woensdag 15 juni 2022

Red velvet


Ooit blogde ik wel een green velvet cake maar een red velvet cake volgens mij nog niet. Dus daar werd het wel een keer tijd voor. De inspiratie voor de red velvet cake kwam van een nicht die als reactie op het bericht dat GZQ geslaagd was een foto van een stuk red velvet cake stuurde. Tijd voor taart was het dus zeker. Vaste lezers zullen wel weten dat ik niet zo goed ben in het mooi en strak versieren van een cake, dus ik fröbelde een geslaagd-vlaggetje. Dat lukt nog net. 
Gebruik genoeg kleurstof anders krijg je een bruine cake (ook lekker hoor) zoals mij overkwam. 

Red velvet taartje

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm van 14 centimeter)

  • 2 eieren, gesplitst
  • 65 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 75 milliliter yoghurt
  • 25 milliliter melk
  • 50 milliliter zonnebloemolie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • dieprode kleurstof
  • 150 gram bloem
  • 20 gram maizena
  • 20 gram cacao
  • 1/2 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • dieprode kleurstof
  • 100 gram witte chocolade
  • 125 gram mascarpone
  • 75 gram kwark
  • 1-2 zakjes vanillesuiker
  • 1/2 theelepel vanille-extract
Klem een stuk bakpapier tussen de bodem en rand van de springvorm. 
Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Zet even opzij. 
Klop de boter met de eidooiers en suiker tot een romig mengsel. Klop yoghurt, melk, olie, vanille en kleurstof erdoor. Zeef bloem, maizena, cacao, baking soda en zout boven de kom en meng door elkaar. Spatel tot slot het stijfgeklopte eiwit door het beslag. 
Verdeel het beslag over de springvorm en bak de cake op 160C in ± 45 minuten gaar. Laat een kwartiertje ofzo in de vorm afkoelen en daarna op een taartrooster.
Snijd de bovenkant van de cake recht af (eet dit gewoon op, en maak er een toetje mee) en de cake vervolgens horizontaal in 3 lagen. Bewaar de kruimels voor de versiering. 
Breek de chocolade in stukjes, doe in een hittebestendige kom en hang op een pan met daarin een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten.
Meng de mascarpone met de kwark, vanillesuiker en vanille-extract. Roer iets minder dan de helft van de gesmolten chocolade erdoor. Leg de onderste cakelaag op een bord, besmeer met de helft van de vulling, leg hierop de middelste cakelaag, besmeer met de rest van de vulling en dek af met de bovenste cakelaag. Verdeel hier de rest van de gesmolten chocolade over. Bestrooi met de rode cakekruimels. 

woensdag 1 juni 2022

Asperges, aardappel, ei en lente-ui


Net een klein beetje anders dan de standaard manier van asperges (met ham, gekookt ei en gekookte lekkere aardappels). Ik had van mijn voorleesgezin een flinke bos lente-uitjes gekregen. Ook kreeg ik een bordje eten met de uitjes: aardappel gemengd met stukjes ei en lente-ui. Simpel maar wel lekker. Toen er 3 pakken (geschilde) asperges in een TooGoodToGo-box zaten en de ui nog in de koelkast lag werd dat bordje mijn inspiratie. Als je wilt, kun je het ook af laten koelen. Dan zou ik er geen klontje boter door doen, maar eventueel wel een lepeltje mayonaise. 

Asperges, aardappel, ei en lente-ui

(3 personen - recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1200 gram geschilde asperges
  • 1 zak stoomkrieltjes (500 gram)
  • 5 eieren
  • bosje lente-ui
  • 10-20 blaadjes basilicum
  • versgemalen zwarte peper
  • klontje boter

Snijd het droge kontje van de asperges. Doe dat weg. Snijd de asperges in stukjes van 3 centimeter. Doe ze - samen met de eieren - in een pan. Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat. Voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag. Kook de asperges 5-10    8-12   minuten  tot ze gaar zijn. Vis na 6 minuten de eieren eruit. Laat schrikken onder de koude kraan en pel ze. Hak de eieren grof. 
Bereid de krieltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
Snijd de lente-ui in stukjes van 1,5 centimeter. Scheur het basilicumblad iets kleiner. 
Giet de asperges af. Meng de krieltjes (halveer grote exemplaren eventueel), lente-ui, basilicum en boter door de asperges. Schep het ei er voorzichtig door. Maak op smaak met zwarte peper en eventueel nog wat zout.