dinsdag 1 december 2015

Hartige taart met zuurkool, spek, appel en karwij

Toen ik laatst voor de goulash nieuwe karwij nodig had, keek ik er eerst overheen. De marktkraam waar ik karwij wilde kopen noemde het bij zijn andere naam, kummel. O ja, dacht ik toen ik dat las. Na kummel kwam altijd " of karwij". Tenminste in mijn gedachten, en ik denk dat ik ook wel beide namen tegelijk op het kruidenpotje heb gehad. 
Op zoek naar wat meer informatie dus. Bij het intikken in google wordt gevraagd of ik "karwei" bedoel. Nou nee, ik bedoel gewoon karwij met een lange ij. Dat bestaat ook hoor. Het lemma in de wikipedia over karwij noemt nergens de andere naam, kummel, maar wikipedia-kummel verwijst wel naar karwij. Beetje raar. 
Op de site van elle eten wordt er ook een vraag over beantwoord. Daar wordt ook nog gesproken over verwarring met komijn. Beetje moeilijk blijft de ei of ij wel, want de eerste keer wordt daar komein in plaats van komijn gespeld. Verder staat daar hetzelfde als op de wikipedia. Karwij zou sterker smaken dan komijn, dus als je de één door het ander vervangt, moet je daar rekening mee houden. Ik vind zelf komijnzaad veel sterker ruiken dan karwijzaad. 

Komijn gebruik ik heel vaak. Door de chili, in andere Mexicaanse gerechten, in een Indiase curry, door allerlei midden-oosterse gerechten. Dat terwijl ik komijnekaas niet lekker vind. Waar gebruik ik karwij in? In de goulash dus. Verder in combinatie met zuurkool, zoals bijvoorbeeld in deze hartige taart


Hartige taart met zuurkool, spek, appel en karwij

(quichevorm met losse bodem van 22 centimeter doorsnee)
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 200 gram spekblokjes
  • 1 pak zuurkool (520 gram)
  • 3 eieren
  • 100 milliliter crème fraîche
  • 1,5 theelepel karwij of kummel
  • chilipeper
  • 1 appel
Bak de spekblokjes uit in eigen vet tot ze lichtbruin zijn. 
Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet een quichevorm in met wat boter en bestuif met paneermeel of bloem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een min of meer ronde lap die groot genoeg is om de vorm te bekleden. 
Knijp het vocht uit de zuurkool en knip de zuurkool wat kleiner. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Klop de eieren los met de crème fraîche. Roer de karwij en wat chilipeper erdoor. Meng de zuurkool door het eimengsel. 
Verdeel de spekjes over de deegbodem. Verdeel hierover het zuurkoolmengsel. 
Snijd de appel in vieren, haal het klokhuis eruit en snijd in schijfjes. Verdeel de schijfjes over de bovenkant van de taart. 
Bak de taart in ± 40 minuten gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten