woensdag 1 oktober 2025

Tuin frittata


Bij ons in de buurt is een buurttuin. Een - openbaar toegankelijk - moestuintje waar een groepje buurtgenoten groente, fruit en bloemen kweekt. Iedereen mag meehelpen en als je helpt deel je ook in de opbrengst. Nu, in oktober, staan er nog kruiden (veel salie, oregano, tijm, citroenmelisse, dragon, bieslook, bonenkruid, munt), snijbiet, palmkool, postelein, courgette. Een week of wat geleden hebben we de aardappels geoogst. Dus er valt nog steeds te koken met iets uit de tuin. Een tuin-frittata dus. Gebruik dit recept vooral als een basis. Alleen snijbiet? Geen probleem. Ook spinazie? Kan prima. Andere groene kruiden? Kan ook heel goed. Geen aardappel? Klop 100 gram kikkererwtenmeel of bloem door het eimengsel om een iets vullender gerecht te krijgen. Een ui of knoflook in het begin meefruiten is ook lekker.

Tuin-frittata

(ovenschaal van ± 20 bij 25 cm)
  • 400 gram aardappel, geschild in kleine blokjes (± 1 cm)
  • 2 eetlepels (koolzaad)olie 
  • 300 gram snijbiet (stengels èn blad)
  • 200 gram palmkool 
  • 200 gram postelein
  • groene kruiden - bij elkaar zo'n 5 eetlepels fijngehakt / van de takjes gerist
  • zout, peper, chilivlokken
  • 250 gram courgette, in kleine blokjes (± 1 cm)
  • 6 eieren
  • 75 ml melk

Doe de blokjes aardappel in een pan met een laagje water. Breng aan de kook en kook 3-4 minuten tot de blokjes beetgaar zijn. Giet af en schep even op een bord. 
Snijd de stengel van de snijbiet en snijd deze in kleine stukjes. Houd het blad even apart. 
Verhit de olie in de pan en fruit de snijbiet een paar minuten. 
Hak ondertussen (het dikste stuk van de stengel gebruik ik niet) de palmkool fijn. Voeg aan de snijbiet toe. Bestrooi met wat peper en zout en een lepel water en laat verder garen terwijl je het snijbiet blad en de postelein (ook de steeltjes) fijn hakt. Voeg dit ook toe aan de pan. Voeg nog een scheutje water toe. Breng - met een deksel op de pan - aan de kook, zet het vuur laag en laat een paar minuten pruttelen. 



Hak ondertussen de kruiden fijn. Meng de kruiden door de groente. Breng op smaak met peper en zout en wat chili naar smaak. Meng ook de courgetteblokjes en aardappelblokjes erdoor. 
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een ovenschaal. Verdeel het groentemengsel over de schaal. 
Klop de eieren los met de melk en wat peper en zout. Giet over de groente. Bak de frittata ± 35 minuten in een oven van 180C tot het ei gestold is. 





zondag 15 juni 2025

Perzik-ananascake met amandelkruimels

Weer even geleden dat ik een recept post. Maar iemand had van deze cake geproefd en wilde 'm zelf ook een keer bakken. Dus besloot ik het maar even op te schrijven. Gelukkig had ik nog een stukje over om op de foto te zetten. 
Een frisse zomerse cake. Ik gebruikte een combinatie van verse perziken en verse ananas. Maar buiten het seizoen kun je ook prima fruit uit blik of de diepvries gebruiken. Ook met 1 van beide soorten is de cake lekker. 



Perzik-ananascake met amandelkruimels

(rechthoekige vorm van ± 20 bij 30 centimeter)
  • 50 gram koude boter, in hele kleine blokjes
  • 50 gram (riet)suiker
  • 50 gram bloem
  • 75 gram amandelen, grof gemalen 
  • 3-4 perziken (± 400 gram)
  • 200 gram verse ananas
  • 4 eieren
  • 200 gram suiker
  • 175 ml zonnebloemolie
  • evt. 1/2 theelepel amandelextract 
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de vorm en vet de zijkanten eventueel in. Je kunt ook een glazen ovenschaal gebruiken. 
Meng boter, suiker, bloem en amandelen door elkaar tot kruimels. Ik doe dat het in het kleine hakmolentje dat bij mijn staafmixer hoort. Bewaar in de koelkast. 
Ontvel de perziken en snijd in schijfjes. Snijd de ananas in stukjes. 
Klop de eieren met de suiker ± 5 minuten tot een luchtig mengsel. Giet er, terwijl je blijft mixen, beetje voor beetje de olie bij. Klop het amandelextract - als je dat gebruikt; ik was het van plan maar vergat het - erdoor. Meng het zelfrijzend bakmeel door het beslag. 
Zet de oven aan op 175C hetelucht. 
Verdeel het beslag over de vorm en strijk glad. Verdeel het fruit over het beslag. Strooi de kruimels over het fruit. Bak de cake in ± 40 minuten gaar.