woensdag 2 december 2015

Speculaaskruiden zelf maken


Vandaag krijgen we bezoek. Dat klinkt chiquer dan het is hoor. We krijgen gewoon familie langs. Als iets lekkers bij de thee wilde ik zelf gevulde speculaas maken. Amandelspijs had ik nog liggen, maar ik had geen speculaaskruiden meer. Dus maar een nieuwe lading gemaakt. Een paar jaar geleden heb ik ook al een samenstelling voor speculaaskruiden geblogd, dus het mag wel weer. Deze keer maakte ik het zo.


Speculaaskruiden zelf maken


  • 1 stukje gedroogde sinaasappelschil
  • zaadjes uit 20 kardemompeulen
  • 1/2 steranijs
  • 6 kruidnagels
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 1,5 theelepel witte peperkorrels
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 4 theelepels kaneel
Doe alle specerijen (ook degene die al gemalen zijn) bij elkaar in de koffiebonenmolen (of kleine keukenmachine) en maal tot poeder. Bewaar in een goed afgesloten potje. Om de specerijen goed fijn te malen gebruik ik een koffiebonenmolen. Die heb ik een jaar of 2 geleden gekocht en ik ben er nog steeds erg blij mee. Tijdens mijn weken op Ballymaloe werd er ook een koffiebonenmolen gebruikt om specerijenmengsels te maken. Daar leerde ik ook de manier om 'm schoon te maken: nadat je de specerijen eruit hebt gehaald, maal je een lepeltje rijst tot poeder. De rijst neemt bijna alle restjes specerijen mee. Veeg eventueel nog schoon met een stukje keukenpapier. 

Ik gebruik de koffiemolen niet alleen voor het maken van speculaaskruiden maar ook voor de kruiden voor in de spekkoek. Ook een lekker specerijenmengsel voor in een hartige taart met wortel of prei is prettig snel gemalen. Ook de mixed spices voor de Christmaspudding gingen er in. 

Voor de gevulde speculaas, of eigenlijk een speculaasstaaf, maakte ik gebruik van dit recept van Mannin. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten