Een mooi oranje snoepje voor koninginnedag.
Macarons (abrikoos)
(20-24 stuks)- 100 gram amandelmeel
- 200 gram poedersuiker
- 3 eiwitten
- snuf zout
- 40 gram fijne kristalsuiker
- oranje of gele kleurstof
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels amaretto
- 4 eetlepels crème fraîche
Knip de gedroogde abrikozen in stukjes. Doe in een kom met de honing en amaretto en 3 lepels water. Warm even op in de magnetron en laat een nacht weken. Pureer de volgende dag. Roer dan de crème fraîche erdoor en pureer nogmaals.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of iets dergelijks.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of iets dergelijks.
Meng het amandelmeel en de poedersuiker in de keukenmachine door elkaar. Je zou dit ook wel in een kom kunnen doen, maar het stuift erg en je hebt kans op klonten.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snuf zout zo stijf dat je pieken kan vormen. Klop dan op matige snelheid de suiker er theelepel voor theelepel door. Je moet een glanzend, stevig schuim krijgen. Klop op het allerlaatst de kleurstof erdoor. Schep dan met een lepel het amandelpoedersuikermengsel erdoor. Schep ± 1 minuut om zodat alles verdeeld is en het mengsel langzaam van de lepel afdruipt. Doe over in een spuitzak met een glad mondje van 1 cm doorsnee.
Spuit op de beklede bakplaten rondjes met een doorsnee van ± 3 cm. Laat ze minimaal 15 minuten, maar het liefst langer, staan. Er vormt zich dan een heel dun vliesje waardoor de macarons straks een knisperig buitenlaagje hebben maar nog een zachte binnenkant.
Warm de oven voor op 160C. Bak de macarons (1 bakplaat tegelijk) 10 minuten. Laat ze afkoelen op het bakpapier.
Als ze afgekoeld zijn haal ze er dan voorzichtig af. Doe de vulling in een spuitzak en spuit op de platte kant van een macaron een dotje vulling. Dus niet de hard want dan breek je door de onderkant heen. Dek af met een macaron, ook met de platte kant. Laat nog een half uurtje opstijven in de koelkast voordat je ze gaat eten.
Bewaar ze in de koelkast. Ze worden in de loop van de tijd wel slapper, dus maak ze het liefst zo kort mogelijk van tevoren.