maandag 30 april 2018

Jam van aardbeien en mango


Aardbeien met toch wat meer beurse plekjes dan ik op het eerste gezicht had gezien en mango's die toch wat harder waren (en bleven) dan ik had gehoopt. Ik besloot maar om er jam van te maken. Deze keer gebruikte ik gewone suiker en een zakje gelier-fix 1:3 dat ik een paar vakanties terug in Oostenrijk of Duitsland had gekocht. In die landen is het zelf maken van jam veel meer bewaard gebleven en vind je ook bij de discountsupermarkten zaken als geleisuiker in het standaardassortiment. Hier vind je het soms. Ook andere hulpmiddelen zoals deze gelier-fix (zeg maar pectine met nog wat stofjes erbij) vind je gemakkelijk in de supermarkt.
Zonder dat zakje is dit preciese recept wat lastig te maken, maar onthoud de combinatie mango en aardbeien en pas dat toe in een aardbeienjamrecept waarbij je de helft van de aardbei vervangt door mango.


Jam van aardbeien en mango

(4 potten)


  • 500 gram mango, in kleine stukjes (schoongemaakt gewicht)
  • 500 gram aardbeien, in stukjes (schoongemaakt gewicht)
  • 1 theelepel citroensap
  • 350 gram suiker
  • 1 zakje gelier-fix 1:3
Boen jampotten en bijbehorende deksels in een heet sodasopje schoon. Spoel ze na met kokend water en laat omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. 
Als de mango nog erg hard is, begin dan met alleen de mango. Doe de mango in een pan en voeg 2-3 lepels water toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur, met een deksel op de pan, een paar minuten pruttelen tot de mango wat zachter is. 
Zet er heel even de staafmixer is en pureer tot een grof mengsel. Voeg de aardbeien en het citroensap toe. 
Als de mango zacht is, kun je direct mango en aardbei door elkaar roeren en verwarmen en grof pureren.
Meng de gelier-fix met 2 eetlepels suiker en roer dit goed door het fruit, terwijl je dit aan de kook brengt. Roer dan de suiker er door, breng weer aan de kook en laat 3 minuten koken, terwijl je roert. (Of volg de aanwijzingen op het pakje gelier-fix.) Giet de hete jam in de potten, draai het deksel erop en draai de potten om. Laat ze 10 minuten omgekeerd staan. 

woensdag 25 april 2018

Hartige taart met oranje paprika en wortel - foodblogevent

hartige taart sesamzaad korst ei wortel oranje paprika

Bij het woord foodblogevent denk je misschien aan iets fysieks waar foodbloggers bij elkaar komen, vaak onder het genot van een drankje en een hapje, soms zelfs iets actiefs als een kookworkshop, ook vaak georganiseerd door een pr-bureau dan wel producent om aandacht te vragen voor zijn product. Dat is het in dit geval niet. Toen de bloggerswereld nog wat minder door de pr-wereld was ontdekt was er een online foodblogevent. Iemand bedacht een thema, bloggers verzonnen daar een recept met verhaal bij, de organisator wees iemand aan als prijswinnaar die het volgende thema verzon en die maand de host was. Ik deed er een enkele keer aan mee. 
Dat foodblogevent een tijdje slapend geweest maar is nu in een iets andere vorm weer nieuw leven ingeblazen. Het thema voor de maand april in in elk geval oranje. Natuurlijk geïnspireerd door koningsdag. Omdat oranje mijn kleur is, moet ik daar wel aan meedoen. 

Het kwam dus goed uit dat er in de foodybox een oranje paprika zat. Ik heb het idee dat die tegenwoordig breder verkrijgbaar zijn. Vroeger zag je in de supermarkt sporadisch. Vaak alleen rond koninginnedag of met een EK voetbal ofzo. Op de markt zag ik ze regelmatiger maar ook niet altijd. De laatste tijd dus wel, en ik had ze ook al in huis, dus ik had niet 1 oranje paprika maar 3. Als je ze alleen in een mix met rood en geel kunt krijgen, gebruik dan de oranje paprika voor de ringen bovenop en verwerk de gele en rode in de taart. 


oranje paprika

Update: Van alle vrolijke oranje inzendingen voor het foodblogevent werd mijn inzending bekroond met de eerste prijs. Tweede prijs was voor het coquillegerecht, een koning waardig, van Thomas. Derde waren de kroontjesbroodjes van Ellouisa. Andere inzenders waren: stoofvlees met worteltjes, een oranje cocktailoranje sinaasappelvlaoranje hummusbbq-sandwich met oranje sausoranje marmeladeoranje kaaskoekjes



Hartige taart met oranje paprika en wortel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm van 22 centimeter)
  • beetje gesmolten boter
  • 2 theelepels wit sesamzaad
  • 2 theelepels maanzaad
  • 1 theelepel nigellazaad
  • 600 gram wortel, in halve plakjes
  • 6 eieren 
  • 125 gram kikkererwtenmeel
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels geraspte verse gemberwortel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel sriracha (of sambal)
  • 3 oranje paprika's
  • 100 gram geraspte cheddar
  • 3 oranje paprika's
Doe een stuk bakpapier in de binnenkant van de springvorm. Vouw/duw zo ineen dat je ook de wanden bedekt. Bestrijk de wanden met de gesmolten boter en bestrooi met de zaadjes. Zet even in de koelkast.
Kook de wortel in een bodempje water in ± 10-12 minuten gaar en redelijk zacht. Giet af, laat iets uitdampen en stamp grof met een pureestamper.
Klop de eieren in een kom los en meng tot een klontvrij mengsel met kikkererwtenmeel, komijn, gemberpoeder en -rasp, kurkuma, zout en sriracha. Zet er eventueel de staafmixer in. Meng er de cheddar door.
Verwarm de oven voor op 200C.
Was de oranje paprika maar laat 'm heel. Snijd er een paar mooie ringen van een halve centimeter dik van en snijd de rest in kleine blokjes.
Meng de gestampte wortel en de paprikablokjes door het eimengsel. Giet het in de springvorm. Verdeel de oranje ringen over de bovenkant van de taart. Bak de oranje taart in 45-50 minuten gaar. Serveer met een groene salade van bijvoorbeeld rucola en gegrilde courgette ernaast. 

Inspiratie voor deze hartige taart met oranje paprika deed ik op bij de bloemkooltaart van Ottolenghi

maandag 23 april 2018

Zachte koek met havermout en pinda's - foodblogswap


Deze maand werd ik voor de foodblogswap gekoppeld aan Piens keuken. Naast het bloggen bakt zij op bestelling ook diverse koeken en tussendoortjes. Een tikje in de "gezonde" hoek, waar ik niet echt veel mee heb. Toch vond ik het leuk om een recept in die categorie te kiezen. Mijn oog viel op de "piennuts"-koeken. Een zachte koek of reep met pinda's en pindakaas erdoor wat in combinatie met haar naam een grappige woordspeling opleverde. De kokosbloesemsuiker liet ik weg, de koek was zoet genoeg en anders had ik bruine basterdsuiker gebruikt. De krenten verving ik door rozijnen, ik gebruikte dadelstroop en mijn specerijenmengsel van de Aachener Printen omdat mijn speculaasspecerijen op waren. Het fijnmalen van de dadels en rozijnen was nog wel even lastig ondanks mijn goede keukenmachine. Ik denk daar iets mis mee is. Uiteindelijk lukte het wel. Het eindresultaat is een zachte koekreep, die weer nieuwe energie geeft tijdens bijvoorbeeld een fietstocht. 

Zachte koek met havermout en pinda's - foodblogswap

(voor vorm van ± 18 bij 18 centimeter)

  • 75 gram zachte dadels (ontpit)
  • 75 gram rozijnen
  • 2 eetlepels water
  • 75 gram dadelstroop
  • 75 gram pindakaas
  • 50 gram pinda's, grofgehakt
  • 1/2 theelepel speculaaskruiden
  • 100 gram havermout
Doe dadels, rozijnen, water en dadelstroop in de kom van de keukenmachine en maal fijn.
Meng er de pindakaas, pinda's, speculaaskruiden en havermout door. Waarschijnlijk zul je tussentijds de wanden af moeten schrapen om alles goed gemengd te krijgen. 
Verwarm de oven voor op 180C.
Leg een stuk bakpapier in de de vorm. Verdeel hierover het deegmengsel. Dek af met een ander stuk bakpapier en duw alles plat en tot een gelijkmatige laag. Trek het bovenste stuk bakpapier eraf. 
Bak de pindakoek in ± 20 minuten gaar. Laat in de vorm afkoelen maar snijd alvast wel in stukjes. Eenmaal afgekoeld kun je deze dan van elkaar losbreken. 

donderdag 19 april 2018

Pasta met doperwten, ham en broccoli


Hier waren de meningen over verdeeld. Ik vond het een prima bordje eten, misschien een tikje te eentonig, maar de heren vonden het maar zo-zo. Ik zag in een flits een recept van Nigella Lawson voorbij komen van pasta met ham en doperwtjes en dat leek me wel wat. Lekker snel en handig als voorraadrecept met doperwtjes uit de diepvries. Ook handig om de stukjes broccolistronk in te verwerken die ik soms invries. Soms maak ik iets waar ik alleen de roosjes in wil verwerken, en dan gooi in de stronk in kleine stukjes gesneden in de vriezer. 

Pasta met doperwten, ham en broccoli

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)
  • 1 eetlepel (koolzaad)olie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 groene peper, fijngehakt (of een lepeltje sambal)
  • 300 gram broccoli, stronk en roosjes gescheiden
  • 1/3 groentebouillonblokje
  • 100 gram crème fraîche
  • 200 gram (diepvries)doperwten
  • 150-200 gram hamblokjes
  • 200 gram fusili
  • zwarte peper
  • als je hebt wat verse dragon
Breng water met wat zout aan de kook voor de pasta en kook deze terwijl je de saus maakt. Kook de broccoli de laatste 3 minuten en de helft van de doperwten de laatste 2 minuten mee. Giet af.
Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui, peper en stronkstukjes een paar minuten. Doe er 1,5 deciliter water, het stukje bouillonblok en de helft van de doperwten bij. Breng aan de kook en laat een paar minuten koken. Pureer met de staafmixer tot een groene saus en meng er de crème fraîche door. Breng op smaak met peper en eventueel wat dragon. 
Meng de saus en hamblokjes door de pasta/broccoli/doperwten en laat nog een minuutje doorwarmen. 

maandag 16 april 2018

Ovenschotel van orzo, aubergine, mozzarella en tomaat

orzo uit de oven met plakjes tomaat bovenop

Orzo ziet er uit als rijst, maar is een pastasoort. Gewoon in water gekookt en dan met een schep saus erover vind ik het een beetje glibberig. Maar op deze manier - gegaard in de saus in een ovenschaal met genoeg kaas - was het troostrijk eten. Het recept heeft als basis de baked orzo with mozzarella and oregano van Ottolenghi uit Plenty More, maar ik heb het toch weer wat anders klaargemaakt.
Elk merk orzo zal ook iets anders omgaan met het absorberen van vocht, dus als je bang bent dat het te soepig wordt, kun je ook iets minder vocht toevoegen en dan op 2/3 van de oventijd controleren hoe het ervoor staat en dan eventueel nog iets toevoegen.


Ovenschotel van orzo, aubergine, mozzarella en tomaat

(6 personen)
  • 4-6 eetlepels (koolzaad)olie
  • 1 kilo aubergine, in kleine blokjes
  • peper, zout
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1-2 rode pepers, fijngehakt
  • 400 gram bleekselderij, in boogjes
  • 140 gram tomatenpuree (1 pakje)
  • 500 gram orzo, afgespoeld
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • 7,5 deciliter heet water
  • blaadjes van 15 takjes oregano
  • 3 bolletjes mozzarella, in stukjes
  • 6 tomaten, in plakken
  • 75 gram geraspte mature cheddar (of pittige Goudse kaas)
Verhit in een grote braadpan de helft van de olie. Bak hierin de helft van de aubergineblokjes op hoog vuur ± 6 minuten tot ze beginnen te kleuren. Schep geregeld om. Schep in een ovenschaal (die je straks gaat gebruiken). Doe nog een lepel olie in de pan en bak de andere helft van de aubergineblokjes op dezelfde manier en schep bij de eerste helft. Bestrooi met wat peper en zout. 
Doe de rest van de olie in de pan en bak de ui en rode peper ± 5 minuten tot de ui begint te kleuren. Voeg de bleekselderij toe en bak nog een paar minuten. Schep even op een bord. 
Doe de tomatenpuree in de pan en roer de orzo erdoor. Voeg water toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Meng er de groente en oregano door. Schep alles in 2 grote ovenschalen. Verdeel de stukjes mozzarella over beide schalen en meng door elkaar. Leg de plakken tomaat op de bovenkant van de orzo. Bestrooi met de geraspte kaas en maal er nog wat peper over. 
Bak de ovenschotel met orzo op 180C in ± 35 minuten goudbruin. Het vocht moet dan nagenoeg opgenomen zijn door de orzo. 

donderdag 12 april 2018

Flapjacks met kokos en cranberry's


Dit waren lekkere koekjes voor bij de koffie en thee. Dat mag ook wel met deze hoeveelheid suiker en boter en golden syrup. Dus een wauwelverhaal over dat haver gezond is, en dat daarom deze koekjes ook gezond zijn, dat doen we dus maar niet. Ze zijn wel snel gemaakt, want het is smelten en mengen met een lepel en dan in de oven. 

Alle kruimels die bij het snijden losraken, doe ik bij de cruesli in de trommel en eten we op die manier bij het ontbijt.

Flapjacks (havermoutkoek) met kokos en cranberry

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - voor 16-20 stukjes)
  • 150 gram boter
  • 100 gram rietsuiker
  • 100 gram golden syrup
  • snuf zout
  • 100 gram havervlokken
  • 150 gram havermout
  • 50 gram geraspte kokos
  • 75 gram cranberry's
Leg een stuk bakpapier of bakfolie op de bodem van een ovenschaal van ± 20 bij 30 centimeter. 
Smelt de boter, rietsuiker en golden syrup op laag vuur in een pan. Het hoeft niet te karameliseren, alleen te smelten. 
Roer zout, havervlokken, havermout, kokos en cranberry's goed door het boter-suikermengsel. Verdeel het over de vorm en duw goed aan met een spatel of lepel. 
Bak de flapjacks op 170C in ± 25 minuten goudbruin. Laat de koek in de vorm (hij is nog zacht), maar snijd al wel in stukken. Als de koek is afgekoeld kun je de stukken dan losbreken.

maandag 9 april 2018

Stamppot met zoete aardappel, paksoi, shoarmareepjes en paprika


Met het lenteweer van afgelopen weekend zit je vast niet te denken aan stamppot. Maar dit recept is voor een net wat andere stamppot. Paksoi vind ik niet typisch een wintergroente en paprika ook niet. De oranje kleur van de zoete aardappel vind ik in elk geval wel zomers. Dat zou je 's winters ook in je stamppot moeten doen, dan heb je tenminste wat zon op je bord. 

Stamppot met zoete aardappel, paksoi, shoarmareepjes en paprika

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 personen)

  • 800 gram zoete aardappel
  • 800 gram aardappel
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 rode paprika's, in reepjes (± 350 gram)
  • 500 gram shoarmareepjes
  • 2 stronken paksoi (± 800 gram), in dunne reepjes - wit en groen gescheiden


Schil de (zoete) aardappel en snijd in plakjes. Spoel even af en doe in een pan met zoveel water dat de aardappel net onder staat. Voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken tot de (zoete) aardappel gaar is. Giet af en zet nog even op hoog vuur terwijl je omschept om droog te stomen. Stamp de aardappel fijn en meng de rode peper erdoor. 
Verhit ondertussen wat olie in een grote koekenpan (of hapjespan) en bak de uien op hoog vuur 5 minuten tot ze lichtbruin zijn. Schep op een bord en bestrooi met het gerookte paprikapoeder. Doe nog een klein beetje olie in de pan en bak de paprikareepjes ook op hoog vuur 5 minuten. Schep ze op de uien. Bak dan het vlees, in de laatste olie, in ± 10 minuten gaar. 
Schep ui, paprika en vlees door de aardappels. 
Roerbak het wit van de paksoi 1 minuut in de pan waarin ook het vlees gebakken is, voeg een lepel water toe en schraap alle aanbaksels los. Meng - samen met het groen - door de aardappels. 
Je kunt er ook voor kiezen om ui, paprika en vlees apart bij de stamppot aardappel-paksoi te serveren, zoals ik op de foto deed. 

donderdag 5 april 2018

Soep van geblakerde aubergine met ui en paprika


Dit was een lekker soepje voor bij de lunch. Ik bladerde de Ottolenghi-kookboeken door voor wat inspiratie. Ik wist dat er in Jerusalem een soep van geblakerde aubergine stond met moghrabieh, maar bladerde de andere boeken ook even door. Met die 3 auberginesoeprecepten in mijn achterhoofd maakte ik deze soep. 

Soep van geblakerde aubergine

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 2 aubergines (± 600 gram)
  • 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 1 grote ui, in kwartringen (± 150 gram)
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel Turkse paprikapasta (pittige variant)
  • 200 gram gezeefde tomaten
  • 1 kippenbouillonblokje (of groentebouillon)
  • 1 gele paprika (±175 gram)
  • 75 gram korte vermicelli
Halveer de aubergines in de lengte. Leg ze met de bolle kant naar boven in een grote ovenschaal of op een bakplaat. Bestrijk met een klein beetje olie. Zet 15-25 minuten onder de grill tot de aubergines beginnen te blakeren en de binnenkant zacht is. Laat iets afkoelen en schraap het vruchtvlees uit de schil.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een soeppan en fruit hierin de ui even aan. Laat daarna met een deksel op de pan ± 5 minuten zacht verder garen. Schep de ui uit de pan. 
Vijzel het koriander- en komijnzaad grof in ene vijzel. Doe in de pan, rooster een minuut en voeg dan paprikapasta en gezeefde tomaten toe. Roer door elkaar en voeg 0,75 liter kokend water, het bouillonblokje en de auberginepuree toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Pureer met een staafmixer en proef op pit en zout. Voeg de paprika, de ui en de vermicelli toe en laat nog 5 minuten zacht koken. 
Serveer de soep met platbrood en eventueel een schep yoghurt. 

maandag 2 april 2018

Hartige taart met heel veel groente


De hoeveelheid groente die je voorbereidt, past waarschijnlijk niet allemaal in deze hartige taart met veel verschillende soorten groenten. Dat geeft niet, want die stop je gewoon in de salade die je er bij serveert. Op deze manier kun je met 3-4 mensen van deze taart eten. De taart is gebaseerd op een recept van Ottolenghi uit Plenty More, maar ik heb 'm iets anders gemaakt. Hij denkt dat je er met 4-6 personen van kunt eten, maar dat vind ik wel erg magertjes. De taart is namelijk ook gewoon erg lekker, dus nog een puntje is geen straf. Geef er dus genoeg salade bij, eventueel met nog wat kikkererwten erdoor. 

Hartige taart met heel veel groente

(quichevorm met losse bodem 22 centimeter doorsnee)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 150 gram bloem
  • 125 gram koude boter, in blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • koolzaadolie
  • 3 paprika's (± 500 gram)
  • 1 aubergine, in blokjes van ± 1 centimeter (± 350 gram)
  • 1 zoete aardappel (± 250 gram)
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 1/2 rode peper, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 courgette, in 8 lange repen (± 300 gram)
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 eieren
  • 1 deciliter melk
  • 125 gram ricotta
  • 125 gram feta
  • 75 gram rucola
  • 2 theelepels frambozenazijn
Doe meel en boter in de kom van een keukenmachine en draai tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 lepel water toe en draai kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog wat water toe. Vorm van het deeg een dikke plak, pak in plastic folie en laat minimaal een half uurtje rusten in de koelkast. 
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de quichevorm en vet de zijkanten in. 
Halveer de paprika's, bestrijk de buitenkant met wat olie en leg ze met de bolle kant naar boven onder een hete grill tot ze blakeren. Dat duurt in mijn oven zo'n 15-20 minuten. Laat iets afkoelen, trek het vel eraf en snijd in brede repen. 
Verwarm de oven voor op 170C. 
Rol het deeg uit tot een ronde lap van 28 centimeter doorsnee en bekleed de vorm hiermee. Leg een stuk bakpapier op het deeg en leg hierop een blindbakvulling. 
Meng de aubergine met wat olie en doe in een ovenschaal. Zet de aubergine hoog in de oven en de deegbodem laag in de oven. Bak de deegbodem 20 minuten met de blindbakvulling. Verwijder die dan en bak de vorm nog 10-15 minuten. Schuif na die 20 minuten ook de aubergine naar 1 kant van de ovenschaal en doe de zoete aardappel (ook besprenkeld met wat olie) erbij. Haal de deegbodem uit de oven en controleer hoever de aubergine en zoete aardappel zijn. Laat die eventueel nog wat langer in de oven staan. 
Bak terwijl deeg en aubergine/zoete aardappel in de oven staan de uiringen op laag vuur in ± 15 minuten zacht. Bak op het laatst de peper en tijm mee. Schep op een bord. Zet het vuur hoog en bak de repen courgette aan elke kant 2-3 minuten tot deze lichtbruin kleuren. Schep op een bord en snijd in kleinere stukjes van ± 2 centimeter.
Klop de eieren los met de melk en wat peper en zout. 
Verdeel de uien over de bodem van de voorgebakken quichebodem. Verdeel hierover de aubergine, paprika, zoete aardappel en courgette. Misschien past niet alles, verwerk dat in de salade. 
Giet het ei over de groente. Verdeel de ricotta en feta in blobjes over de taart en leg de tomaatjes met de snijkant naar boven op de taart. 
Bak de groentetaart nog ± 30 minuten in de oven van 170C tot de vulling gestold is. 
Maak ondertussen een dressing van 1 eetlepel olie, de azijn en wat peper en zout. Doe hier de overgebleven groente bij, eventueel nog wat extra tomaatjes en de rucola.