- rode linzen
- kokosmelk
- chocolade of cacao
- groene kool
- lamsvlees
- sinaasappel
Achteraf gezien had ik de dumpings beter kunnen vervangen door gewone gehaktballetjes met groene kool erdoor. Dat scheelt een hoop werk. Eerlijk gezegd heb ik ook maar 6 dumplings gemaakt, alleen voor onze 2 kommen soep. Met de rest van het deeg en het gehaktmengsel ga ik een soort pizza in de koekenpan maken.
Met de hoeveelheden in dit recept maak je dus meer dumplings dan je nodig hebt voor deze hoeveelheid soep. De rest van de dumplings kun je - ongekookt - invriezen op bakpapier. Als ze goed bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een diepvrieszak of -doos doen. Je kunt natuurlijk ook meer soep maken. Of je maakt minder deeg en vulling. Waarschijnlijk moet je het deeg dan wel met de hand maken omdat het te weinig voor een machine is.
Wat ik wel een beetje jammer vond, is dat de rode linzen bij het koken niet mooi rood blijven, maar bruin worden. Dankzij de mysterybox hadden wij een lekkere lunch.
Rode linzensoep met dumplings met lamsgehakt en groene kool en sinaasappelolie
- 300 gram bloem
- 1,8 deciliter koud water
- snuf zout
- 200 gram lamsgehakt
- 4 groene koolbladeren, heel fijn gesnipperd
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel kaneel
- zout
- 2,5 + 0,5 deciliter kokosmelk
- 1 + 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel garam masala
- 1/4 theelepel chiliflakes
- 100 gram rode linzen
- 1/2 sinaasappel
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1/2 theelepel korianderzaad
Meng bloem, water en zout tot een deegje en kneed een paar minuten door. Ik liet mijn broodbakmachine het kneedwerk doen. Het deeg moet niet plakken, uit te rollen zijn, en een tikje elastisch. Verpak het deeg in plastic folie en laat een half uurtje op kamertemperatuur rusten.
Meng het gehakt, de groene kool, de kurkuma, de kaneel, de halve deciliter kokosmelk en zout naar smaak tot een smeuïge vulling. Zet even opzij.
Verhit in een pan 1 eetlepel olie. Fruit hierin de knoflook heel even aan. Voeg dan gember, garam masala, chiliflakes en linzen toe. Schep een minuutje om. Voeg dan 2,5 deciliter kokosmelk en 2,5 deciliter water toe. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten koken. Pureer de soep en voeg naar smaak zout toe.
Snijd de partjes uit de halve sinaasappel en pureer deze met het opgevangen sap, de neutrale olie en het korianderzaad.
Pak kleine balletjes deeg (± 15 gram) en rol deze - op een ingevette ondergrond - uit tot dunne cirkels van ± 10 centimeter doorsnee. Leg hierop een lepeltje gehaktvulling. Vouw de zijkanten naar boven toe tegen elkaar aan en knijp vast. Maak zoveel dumplings als je nodig hebt - zie ook de opmerkingen hierboven.
Verhit de andere lepel olie in een koekenpan. Bak de dumplings hierin even aan zodat de onderkant een bruin korstje krijgt. Voeg dan een scheut water toe en leg een deksel op de pan. Kook/stoom de dumlings in ± 10 minuten gaar.
Schep de soep in kommen, verdeel de dumplings erover en besprenkel met de sinaasappelolie.
Andere foodbloggers maakten:
- Pulled lamb met chocoladejus van Ageeth
- Een aziatische curry met gehakt en groene kool door Katrin
- Elizabeth maakte linzenburgers met een kokossaus
- Mirne gaarde een lamsschouder in een currysaus in de oven
- Uit een iets ruimere mysterybox kookte Marloes een linzencurry
- Jody bakte madeleines met chocolade en sinaasappel