donderdag 3 december 2015

Spelt met snijbonen, spekjes en tomaat

Spelt(korrels). Wat doe je daar nu mee? Bij deze bloemkoolschotel serveerde ik gekookte spelt.
Manlief vond dat een beetje droog. Ik mengde op mijn bord groente en spelt door elkaar, dus vond het wel meevallen. Een week later gebruikte ik weer spelt. Ik maakte deze tomatentaartjes en erbij zouden snijboontjes met spekjes en tomaat gaan. Tussen de snijbonen zaten behoorlijk stugge exemplaren. Ik hield dus minder bonen over dan ik had gedacht, dus het was een beetje krap. In de vriezer had ik nog een zakje gekookte spelt liggen, dus mengde ik dat door de snijbonen. Toen kreeg ik erg positieve opmerkingen van zowel manlief als van een afhaler. Spelt op deze manier is lekker. Eigenlijk was het dus een bijgerecht, maar achteraf zo lekker bevonden dat ik het blogwaardig vind.


Spelt met snijbonen, spekjes en tomaat

  • 250 gram speltkorrels
  • 300 gram spekjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 jalapenopeper, fijngehakt
  • 750 gram snijbonen
  • 3 tomaten, in stukjes
Week de spelt een aantal uur in koud water. Kijk hiervoor op de verpakking. 
Breng de spelt met schoon water en wat zout aan de kook en kook in ± 45 minuten gaar. Giet af. 
Bak de spekjes uit. Voeg ui en peper toe en fruit 5 minuten mee. 
Snijd de puntjes van de snijbonen, verwijder eventuele draden en snijd in schuine stukjes van 2 centimeter. Doe in een pan met zoveel water dat ze net onder staan en breng aan de kook. Kook de snijbonen 5-7 minuten tot ze net gaar zijn. Giet af. 
Meng de spelt, snijbonen, spekjes (met vet) en tomaten door elkaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten