woensdag 31 oktober 2012

Frambozen & minneola met kokosschuim

Frambozen & minneola met kokosschuim

(3 personen)
  • 100 gram frambozen
  • 1 minneola
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel cointreau
  • 25 gram geraspte kokos
  • 40 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 eiwit
Boen de minneola schoon en rasp de helft van de oranje schil er fijn af. Snijd de schil er dik af en vang het sap op. Snijd overdwars in 3-4 plakken en breek de partjes los. 
Doe de stukjes minneola, de rasp, het sap, de frambozen, de vanillesuiker en de cointreau in een schaaltje (of gebruik 3 schaaltjes). Roer door elkaar en verhit 3 minuten op hoog vermogen in de magnetron (je krijgt dan een jamachtigmengsel) en zet een uurtje (of langer) in de koelkast. 
Maal de kokos eventueel nog fijner. 
Breng de suiker en het water in een klein pannetje langzaam aan de kook Kook tot een siroop van 120C. Klop ondertussen het eiwit iets los en schuimig. Giet, terwijl je klopt, de hete suikersiroop erbij. Klop tot een stevig schuim. Spatel op het laatst de kokos erdoor. Schep het schuim op het fruit en brand het schuim met een crème brulee brander.
Serveer direct. 


zondag 28 oktober 2012

Warme chocoladecakejes met frambozensaus

Dit recept komt uit Home made - zomer van Yvette van Boven. Samen met haar winterboek is  dat mijn nieuwste kookboekaanwinst. Als ik haar boeken lees wil ik bijna alles maken. Omdat de zomer eigenlijk is afgelopen (ik vond op de markt nog verse frambozen, maar met diepvries kan dit ook prima) op de valreep dit toetje.

Hier het (aangepaste) recept zoals ik het maakte voor 3 souffleschaaltjes.

Warme chocoladecakejes met frambozensaus

(3 personen)
  • 100 gram frambozen
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • boter + cacao voor invetten
  • 40 gram pure chocolade
  • 85 gram boter
  • 1 ei
  • 15 gram bloem
  • 20 gram amandelmeel
  • 25 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanilleextract
Doe voor de saus de frambozen en de vanillesuiker met 1 lepel water in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen. Pureer met de staafmixer en laat helemaal koud worden. 
Vet 3 ovenbestendige schaaltjes (inhoud ± 1 dl) in met wat boter en bestuif met cacao. 
Doe de chocolade en de boter in een hittebestendig kommetje en hang boven een pan met een laagje bijna kokend water zodat beide smelten. 
Split het ei. 
Klop het eiwit in een brandschone kom stijf. 
Klop de dooier los met het vanilleextract. Meng het boterchocolademengsel erdoor. Schep dan bloem, amandelen en suiker erdoor. Schep tot slot het stijfgeklopte eiwit erdoor. Giet het beslag in de bakjes. 
Bak de cakejes op 170C in 15 minuten bijna gaar. Het midden mag nog iets zacht zijn.
Prik een gaatje in het midden van de warme cake en giet de koude frambozensaus erin. Serveer de rest van de saus erbij.

vrijdag 26 oktober 2012

Wortelsesamdip

Weer een favoriet gerecht erbij. Ik maakte dit als smeersel op brood bij soep. Dit ga ik vaker maken, maar dan als "gewoon" broodbeleg.

Wortelsesamdip

  • 200 gram wortel
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel yoghurt/crème fraîche
  • (cayenne)peper
  • 2 eetlepels sesamzaad (wit en zwart)
Rooster het sesamzaad een paar minuten in een droge koekenpan en laat afkoelen op een bord. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Kook de wortel in een laagje water met een snuf zout in ± 10 minuten goed gaar. Giet af en vang het kookvocht op. Pureer met de tahin en een beetje van het kookvocht. Roer de lepel yoghurt erdoor en breng op smaak met wat (cayenne)peper. 
Doe in een mooi schaaltje en bestrooi vlak voor het serveren met het sesamzaad. 

dinsdag 23 oktober 2012

Tajine met kip en abrikozen


Deze tajine maakte ik niet alleen voor mezelf maar ook voor buurtgenoten. Helaas onderging de site van thuisafgehaald in die week een update waardoor de bedankmailtjes niet goed doorkwamen. Ik weet niet of de afhalers ´m lekker vonden. Ik in elk geval wel.



Tajine met kip, zoete aardappel en abrikozen


(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 8 personen)
  • 3 theelepels venkelzaad
  • 3 theelepels komijnzaad
  • 3 theelepels korianderzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 2 + 1 eetlepels olie
  • 800 gram kipfilet
  • 2 uien, in halve ringen
  • 200 gram venkel
  • 500 gram zoete aardappel
  • 500 gram aubergine
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 300 gram gedroogde abrikozen
Rooster venkel-, komijn- en korianderzaad even in een droge koekenpan tot het licht geurt. Doe in een kleine keukenmachine en maal fijn. Voeg dan uitgeperste knoflook, peper en 2 eetlepels olie toe en maal tot een pasta. Voeg eventueel een scheutje water toe.
Snijd de kipfilet in stukjes. Meng 2/3 deel van de specerijenpasta door de kip en laat minimaal 30 minuten intrekken. 
Verhit de ene lepel olie in een grote gietijzeren braadpan. Voeg de uien toe, bak even aan op hoog vuur en laat dan op het laagste vuur 10 minuten zacht smoren met de deksel op de pan. 
Halveer de venkel en snijd overdwars in dunne plakken zodat je reepjes krijgt. Doe deze na de 10 minuten bij de ui in de pan, voeg een lepel water toe en laat 5 minuten smoren. 
Schil de aardappel en snijd in blokjes van ± 1 cm. 
Snijd de aubergine in even grote blokjes. 
Knip de aubergine in reepjes. 
Schep de ui en venkel uit de pan. Veeg de bodem schoon met keukenpapier en verhit de pan nog een keer goed. Doe de kip in de pan en bak al omscheppend een paar minuten op hoog vuur. 
Doe dan de uien en venkel weer terug in de pan. Verdeel de aardappel, aubergine en abrikoos erover, voeg 4 dl water en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en laat dan met het deksel op de pan 20-25 minuten zacht pruttelen tot de groente gaar is. 
Schep de kip en groente in een schaal en dek af. Laat het vocht in de pan. Proef en breng op smaak met de rest van de specerijenpasta en eventueel zout. Als je het iets te dun vindt, kun je het eventueel iets binden met maizena of zo. Doe alle groente en kip weer terug in de pan en proef het eindresultaat. 
Lekker met couscous en korianderworteltjes. 

zondag 21 oktober 2012

Pruimenjam met sinaasappel en steranijs

Kan iemand mij uitleggen waarom pruimenjam rood wordt? Ik gebruikte pruimen met een paarsblauw velletje en geel vruchtvlees.

Pruimenjam met sinaasappel en steranijs

(6-7 potten)
  • 2 kilo pruimen (vuil gewicht)
  • 500 gram geleisuiker 2:1
  • 300 gram rietsuiker
  • 2 sinaasappels
  • 2-3 steranijs
Steriliseer de jampotten die je zo gaat vullen. 
Zet een schoteltje in de diepvries.
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit en steeltjes. Doe de pruimen in een grote, liefst wijde, pan. Schep beide soorten suiker erop. 
Boen de sinaasappels goed schoon. Rasp de schil er fijn af en pers ze uit. Doe rasp en sap bij de pruimen in de pan. Doe ook de steranijs erbij.
Breng de pruimen aan de kook. Roer geregeld zodat de suiker snel oplost en er niets aanbrandt. Laat het 4 minuten borrelend koken. (pas op je vingers vanwege spetters). Zet het vuur uit en test een druppel jam op het ijskoude schoteltje. Als de jam goed is, kun je de potten vullen. Anders moet het vuur weer aan en kook je de jam nog een minuut door en test je 'm dan opnieuw. 

donderdag 18 oktober 2012

Saffraantomaatrisotto

Deze risotto was een tijdje terug bij mij af te halen. Ik had 2 porties aangeboden (risotto kun je niet echt in grote hoeveelheden maken vind ik), en toen ging ik even weg. Toen ik terug kwam waren er 3 verzoekjes ingediend. Natuurlijk wou ik geen mensen teleurstellen, dus maakte ik 2 pannen. Wel waren al mijn lekkere balkontomaatjes in een keer op.......

Saffraantomatenrisotto

(4 personen)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 scheut witte wijn (of vermout)
  • 400 gram risottorijst
  • 1 liter (hete) groentebouillon
  • 1 buisje saffraan (0,05 gram)
  • 4 eetlepels mascarpone
  • 20-30 cherry(tros)tomaatjes 
  • blaadjes basilicum
  • ± 2 deciliter tomatensaus *)
*) tomatensaus
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 eetlepel heel fijn gesnipperd ui
  • klein teentje knoflook
  • 350 gram (lekkere) tomaten
  • wat rozemarijn, oregano, een blaadje salie
  • peper, zout
  • heel misschien drup balsamicoazijn en een snuf suiker
Verhit de olie en fruit de ui een paar minuten zachtjes. Pers de knoflook erboven uit en fruit 1 minuut mee. Snijd de tomaten in stukjes, doe ze in de pan erbij en bak even op hoog vuur. Zet dan het vuur laag, voeg de kruiden toe en laat 15 minuten pruttelen. Roer af en toe. Pureer met een staafmixer en voeg naar smaak peper en zout, en heel misschien de azijn en suiker, toe. 

risotto
Doe de tomaatjes in een ovenschaal en wrijf in met wat olie. Zet ze ± 25 minuten in een oven van 200C zodat ze roosteren/poffen. 
Doe een lepel van de hete bouillon in een kopje en laat hierin de saffraan ± 5 minuten weken.
Verhit voor de risotto 1 lepel olie in een pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en fruit ± 5 minuten tot de ui glazig is. Pers de knoflook erboven uit en fruit deze 1 minuut mee. Voeg de rest van de olie toe en doe dan de rijst erbij. Schep goed om zodat elke rijstkorrel met een filmpje olie is bedekt. Blus af met de scheut wijn. 
Schep dan lepel voor lepel de warme bouillon bij de rijst. Roer geregeld en voeg pas de volgende bouillon toe als de vorige lepel is opgenomen. Gebruik de saffraanbouillon als eerste. De saffraandraadjes kun je gewoon laten zitten. Ga zo ± 20 minuten door tot de rijst gaar is. Roer op het laatst de mascarpone erdoor. 
Schep de risotto in diepe, voorverwarmde borden. Verdeel de tomatensaus in schepjes erover. Leg de geroosterde tomaatjes erop en verdeel wat basilicum erover. 

dinsdag 16 oktober 2012

Amandelcakejes met sinaasappelsiroop

Dit maakte ik als toetje toen een vriendin kwam eten. De overige 8 cakejes konden afgehaald worden. Een snoeperige buurvrouw wou ze alle 8 wel hebben.

Amandelcakejes met sinaasappelsiroop

(12 cakejes)
  • 100 gram gepelde amandelen
  • 3 eieren 
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram griesmeel
  • 150 gram suiker
  • 1 sinaasappel
  • citroensap
  • 75 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1/2 steranijs
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er af. 
Klop de eieren met de suiker ± 5 minuten tot een luchtig geheel. Klop de zonnebloemolie en rasp erdoor. Meng dan het bakpoeder, griesmeel en de gemalen amandelen erdoor. 
Verdeel over 12 kleine cakevormpjes (ik gebruikte deze keer de vierkante) en bak op 175C in ± 25 minuten gaar. 
Maak ondertussen de siroop. Pers de sinaasappel uit. Doe het sap met de suiker en de specerijen in een klein pannetje. Verwarm al roerend zodat de suiker oplost. Breng dan aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Zet het vuur uit.
Laat de cakejes ± 5 minuten afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes. Zet op een rooster en prik aan de bovenkant wat gaatjes. Lepel er een beetje warme siroop over en wacht tot deze is opgenomen. Lepel er dan nog wat siroop over. 

zaterdag 13 oktober 2012

Mexicaanse bonenschotel met een vleugje chocolade

Met al deze bonen moet natuurlijk ook gekookt worden. Het klinkt misschien raar om chocolade in een hartig gerecht te gebruiken, maar in Zuid-Amerika is dat normaal. Een mole is een saus op basis van geroosterde, fijngewreven pepers en  specerijen. Vaak gaan er fijngemalen noten of zaden door voor de binding. Ook cacaopoeder of chocolade wordt als smaakmaker gebruikt. Traditioneel is het roosteren en malen een proces dat een dag in beslag kan nemen. Dit recept is een stukje sneller.

Van belang is wel dat je bittere chocolade gebruikt. Ooit heb ik een keer kip in chocoladesaus gemaakt met gewone pure chocolade. Dat was niet heel erg succesvol, omdat ik teveel (zoete) chocolade had gebruikt.


Mexicaanse bonenschotel met een vleugje chocolade


(4 personen)

mole:

  • 2 kruidnagels
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel (zonnebloem)olie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 30 gram bittere chocolade (ik gebruikte chocolade met 78% cacao)
  • zout
bonenschotel:
  • 1 eetlepel (zonnebloem)olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 rode peper, in kleine stukjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 150 gram wortel, in kleine blokjes
  • 300 gram paprika, in blokjes
  • 1 kilo gekookte bonen (zwarte, kidney, bruine)
  • 1 blikje mais (300 gram)
  • zout

Voor de mole:

Rooster de kruidnagels, het korianderzaad, het komijnzaad en het sesamzaad in een droge koekenpan totdat het geurt. Maal fijn in een kleine keukenmachine of een vijzel.
Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui een paar minuten tot deze glazig is. Pers de knoflook erboven uit en voeg de peper toe. Fruit nog 2 minuten. Voeg dan de gemalen specerijen en de kaneel toe. Roer even en doe dan de gepelde tomaten en 3 dl water erbij. Plet de tomaten. Breng de saus aan de kook en laat daarna op laag vuur een kwartiertje pruttelen. Pureer de saus met een staafmixer en doe hem dan weer terug in de pan. Laat de helft van de chocolade in de saus smelten en proef. Voeg dan pas de rest van de chocolade toe. Het ligt aan de soort chocolade die je gebruikt hoeveel je moet gebruiken. Als de chocolade te zoet is, is teveel chocolade niet lekker. Breng de saus daarna op smaak met zout.

Voor de bonenschotel:

Verhit de olie in een braadpan. Voeg de ui toe en fruit een paar minuten. Pers de knoflook erboven uit en doe de peper erbij. Fruit 2 minuten. Doe dan de tomatenpuree en een kopje water erbij. Voeg de wortelstukjes toe en laat deze ongeveer 5 minuten garen. Doe dan de paprika erbij. Laat nog 5 minuten garen. Doe dan de bonen en mais in de pan. Zet het vuur hoog en schep voorzichtig om om alles warm te laten worden. Voeg wat zout naar smaak toe.
Doe dan de mole in de pan met de bonen en laat alles nog even goed doorwarmen.
(of schep de mole pas op je bord over de bonen voor een iets aantrekkelijker gerecht)

Lekker met tortillachipjes en guacemole.

(bron info over mole: wikipedia)


donderdag 11 oktober 2012

Brownies met pruimen

In een andere taart gebruikte ik ook laatst in lapsang geweekte pruimen. Lapsang souchong is gerookte, zwarte thee. Ik vind deze erg lekker.
Het eerste dat manlief bij het proeven van die taart opmerkte was de rooksmaak. Die ging heel goed samen met de pruimen. Ook chocolade vond ik er goed bij passen. In deze brownies dus de gerookte pruimen in de herhaling.

Brownies met pruimen

(rechthoekig vorm van ± 20 bij 30 cm)
  • ± 3 deciliter sterke lapsang thee
  • 100 gram gedroogde pruimen
  • 120 gram boter
  • 50 gram pure chocolade
  • 2 eieren
  • 50 gram basterdsuiker
  • 100 gram suiker
  • 25 gram cacao
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de vorm en vet de zijkanten in en bestuif met bloem. 
Snijd de pruimen in stukjes en week ze minimaal 15 minuten in de sterke thee.
Snijd de boter in blokje en hak de chocolade grof. Doe ze samen in een hittebestendige kom en hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water. Laat de boter en chocolade rustig smelten. 
Klop ondertussen de eieren met beide soorten suiker in ± 5 minuten luchtig. 
Meng het chocoladebotermengsel erdoor.
Verwarm de oven voor op 180C.
Zeef bloem en zelfrijzend bakmeel boven de kom met beslag en spatel dit erdoor. 
Giet de pruimen af en spatel deze als laatste door het beslag.
Verdeel het beslag over de vorm en bak de brownie in ± 25 minuten gaar. Hij mag nog een klein tikje smeuïg zijn. 

maandag 8 oktober 2012

Eendenborst met wortelpuree en gekaramelliseerde witlof

Geïnspireerd door het nieuwe seizoen van de Australische masterchef kookte ik dit met de eend die nog in de vriezer lag. De wortelpuree en de witlof waren erg geslaagd. De eend was een beetje smakeloos helaas. Hij was wel goed gebakken en mooi rose gelaten, maar er zat weinig smaak aan. Dit komt uit aflevering 6 van seizoen 4 en is (heel los) gebaseerd op een recept van Alla Wolf-Tasker. Ik kon de aflevering zo snel niet meer online terug vinden om te kijken wat ze er nu precies in had gedaan. En vooral hoe het eruit zag: dat blijf ik lastig vinden, om er een mooi bordje van te maken dat ook nog lekker warm is gebleven.


Eendenborst met wortelpuree en gekaramelliseerde witlof

(2 personen)
  • 1 grote eendenborst (± 300 gram)
  • 2 sinaasappels
  • 1 theelepel venkelzaad, grof gekneusd
  • 1/2 theelepel zwarte peper, gemalen
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • 350 gram wortel
  • 20 gram boter
  • ± 400 gram witlof
  • paar blaadjes rucola voor garnering
Dep de eendenborst droog. Kerf de vetkant in een ruitpatroon in. 
Boen de sinaasappels schoon en rasp de schil eraf. Meng de rasp met het venkelzaad, de peper en het zeezout. Wrijf hiermee de vleeskant van de eend in. Leg de eend met de vleeskant op een bord en zet een paar uur in de koelkast. Dek niet af. Op deze manier wordt het vel wat droger en krijg je een knapperiger korstje.
Schil de wortel en snijd in kleine stukjes. Pers de sinaasappels uit. Doe het sap en de wortels in een pan en breng aan de kook. Laat ± 15 minuten koken tot de wortels zacht en gaar zijn. Pureer (inclusief kookvocht) met de staafmixer en wrijf door een zeef voor een gladde puree. Houd warm tot je het bord gaat opmaken. 
Haal de buitenste blaadjes van de witlof en snijd deze in de lengt in repen. Bewaar voor de opmaak.
Snijd de stronkjes in kwarten (of als het hele kleine stronkjes zijn, door de helft). Verhit de boter in een koekenpan. Voeg de witlof toe. Als de witlof goed bruin is, keer ze dan op het andere snijvlak en laat ook deze kant karamelliseren. Voeg een klein beetje water, wat peper en zout toe en doe een deksel op de pan. Laat ± 20 minuten smoren. Voeg af en toe een klein beetje water toe. 
Laat de eend op kamertemperatuur komen. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en laat de eend zachtjes ± 10 minuten op de velkant bakken. Giet af en toe het vet af (bewaar om later een keer aardappeltjes of zo in te bakken!). Bak de laatste minuut op hoger vuur zodat het vel mooi knapperig wordt. Keer de eend dan om en bak nog 2 minuten op de vleeskant. Doe over op een warm bord en dek af met aluminiumfolie. Laat de eend 10 minuten rusten. 
Snijd de eend in ± 8 mooie stukjes. Verdeel de wortelpuree over 2 warme borden. Schik hierop de witlof en de eend. Maak af met de rauwe witlofreepjes en wat rucola. 

zaterdag 6 oktober 2012

Tarte tatin met ananas

Een snel en lekker toetje. Voor ons met ananas, voor mannetje Q maakte ik een eenpersoonsportie met appel.

Ananas tarte tatin

(2 personen)
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 2 eetlepels kokos
  • 30 gram suiker
  • 15 gram boter 
  • 1 steranijs
  • 4 plakken verse ananas
Bekleed een vorm met een doorsnee van ± 16 cm met een velletje bakpapier. 
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Bestrooi 1 plakje met de kokos en leg het andere plakje er bovenop. Rol iets uit. 
Warm de oven voor op 210C. 
Verhit de suiker en de boter samen met de steranijs in een klein pannetje. Laat de suiker en de boter smelten en schud af en toe met het pannetje. Laat het een mooie goudkleurige karamel worden. Giet de karamel op het bakpapier. Verdeel de ananas erover. Dek af met het bladerdeeg en stop de zijkanten een beetje in. Bak de tarte tatin in 20-25 minuten goudbruin. 
Keer om op een bord. Pas op voor de hete karamel. Schraap de restje karamel uit de vorm en doe bij de taart. 

donderdag 4 oktober 2012

Ananaspeersiroop met steranijs

Weer eens iets nieuws geprobeerd. Siroop van vruchtensap. De meeste siropen die ik tot nu maakte waren gebaseerd op een suikersiroop en smaakmakers zoals venkel, gember, vlierbloesem.

Ananaspeersiroop met steranijs

(± 800 ml siroop)
  • 1 ananas
  • 500 gram peer
  • 800-1000 gram suiker
  • 1 steranijs
  • 15 gram citroenzuur
Steriliseer glazen flessen, liefst met een schroefdop, ook al gebruik ik ook wel lege diksapflessen met plastic dop. 
Schil de ananas, verwijder de ogen en hak het vruchtvlees (binnenste kern kan ook) in grove stukken. 
Schil de peren, verwijder klokhuis en hak ook in grove stukken. 
Pureer de ananas en peer in een blender. Giet de puree in een met kaasdoek beklede zeef die je boven een grote kom of pan hangt. Laat uitlekken. Als je het niet erg vindt dat je siroop iets troebel kan worden, kun je ook met een spatel wrijven en op het laatst wringen zodat het sap er sneller uitloopt. 
Meet het sap af en voeg suiker toe in de verhouding  1 liter sap : 1 kilo suiker. Breng het sap, suiker en steranijs aan de kook zodat de suiker oplost. Voeg dan het citroenzuur toe en laat nog 1 minuut doorkoken. Giet in gesteriliseerde flessen.
Maak de siroop naar smaak aan met (koolzuurhoudend) water.  

dinsdag 2 oktober 2012

Bonen - gedroogde peulvruchten klaarmaken

Ik maakte een mexicaanse bonenschotel (recept volgt nog) met 3 soorten gedroogde bonen. Ik begon met 3 pakken van 900 gram, en dit was het eindresultaat.

foto-bonen-weken-zelf-koken

Ruim 6 kilo bonen. Die liggen nu in porties van 200 gram in de vriezer. Op deze manier heb ik mooi kleine hoeveelheden gare bonen die ik heel snel in een gerecht kan verwerken zonder dat ik weer met een restje zit. Het is niet eens zo heel veel werk, je moet het alleen even plannen. En genoeg grote pannen hebben.

Gedroogde bonen koken
  • een pak gedroogde bonen (ik gebruikte zwarte bonen, kidneybonen en zwarte ogenbonen (black eyed beans))
  • water
  • grote pan
  • eventueel zout
Doe de bonen in een grote pan. Giet er zeker de dubbele hoeveelheid water bij. Laat een nacht weken. 
De volgende dag giet je het weekwater af en doe je er zoveel schoon water bij dat de bonen goed onderstaan. Breng aan de kook. Schuim eventueel af. Laat dan zachtjes 60-90 minuten koken. Test na een uur een paar bonen of ze goed zijn. Doe er dan pas zout*) bij. Ik heb dat niet gedaan omdat ik de bonen toch verder verwerk in gerechten met veel specerijen. 
Als de bonen gaar zijn, giet je ze af.

*) wat de toevoeging van zout betreft: Er wordt altijd gezegd dat je het zout niet vanaf het begin moet toevoegen omdat de bonen dan een hard schilletje krijgen. De vraag is of dat echt zo is. Hier vind je een uitgebreide test van weken versus niet weken en zout vanaf het begin versus zout pas aan het eind. Conclusie is dat het wel meevalt met dat stugge velletje.