onder de grill tot het iets stolt. Giet er dan wat meer ei op en verdeel de helft van de groente en olijven erover. Zet ±5 minuten onder de grill tot het deels is gestold. Verdeel dan de basilcumblaadjes erover en het laatste ei en de laatste groente. Zet weer 5 minuten onder de grill. Schakel nu de grill uit en laat in de gewone oven verder gaar worden. Dit duurt zo'n 20-40 minuten. Controleer af en toe of het ei helemaal gestold is. 
Laat afkoelen en stort op een plank en snijd in stukjes. 

vrijdag 27 december 2013

Thaise basilicumkip

Ik kan wel hele fancy gerechten gaan posten nu, maar iedereen zoekt nu vast naar normaal eten. Maar ja, wat is normaal? Voor mij is deze Thaise basilicumkip normaal. Er zullen vast genoeg mensen zijn die dit ook ingewikkeld vinden. Sorry dan dat je hier terecht komt.

Dit jaar had ik, naast gewone basilicum voor de pasta-pesto, ook Thais basilicum in mijn tuin staan. Die is nu uitgebloeid, maar gelukkig is er een goede toko in Arnhem waar ik dit ook kan kopen.
Ik heb dit gerecht nu al een paar keer gemaakt en ook via thuisafgehaald aangeboden. Ik vind het erg lekker, en m'n afhalers zijn ook enthousiast. In Thailand - de Thaise naam is Kra pao gai - eten ze dit met alleen rijst, maar ik maak er ook altijd nog een groentegerecht bij. Meestal iets van paksoi of spitskool met taugé, op smaak gebracht met wat gember, knoflook, sesamolie en vissaus.


Thaise basilicumkip

(6 personen)
    afbeelding-kip-thais-pittig-basilicum
  • 300 gram kipgehakt
  • 400 gram kipdijfilet
  • 3-6 scherpe kleine pepertjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 6 eetlepels oestersaus
  • 4 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 deciliter water
  • Thais basilicum
Snijd de kipfilet in hele kleine stukjes. Meng met het kipgehakt in een kom. 
Hak de pepertjes heel fijn. (was daarna je handen goed met zeep en zout)
Hak de knoflook fijn. 
Verhit de olie in een wok op niet al te hoog vuur. Bak de knoflook en pepertjes even aan totdat deze licht geuren. Voeg dan het kippenvlees toe en bak op hoger vuur tot je geen roze meer ziet. Voeg dan oestersaus, vissaus, suiker en een scheut water toe. Schep nog een paar minuten om tot de kip gaar is. Voeg nog wat water toe als het te droog wordt. Het is de bedoeling dat je nog een beetje saus bij de kip hebt. Meng de basilicum door de kip en serveer direct met rijst (en groente).

dinsdag 24 december 2013

Spelt/knolselderij/appel/walnoot

Nog 1 in de categorie hoe-moet-ik-dit-nu-noemen-gerechten. Is het een lauwwarme salade? Een hoofdgerecht? Maar als bijgerecht ook lekker. Een eenpansgerecht? In elk geval iets waar je alle kanten mee op kunt.

Spelt/knolselderij/appel/walnoot

    afbeelding-spelt-appel-knolselderij-walnoot
  • 350 gram spelt
  • 1 knolselderij (± 1 kilo)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 appel, in stukjes
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
  • pompoenpitolie
  • 2 eetlepels verse peterselie, de blaadjes
  • peper en zout
Week de spelt een aantal uur en kook dan in ± 1 uur gaar. *)
Schil de knolselderij, snijd in plakken van 1 cm dik, de plakken in reepjes van 1 cm breed, en deze weer in blokjes van 1 cm. 
Breng een pan water aan de kook. Doe, als het water kookt, de knolselderijblokjes in de pan en kook ze in 5-10 minuten gaar. Giet af. 
Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui in ± 10 minuten gaar en lichtbruin. Bak de tijmblaadjes 1 minuut mee. Doe er dan een paar lepels water bij en wat peper en zout. 
Meng in een grote schaal de spelt, knolselderijblokjes, gefruite uimengsel, appel en peterselie. Besprenkel met pompoenpitolie en bestrooi met de walnoten. 

*) Begin dus op tijd met het weken van de spelt. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Gezien de week- en kooktijd loont het om het hele pak in een keer klaar te maken en de rest in te vriezen. 

zondag 22 december 2013

Speculaasijs

Toen ik dit koffieijs maakte, maakte ik maar de halve hoeveelheid. De rest van de gecondenseerde melk vroor ik in waarmee ik dit speculaasijs dus weer maakte. Ik dacht, wat met koffie kan, kan ook met speculaaskruiden. Het is machtig ijs, maar maak gerust een dubbele hoeveelheid. Het blijft goed schepbaar in de vriezer. Dus ook ideaal ijs om al een paar dagen voor kerst te maken. Dan is dat onderdeel van het toetje al klaar.

Speculaasijs

(4 porties)
  • 1/2 blikje gezoete, gecondenseerde melk
  • 125 ml slagroom
  • 1-2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 eetlepel sambuca
Klop de melk, slagroom, speculaaskruiden en sambuca een paar minuten tot een luchtig mengsel. Het wordt niet zo stijf als stijfgeslagen room. Doe over in een diepvriesbakje en zet minimaal 3 uur in de vriezer. 
Serveer in een klein glaasje met eventueel nog een klein beetje extra sambuca erover gedruppeld. 

zaterdag 21 december 2013

Appel gevuld met gehakt

Als je eigenlijk geen luxe kerstdiner wilt....
Als je stiekem niet van kalkoen houdt maar het liefst een gehaktbal eet...
Als je gewoon lekker wilt eten...
dan is dit gerecht best een uitkomst. Het is niet duur maar ziet er toch bijzonder uit. Geef er bijvoorbeeld rode kool en gebakken aardappels bij, en je simpele kerstdiner is klaar.


Appel gevuld met gehakt

(5 personen)
  • 500 gram (runder)gehakt
    afbeelding-gevulde-appel-gehakt
  • 1 snee oud brood
  • 3 eetlepels melk
  • 1 ei
  • 5 grote appels
  • 1/2 ui, geraspt
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel zout
  • flinke draai peper
  • eventueel 1 theelepel venkelzaad
Scheur het brood in stukjes en week het brood in de melk. 
Boor met een appelboor het klokhuis uit de appel. Snijd een kapje van de bovenkant van de appel; bewaar dit. Snijd rondom de schil in. (denk aan de evenaar op een aardbol; hiermee voorkom je dat de appel barst) Hol met een meloenbolletjessteker van bovenaf bolletjes uit de appel. Zorg dat er een wand en bodem overblijft van 0,5-1 cm dik. Bewaar de bolletjes. 
Meng het gehakt met het geweekte brood en melk, het ei, de geraspte ui, de nootmuskaat, het zout, flink wat peper en eventueel het venkelzaad. Verhit een klein stukje in een koekenpan of magnetron om te proeven of het goed op smaak is. 
Verdeel het gehakt in vijf delen, en vul de appels hiermee. Doe de appels in een ovenschaal, leg de appelbolletjes erbij en giet er 1 dl water bij. Bak de appels met het gehakt in 45-60 minuten gaar op 180C. 

Ik doe het zelf nog gemakkelijker met kerst. Ik maak gehaktbrood met stukjes appel erdoor. Want om nu 24 appels klaar te maken.....

maandag 16 december 2013

Spelt met pompoen, champignons en gegrilde haloumi

Er stond al eerder een gerecht met spelt op mijn blog, maar dit was het eerste gerecht met spelt dat ik maakte. Dit was een succes, vandaar ook het speltfeestje.
Voor zover ik me kan herinneren had ik nog niet eerder (hele) spelt gegeten. Vroeger (en volgens mij is het weer terug) had je Tarly, hele graankorrels die je kookte en dan als rijstvervanger at. Volgens mij heb ik dat wel eens geprobeerd, maar ik denk niet dat ik er enthousiast over was, want het zal bij die ene keer gebleven zijn. Ik was dus een beetje sceptisch over spelt, maar die scepsis is omgeslagen in enthousiasme.
Natuurlijk blijft het een hele korrel die je niet hap-slik-weg naar binnen werkt. Maar met de goede combinaties van genoeg smeuïge ingrediënten is het erg lekker.

Spelt met pompoen, champignons en gegrilde haloumi

(4-5 personen)
  • 350 gram spelt
    afbeelding-spelt-pompoen-recept
  • 1 groentebouillonblokje
  • 800 gram flespompoen (schoon gewicht)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • klontje boter
  • 250 gram champignons
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 klein rood scherp pepertje, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 50 gram rozijnen rozijnen
  • 450 gram verse spinazie
  • 300-500 gram haloumi
Week de spelt een aantal uur en kook dan in schoon water met een bouillonblokje in ± 1 uur gaar. *)
Schil de pompoen en snijd in blokjes van 1 cm in het vierkant. Meng de olijfolie met kaneel en komijn en meng dit met je handen door de pompoenblokjes. Bestrooi met zout en peper. Rooster de pompoen in ± 30 gaar in een oven van 180C. Schep tussentijds een keer om. 
Borstel de champignons schoon en snijd in kwarten. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur in ± 5 minuten gaar terwijl je ze geregeld omschept. Bestrooi met peper en zout. 
Verhit in een wok de olie en fruit ui en pepertje een paar minuten. Voeg in delen de spinazie toe en laat deze slinken. Meng de rozijnen erdoor. 
Snijd de haloumi in plakken. Verhit een grillpan en grill hierin de haloumi aan elke kant 2 minuten. De kaas hoort niet te smelten. 
Meng de spelt met de pompoen, champignons, spinazie en geef de haloumi erbij.

*) Begin dus op tijd. Volg de aanwijziging op de verpakking. Gezien de week- en kooktijd loont het om het hele pak in een keer te koken en de rest in te vriezen. 

zaterdag 14 december 2013

Hartige taart met venkel, olijven en geitenkaas

Een deel van mijn boodschappen doe ik bij de Lidl, maar daar hebben ze lang niet alles wat ik graag gebruik. Gelatine, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, cacao (incidenteel wel), bladerdeeg, dat hebben ze daar niet. Dacht ik. Laatst kwam ik tot de ontdekking dat ze wel bladerdeeg in het assortiment hebben. Alleen het zijn rechthoekige, grotere en zwaardere plakjes dan wat "normaal" is. Normaal is 10 plakjes in een pak van 450 gram. De Lidl doet 6 plakken in 450 gram. In mijn recepten houd ik maar de normale maat aan.

Hartige taart met venkel, olijven en geitenkaas

(quichevorm 22-24 cm doorsnee)
  • 6 plakjes bladerdeeg (of 3,5-4 van de Lidl)
  • 500 gram venkel
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1/2-1 klein rood scherp pepertje
  • 2 deciliter crème fraîche
  • 1 ei
  • 75 gram zwarte olijven
  • 100 gram zachte geitenkaas
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Vet een quichevorm met losse bodem in en bestrooi met wat paneermeel. 
Bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg waarbij je ze iets laat overlappen. Druk de naden goed dicht. 
Maak de venkel schoon en snijd in repen van ± 0,5 cm breed. Kook de venkel ± 5 minuten in een laagje water met een schepje zout. Giet af en laat iets afkoelen. 
Snijd het pepertje heel fijn. Meng het door de crème fraîche en klop het ei erdoor. Breng op smaak met iets zout. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Meng de venkel door het crème fraîchemengsel en verdeel dit over de taartbodem. Verdeel de olijven en de geitenkaas erover. Bak de quiche in ± 45 gaar en bruin. 


donderdag 12 december 2013

Wortelrabarbertaart met hazelnoten en kruimellaag

Een Ottolenghirecept voor muffins omgebouwd naar een taart. Dat heb ik gedaan. Ik gebruikte ook deels andere ingrediënten. Hier het uiteindelijke recept voor deze lekkere taart. Enige is dat je weer een tijd moet wachten voordat er rabarber is. Dat kun je ook eventueel vervangen door kleine blokjes zure appel, bijvoorbeeld een goudrenet.

Wortelrabarbertaart met hazelnoten en kruimellaag

(± lasagneschaal)
  • 4 eieren
  • 220 gram suiker
  • 160 ml zonnebloemolie
  • 300 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 250 gram wortel, geraspt
  • 2 stengels rabarber, in dunne plakjes
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram hazelnoten, grof gehakt
  • 75 gram geraspte kokos
  • 50 gram boter, in blokjes
  • 75 gram bloem
  • 25 gram (riet)suiker
  • 50 gram havermout
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 20 gram pompoenpitten
  • 20 gram sesamzaad
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
Splits 2 eieren. Klop deze 2 eiwitten in een brandschone kom stijf en zet even opzij.
Klop de eidooiers en 2 hele eieren met de suiker een paar minuten tot een dik mengsel. Klop de olie erdoor. Zeef bloem, bakpoeder en kaneel boven het beslag en meng dat erdoor. Spatel het stijfgeslagen eiwit door het beslag. Schep met een stevige spatel of pollepel de wortelrasp, rabarberplakjes, rozijnen, hazelnoten en kokos door het beslag. Schep het mengsel in een ingevette en met bakpapier beklede glazen lasagneschaal. 
Verwarm de oven voor op 175C.
Doe voor de kruimellaag de boter, bloem, suiker en havermout in de kom van de keukenmachine en pulseer tot kruimels. Meng dan de pitten en het sesamzaad er met een lepel door. Roer honing en olie door elkaar en schep dat door de kruimels. Verdeel de kruimels over het beslag in de vorm. 
Bak de taart in 45-60 minuten gaar en bruin. 

dinsdag 10 december 2013

Quinoa met geroosterde knolselderij, appel en walnoten

Nog zo'n lekkere, kleurrijke schotel die het prima doet op de kersttafel. Prima om lauwwarm te eten, dus geen zorgen als het allemaal wat langer duurt. Geef er een hartige taart en een rauwkostsalade bij en je hebt een gevarieerde, feestelijke maaltijd.

Quinoa met geroosterde knolselderij, appel en walnoten

  • 1 knolselderij (± 1 kilo)
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 2 eetlepels sherry
  • peper, zout
  • 3 eetlepels gojibessen (of cranberries)
  • 150 gram rode kool, dungeschaafd
  • 450 gram quinoa
  • 1 grote appel
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
  • 1 deciliter yoghurt
  • 1 eetlepel walnootolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • verse peterselie
Schil de knolselderij. Snijd in plakken van 1 cm dik en snijd deze in blokjes van 1 cm. Doe de knolselderijblokjes in een grote ovenschaal of groot bakblik. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Meng de honing, azijn, sherry en 2 lepels water met peper en zout. Meng dit met je handen door de knolselderijblokjes. Bak de knolselderij in 40-50 minuten gaar. 
Week de gojibessen in wat lauw water. 
Doe de geschaafde rode kool in een schaal en overgiet met kokend water. Laat 10 minuten staan tot de kool wat zachter is geworden. Giet af. 
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
Snijd de appel in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. 
Meng yoghurt, walnootolie, honing, azijn tot een dressing. 
Meng de quinoa, knolselderij, rode kool en appel door elkaar. Besprenkel met de dressing. Bestrooi met de walnoten, de afgegoten gojibessen en wat peterselie. 

zondag 8 december 2013

Spelt/pastinaak/granaatappel/aubergine

De laatste thuisafgehaald-bij-mij-thuis was een speltfeestje. Vooraf een crostini van zelfgebakken speltbrood, daarna 2 speltschotels en toe een appelkruimeltaart met (deels) speltbloem in plaats van tarwebloem. Dit recept is een van de 2 speltschotels. Voor veel eters was het de eerste keer dat ze op deze manier spelt aten. Voor mij trouwens ook pas de tweede keer. Maar iedereen was enthousiast. Dit is ook een lekker gerecht dat je met kerst op tafel kunt zetten. Lekker vrolijk door de granaatappelpitjes. Een lekker bijgerecht bij kip of kalkoen, maar als je bijvoorbeeld de aubergine eruit laat en in plaats daarvan een halve aubergine in de oven klaarmaakt, heb je een gerecht waar veel vegetariërs blij mij zullen zijn.

Spelt/pastinaak/granaatappel/aubergine

afbeelding-gekookte-spelt
  • 350 gram spelt
  • 500 gram pastinaak
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie + extra voor grillen
  • 1 klein, rood, pittig pepertje, heel fijn gehakt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 aubergine (±350 gram)
  • 200 gram gare kikkererwten
  • 1 granaatappel
  • 1 deciliter yoghurt
  • 3 eetlepels verse koriander, fijngehakt
Kook de spelt gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. *)
Schil de pastinaak en snijd in kleine (0,5 bij 0,5 cm) blokjes. Breng aan de kook met wat gezouten water en kook 3-5 minuten tot de pastinaak gaar is. Giet af, schuif de pastinaak iets opzij en doe dan de honing en olie en peper en komijn in de pan. Schep op hoog vuur even om. 
Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 0,5 cm dik. Verhit een grilpan. Bestrijk de aubergine met olie en gril ze aan elke kant 3-4 minuten. Leg ze op een bord, bestrooi met wat zout en peper en snijd ze in reepjes.
Verwarm de kikkererwten in een pan of in de magnetron. 
Haal de pitten uit de granaatappel en peuter alle lichtgele vliesjes er tussen uit. 
Meng de koriander door de yoghurt. 
Meng de spelt, pastinaak, kikkererwten en aubergine door elkaar in een mooie schaal. Bestrooi met de granaatappelpitten. Verdeel de yoghurt er in mooie dotjes bovenop. 

*) mijn verpakking gaf aan: 3 uur weken en 1 uur koken. Gezien de lange kooktijd, is het slim op het hele pak spelt in een keer te koken en het restant in te vriezen. Dat werkt prima. 

vrijdag 6 december 2013

Pompoencurry

Ik heb nu een paar keer zelf currypasta gemaakt. Lekker, maar meestal teveel voor het gerecht dat ik er op dat moment mee maak. Daarom vries ik de rest in. In een ijsblokjesvorm zodat je handige porties krijgt. Die gaan dan weer in een diepvrieszakje. Alleen daar gaat wat mis. Ik vergeet dat zakje vaak te labelen. En dan verdwijnt het in een diepvriesla en kook ik er niet meer mee. Ik weet dan niet meer of het die hele pittige was, of degene die juist nog wel een pepertje extra kon gebruiken. Dit gerecht is gemaakt met blokjes currypasta. Hoeveel en welke, is niet meer na te gaan. Dus gebruik rode currypasta naar smaak. Al dan niet zelfgemaakt of uit een pakje of zakje.

Pompoencurry

(4 personen)
  • 300 gram stevige tofu
  • 3 + 2 eetlepels zonnebloemolie
  • rode currypasta naar smaak
  • 400 ml kokosmelk
  • 800 gram flespompoen (schoon gewicht), in blokjes
  • 2-3 stengels + blad snijbiet *)
  • 100 gram cashewnoten
  • geraspte kokos
  • verse koriander, gehakt
Snijd de stengel van de snijbiet in dunne plakjes (zoals bleekselderij) en het blad in reepjes. Houd ze apart van elkaar. 
Snijd de tofu in plakken en leg een uurtje (of langer) tussen een schone theedoek om een deel van het vocht kwijt te raken. Bak de plakken in wat zonnebloemolie en laat daarna uitlekken op keukenpapier. Snijd in blokjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit hierin de currypasta een paar minuten tot de geur goed loskomt. Voeg de kokosmelk en 2 dl water toe. Voeg de pompoen en stengelstukjes snijbiet toe. Laat 10-20 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Controleer af en toe, want de ene keer gaat het sneller dan de andere keer. Voeg op het laatst de tofublokjes en snijbietbladreepjes toe, schep voorzichtig om en laat even meewarmen. 
Rooster de kokos even in een koekenpan zonder olie. Bestrooi de curry met de cashwenoten, geroosterde kokos en koriander.

*) ik laat de snijbiet in mijn tuin groot worden en krijg een een steel ter grootte van een stengel bleekselderij waar dan ook nog blad aan zit; vergelijkbaar met een vergrote versie van wilde spinazie. Als je snijbiet koopt, is het meestal kleiner. Gebruik dan een bosje of voeg spinazie toe. Het is voornamelijk voor de kleur dat ik, naast de pompoen, nog iets anders heb toegevoegd. 







woensdag 4 december 2013

Sinterklaascakejes

Op de valreep nog iets bakken in Sinterklaassfeer? Kies dan voor deze wortelspeculaascakejes. Misschien vindt het paard ze ook wel lekker.

Sinterklaascakejes met wortel en speculaaskruiden
(12 stuks)
  • 2 eieren
  • 125 gram (riet)suiker
  • 1,5 theelepel speculaasspecerijen
  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 100 gram geraspte wortel
Vet een vorm met 12 holletjes in of zet 12 cakevormpjes klaar. 
Verwarm de oven voor op 180C.
Meng de eieren, suiker, speculaasspecerijen, boter en bakmeel door elkaar in de keukenmachine. 
Meng als laatste de geraspte wortel erdoor. Verdeel het deeg over de vormpjes. 
Bak de cakejes op 180C in ± 20 minuten gaar. 

dinsdag 3 december 2013

Sinterklaastaart met marsepein en appel

Als je iets anders wilt dan een banketstaaf dan zou je dit taartje eens kunnen proberen. Twee weken geleden postte ik ook al de andere variant met chocoladevulling. Je kunt ze natuurlijk ook allebei maken. Nog beter.


Sinterklaastaart met marsepein en appel

(2 kleine taartjes van 14 cm doorsnee)
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
    afbeelding-speculaastaart-marsepein-appel
  • snuf zout
  • 3 theelepels speculaaskruiden 
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 180 gram boter
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 100 gram marsepein
  • 1-2 appels (± 300 gram)
Bekleed de bodem van de vormen met bakpapier en vet de zijkanten in. 
Meng zelfrijzend bakmeel, zout, speculaaskruiden, basterdsuiker en boter met de keukenmachine tot kruimels. Voeg - op 1 eetlepel na - het losgeklopte ei toe en meng verder tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog een heel klein beetje water toe. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Rol 2 delen uit tot een cirkel en bedek hiermee de bodem en de zijkanten van de vormen. Leg de rest even opzij.
Bestuif de deegbodems met custardpoeder. Snijd de appel in blokjes en verdeel over de bodem. Pluk de marsepein in kleine stukjes en verdeel die over de appel.
Verwarm de oven voor op 180C.
Draai van het resterende deeg kleine balletjes (pepernoten), duw ze iets plat en bedek hiermee de vulling. Bestrijk de bovenkant van de taartjes met het achtergehouden losgeklopte ei. Bak de taartjes in ± 45 minuten gaar.

zondag 1 december 2013

Appelperentaart

Een variant op mijn standaardappeltaart

Appelperentaart

(lage vorm van 26 cm doorsnee)
  • 330 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram boter, in blokjes
  • 165 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 2-3 peren (± 400 gram), in stukjes
  • 2-3 appels (± 400 gram), in stukjes
Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de zijkanten in. 
Meng bakmeel, boter, basterdsuiker, kaneel en gember in de keukenmachine tot kruimels. Doe er dan de helft van het ei bij en 2 eetlepels koud water en meng tot het deeg samenkomt en een bal vormt. Verdeel het deeg in 2 stukken, ongeveer 4/7 en 3/7. Druk het grootste deel uit over de bodem en tegen de zijkanten van de vorm. Bestrooi met het custardpoeder. Verdeel de appels en peren erover. 
Verwarm de oven voor op 180C .
Rol het overige stuk uit tot een lap (dit is wat lastig want het plakt best) en verdeel deze over de appels en peren. (of pak telken kleine stukjes, duw die plat tussen je handen, leg op de appels en peren en plak op die manier de bovenkant dicht).
Bak de taart in 50-60 minuten gaar.